De ce n-ar trebui să ai încredere în recomandările farmacistei / farmacistului

| |

Bunica știa un lucru și nu încăpeau dubii că ar fi altfel: dacă ai vreo problemă de sănătate, te duci la famacie, îi zici farmacistei ce ai și ea îți dă medicamentul potrivit “că doar asta lucrează.”

Eu astăzi o să vă spun de ce să nu faceți niciodată treaba asta: poate, cândva, în trecut, lucrurile stăteau altfel și farmacistul era un fel de zeu atotștiutor și bine-intenționat, dar astăzi lucrurile s-au schimbat.

Din fericire, nu trebuie să merg prea des la farmacie pentru medicamente, iar când merg știu exact ce am de cumpărat.

Anul trecut însă, eram presat de timp și cumva nu reușeam să găsesc un banal Advil la nicio farmacie. Am cedat, la cea de-a treia, și i-am zis farmacistei: “dați-mi ceva similar, să aibă tot ibuprofen ca substanță activă.”

Da, sigur că avea ceva, întreb dacă are aceeași concentrație, de 200 de miligrame, îmi zice că e la fel. Plătesc, plec acasă, iar când ajung, rămân șocat: îmi dăduse un medicament care, într-adevăr, era din aceeași categorie (un AINS), dar care avea un cocktail de alte ingrediente și nici urmă de ibuprofen. Asta în cazul în care specificasem clar că vreau doar ibuprofen, nimic altceva…

[quads id=3]

Acum vreo două săptămâni, deranjat de niște balonări care nu mai voiau să plece, m-am dus să iau Kebene.

La farmacie (alta decât cea de mai sus), tanti farmacista îmi zice că are ceva mai bun, numai ce a apărut pe piață, e exact același lucru, e la exact același preț – să mă uit și la ingrediente ca să văd.

M-am uitat, dar de data asta m-am uitat degeaba pentru că nu aveam nici cea mai mică idee ce ingrediente are Kebene. Am avut un moment de rătăcire și l-am luat. Până la urmă, așa zisese farmacista!

Din fericire, mi-am adus aminte de problema cu Advilul și, în mașină, m-am hotărât să citesc prospectul. Bine am făcut!

Eram în posesia unui medicament miraculos, ceva făcut din plante, homeopatic, care îmi absorbea toxinele din organism, scădea colesterolul, scădea tensiunea, regla nu-știu-ce și mai avea încă vreo 2-3 beneficii.

Nicăieri – dar absolut nicăieri – nu era menționat că ar rezolva fix problema care mă deranja pe mine: balonarea.

[quads id=4]

De data asta, am mers să schimb produsul, căci eram încă în fața farmaciei. Farmacista n-a reușit să priceapă care-i problema. O ținea pe-a ei: “costă la fel, dar e mai bun”.

Îi spun că nu mă interesează că mă detoxifică și îmi purifică aura, mă deranjează că nu îmi rezolvă singura problemă pe care o doresc, de fapt, rezolvată. Nu a fost de acord cu mine, insistând că este, totuși, mai bun, chiar dacă nu este împotriva balonării.

Pe principiul: plouă afară, vreau umbrelă. N-am umbrelă, dar ia ochelari de soare, că apare și soarele cândva…

Bun, problema cea mare nu este că mi-am luat eu țeapă de două ori, că fie era farmacista incompetentă, fie primea cine știe ce bonus dacă vindea respectivul produs. Problema cea mare este ce facem cu persoanele care au incredere oarbă în farmacist?

Teoretic, fiindcă ei au o facultate în spate, ai avea toate motivele să crezi că dacă farmacistul spune “ia asta că-i mai bună,” atunci așa este.

Majoritatea poate nici nu mai citesc prospectul apoi. Vorbesc de oameni simpli, oameni care și dacă l-ar citi, probabil n-ar înțelege prea multe. Cu ei ce se întâmplă?

[quads id=5]

Dacă în loc de kebene eu voiam să cumpăr ceva pentru hipertensiune arterială și-mi recomandau tot un cocktail de plante care absoarbe toxinele și scade natural tensiunea?

Dacă mie medicul mi-a recomandat un anume medicament pentru că sunt alergic la cine știe ce ingredient din alte medicamente? Sau pentru că reacțiile adverse la unul sunt mai puțin importante decât la altul? Dacă, dacă, dacă?

Eu unul mi-am învățat lecția: nu trebuie să am încredere în farmaciști și recomandările lor fiindcă le fac, în cel mai bun caz, în necunoștință de cauză.

Cel mai probabil, le fac pentru bonusuri și pixuri primite de la companiile producătoare de medicamente, dar motivul pentru care o fac este mai puțin important. Important este că sănătatea ta este în joc, așa că nu trebuie să riști nimic. Mare grijă de acum înainte!

Previous

AirBnb Review / Impresii: Cea mai bună soluție pentru cazare când călătorești

Scandalul mierii de la Lidl – cum stă, de fapt, totul?

Next

12 thoughts on “De ce n-ar trebui să ai încredere în recomandările farmacistei / farmacistului”

  1. Trăiesc de la 12 ani in străinătate si sunt medic. Aflat in vizita in tara am fost socat de cati cer parerea farmaciștilor despre ce sa ia si si mai mult de unele aberatii scoase de unii farmacisti (nu toti). Si nu ma refer numai de “medicamente” homeopatice (egale cu zero) sau medicamente din plante care nu-s verificate stiintific (double blind), dar si la cele traditionale.

    Se pare ca si farmaciștii sunt obisnuiti cu întrebările oamenilor si de multe ori încearcă sa faca recomandari chiar daca nu le-a fost ceruta parerea. O situatie aberanta pt cineva din afara neobisnuit cu aceste obiceiuri…

    Reply
    • Eu stiu de ce ! pentru ca pe fiecare prospect din cutie scrie clar …daca ai nelamuriri sau efecte adverse “trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul”!

      Reply
        • Farmacistul cu cinci ani de facultate stie ce sa recomande. Beleaua este cu “asistentii de farmacie ” care au un curs de vreo 1-2 ani…. ei sunt de fapt vinzatori ca in orice magazin… important e sa poarte ecusonul in piept ca sa stim cu cine vorbim.

          Reply
  2. Datorita problemelor alergice eu citesc orice prospect/eticheta. Inclusiv la medicamente, nu doar la ketchup-ul (pe care nu pot sa il consum) din comert. Supriza mare cu muuulte prospecte, si medicamente ce le-am refuzat a le consuma.

    Eu am mare noroc cu o prietena farmacist. Cand i-am cerut parerea a deschis prospectul!! si citit impreuna. Si supriza, si am cunoscut doctor a facut la fel: avea prospecte in birou!!! Si ma bucur pt ca ma salveaza de situatia:
    – platesc consultatie
    – platesc reteta
    – citesc reteta si vad ca nu o pot consuma
    – ma intorc la medic si platesc consultatie
    – platesc reteta

    Concluzia mea: piata farmaceutica e ca o caracatita cu multe brate. Am vazut atatea nereguli incat mai bine previn decat tratez.

    Reply
    • Simt c-am ofensat un farmacist / o farmacista. :) Nu asta era scopul, ca n-or fi chiar toti la fel de praf, dar mai bine mergem pe principiul “paza buna trece primejdia rea”.

      Multumesc pentru urarile de bine, la fel!

      Reply
  3. Asta e problema farmaciilor din marile lanțuri.Farmacistii/asistenții de farmacie sunt obligați sa vândă anumite produse.Altfel,își pot pierde locul de munca.
    Data viitoare încercați la o farmacie particulara,mică,fără reclama tv și fără nume pompos…sunt din ce in ce mai greu de găsit,dar profesionalismul,corectitudinea și cinstea merita efortul.

    Reply

Leave a Comment