Nu aveam nici cea mai mică idee până de foarte curând despre proprietățile curative ale ananasului și, sincer, în general nu mă dau în vânt după leacurile băbești. Asta dacă poți asocia “băbesc” cu “ananas”…
Ideea este că, într-adevăr, funcționează! Ananasul te scapă de răceală și este excelent împotriva tusei. Sunt anumite voci care susțin că este chiar mai bun decât siropul de tuse și, chiar dacă eu nu sunt gata să fac această afirmație, pot să confirm din proprie experiență că funcționează, surprinzător sau nu.
Deci care este treaba cu ananasul ca medicament împotriva tusei și a răcelilor?
Se pare că totul a început în anul 2010, când au fost publicate rezultatele unui studiu in Der Pharma Chemica, inspirat de un studiu din 2006 publicat în Clinical and Experimental Rheumatology. Ambele puneau ananasul la treabă, iar rezultatele, dovedite științific, sunt îmbucurătoare.
Astfel, se pare că datorită conținutului ridicat de vitamina C si K, dar în special de bromelaină, ananasul are capacități antiinflamatoare și antitusive, mergându-se chiar până la stabilirea, în studiul din 2010, că ajută pacienții suferind de tuberculoză să dizolve mucusul din plămâni.
Evident, asta înseamnă că și în cazul tusei provocate de răceală, ajută enorm.
Anumite voci – pe care nu le cred cu mare tărie, însă – susțin că ananasul și sucul de ananas sunt chiar de 5 ori mai eficiente decât siropul de tuse. Ba mai mult, bromelaina chiar este folosită în industria farmaceutică și/sau homeopată ca antitusiv.
Te vindecă ananasul de tuse?
Deși nu l-am luat neapărat ca medicament, ci mai degrabă ca fruct delicios care dacă ajută, cu atât mai bine, am descoperit că într-adevăr ananasul pare a face minuni când vine vorba de tuse. Are un efect calmant rapid și tusea a scăzut în intensitate după ce am consumat ananas.
Deci este testat, nu zis doar din auzite. Totuși, în cazuri mai serioase, sau dacă nu pare să își facă efectul, n-aș sta mult pe gânduri și aș aplea și la un sirop sau medicație potrivită, în funcție de boală.
Atenție! Pentru ca ananasul să aibă efectele pozitive, trebuie să fie proaspăt. Din păcate, ananasul din conservă, chiar dacă este în suc propriu, își pierde din bromelaină, deci din proprietăți.
Poate fi tăiat și mâncare bucățelele, poate fi făcut suc și băut… alegerea este a voastră. Consumați cam 200 de grame de ananas de 3 ori pe zi.
Cumpărați ananas proaspăt, iar pentru a fi siguri că ananasul este copt și bun, mirositi-l la bază. Dacă are miros de ananas, atunci este perfect!
Vedeți ca fructul sa nu fie moale sau să aibă mucegai în partea de jos, unde mirosiți – asta înseamnă că este vechi si aproape sau total stricat.
Ananasul este unul dintre puținele fructe care nu se mai coace după ce a fost cules, dar se pare că luându-te doar după culoare, poți fi indus în eroare.
Totuși, este preferat să aibă o combinație placută de galben și verde, chiar portocaliu spre maroniu – dacă este verde, este necopt, dacă este mult prea maro și are un aspect bătătorit, poate fi vechi. Totuși, mirosul nu dă niciodată greș!
La ananas ma uit sa nu miroase a…fermentat, a tzuica :) . Mananc pana ma ustura limba… fiica mea refuza si zice ca o doare gura.
Nu ma pricep la fitoterapie dar am primit o carte veche de 100, franceza, de fitoterapie. Am citit cateva lucruri si am fost impresionata sa vad ca sunt si alte plante cu asemenea efecte, la indemana, ne asteapta sa fie consumate…proaspete.
Tot ajutor la tuse am gasit si introdus in alimentatie in cantitati mai mari condimentele: scortisoara, cuisoare, frunze de dafin etc. de pus in alimentele obisnuite sau de ce nu, in ceai /vin cald.