Scandalul mierii de la Lidl – cum stă, de fapt, totul?

| |

Mare scandal, mare, mai ceva ca ușor mai importantele, în umila-mi părere, Panama Papers! Astăzi, despre mierea din Lidl, de acum celebra “Miere polifloră de la Moș Costache”.

Cum stă treaba? Se pare că Asociatia Crescătorilor de Albine Timiș s-a hotărât că este imposibil ca o miere adevărată să fie vândută cu 9.99 lei (cât era prețul mierii poliflore de la Moș Costache), așa că au cumpărat un borcan și l-au trimis la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Capitală, pentru analize.

Ce doresc ei? Să dovedească mârșăvia și anume faptul ca Mierea de la Moș Costache este un fals nenorocit.

Zeci de site-uri au sărit cu rezultatele, oferind datele și rezultatele analizelor, semnate și ștampilate pentru a dovedi că sunt pe bune. Vuiesc toate publicațiile pentru următoarele date:

mos costache miere 1

Toți scriu, oripilați, de rezultatele groaznice pe care le au aceste “analize”: au descoperit, fraților, 2.5 miligrame de hidroximotilfurfural la 100g de miere! 76% ”zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit”, iar aproape 3% ”zahăr usor hidrolizabil, exprimat ca zaharoză”!

[quads id=3]

Aoleu, murim cu toții! Ce ne-ai făcut tu, Moș Costache?????

Serios, acum, știe cineva care-i faza cu numerele alea? Dintre cei care comentează pe site-uri și pe Facebook, e clar că nu știe nimeni.

Toți înjură, că așa-s românii deștepți, toți critică producătorul, toți critică magazinul Lidl, unii critică pe cine nu suportă ei, dacă tot e de criticat.

Dar NIMENI nu știe ce înseamnă acele numere, ce-i ala zahar invertit, mai ales că dacă ne uităm atent pe buletinul de analize, una dintre descoperirile pe care nicio publicație nu le prezintă, este în tabel la secțiunea “adaosuri de falsificare”: absent, absent, absent. Toate adaosurile de falsificare sunt absente.

Cu alte cuvinte, pentru românii panicați și oripilați de nenorocirile produse de mierea de la Moș Costache, analizele arată că, de fapt, este vorba despre miere acolo și nu vreun fals. Dar articolele sunt făcute de așa natură încât să pară că este otravă în borcanele alea.

Nu mă credeți pe mine? Normal, așa și trebuie! (Deși, între noi fie vorba, n-ar fi trebuit ca jumătate din populație să sară ca arsă când a văzut atâta zahăr reducător acolo, fără să știe ce-i aia).

[quads id=4]

Hai să vedem întâi cam ce ar trebui să aibă o miere adevărată în ea, pe un buletin de analize făcut ceva mai cu cap. Îl avem mai jos, culmea, tot de la Moș Costache, care se pare că este mereu ținta atacurilor pentru prețul scăzut pe care îl practică:

mos costache miere 2

După cum scrie în document, o miere adevărată trebuie să aibă MINIM 70% zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit și maxim 5% zahăr usor hidrolizabil, exprimat ca zaharoză.

În plus, nenorocitul ala de hidroximotilfurfural care sună înspăimântător, dar de care nimeni nu știe ce este, de fapt, trebuie să fie maxim 4%.

[quads id=5]

Cu alte cuvinte, TOTUL ESTE ÎN REGULA sau macar asa pare din acele analize! (mai multe rezultate de analize de la diferite laboratoare, chiar din străinătate, publicate de Moș Costache aici).

Nu, n-am acțiuni la Moș Costache, nu am acțiuni la Lidl și nici n-am gustat vreodată mierea polifloră în cauză și nici nu plănuiesc s-o fac prea curând.

Totuși, nu pot sta impasibil când văd atâta prostie în juru-mi, când văd oameni dându-se de ceasul morții fiindcă le sunt prezentate niște numere fără a li se explica ce înseamnă si fara ca ei sa incerce sa afle ce-i cu ele.

Pare a fi rău, deci e rău, așa că hai să-i înjurăm pe nenorociți: cam asta este mentalitatea la noi în ziua de astăzi și nu este altceva decât o mentalitate de oameni limitați. Haideți să creștem, haideți să căutam date, detalii și abia apoi să împroșcăm cu noroi!

Și mai rămâne o mare întrebare: “presa” care copiază unul de la altul lucruri care nu înseamnă nimic, de ce se numește “presă”? Surse, investigații, căutări de date – astea nu se pot face?

Mie nu mi-a fost deloc greu cu Google-ul în față, ei de ce nu pot? Pentru că o știre de genul “rezultatele analizelor mierii de la Moș Costache arată că în borcane este chiar miere” n-ar atrage? Păcat!

Dar voi puteți face ceva: dați share acestui articol să afle toți pasionații de consum de miere care-i treaba cu zahărul ăla invertit!

Previous

De ce n-ar trebui să ai încredere în recomandările farmacistei / farmacistului

Merită să mai punem conserve peste iarnă?

Next

19 thoughts on “Scandalul mierii de la Lidl – cum stă, de fapt, totul?”

 1. well, asta e calitatea presei romanesti de scandal. Stii cum e, asta citesti, asta primesti.
  Eu raman la cateva site-uri unde sunt articole fain facute si documentate: Viorel Ilisoi, Decat O revista.

  In rest, ma intreb daca nu cumva nenea iese in pierdere cu pretul asta, pt ca o parte din pret inseamna: borcane, transport, hartie, autorizatii, publicitate, taxe lidl, si ce ii ramane pt miere probabil e de 2-3 lei. Sper ca a facut contractul asta doar cu gandul ca isi face publicitate asa …
  Eu cumpar de la o ruda, a carui activitate de apicultor e secundara (mai munceste si prin altele), si lasa stupii singuri pe unde stie el, si tot costa mai mult…
  L-am intrebat ce e cu zaharul si albinele si mi-a zis o chestie: daca e o perioada ploioasa lunga sau iarna f. lunga si nu au cum iesi din stup, e nevoit sa hraneasca albinele sau incep sa moara/sa se omoare in stup de foame, asa ca prepara o solutie dulce si le da zilnic

  Reply
  • Asta auzisem si eu, ca peste iarna mai pot fi hranite cu “dulciuri” albinele, dar cred ca asta este deja alta poveste. Nu stiu care e treaba cu Mos Costache si daca iese in pierdere sau nu… cu siguranta nu, dar e treaba lor pana la urma.

   Reply
   • Se pare ca iarna albinele nu hiberneaza 100% ci mai consuma. Daca stuparul le scoate toata mierea, e nevoie sa le suplimenteze cu hrana artificiala (fie o cumpara de la distribuitori, fie fac o solutie de apa cu zahar, musai calda).

    Si inca un site ce face reportaje de stiri fain documentate: pressone.ro

    Reply
 2. Eu sunt apicultor,nu procesator ca Mos Costache. Eu produc mierea in stup, iar Mos Costache o produce in borcan. In anul 2015, am produs 1 Kg. miere cu 18,30 lei, cheltueli,(far a socoti munca) mai pun borcanul si eticheta,plus taxe,piata,certificate,analize,etc.si o vand in medie cu 25 lei/Kg. ca sa recuperez o parte din banii cheltuiti.Este una sa prezinti un certficat de analiza a unui borcan de miere naturala pe care o cumpara de la un apicultor cu maxim 10 lei/Kg.si apoi sa vinzi miere ieftina cu 8 lei /Kg. Dupa cum se stie, apicultura si sericicultura(vermele de matase) fc parte de ZOOTEHNIE Poate va puneti intrebarea. Ce treaba are albina cu vaca? Are. Amandoua trebuiesc furajate. Dar albina nu se furajeaza cu paie si coceni, albina se furajeaza cu zaharoza si fructoza, ce se obtine prin invertirea zaharului.Daca afara ploua si nu pot scoate vaca la pascut,o hranesc cu nutreturi din pod, ca altfel moare! Asa se intampla si cu albina,cand nu poate sa iasa din stup din cauza vremii,ea trebuie furajata.Dar sa nu uitam ca zaharul face rau atat omului cat si albinei.O albina traieste in timpul verii pana la 45 zile,prin hranire cu zahar ii scurtez viata la 25-30 zile.Cand mierea se produce in borcan,toata lumea este multumita: Cumparatorul da un pret mic, Procesatorul castiga, iar Apicultorul pierde la pretul ;mierii de albine; la cantitatea de albina,plus altele.

  Reply
  • Buletinul de analize de mai sus a fost comandat de apicultori, bazat pe un borcan de miere luat din magazin. In plus, spuneti ca este posibil ca apicultorii sa vanda miere naturala la 10 lei/kg, deci costurile nu sunt la fel de mari peste tot. Nu ma pricep, dar probabil acestea scad cu cat numarul de stupi creste, iar cei de la Lidl probabil ca lucreaza cu apicultori care au sute de stupi. Sau doar stiu sa negocieze :)

   Reply
   • EU CUMPARAM MIERE MOS COSTACHE de la Kauffland, pana anul trecut, cand am cumparat cand am simtit alt gust, nu de miere poliflora. Am simtit gust de glucoza industriala, pe care o cunosc foarte bine. Atunci am cautat pe net si spre surprinderea mea, am dat de un buletin de analize care demonstra ca am avut dreptate. De atunci nu am mai cumparat-o

    Reply
   • Sunt apicultor de peste 10 ani si pot spune, din proprie experienta, ca producerea mierii intr-un mod profitabil, se poate face si cu cheltuieli mici, strict necesare. De exemplu, eu ma rezum la cheltuieli legate de tratamentul din toamna (varachet) si eventual foi de fagure, pentru inlocuirea fagurilor vechi (la 2-3 ani). Pentru hrana albinelor, las permanent in stup, suficienta miere, atat vara cat si iarna. Albinele mele nu stiu ce este zaharul sau alte substante artificiale, folosite de unii “apicultori” pentru a hrani albinele, dupa ce le iau toata mierea. Productivitatea pe care am avut-o, a fost de 15-20 Kg/familie. Sunt unii “apicultorii” mai naivi, care in goana lor dupa profit, incearca sa maximizeze productia, folosind tot felul de stimulente si alte produse, achizitionate cu bani multi. Normal ca daca cheltui inutil, bilantul poate fi negativ.

    Reply
 3. Sunt niste falsificatori, nu procesatori deoarece ceea ce am cumparat de doua zile de la lidl e un fals grosolan. Glucoza industriala proportie cea mai mare,,zahar alb, ceva sirop de glucoza-fructoza, arome. Bamditi ce se vor bogati peste noapte cu acordul celor ce ar trebui sa-i inchida pentru asa ceva. Nu sunt apicultor, cunoscator insa da.

  Reply
 4. Unde este miere la Lidl cu 9.99 lei/kg? Eu cumpar cu 19.99 lei/900 gr. Legat de calitatea mieri pot spune ca mie imi place si o consum de mult timp. Am cumparat si alte tipuri de miere (inclusiv producatori particulari) si le-am comparat dupa gustul avut si n-am sesizat diferente mari. Alternativa mai buna as vrea sa fie dar deocamdata nu exista.

  Reply
 5. Mos costache nu are nici o stupina si la fel ca toti smecherasii ia de aici ai vinde dincolo binwinteles cu prelucrarea necesara.

  Reply
 6. Nu inteleg doua lucruri:

  1. De ce semnaturile celor 2 responsabili cu incercarile, de pe buletinul de analiza al mierii facut la comanda “Asociatia Crescătorilor de Albine Timiș”, sunt identice?

  2. De ce autorul articolului nu a pus la dispozitia cititorului o analiza a unei mieri de albine adevarate si una a celei rezultata din productia asociatiei?

  Reply
  • Foarte bune descoperiri! Intr-adevar, totul pare cu atat mai suspicios acum.

   Si probabil exact pe asta s-au bazat: prezinta niste date pe care lumea le considera automat rele/gresite, desi rezultatele nu fac altceva decat sa arate ca este vorba despre miere naturala… :)

   Reply
 7. Domnule/Doamnă,

  Sunteți avocatul/avocata unui fals ordinar. Eu am cumpărat un borcan de miere de acest tip de la Carrefour din Ploiești, pe data de 20 decembrie 2019. Am fost indus în eroare de eticheta, mai exact de ceea ce scrie pe aceasta și anume că este „miere de stupină… produsă de albină”. Nu știu dacă acest produs a văzut vreodată o albină, dar acesta m-a făcut să-mi pun întrebări încă de la prima gustare. Mirosul și gustul nu seamănă cu cel al mierii, ci mai degrabă cu cel de caramel. M-am documentat și am făcut diverse verificări și am constatat că toate rezultatele duc la concluzia că este un fals mizerabil, iar comercializarea lui sub numele de miere este o ÎNȘELĂTORIE, drept pentru care intenționez să mă adresez, în ordine, Agenției pentru Protecția Consumatorului, unui laborator de testare și apoi unor organe de anchetă, cu suspiciunea mea de fals și înșelăciune.

  Reply
  • Foarte bine faceti. Poate noile analzie vor ajuta sa se stabileasca, inca o data, daca este intr-adevar vorba de miere adevarata sau nu. Va rog sa ne transmiteti si noua rezultatele, este un lucru care clar intereseaza pe toata lumea.

   Reply
 8. ma voi nu sunteti normali la cap. luati apararea la niste interlopi probabil ca altfel n am cum sa i numesc pe cei de la Apicola Costache. va jucati cu vietile oamenilor si copiilor nostri. Ati mancat din mierea lor? ati dat la copii din gresala? asa sanatate va doresc ca dupa o lingura din miera lor. puteti face 1000 de analize. Mirositi-o. plus ca acum pe borcan scrie ca e un amestec de ‘miere’ din mai multe tari inclusiv China. Da, China. clar ca e ‘miere’

  Reply
  • Articolul original a fost scris in 2016, cand lucrurile stateau complet diferit de cum stau azi. De cand am vazut ca e un amested de “miere,” inclusiv din China, si eu m-am oprit din a o cumpara.

   Nu zic neaparat ca asta trebuie facut de toata lumea – sper ca autoritatile nu ar permite comercializarea daca nu ar fi ce spune ca este – dar eu personal am ales sa stau departe de mierea din China. Si mai sunt destule branduri care au amestec cu miere din China, deci mereu atentie la eticheta!

   Reply
 9. Din cele citite mai sus vad ca de cativa ani inghit altceva numai miere nu… toata cumparata de la LIDL!!! Dar nu am gasit o recomandare de MIERE ADEVÁRATÁ sigura romaneasca cu adresa!!!

  Reply

Leave a Comment