De câţi bani are nevoie un student, pe lună, pentru un trai decent?

| |

Încet, încet se adună anii de când mi-am terminat studenţia, iar astăzi am fost curios să văd de câţi bani am nevoie ca student în România pentru un trai decent.

Nu, nu vreau să mă apuc de o nouă facultate, pur şi simplu voiam să văd cam cum stau lucrurile acum… dar am fost surprins să nu găsesc prea multe rezultate pe această temă în Google, aşa că am mi-am propus să fac eu nişte estimări.

Înainte de a ajunge acolo, cred că trebuie menţionat că raspunsul la întrebarea “de câţi bani are nevoie un student pe lună pentru un trai decent?” este unul care variază de la perosană la persoană – ceea ce unii consideră “decent” alţii ar putea considera de neconceput.

Dar amintindu-mi că în studenţie puteam duce o săptămânâ mâncând conserve de pate de ficat, icre şi zacuscă adusă de-acasă, tind să cred că studenţii pot să nu fie extrem de pretenţioşi.

Aşadar, iată cam de câţi bani zic eu că ar avea nevoie un student pe lună pentru un trai decent:

Chirie: 200 lei. Se pot găsi destul de uşor aprtamente pe pe care să le închiriezi împreună cu câţiva prieteni şi în care să împărţiţi costurile.

[quads id=3]

Eu am avut un coleg de cameră într-o garsonieră din Bucureşti, chiar în centru (vis-a-vis de facultatea de Drept) şi plăteam 60 de dolari de persoană, pe lună. Deci se poate.

Mâncare: 300 lei. Am bugetat 10 lei pe zi pentru mâncare, deşi cred că s-ar putea tăia vreo 50 de lei de aici, în funţie de cât de des şi consistent este clasicul pachet pe care îl primeşti de-acasă şi cât de mult îţi plac pateul, icrele şi alte porcărioare de-astea ieftine.

Distracţie: 150 lei. Aici din nou intră în joc mulţi factori – sunt persoane care pot cheltui mai puţin, aproape de zero, altele care pot “sparge” mai mulţi bani.

Dar 150 de lei pe lună dedicaţi ieşirilor în oraş înseamnă undeva la 25 de beri pe lună, în oraş, pe care le poţi împărţi cum vrei. Dacă iei pet-uri la 2 litri, deja ai bani să stai într-o mahmureală continuă toată studenţia…

Alte cheltuieli: 250 lei. Aici punem la grămadă costuri lunare (întreţinere, curent, internet, abnament transport în comun, poate telefon dacă nu-l plătesc părinţii), plus diferite consumabile, bani pentru facultate în sine şi cheltuieli neprevăzute.

Am avea, astfel un total de 900 de lei pe lună pentru un trai decent pentru un student în România. Sunt convins că, de fapt, mulţi studenţi trăiesc cu mult mai puţin şi reuşesc să o facă foarte bine.

Eu reţin că primeam pe lună “alocaţia” de 500 de lei şi niciodată nu am rămas fără bani, ba chiar puneam deoparte în fiecare lună o sumă mică.

Dar să vedem ce părere aveţi voi – sunt stundenţi care citesc acest articol? De câţi bani este nevoie, lunar, pentru un trai decent cât eşti la facultate în România?

Previous

Este mâncarea bio mai sănătoasă decât mâncarea obişnuită?

Cum să elimini pâinea din alimentaţie, chiar dacă ţi se pare imposibil

Next

4 thoughts on “De câţi bani are nevoie un student, pe lună, pentru un trai decent?”

 1. Eu am facut facultatea in iasi. Iasi e oras mai ieftin. Costurile mele aliniate dupa ale tale:
  -stat la camin. adica unele luni gratis, altele pret modic, alteori din ce in ce mai mare (ultima data mi-a spus o verisoara ca a platit 80 lei pe luna)
  -mancare la pachet dar mai cumparam cate ceva, ieftin: paste/orez/ulei sa completez
  -haine: handmade + second hand. Incaltamintea era o problema scumpa. Apoi in Buc. am descoperit dragonul rosu unde gaseam multe chestii ieftine
  -carti, cursuri – eram constiincioasa si mergeam la curs+ biblioteca; unde nu imi permiteam o carte – imprumutam si xeroxam; alteori cand dormea colega eu invatam de pe cartea ei; Imi faceam notite si scheme si le faceam schimb cu colegii.Aveam timp serile si povesteam ce am citit fiecare si studiat – a fost cea mai fructuoasa perioada – pt ca sintezele celorlalti imi aratau pe ce sa NU pun mana si sa nu pierd saptamani. Pt haine: mi le coseam sau la mana a2a, si doar atunci cand lucram – inclusiv vara la tara era o munca.
  -mers pe jos deci minim costuri pt transport.
  -distractie ieftina – da, serile langa tigaia de clatite si cu carti de la biblioteca imprumutate sunt de neuitat; petreceri ad hoc, noptile jucand bridge si plimbat pana la 4 dim, cinemateca gratis etc
  Tin minte ca era bursa undeva pe la 70 dolari (vorbim inainte de 2000,da?), si eu ma descurcam cu pana la 100 dolari lunar.

  Mancare aduceam de la bunici. Mergeam si munceam verile acolo, aveam borcan de jumari pe iarna, faina, oua, fasole, muraturi etc. Sigur era mancare mai sanatoasa ca ce mananc eu acum :)

  Reply
 2. Facultatea am facut-o la mama acasa, am refuzat sa merg la examenul de admitere in Tg. Mures pe motiv de distanta de “marea iubire”. Costuri cu intretinerea si mancarea 0, cartile si cursurile xeroxate le platea mama, de imbracat imi luam din bursa. Nu a fost o facultate ieftina, (erau carti cu 700 lei acum 15 ani:((( ), am avut bursa mai tot timpul, am avut pensie de urmas dupa tata, am avut pentru 6 luni chiar si salariu:)) Mama avea o filozofie: tot ce tine de scoala, casa si mancare plateste ea. Daca vroiam mofturi, iesiri, vacante, haine erau cheltuiala mea. Bursa la medicina era de de la 40 la 70 lei/luna (1999-2005). Numai stiu cat era paritatea cu dolarul atunci. Pensia de urmas era de 200 lei, salariul undeva spre 650 lei.

  Reply
 3. In primul an de facultate la cluj, plăteam 50€ la chirie, în jur de 400 de lei pe mâncare (mâncam mult la cantine), cam 200 de lei dădeam la întreținere, si cam tot atât cheltuiam pe alte prostii. Deci cam in jur de 1000 lei

  Reply

Leave a Comment