La sfarsitul lunii iunie, am cumparat un apartament! Este vorba despre un apartament de 3 camere, o bucatarie, o baie, un hol si o debara, plus un balcon mare si frumos. In total, 65 de metri patrati, doar ai nostri!
Apartamentul era unul batranesc, construit in 1977 si doar cu foarte mici imbunatatiri facute (cativa pereti dati cu lavabila, tevile de apa calda/caldura schimbate)… si cam atat.
Stiam, cand l-am cumparat, ca va trebui sa investim in renovarea lui completa, insa lucrul acesta nu ne-a speriat prea tare. Stiam, in acelasi timp, ca asta inseamna ca vom putea sa ni-l facem cu adevarat al nostru, exact asa cum vrem.
Probabil ca multa lume este curioasa cat costa renovarea completa a unui apartament de 3 camere in Romania – eu sigur am fost interesat sa aflu asta inainte de a ma apuca de treaba, dar nu am gasit nicaieri costurile exacte.
De retinut ca aceste costuri sunt pentru un oras din provincie. Probabil in orasele mari unele costuri (manopera, de exemplu) vor fi ceva mai mari.
In calcularea totala a costurilor, vom avea urmatoareale schimbari de facut (practic, luat totul de la zero):
– instalatia electrica refacuta total
– baia renovata complet (gresie, faianta, lavabila, schimbat WC, chiuveta si cada de baie)
– Bucataria renovata complet (gresie, faianta, lavabila)
– Peretii refacuti (data jos huma, pusa tencuiala noua in doua camere, doar lucrata bine in restul in care nu e nevoie decat de lavabila) si dati cu lavabila
– gresie in hol (in ideea ca, poate, in viitor, spargem peretele spre bucatarie), gresie pe balcon si parchet in cele trei camere.
– termopane la toate camerele (inclusiv balconul inchis in termopan)
– Schimbat usi de lemn la toate camerele (5 usi), plus usa metalica la intrare
Lucrarile in sine au lucart aproape o luna si au fost facute cu o firma care trimitea 3-4 muncitori zilnic. Nu am stat langa ei zi de zi, deci nu stiu cat de tare au tras sa faca treaba, dar nici nu erau platiti la zi, asa ca nu a contat prea mult pentru mine.
IMPORTANT: Am actualizat acest articol cu preturile din 2021 dupa ce am trecut printr-o renovare similara. Articolul original era scris in 2014 si preturile au crescut enorm de atunci.
– Manopera renovare: 12,000 lei (Nu este inclusa instalarea termopanelor aici)
– Termopane: 6,000 lei (cu instalare cu tot)
– Materiale constructii: 16,500 (*sunt incluse si usile aici)
– Electrice: 1300
– Baie: 1250 (WC, cada si suport chiuveta – chiuveta o aveam deja)
– Cheltuieli diverse: 650 (in general apa, cafea si suc pentru muncitori – veneau ei cu mancarea)
TOTAL: 37,700 lei / 7,650 EURO
Sincer sa fiu, in momentul in care tot scoteam bani din buzunar si plateam in stanga si in dreapta, nu imi dadeam seama ca se aduna niste costuri atat de mari.
Cu siguranta, cea mai mare “gaura” a fost la materialele de constructii, care au trebuit suplimentate de doua ori. Am platit cu 3,000 de lei mai mult decat imi estimasera initial.
Aceasta este, in mare, o regula: mereu sa aveti un 10% in plus disponibili, pentru ca aproape mereu costurile finale vor fi mai mari decat estimarile.
Trebuie sa mentionez ca aceste preturi sunt pentru produse de calitate (sau macar preturi) medii. Nu am luat nici cele mai ieftine produse, dar nici din cele mai scumpe.
Doar la electrice am luat tot ce era mai bun (conform electricianului), dar in rest preturile au fost medii si totul a fost cumparat din Dedeman.
La fel, termopanele pot costa mult mai mult. Noi am mers aici pe una dintre cele mai ieftine optiuni si pot spune ca nu suntem multumiti. Termopanele sunt foarte importante, asa ca mergeti mereu pe calitate, nu pe pret mic.
La noi, usa de la balcon a fost instalata execrabil – cand bate vantul afara, se aude cum trece vantul prin ea. Ma rog, aici e calitatea instalatiei, nu neaparat usa in sine, deci mare atentie!
De asemenea, mare atentie la faptul ca nu sunt incluse in costurile de renovare niste elemente extrem de importante (cu preturi mari): mobila din bucatarie (de fapt, nicio mobila nu este inclusa in pret), dar nici alte electrocasnice (frigider, cuptor etc). Doar ce am mentionat mai sus.
Estimez ca echiparea bucatariei va costa undeva la 8,000 lei (e o bucatarie micuta, clasica, de apartament). Pentru restul mobilierului, aici depinde enorm de preferintele fiecaruia, preturile variind enorm: poti sa-ti iei pat cu 400 de lei (fara saltea) sau cu 3,000…
La fel, poti sa-ti iei frigider si cu 1,000 de lei, si cu 4,000… La toate sunt diferente mari intre minim si maxim, ceea ce e bine, pana la urma, fiindca ne putem adapta in functie de buget.
Mai jos sunt cateva poze cu rezultatul final in cazul nostru. Din pacate, nu am decat poze facute dupa ce a plecat echipa de muncitori, deci inainte de curatenia generala. Totul arata ceva mai bine cand dispare praful:
Este mic, este mare costul renovarii apartamentului de 3 camere? Asta depinde de banii pe care ii are fiecare persoana.
Costurile are putea cobori putin sau mai mult daca nu trebuie schimbat totul (in baie, de exemplu, sau usile, sau instalatia electrica), dar ar putea urca foarte mult cu gresia si faianta.
Aici preturile variaza foarte mult si, sincer, eu am fost socat de cat de mult costa totul. Elementele de decor sunt cele mai scumpe, motiv pentru care noi am zis ca-i mai bine fara in bucatarie, unde vom folosi stickere si elemente colorate pentru a rupe monotonia.
Dar putem zice ca aceste costuri reprezinta o suma medie, fiindca nu am luat nici cele mai ieftine produse, nici nu ne-am intins spre cele foarte scumpe.
Urmeaza acum mobilarea apartamentului, care va fi facuta treptat: o foarte mica parte de mobila va fi dusa din locuinta curenta, iar restul va fi cumparata pe parcurs fiindca vrem sa facem totul exact asa cum ne place noua si momentan nu mai exista suficienti bani pentru asta :) Dar greul, sper eu, a trecut si de-acum incolo nu mai e graba!
Ce parere aveti despre costurile totale pentru renovarea unui apartament de 3 camere? Va asteptati la costuri mai mici sau mai mari?
buna seara.eu am 8 ani de cand lucrez in madrid si sincer va spun,se lucreaza bine aici am lucrat 4 ani la firma si am 4 ani pe contul meu.gresia din living trebuia dusa pana in baie intreaga.cea ce se vede in poza intrerupere a ramas foatrte urat,nu se face asa ceva.tevile pe exterior si hay sa nu cautam scuze ca nu se poate face,totul e posibil,nu va uitati asa de mult la bani cautati calitate si sa lucreze bine meseriasul la fel cereti referinte ca sa fiti mai linistiti vorbiti cu clienti de ai lui ca asa functionieaza lucrurile in ziua de astazi .nu va lasati influentati de meserias ca nu se poate si alte multe scuze.si e un apartamtent modern din cea ce se vede.aicea in centru apartamntele sunt foarte vechi de acum 300 ani si multa lume vrea sa combine rusticul cu modernul si nu e asa usor cum pare,ca sa va faceti o idee pe un apartament de 70m2 dupelx total 140m2 am stat 5 luni 3 persoane rustic combinat cu modern si sau bagat 46000€
un apartament cu 3 camere ca manopera cu gresie fainta parchet laminat glet zugravit absolut complet te duce la cca 2000 euro vorbind de manopera doar iar cel cu 2 camereundeva la 60 65 milioane
In general, renovarile,cat de mici, absorb si implica multe cheltuieli.Acum 12 ani am construit o casa si cel care ne-a vandut geamurile termopan, m-a sfatuit sa investesc in calitatea sticlei.ii ultumesc si astazi pentru sfat
Uite ca eu nu am avut noroc de asa sfaturi cand le-am instalat, dar sunt complet de acord. Pe termen lung, ai mai multe cheltuieli (incalzire, racire, in special), plus mai putin comfort daca geamurile nu sunt bune sau montajul este facut de mantuiala.
Poți să recomanzi echipa care a renovat? Mulțumesc