Am scris despre faptul că nu strică să fii pregătit în caz că neaşteptatul se petrece, iar astăzi voi continua pe aceeaşi temă cu o informaţie pe care o consider extrem de importantă pentru toţi cei care doresc să îşi facă nişte provizii care să nu dea bătăi mari de cap cu înlocuirea constantă.
Aşadar, astăzi descoperim împreună o serie de alimente care nu expiră niciodată, extrem de utile de avut în casă şi care ne pot scoate oricând dintr-o încurcătură majoră.
Partea bună este că aceste alimente sunt ieftine şi uşor de procurat şi tocmai datorită faptului că rezistă atât de mult, sunt excelente pentru a face nişte provizii aşa, “just in case” – cum zic americanii (*sau englezii).
Iată, deci, indiferent de ce scrie pe ambalaj, alimentele cu termen de valabilitate extrem de lung (nelimitat sau care pot rezista chiar şi zeci de ani)
1. Fasolea
Fie că-i vorba despre clasica fasole albă, fasole roşie sau neagră, aceasta are un termen de valabilitate aproape nelimitat: până la 30 de ani, dacă este depozitată corespunzător, adică închisă etanş intr-un recipient (borcan, de exemplu), ţinută într-un loc răcoros şi cât mai întunecat.
Va trebui ţinută mai mult la înmuiat şi fiert dacă este o fasole foarte veche – cu cat este mai veche, cu atât creşte perioada de fierbere, însă în cazuri de urgenţă, este numai bună şi chiar după mulţi ani, îşi păstrează valorile nutritive.
Un bonus la fasole este că îşi triplează cantitatea după gătire, făcând-o excelentă pentru situaţii de urgenţă.
2. Orezul
Dacă îl depozitaţi la fel ca pe fasole, orezul nu expiră niciodată, dacă este vorba de orez alb. Celelalte tipuri de orez – brun, negru, sălbatic – nu rezistă nelimitat fiindcă nu sunt procesate ca şi orezul alb, dar poţi să le păstrezi şi pe acestea cativa ani fără probleme.
Însă orezul alb poate să reziste până la 30 de ani fără probleme, dacă este păstrat în recipiente închise etanş, la temperatura camerei (sau temperaturi cât mai scăzute).
3. Pastele făinoase
Un alt aliment care nu expiră. Depozitaţi-le in ambalajul original sau recipiente închise etanş şi le puteţi folosi oricând fără probleme. Este vorba, evident, despre pastele făinoase uscate şi nepreparate.
4. Mierea
Mierea naturală nu expiră niciodată, deşi o dată cu trecerea anilor se cristalizează. Dacă aveţi un borcan de câţiva ani, însa, puneţi-l pur şi simplu o scurtă perioadă de timp în apă călduţă (nu clocotită, fiindcă se zice că mierea devine toxică la temperaturi prea ridicate) şi obţineţi o miere delicioasă ce poate fi consumată fără probleme.
Dovadă că mierea este un aliment care nu expiră niciodată stau descoperirile arheologice: în Piramidele din Egipt a fost descoperită miere veche de câteva mii de ani, care încă putea fi mâncată!
5. Zahăr şi sare
Dacă le păstraţi în recipiente închise etanş (deci nu borcanul în care umblaţi mereu), atât zahărul cât şi sarea vor rezista fără probleme perioade foarte lungi de timp – chiar multi ani.
6. Condimentele
Deşi nici acestea nu expiră vreodată (vorbim de condimente naturale), ele îşi vor pierde aroma dupa 4-5 ani. Dar probabil asta ne dă suficient timp să le înlocuim cu ceva proaspăt, care să ţină din nou câţiva ani.
7. Alcoolul
Aliment pentru mulţi (din pacate), alcoolul nu expiră niciodată. Vorbim aici despre aşa-zisele tării, cu o concentraţie de minim 40%, nu bere: vodka, whiskey, rom – sau chiar băuturile locale cum ar fi palinca. Atâta timp cât au mai mult de 40% alcool, vor rezista pe termen lung.
Important: vorbim aici despre alcool pur, nu cu diverse arome sau alte chimicale. Acestea îl fac să expire mult mai repede.
8. Lapte Praf
Un aliment pe care multe persoane îl ignoră (sau chiar uită de existenţa lui), laptele praf poate rezista mulţi ani înainte de a se strica.
Pentru perioadele în care accesul la o sursă de lapte proaspăt este limitată, sau pentru cei care vor să depoziteze cantităţi mai mari ocupând spaţiu cât mai puţin, laptele praf este perfect.
Sigur, nu are acelaşi gust ca laptele proaspăt, dar măcar păstrează multe dintre proprietăţile acestuia şi rezistă mult mai mult.
9. Oţetul
Anumite tipuri de oţet nu expiră niciodată – rezistenţa lor la trecerea anilor fiind şi motivul principal pentru care sunt folsiţi ca şi conservant alimentar.
Vorbim aici despre oţetul din struguri (alb sau roşu) sau oţetul din orez. Alte tipuri de oţet (balsamic sau de mere) nu rezistă la fel de mult.
10. Legume uscate
Vorbim aici despre diverse tipuri de linte (rosie, verde, maro etc), mazăre uscată, năut sau quinoa. Le pun pe toate la grămadă pentru că ele încă nu sunt extrem de populare la noi în România, dar la fel ca şi fasolea, pot rezista foarte mulţi ani fără probleme.
Trebuie depozitate în recipiente închise ermetic şi ferite de lumină sau căldură excesivă. La fel ca fasolea, cu cât trec mai mulţi ani, cu atât trebuie inmuiate şi fierte mai mult… dar în afară de asta, îşi păstrează proprietăţile nutritive perioade foarte lungi de timp.
11. Amidonul de porumb
Deşi nu este chiar cel mai util ingerdient din care să ne facem stocuri, tot merită menţionat că amidonul de porumb, atâta timp cât este depozitat în recipiente închise etanş şi ferit de umezeală, rezistă ani buni înainte de a se strica.
Probabil, dacă nu îl folosiţi în mod normal când gătiţi, nu prea are rost să vă faceţi stocuri, însă.
12. Bicarbonat de sodiu
Spre deosebire de amidon, praful de copt se poate dovedi mai util în situaţii de urgenţă. În plus, este considerat alimentul minune care poate fi întrebuinţat într-o sumedenie de domenii.
Partea bună este că el nu expiră: dar dacă este ţinut mult timp, începe să îşi piardă din eficienţă.
Pe lângă aceste alimente care rezită mulţi ani, dacă sunt depozitate corect, mai avem o serie de alimente care pot rezista ani buni, uneori chiar peste datele de expirare înscrise pe ambalaj.
Sigur, acum nu este cazul să întindem coarda prea mult şi să ignorăm complet datele de expirare. Dar în situaţii de urgenţă, este bine de ştiut ce alimente rezistă foarte mult timp. Acestea ar fi:
– conserve de diferite tipuri (carne, peste, mâncăruri gătite). Toate acestea sunt de obicei pasteurizate şi rezistă de la 2 ani în sus. Atenţie mare la depozitare: conservele nu trebuie lovite şi ambalajul trebuie să fie intact, fără denivelări!
– gemurile şi dulceţurile naturale – dacă sunt făcute după reţete tradiţionale, fără a adăuga chimicale şi alte arome, şi acestea pot rezista câţiva ani.
– uleiul de cocos extra-virgin este considerat de unii aliment care nu expiră niciodată, dar chiar şi dacă nu este aşa, tot este un aliment care rămâne bun de consumat ani buni.
– alimente pentru supravieţuire: create special pentru a rezista mulţi ani de zile, aceste alimente (provizii militare, sau MRE – meals ready to eat) au termen de valabilitate de până la 7 ani. Problema cu ele este că nu prea sunt parte a unei diete normale (nici gustul nu e excelent) aşa că sunt mai greu de reînnoit prin rotaţie
O listă de alimente pe care nu strică să o avem mereu în minte, în caz că prindem o promoţie foarte bună sau doar vrem să fim mai bine pregătiţi în caz de urgenţă.!
si vinul. Am desfacut o sticla de vin din 1975, duminica la pranz, ca am reusit sa votam.
ei…..nu chiar; aici nu sunt de acord cu tine :) sunt vinuri si vinuri, unele care se pot bea fara probleme si peste 50 de ani si altele care isi pastreaza aromele maxim 1-2 ani :)
Asa este, am uitat de vin. Vinul adevarat ar trebui sa reziste mult, depozitat cum trebuie. Dar multe vinuri de-acum au vazut strugurii doar in poze, cum zice un prieten de-al meu :)
Eu nu vb despre vinuri contrafacute. Se intampla chiar sa cunosc cate ceva despre subiect si de aia zic ca sunt vinuri si vinuri; poate fi un vin excelent care sa fie bun de baut intr-un orizont de 1-3 ani si care, chiar si depozitat corect (orizontal, in pivnita cu temperatura controlabila de maxim 13-14 grade) dupa mai mult de 3 ani sa isi piarda din arome si proprietatile organoleptice
Uite ca nu stiam asta – credeam ca orice vin adevarat rezista. Bine ca nu le-am trecut pe lista, atunci :))
Eu am gemuri si compoturi si de 4 ani.Nu s-au schimbat la gust, nu au prins mucegai.E drept ca le fierb foarte bine cand le pregatesc pentru ca nu folosesc conservanti. La fel si bulion am de 3-4 ramas prin beci.Dar eu fierb bulionul pana sta lingura in el.
Pe de alta parte, am baut vin de peste 25 de ani, de la Pietroasa, si devenise mai mult vinars decat vin.Era foarte tare, uleios si isi schimbase culoarea din alb in aramiu.Bun, dar nu chiar vin.
In ceea ce priveste fasolea si alte legume uscate, mare atentie la depozitare, daca nu sunt puse in ceva ermetic inchis, pot face gargarite si atunci e cam neplacut