Ochelari pentru calculator: cât sunt de buni, cât costă, de unde cumpăram

| |

Din 2008, lucrez exclusiv în fața calculatorului. Înainte de asta, cât eram mic, petreceam nenumărate ore în fața ecranului, jucându-mă sau socializând pe mIRC (da, sunt o fosilă care a prins mIRC-ul!). Ochii mei nu mai sunt ce-au fost odată, iar oboseala începea să deranjeze din ce în ce mai rău: ochii mi-i simt extrem de obosiți din cauza orelor petrecute în fața monitorului, am senzație că sunt mereu uscați sau că am ceva în ochi… nu sunt excluse durerile de cap și stările generale proaste.

Am fost în repetate rânduri la oftalmolog de-a lungul anilor, încercând să scap de aceste probleme și am încercat tot felul de picături de ochi cu mai mult sau mai puțin succes. Acum opt ani mi-am făcut o pereche specială de ochelari pentru calculator care m-au costat o avere atunci (600 de lei, probabil voi reține mereu suma pe care abia am putut s-o plătesc ca proaspăt absolvent de facultate) și de care nu am fost foarte impresionat, încetând să îi folosesc în cele din urmă.

ochelari-pentru-calculator

Dar de un an incoace, mi-a fost din ce în ce mai greu: ochi mai obosiți ca niciodată, stare generală de oboseală, ochi uscați, nebunie. Luam pauze de câteva zile în care nu priveam ecranul calculatorului și îmi era tare bine, doar ca să reînceapă problemele dupa primele ore de stat în fața monitorului. Trebuia să fac ceva!

Ultimul control la oftalmolog a urmat aceleași linii ca și cele din trecut: vederea mea nu are nicio problemă, problema este faptul că stau prea mult în fața calculatorului. Un lucru pe care foarte mulți oameni îl fac în zilele noastre. Doamna doctor mi-a recomandat ochelari pentru calculator, pe lângă niște picături oftalmice și celebrul (dar, din păcate inrealizabilul) “nu mai sta la calculator”.

Am început să citesc mai mult (da, în fața calculatorului) despre acești ochelari speciali de calculator. Arătau complet diferit de ceea ce aveam eu: cu lentile gălbui sau portocalii, cu lentile mari și design frumos. Reviewuri spectaculoase pe site-uri din străinătate, numai lucruri bune.

Credeam că sunt eu defect: ochelarii mei de calculator erau inutili. Dar totul s-a schimbat în momentul în care am văzut un review pe YouTube, unde un tip testa capacitatea ochelarilor aceștia speciali de absorbție a luminii albastre emisă de toate monitoarele LCD și extrem de dăunătoare ochilor: apropia o mini lanternă cu led de lentila ochelarilor și analiza lumina care ieșea pe partea cealaltă. În reviewurile sale, era o lumină caldă, plăcută, spre deosebire de lumina rece, albă nefiltrată.

Așa că am pus mâna pe ochelarii mei care mă costaseră o avere și i-am testat la fel. Surpriză: lumina nu se schimba deloc! Ca trecea prin lentilă sau că nu nu era lumina să o filtreze, avea aceeași intensitate și aceeași culoare. Deci eu purtasem, aiurea, niște ochelari inutili, un fel de hainele împăratului. Am crezut că înnebunesc și mi-am comandat o pereche specială de ochelari pentru calculator:

Altă viață! Încă din prima secundă, din momentul în care i-am pus pe ochi, s-a simțit diferența. Nu îmi venea să cred, pur și simplu! Erau minunați și deja mă simțeam mai bine. Chiar funcționează, dacă sunt făcuți pe bune!

De ce sunt utili ochelarii pentru calculator?

Ochelarii pentru calculator sunt fabricați într-un mod special, având mai multe caracteristici. Principala lor abilitate este aceea de a filtra lumina albastră produsă de ecranele computerelor, tabletelor sau smartphone-urilor, o lumiă care forțează și obosește ochiul extrem de mult. Ea este cauza principală a oboselii pe care o simțim și ea provoacă toate efectele negative asociate statului în fața monitorului ore în șir.

Ochelarii pentru calculator au lame cu o ușoară nuanță portocalie, mai intensă sau mai puțin intensă, în funcție de producător, care de asemenea îmbunătățește contrastul imaginilor pe care le vezi pe ecran. Pare incredibil și imposibil, dar cumva se reușește acest lucru, pe care îl pot confirma personal, cu o pereche de ochelari pentru calculator pe nas.

Ochelarii aceștia au lentile fără dioptrii, deci sunt în general recomandați pentru cei care nu au probleme cu vederea, dar se pot face și pe comandă, într-o clinică, ochelari pentru calculator pentru cei cu dioptrii – dar în acest caz costurile sunt ceva mai mari fiindcă ar trebui făcută o pereche specială doar pentru computer, datorită nuanței ușor portocalie a lentilelor care schimbă culoarea obiectelor din jur. În cazul în care comandați o pereche la o clinică, faceți neapărat testul cu lanterna cu led pentru a fi siguri că într-adevăr sunt ceea ce ar trebui să fie, să nu pățiți ca mine!

Cât costă și de unde cumpărăm ochealri pentru calculator?

Perechea mea (cea buna) de ochelari speciali pentru calculator
Perechea mea (cea buna) de ochelari speciali pentru calculator

În mod normal, dacă mergeți la un magazin de optică medicală, prețurile vor fi destul de piperate. Eu am întrebat în mai multe locuri din București, iar prețurile erau, în medie, de 600 de lei, dar opțiunile recomandate de cei de-acolo săreau de 800. Nu uitați ce am pățit eu cu “ochelarii pentru calculator” care s-au dovedit a fi o apă de ploaie, așa că dacă optați pentru un magazin de optică, faceți research și mergeți la unul de încredere.

Totuși și în special dacă nu este necesar să vă faceți ochelari cu dioptrii, există firme de renume care vând ochelari pentru calculator la prețuri mult mai mici, iar produsele sunt infinit mai bune.

Eu personal am găsit și cumpărat de pe Gunnars – cel mai ieftin model este 259 de lei, iar eu pe acela l-am luat și sunt extrem de mulțumit (voi reveni cu un review). Atenție: nu am fost plătit de companie să-i recomand, este pur și simplu o recomandare bine intenționată.

Dacă vă interesează exact modelul cumpărat de mine (și pe care îl recomand din suflet), este vorba despre Gunnars Intercept Cobalt.

Gunnars sunt celebri pe Amazon, considerați poate cei mai bune ochelari de acest tip din lume. Foarte mulți gameri profesioniști (pentru că există această profesie) folosesc acest brand, iar eu îi pot recomanda din suflet. Părerea mea este că nu are rost să cheltuiești 600, 800 sau mai mult pentru o pereche de ochelari care se poate dovedi falsă, când dai între 259 si 368 (parcă ăsta era prețul maxim) pentru niște ochelari testați, speciali pentru calculator. Părerea mea.

În concluzie, eu consider ochelarii speciali pentru calculator o necesitate pentru cei care lucrează în fața calculatorului, chiar dacă încă nu simt efectele negative ale acestui lucru. Este mai bine să previ decât să tratezi, iar acești ochelari chiar reușesc să ajute.

Previous

Cum să scapi rapid de tuse și răceală cu… ananas

Cartea de activități pentru bebeluși și copii mici: o SUPER idee!

Next

2 thoughts on “Ochelari pentru calculator: cât sunt de buni, cât costă, de unde cumpăram”

 1. Nu am ochelari de calculator, ci de vedere. Am cerut un filtru pt calculator de aplicat pe lentila, habar nu am daca au aplicat sau nu 🙂
  Pentru ochi sunt exercitii speciale care ajuta la elasticitate si reglare. In plus plimbarile zilnice in aer liber, spatii largi, iesitul periodic afara ajuta (de ex. cu ani in urma citii normele de protectie a muncii din confectii si la fiecare ora li se recomanda sa priveasca pe o fereastra in departare, pt relaxare musculatura)

  Reply
  • E destul de usor de testat daca functioneaza filtrul: daca ai o lanterna cu Led, e nevoie doar sa o pozitionezi deasupra lentilei, sa vezi daca lumina rezultata sufera vreo schimbare (daca nu e explicatia mea prea clara, eu la nenea acesta am vazut intai: https://www.youtube.com/watch?v=OM0sBgVSSgs).

   Sunt bune si exercitiile pentru ochi, am inceput si eu sa le fac, am alarma pusa sa se repete din 20 de minute in 20 de minute pentru pauze de 20 de secunde de privit pe fereastra (am citit pe undeva de regula 20), dar nimic nu m-a facut sa ma simt mai bine ca acesti ochelari (combinati cu un program numit f.lux, gratuit, care regleaza caldura monitorului in functie de momentul zilei). Sa vedem cum merge si in viitor 🙂

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.