Am renunțat la Facebook pentru a fi mai productiv și a avea o viața mai bună

| |

Probabil ca pentru multe persoane, dacă spun că am reununțat la Facebook, sun ca un neanderthal înapoiat care nu vrea să accepte evoluția tehnologiei.

Pe mine asta doar mă distrează acum: nu am făcut-o ca să primesc like-uri, nu am făcut-o pentru share-uri, nu am făcut-o pentru a primi aprobarea celor din jur.

Am renunțat la Facebook pentru a fi mai productiv, pentru a fi mai fericit, pentru a avea o viață mai bună și pentru a avea mai mult timp pentru mine.

Astăzi îți recomand și ție să renunți la Facebook

Sună ciudat, acum că tot scriu asta. De obiceti, renunți la țigări. Renunți la băutură sau alte lucruri care îți creează dependență. Dar, până la urmă, cam asta poate fi în multe cazuri Facebook-ul: un produs de care devi dependent.

am-renuntat-la-facebook

Dar nu acesta este motivul pentru care m-am hotărât să renunț la Facebook.

[quads id=3]

Altele sunt și vă voi vorbi despre ele mai jos, convins că majoritatea celor care citesc vor realiza că motivele mele pot fi motivele lor pentru a renunța la această pierdere de timp:

1. Am realizat că îmi mănâncă extrem de mult timp…

Probabil acesta este principalul motiv. Fie că îți dai seama, fie că nu, adevărul este că pierzi timpul pe Facebook. Consideram că verific timeline-ul meu când am ceva timp liber: cinci minute aici, cinci minute acolo… nu e mare bai!

Dar cinci minute aici devin deseori zece minute, fiindcă ai multe lucruri noi în cronologie, fiindcă uneori vezi un articol care te îmbie și pe care îl citești, mai publică un prieten 102 poze din ultima vacanță și tot așa.

Estimez că pierdeam minim o oră pe zi pe Facebook uitându-mă la statusuri și meme-uri și poze amuzante și glumițe și linkuri și alte lucruri de genul acesta.

am-renuntat-la-facebook-4

2. …timp pierdut inutil


Problema nu ar fi fost neapărat că îmi mănâncă timpul. Să citești o carte, să înveți ceva, să faci mișcare, să muncești – toate îți mănâncă mai mult sau mai puțin timp. Problema cu timpul pierdut pe Facebook era aceea că îmi consuma timpul inutil.

[quads id=4]

Nu ai niciun control asupra conținutului pe care îl primești pe Facebook – asta am realizat înainte de a renunța la site-ul de socializare, după ce am pierdut câteva ore încercând să îl instruiesc să-mi arate doare ce-mi doresc eu.

Nu se poate. Nu ai control asupra propriei cronologii!

Am început să dau unfollow la zeci de persoane. Realizând că în copilărie duceam o viață perfect normală fără să știu unde se află toți cunoscuții mei în fiecare moment al zilei, fără să știu ce au avut la micul dejun, prânz și cină (și gustarea de la ora trei), fără se le cunosc toate gândurile și să le văd toate fotografiile.

Mai mult, chiar nu mă interesează ce face “prietenul” meu de pe Facebook pe care l-am cunoscut odată într-un bar și cu care am schimbat trei cuvinte în viața mea.

La fel și colegul din grădiniță pe care nu l-am văzut de 30 de ani sau colega din 1-4 care s-a mutat în Congo și militează împotriva consumului de carne de șarpe…

[quads id=5]

Realizând că peste 90% din informația pe care o primesc în propria-mi cronologie nu mă interesează, mi-am dat seama că pierd timpul. Poze amuzante, linkuri către articole cretine (d-alea gen “n-ai să crezi asta; doar aici vezi așa ceva; află care este animalul tău spiritual etc etc etc)… inutilități.

am-renuntat-la-facebook-3

Nu am renunțat din start la Facebook, am vrut să-i dau o șansă. Am pierdut câteva ore ștergănd “prieteni” de pe lista mea – aveam mulți oameni pe care nu îi întâlnisem nici măcar o dată în viață.

Pe alții îi cunoscusem cândva, de mult, și nu ne vom mai întâlni niciodată. Aveam mulți “prieteni” cu care nu vorbisem nici măcar o dată – în viața reală sau pe Facebook.

Din cei 300 care mi-au rămas, am început să dau unfollow. Colegii din 1-4 cu care nu am mai vorbit de când am terminat scoala – unfollow.

Foști colegi de serviciu – unfollow. Rude care dau share la căței schingiuiți și cer like-uri la poze pentru a salva Dumnezeu pe nu-știu-cine – unfollow. Au picat ca migurile acum vreo 10 ani.

[quads id=6]

Dar Facebook nu se lăsa! Cu cât renunțam la mai multe persoane, cu atât transforma persoanele rămase în material pentru unfollow: începuse să îmi arate toate comentariile lor, like-urile lor, share-urile lor, noi prietenii sau evenimente.

Atunci am înțeles că nu am nicio șansă: Facebook e făcut în așa fel încât cronologia ta trebuie să fie plină de chestii care să te țină acolo. Probabil că încearcă să îți ofere ceva ce cred ei că te interesează, dar în cele din urmă, trebuie să-ți ofere conținut. Pierdere de timp. Inutilitate.

M-am hotărât să spun stop. Dar mai sunt și alte lucruri – nu la fel de grave pentru mine fiindcă nu mă consider extrem de afectat de ele, dar lucruri care pot să te schimbe, să te influențeze, să transforme Facebook-ul în răul nevăzut în societatea de astăzi. Iată-le:

3. Goana după like-uri.

Aprecierea virtuală devine extrem de importantă pentru mulți dintre noi. Marile noastre realizări sunt puse instant pe Facebook pentru a primi like-uri. Prietenii se supără unii pe alții că nu-și dau like la cine știe ce “realizare”.

Vrei mai mult, vrei mereu like-uri, vrei să te simți adevărat. Uneori, eu dădeam like din obligație: prieteni care postau 640 de fotografii cu colecția lor de melci primeau like pentru că așa se face, dar nu ma uitam la nicio fotografie.

[quads id=7]

Dacă eu fac asta, probabil și alții o fac, transformând like-urile mult dorite într-o falsă iluzie de realizare, popularitate, succes.

am-renuntat-la-facebook-2

4. Conținut efemer: Puteam să petrec 20 de minute dând scroll în jos pe cronologia mea, văzând zeci de imagini haioase și meme-uri care mă distrau extrem de mult.

La sfârșit, însă, de multe ori încercam să îmi amintesc “cum era ăla care-mi plăcuse așa mult?” Nu mai știam – primeam atât de mult conținut încât pur și simplu nu puteam să țin pasul.

Cum se zicea în școală: intra pe o ureche și ieșea instant pe alta. Ce câștigam de aici? Doar o aparentă bucurie de moment, dar nimic de durată. Inutil!

5. Conținut de foarte slabă calitate.

E drept, mulți dintre prietenii mei distribuiau articole extrem de interesante, scrise bine și informative. Pe majoritatea nu le-aș fi citit neapărat, dar chiar puteam să gasesc lucruri fascinante.

[quads id=8]

Dar multe erau porcării. Invariabil, își făcea locul pe cronologia mea un articol scris pe www.horoscopxyzviațășibani.ro despre apocalipsa care va să vină, fiindcă un mare cercetător din Uganda a citit în mușchiul copacilor asta. Porcării.

6. Conținut pe care vrei să îl vezi: folosesc drept exemplu recentele alegeri din Statele Unite unde majoritatea oamenilor se așteptau ca Hillary să câștige. Prin faptul că Facebook îți dă doar conținut pe care îți dorești să îl vezi, este normal să primești articole pro-Hillary dacă o apreciezi.

Cum media este o mizerie peste tot, primești articole în care ea este anunțață câștigătoare garantată. Sondaje care arată că toată lumea votează cu ea. Un vis!

Dar, ca orice vis, lipsit de bază în realitate!Ajungi să nu vezi decât o singură parte a monedei, iar asta este extrem de periculos! (nu intru în teorii conspiraționale referitoare la posibila manipulare pe care o poate realiza Facebook-ul)

am-renuntat-la-facebook-1

7. Trăiești într-o lume falsă.

[quads id=9]

Deși l-am lăsat la sfârșit, acest motiv este extrem de important. De multe ori mă simțeam gata să intru în depresii adânci văzând viețile perfecte ale pseudo-cunoștințelor mele de pe Facebook: mereu doar zâmbete și veselie, mereu haine curate și fețe perfecte, mereu vacanțe pe cine știe unde, ieșiri cu prietenii, viață socială, bunăstare. Fericire. Lipsă de necazuri, lipsă de probleme, lipsă de griji.

Nimeni n-o să pună poze cu fața lor buhăită, după patru ore de somn după beția de-aseară (care apare pe Facebook drept “super cool in club”).

Nimeni n-o să se plângă mereu când s-a certat cu mama, cu tatăl, cu soțul/soția, sau șeful sau cu propria-i persoană.

Nimeni n-o să se plângă că-s mereu obosiți, că aseară în club au dat ultimii bani din salariu, că au probleme, că au o viață normală, imperfectă, în general plictisitoare.

Majoritatea nu mănâncă doar la restaurante fancy, beau latte-uri în fiecare dimineață și râd de când se trezesc până adorm.

Dar asta pare că fac. Iar falsitatea – de la falsitatea felului în care arată (știți că în mare parte din cazuri, poza de profil pare a fi altă persoană decât cea din realitate), la falsitatea vieții perfecte – o viață pe care ajungi poate să o invidiezi, care te poate întrista pe tine că nu ai o viață la fel de bună.

[quads id=10]

Facebook nu este realitate

În cele din urmă, Facebook-ul este extrem de bun pentru a-ți oferi impresia că ești la curent cu totul. Știi totul, dar de fapt nu înveți nimic.

Utilitatea ultimei cine a prieteni din facultate este zero. Faptul că ai scris o poezie care a strâns 300 de likeuri de la prieteni care nu au citit-o – sau care în realitate au considerat-o o porcărie – nu te face poet. Faptul că ai citit 30 de titluri de articole nu înseamnă că ești la curent cu ce se întâmplă în lume.

Primești informație filtrată, informație pe care oricum o uiți instant deoarece vine într-un volum mult prea mare, la pachet cu pisicuțe drăgălașe, rețete de slăbit și de cozonac, poze amuzante și fotografii de la mare.

Facebook-ul este inutil pentru majoritatea oamenilor care doresc să realizeze ceva. Dacă vrei să faci ceva cu viața ta, nu stai pe Facebook.

Pierderea timpului cu lucruri mici, cu lucruri lipsite de importanță, cu lucruri inutile – astea nu te vor transforma într-un om de succes.

E adevărat, sunt momente în care Facebook-ul poate fi util, dar în general este ca și când ai căuta acul în carul cu fân. Ai timp să faci asta?

Previous

Cartea de activități pentru bebeluși și copii mici: o SUPER idee!

Sunt impresionat: brad pentru Crăciun, din fetru – arată excepțional!

Next

19 thoughts on “Am renunțat la Facebook pentru a fi mai productiv și a avea o viața mai bună”

 1. Si eu sunt dependenta de facebook. Iarna merg cate 2 sapt. in concediu unde nu am net deloc, da, ii duc dorul, si am remarcat la intoarcere ca de fapt are functia de email: am cate 20-30 de mesaje necitite.
  In rest, eu urmaresc/dau like cateva site-uri/grupuri profesionale, dar si de ecologie etc. Cum nu am tv si nu citesc altfel de stiri, asa ma informez. Colegii imi triaza stirile de calitate, ma invita la events, etc, toate de pe fb.

  Reply
  • Are, cu siguranta, partile lui bune. Nu mi-am dezactivat contul si inca il folosesc pentru mesaje si pentru blogurile mele. Am Facebook Messenger instalat pe mobil, stau cu tabul de Facebook inchis pe computer si daca e nevoie, il pornesc din nou. Inainte, era mereu acolo tabul de Facebook si mereu ma trezeam explorand :)

   Reply
 2. Eu am fost si sunt impotriva fb din toate motivele mentionate de tine si mai ale din cauza ultimuia; sunt si eu considerata o ciudata “Cum nu ai facebook?”uite ca am ,dar nu il folosesc, sunt inscrisa in cateva grupuri si atata tot, nu stau sa behai ochii la ce fac altii ca nu ma intereseaza…..

  Reply
  • A trecut ceva timp de cand am luat si eu decizia asta buna si uite ca nu s-a sfarsit lumea, ba din contra! Chiar am mai mult timp pentru mine si incet, incet, incep sa realizez ca intr-adevar nu pierd nimic. Bine ca am intrat si eu in randul lumii, mai bine mai tarziu decat niciodata!

   Reply
 3. Articolul asta a venit la fix :). Ieri dimineata m-am hotarat si eu sa renunt la fb, nu am sters contul (pt.ca folosesc messenger) , dar am dezinstalat aplicatia de pe mobil si l-am sters de la bookmarks bar. Exact ca tine, pierdeam mult prea mult timp citind chestii care nu ma interesau neaparat sau nu ramaneam cu nimic dupa. Imi lipseste, dar am deja 24 ore de cand nu am mai intrat deloc. Daca rezist pana weeekendul viitor sa nu intru deloc, ma declar multumita. O data pe saptamana, in weekend, de pe calculator, e idealul meu in acest moment.

  Reply
   • Ma simt ca la dezintoxicare :)) . Au trecut 3 zile de cand nu am intrat deloc pe fb. Imi lipseste si nu prea; sambata a fost cel mai greu, am avut tentinta de multe ori sa deschid aplicatia de pe mobil, noroc ca am sters-o ! :)

    Reply
    • Intr-adevar, este ca un tic care va tine o vreme. Stiu ca asa am fost eu cand am renuntat la tigari – mereu intindeam mana dupa pachet pe langa mine. Trec toate pana la urma si poti gasi lucruri mai bune cu care sa iti umpli timpul.

     Reply
 4. La mine a mers imediat scosul fb-ului de pe telefon. Poate 1-2 zile am mai avut reflexul, apoi totul a venit natural. Ba mai mult, las tel. acasa, nu il incarc, incerc sa imi duc viata nu dependenta de el.

  Reply
 5. Iti multumesc pentru acest articol, de fiecare data cand ma intreaba cate un cretin de ce nu am fcbk o sa ii spun sa intre aici sa citeasca motivele.
  Nu ca nu stiam ce sa ii raspund, dar sunt atatia care intreaba si mi-era greu sa le raspund fiecaruia in parte :).

  Reply
 6. Dragă Călin … FELICITĂRI !
  În octombrie 2008 am scăpat de telefonul mobil. Devenise enervant. Iar acum, de la 1 august 2019 am reuşit să scap şi de Facebook. Devenise şi mai enervant. Când mie “mi se pune pata” pe ceva, nu există să nu pot. Uşor sau greu, eu trebuie să fac ce mi-am propus. Şi … fac !
  Iar acum viaţa adevărată, viaţa în natură mi se pare din nou minunată … aşa cum o lăsasem în 2012 când m-am băgat pă feisbuc. A fost o experienţă interesantă, dar nu vreau să mai trec niciodată prin ea. Acum am mai mult timp liber, ca să fac ceea ce-mi place ca să fiu sănătos şi fericit. Dar nu în acea lume virtuală şi albastră, ci … verde !
  Îţi doresc toate cele bune, cu sănătate şi fericire, în pace !

  Reply
  • Felicitari, Dinu! Super realizarile tale. Renuntatul la mobil imi pare acum ceva imposibil, dar uite ca se poate. Trebuie considerata si optiunea asta.

   Reply
   • O trecutără deja doo săptămâni de când am renunţat să mai fiu sclavul invenţiei lui nea’ Zuckerberger, şi zău dacă-mi pare rău ! Mă simt un om nou. Mai liber şi mai fericit. Mă aşteaptă multe picturi şi sculpturi să le termin şi alte sute de cărţi să le (re)citesc. Şi de asemenea foarte multe plante exotice din seră plâng după mine. Mă aşteaptă munţii …
    În ce stare o mai fi aparatul meu Nokia? Se odihneşte deja de 11 ani pe fundul Dunării …

    Reply
 7. Hehe! Am ajuns la articolul tău căutând cu google “am renunțat la Facebook”. Frumos scris, clar, concis, argumentat. De mâine îmi dezinstalez și eu aplicația de pe mobil.

  P.S. Când am terminat de citit articolul, am găsit în josul paginii recomandarea de a-ti aprecia pagina de Facebook. Aș face-o cu drag, dar ghici ce?nu cred că voi mai accesa Facebook prea curând. ;)

  Reply
 8. Da, uite ca se imbina business-ul cu partea personala pentru un fel de rau fara de care nu putem trai. Oricum, in cazul de fata, nu pot zice ca ma supar ca nu ai dat like. Merita pentru “dezintoxicare” :)

  Reply

Leave a Comment