Ochelari pentru calculator: cât sunt de buni, cât costă, de unde cumpăram

| |

Sunt ochelarii pentu calculator necesari pentru cei care petrec multe ore pe zi în faţa computerului sau a laptopului? Care sunt cei mai buni ochelari pentru calculator? La aceste întrebări – şi alte câteva voi răspunde în articolul de astăzi dedicat unui accesoriu ce devine must-have pentru persoana modernă.

Din 2008, lucrez exclusiv în fața calculatorului. Înainte de asta, cât eram mic, petreceam nenumărate ore în fața ecranului, jucându-mă sau socializând pe mIRC (da, sunt o fosilă care a prins mIRC-ul!).

Ochii mei nu mai sunt ce-au fost odată, iar oboseala începea să deranjeze din ce în ce mai rău: ochii mi-i simt extrem de obosiți din cauza orelor petrecute în fața monitorului, am senzație că sunt mereu uscați sau că am ceva în ochi… nu sunt excluse durerile de cap și stările generale proaste.

Am fost în repetate rânduri la oftalmolog de-a lungul anilor, încercând să scap de aceste probleme și am încercat tot felul de picături de ochi cu mai mult sau mai puțin succes. De fiecare dată, mi se zicea că vederea mea este perfectă, dar am ochii obosiţi. Să nu mai stau la calculator, mi se zicea. Greu, când ăsta mi-e jobul…

ochelari-pentru-calculator

Dar de un an incoace, mi-a fost din ce în ce mai greu: ochi mai obosiți ca niciodată, stare generală de oboseală, ochi uscați si drerosi, nebunie.

Luam pauze de câteva zile în care nu priveam ecranul calculatorului și îmi era tare bine, doar ca să reînceapă problemele dupa primele ore de stat în fața monitorului. Trebuia să fac ceva!

Ultimul control la oftalmolog a urmat aceleași linii ca și cele din trecut: vederea mea nu are nicio problemă, problema este faptul că stau prea mult în fața calculatorului. Un lucru pe care foarte mulți oameni îl fac în zilele noastre.

Doamna doctor mi-a recomandat ochelari pentru calculator, pe lângă niște picături oftalmice și celebrul (dar, din păcate nerealizabilul) “nu mai sta la calculator”.

Am început să citesc mai mult (da, în fața calculatorului) despre acești ochelari speciali de calculator. despre care nu prea stiam nimic. Reviewuri spectaculoase pe site-uri din străinătate, numai lucruri bune.

Totul s-a schimbat în momentul în care am văzut un review pe YouTube, unde un tip testa capacitatea ochelarilor aceștia speciali de absorbție a luminii albastre emisă de toate monitoarele LCD și extrem de dăunătoare ochilor: apropia o mini lanternă cu led de lentila ochelarilor și analiza lumina care ieșea pe partea cealaltă.

Lumina filtrată de ochelarii pentru calculator (cei de calitate), ieşea galbenă, caldă, plăcută – spre deosebire de lumina rece, albastră şi dăunătoare pe care toate ecranele o proiectează în ochii noştri.

Pentru mine a fost suficient să mă convingă să îi încerc. Oferta este extrem de variată şi pe piaţa din România, din fericire, iar eu am optat pentru o pereche de ochelari ceva mai scumpi, dar mergând pe ideea că e mai bine să dai un ban pe ceva de calitate, care chiar să ajute. E vorba de ochii mei, până la urmă. De sănătatea mea, de buna mea dispoziţie.

Aşa că am ales brand-ul Gunnar, un brand recunoscut pe plan mondial pentru calitatea ochelarilor de protecţie pe calculator, un brand folosit inclusiv de gamerii profesionişti (care cu siguranţă stau în faţa ecranului chiar mai mult decât mine).

Altă viață! Încă din prima secundă, din momentul în care i-am pus pe ochi, s-a simțit diferența. Nu îmi venea să cred, pur și simplu! Erau minunați și deja mă simțeam mai bine. Chiar funcționează, dacă sunt făcuți pe bune şi parcă îţi simţi ochii mulţumindu-ţi când îi foloseşti.

De ce sunt buni ochelarii pentru calculator?

Ochelarii pentru calculator sunt fabricați într-un mod special, având mai multe caracteristici. Principala lor abilitate este aceea de a filtra lumina albastră produsă de ecranele computerelor, tabletelor sau smartphone-urilor, o lumină care forțează și obosește ochiul extrem de mult.

Ea este cauza principală a oboselii pe care o simțim și ea provoacă toate efectele negative asociate statului în fața monitorului ore în șir. Imaginea astfel filtrată ajunge la ochii noştri în nuanţe mai calde şi mult mai puţin dăunătoare.

Ochelarii pentru calculator au lame cu o ușoară nuanță portocalie, mai intensă sau mai puțin intensă, în funcție de producător, care de asemenea îmbunătățește contrastul imaginilor pe care le vezi pe ecran. Pare incredibil și imposibil, dar cumva se reușește acest lucru, pe care îl pot confirma personal, cu o pereche de ochelari pentru calculator pe nas.

Ochelarii aceștia au lentile fără dioptrii, deci sunt în general recomandați pentru cei care nu au probleme cu vederea, dar se pot face și pe comandă, într-o clinică, ochelari pentru calculator pentru cei cu dioptrii – dar în acest caz costurile sunt ceva mai mari fiindcă ar trebui făcută o pereche specială doar pentru computer, datorită nuanței ușor portocalie a lentilelor care schimbă culoarea obiectelor din jur.

În cazul în care comandați o pereche la o clinică, faceți neapărat testul cu lanterna cu led pentru a fi siguri că într-adevăr sunt ceea ce ar trebui să fie – multe clinici folosesc doar un aşa zis filtru anti-reflex care nu este acelaşi lucru.

Cât costă și de unde cumpărăm ochealri pentru calculator?

Perechea mea (cea buna) de ochelari speciali pentru calculator
Perechea mea excelenta de ochelari speciali pentru calculator

În mod normal, dacă mergeți la un magazin de optică medicală, prețurile vor fi destul de piperate. Eu am întrebat în mai multe locuri din București, iar prețurile erau, în medie, undeva la 800 de lei, dar opțiunile recomandate de cei de-acolo erau chiar mai scumpe.

Unii chiar mi-am dat seama că nu ştiau ce vorbesc – îmi propuneau ochelari foarte scumpi, cu un filtru “invizibil” – un fel de hainele împăratului, pentru că trecea prin ele lumina albastră de la o lanternă cu led ca prin geam. Deci ar fi fost bani pur şi simplu bani aruncaţi aiurea.

O altă doamnă mi-a recomandat nişte ochelari cu lentilă albastră, că “arată mai bine” şi sunt mult mai buni, că-i poţi folosi ca ochelari de soare. Ei bine, mie îmi trebuiau ochelari pentru calculator!

Ideea este că în multe clinici (am fost chiar la unele bine cotate) încearcă să vă bage pe gât produse scumpe, dar nu neapărat utile. În plus, majoritatea nici nu ştiu despre ce vorbesc, aşa că nu vă fie ruşine să mergeţi cu lanterna la voi să testaţi lentilele: este vorba de banii şi sănătatea voastră!

Dar cel mai comod este – în special dacă nu aveţi nevoie de ochelari cu dioptrii, cum a fost cazul meu – să comandaţi online o pereche de la un brand de renume, care a fost testat şi confirmat ca utilitate.

Eu personal am găsit și cumpărat Gunnar – cel mai ieftin model este undeva in jur de 320 de lei, iar eu pe acela l-am luat și sunt extrem de mulțumit (am un review aici pentru acei ochelari). Atenție: nu am fost plătit de companie să-i recomand, este pur și simplu o recomandare bine intenționată.

Dacă vă interesează exact modelul cumpărat de mine (și pe care îl recomand din suflet), este vorba despre aceasta perehe. Dacă preferaţi o culoare mai puţin intensă, acest model este la fel de bun.

Gunnars sunt celebri pe plan modial, considerați poate cei mai bune ochelari de acest tip din lume. Foarte mulți gameri profesioniști (pentru că există această profesie) folosesc acest brand, iar eu îi pot recomanda din suflet.

Părerea mea este că nu are rost să cheltuiești 600, 800 sau mai mult pentru o pereche de ochelari care se poate dovedi falsă, când dai între 300 – 400 de lei (parcă ăsta era prețul maxim) pentru niște ochelari testați, speciali pentru calculator. Părerea mea.

Un sfat pe care îl am pentu voi este acela să cumpăraţi nişte ochelari cu lentile mari – cu cât mai mari, cu atât mai bine. Dacă lentilele sunt mai mici, va fi incomod să priviţi prin ei, fiindcă veţi vedea sus şi jos – sau poate chair pe lateral – rama ochelarilor. Prin lentile mari se vede mult mai bine!

În concluzie, eu consider ochelarii speciali pentru calculator o necesitate pentru cei care lucrează în fața calculatorului, chiar dacă încă nu simt efectele negative ale acestui lucru. Este mai bine să previ decât să tratezi, iar acești ochelari chiar reușesc să ajute.

Eu folosesc aceeaşi pereche din anul 2016 (acum este 2020) şi se ţine foarte bine. M-a ajutat extrem de mult să îmi reglez problemele cu ochii şi, chiar dacă nu este un obiect-minune în cazul meu (tot îmi simt ochii obosiţi din când în când), pot spune fară griji că situaţia s-a îmbunătăţit extraordinar de mult.

Ba chiar am avut o perioadă în care am fost plecat pentru o lună, fară să am ochelarii la mine, timp în care am lucrat full time in faţa laptopului.

Am început să simt oboseala mai intensă după prima săptămână, iar la sfârşitul lunii îmi simţeam din nou ochii mereu uscaţi şi parcă plini de nisip. Lucru care mi-a dovedit, din nou, că aceşti ochelari pentru calculator sunt într-adevăr utili.

Previous

Reteta de spray natural impotriva tantarilor, capuselor, puricilor, paduchilor si plosnitelor

Cum poţi atinge independenţa financiară în România?

Next

6 thoughts on “Ochelari pentru calculator: cât sunt de buni, cât costă, de unde cumpăram”

  1. Nu am ochelari de calculator, ci de vedere. Am cerut un filtru pt calculator de aplicat pe lentila, habar nu am daca au aplicat sau nu :)
    Pentru ochi sunt exercitii speciale care ajuta la elasticitate si reglare. In plus plimbarile zilnice in aer liber, spatii largi, iesitul periodic afara ajuta (de ex. cu ani in urma citii normele de protectie a muncii din confectii si la fiecare ora li se recomanda sa priveasca pe o fereastra in departare, pt relaxare musculatura)

    Reply
    • E destul de usor de testat daca functioneaza filtrul: daca ai o lanterna cu Led, e nevoie doar sa o pozitionezi deasupra lentilei, sa vezi daca lumina rezultata sufera vreo schimbare (daca nu e explicatia mea prea clara, eu la nenea acesta am vazut intai: https://www.youtube.com/watch?v=OM0sBgVSSgs).

      Sunt bune si exercitiile pentru ochi, am inceput si eu sa le fac, am alarma pusa sa se repete din 20 de minute in 20 de minute pentru pauze de 20 de secunde de privit pe fereastra (am citit pe undeva de regula 20), dar nimic nu m-a facut sa ma simt mai bine ca acesti ochelari (combinati cu un program numit f.lux, gratuit, care regleaza caldura monitorului in functie de momentul zilei). Sa vedem cum merge si in viitor :)

      Reply
  2. Salut, Calin. Tocmai ce sunt pe punctul de a realiza o achizitie in aceasta directie si Gunnar este brandul cu care vreau sa fac acest pas. Totusi am vorbit astazi cu un reprezentat de al lor si toate perechile de ochelari de sub brandul Gunnar Gaming sau Gunnar Computer, pe langa filtrul pe care il caut au si o dioptrie de +0.2 pentru a ajuta musculatura oculara sa se focuseze mai usor asupra calculatorului/dispozitivului.

    Tu stiai de aceasta dioptrie in momentul achizitiei? Merci!

    Reply
  3. Tudor, nu stiam despre aceasta mini-dioptrie cand am cumparat ochelarii. Stiu ca aveam la inceput impresia unei mici mariri (aproape insesizabila), dar am zis ca mi se pare.

    Totusi, cand am mers la oftalmolog, stiu ca dna doctor mi-a zis atunci ca nu mi-ar da nici macar o dioptrie mica fiindca, zicea ea, ochiul devine “lenes” si exista riscul sa fie nevoie pentru dioptrii din ce in ce mai mari. Am mai facut research pe tema asta si se pare ca este un mit neconfirmat. In plus, dioptria de la Gunnars este intr-adevar minima, si nu cred sa faca vreun rau (dar nu sunt doctor).

    Cert este ca eu port ochelari Gunnar din 2016 cand lucrez la calculator (chiar si peste 8 ore pe zi) si tot nu am nevoie de ochelari de vedere. Deci vederea in sine nu mi-a slabit, ba din contra, ma simt mult mai bine decat inainte de a-i folosi.

    Insa daca nu vrei sa risti cu aceasta dioptrie, sunt sigur ca pot fi gasite modele fara. Nu stiu daca sunt la fel de bune, insa ca si protectie oferita…

    Reply
  4. Merci de feedback, Calin! Chiar cei de la Gunnar au varianta “clear” care are 0 dioptrii, dar protectia este in jur de 30% vs 60% la perechile cu +0.2 dioptrie.

    Cel mai probabil am sa merg si eu pe mana lor deoarece in ultimele saptamani am stat peste 12 ore pe zi in fata calculatorului (munca + recreere – daca o mai poti numi astfel) si simt ca as avea nevoie de putina sustinere pentru ochi.

    Reply
  5. Salut, ochelarii Gunnar sunt “optimizati” pentru distanta de “aproaope: adica pentru monitor, laptop, tableta, telefon mobil, etc.
    Muschiul ocular (ochiul) oboseste pe termen lung cand il “fortam” sa priveasca doar aproape, asa cum se intampla in timpul oreleor petrecute in fata calculatorului.
    Din acest motiv Gunnar a patentat acest tip de lentila cu +0.2 sau mic zoom cum il numesc americanii, menit sa protejeze ochii pentru distanta de aproape in fata ecranelor digitale.
    Categoria CLEAR are tot +0,2, diferenta consta insa intr-o lentila mai transpatenta care blocheaza doar 35% din lumina albastra, insa reda culorile aproape de realitatea din monitor. Aceasta lenntila Clear este dedicata celor care lucreaza cu True Colour: cei care fac editare video, foto, designeri, arhitecti, etc care trebuie prin natura jobului sa vada culorile exact asa cum apar pe monitor.
    Exista insa si categoiria NATURAL, cu lentila amber fara acest +0.2, adica aceast mic zoom existent in categ Computer, Gaming si Clear.
    Aceasta categorie este dedicata celor care doresc sa-si protejeze vederea si la o distanta mai mare (TV) inclusiv copiilor si adolescentilor.

    Reply

Leave a Comment