Alegem viata la bloc traitului la casa!

| |

Ne-am cumparat apartament! Acesta este principalul motiv pentru linistea deplina asternuta asupra acestui blog in ultimele saptamani: am vizitat case, apartamente, locuinte, am interactionat cu oameni mai mult sau mai putin ciudati si pana la urma am facut, sper eu, cea mai buna alegere: am cumparat un apartament. Viitoarea noastra locuinta.

Pentru prietenii mei, alegerea pare inexplicabila: locuim “la curte” intr-o zona foarte buna, centrala.

Chiar daca locuim in aceeasi casa cu mama si bunica, avem casa impartita in asa fel incat suntem complet separati si nu impartim decat curtea (avem baie si in iarna ne-am construit bucataria proprie). Asa ca… de ce sa te muti la apartament?

Am mai discutat despre batalia dintre apartament si casa intr-un articol trecut, asa ca nu voi insista. Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand te hotarasti sa faci un pas atat de important, iar la noi cam asta trebuia facut.

Pe scurt, in ciuda locatiei din inima orasului si a camerelor uriase, sunt multe dezavantaje: galagie mare incepand de la 5:30 dimineata, pana dupa orele 23, incalzirea cu sobe de teracaota (caratul lemnelor, zi de zi, cate un etaj si facutul focului la doua sobe este un calvar), spatii extrem de prost optimizate – avem nenumarate holuri si spatii moarte – si camere imposibil de incalzit (sau de incalzit cu costurifoarte mari) – toate astea au contribuit la rezultatul final: este timpul sa ne facem bagajele si sa plecam. Asta, plus nevoia de a avea un spatiu care este 100% al tau.

[quads id=3]

Bugetul nostru a fost destul de limitat, reducand cu mult optiunile de cumparare. Practic, ne permiteam cam orice apartament cu doua camere de aici din oras, insa am cam fi vrut trei.

apartament
Un dormitor inca mai are peretii din huma, originali, din ’77 :))

Desi la pret pe metru patrat sau camera, cu cat iei mai multe camere, cu atat iesi mai ieftin, lucrul asta nu conteaza cand nu ai suma necesara (pentru ca nu am vrut sa facem credit si am folosit banii pe care i-am obtinut din vanzarea unui blog pentru plata integrala).

Din fericire, insa, am avut noroc cu un apartament cu trei camere, proaspat scos pe piata, intr-o zona destul de buna, pe care ni-l permiteam.

[quads id=4]

Apartamentul este intr-o starte decenta, dar tot trebuie renovat complet: de la instalatia electrica la cea de apa, de la pus faianta pana la reconditionat parchetul, de la schimbat usi si geamuri pana la zugravit: totul trebuie facut de la zero. Si cum este un apartament gol, fara mobila, fara nimic, acesta este momentul marilor schimbari.

Pretul cerut de mai multe firme pe care le-am adus (prefer sa lucram cu firme, nu persoane fizice pentru ca imi dau factura si garantie) este cam pe-acolo pentru manopera: in jur de 8,000 de lei, doar manopera.

Personal, ma asteptam la o suma ceva mai mica (undeva la 6,000) dar asta este cu o locuinta: estimarile initiale se dovedesc a fi, de obicei, departe de realitate.

Daca este sa vorbim despre cifre – fiindca ele conteaza foarte mult – cam astea ar fi:

– Suprafata apartamentului: 65 mp
– Camere: 3, 1 baie, 1 bucatarie, 1 hol si 1 terasa
– Costul apartamentului: 25,000 EUR
– Cheltuieli notar: 1,600 lei
– Cheltuieli renovare: 8,000 lei (manopera)

[quads id=5]

Aici se adauga materialele, care estimez sa fie pe undeva pe la 5,000 lei (depinde foarte mult ce gresie/faianta cumparam).

Usile noi ne vor ajunge undeva la 2,200 lei. Echiparea baii (WC, Cada) estimam la 1,200 lei. Mobila de bucatarie, plus plita si hota (avem cuptor, frigider, congelator) speram sa o tinem la 2,700 lei – insa poate sari putin.

Tragand linie, la costurile estimate din paragraful anterior, mai cheltuim 11,100 de lei. Asta ar insemna ca renovarea completa a unui apartament de 3 camere ne-ar costa 4350 de euro. Aici n-am pus termopanele, fiindca inca nu ne-au venit ofertele, dar si ele se vor urca pe la 1,000 de Euro.

Cu alte cuvinte – mult, avand in vedere ca nu mergem pe finisaje si produse de lux/foarte scumpe (dar nici cele mai ieftine).

Voi ce parere aveti? Este mai bine sa iei un apartament batranesc, cum am facut noi, si sa-l transformi cum doresti/iti permiti sau mai bine mergi pe un apartament move in ready? Sau poate v-ati renovat de curand locuinta – care au fost costurile?

Previous

Cel mai usor mod de a reduce cheltuielile cu masina / benzina

Cum e la mare in Romania: editia Venus, Hotel Dana

Next

8 thoughts on “Alegem viata la bloc traitului la casa!”

  1. eu as fi ales casa la marginea localitatii, din lemn (constructii elastice la cutremur), cu ceva curte (pt pomi si gradina). .Supr. echivalenta, put de apa si fosa. Incalzire prin curent electric si adaugat celule fotovoltaice (in ultimii 2 ani, pretul a scazut cu 40%) . La finalul lunii raman facturi la: gunoi (daca devii ecologist,atunci gunoi=0), mobil + internet, curent (f. putin vara), asigurare anuala .

    Preturile sunt comparabile cu ce ati dat voi (dar eu calculasem la terenul deja existent, diferenta ca unele lucruri sunt facute complet de nou si nu mai sunt incidente pe traseu.

    Reply
    • Pot sa spun ca incalzirea exclusiva cu curent electric este extrem de scumpa. Noi asa incalzim o parte din casa de cativa ani, iar in iarna aceasta costurile cu electricitatea au fost undeva la 1500 ron pe luna. Nu avem celule fotovoltaice, insa avem panouri solare pentru apa calda. Iarna, sunt inutile. De fapt, de toamna tarziu pana pe la mijlocul primaverii, functioneaza undeva la 10% din capacitate, daca nu mai putin. Oricat ar zice ca merg si cand sunt nori, de fapt nu merg…

      Reply
      • E posibil sa aveti voi o problema cu izolarea imobilului, compartimentarea camerelor, geamuri, pod etc. Tocmai am vizitat o casa in Bucuresti, 800 roni iarna luna cea mai grea, la aprox 200mp2, lunar, incluzand: gatit electric, calcat, apa calda, lumina in fata casei toata noaptea etc. si temp. in casa 22-25 gr (copii mici). Casa terminata acum 1 an, si instalatia electrica noua. Au ales asta pt ca nu aveau alta solutie (in afara centralei pe lemne). In mai au platit aproape 200 roni. Nu stiu nici ce tip de contract au la Electrica(de obicei orarul noapte e mai ieftin).

        Data viitoare cand ii vizitez voi discuta de sistemul de incalzire si izolare, si proiectul casei (a spus ca a fost calculat ergonomic pt caldura), preturi si instalatii. Inca nu si-au pus panouri fotovoltaice, pt ca Electrica nu le ia excesul de electricitate (si ca nu mai au bani).

        Reply
        • E foarte posibil sa fie din cauza pierderilor de caldura, dar si a faptului ca nu avem centrala electrica, ci calorifere (centrala ne-ar fi dus la curent trifazic, care ar fi fost si mai scump). Casa este una construita in urma cu multi ani si neizolata.

          Reply
    • Apartamentul acesta este in provincie, in primul rand. In al doilea, este nemobilat si fara imbunatatiri. Excluzand tevile de caldura si caloriferele, totul trebuie schimbat, lucru care va mai aduce cateva mii bune pretului. Avantajul unui astfel de apartament este ca dai mai putini bani si il faci incet asa cum vrei tu.

      Reply
  2. Multumesc pentru articol(e). Cred ca au sarit bine preturile la materiale, manopera , si bineinteles si la imobiliare, poate aproape de dublat in unele locuri fata de 2010-2011.

    Noi locuim in Praga de 8 ani de zile, si nu avem de gand sa ne mutam inapoi in Romania, poate la pensie, desi probabil nici atunci. Ma uit cu mare-mare jind la preturi de-astea de sub 100 000 EUR/apartament, care la noi pot fi gasite lejer in orice oras, inclusiv Cluj/Bucuresti, aici desi viata e foarte buna ca atmosfera, clima, peisaje, posibilitati de distractie, sistem social etc., cand vine vorba de imobiliare, e dezastru complet, mult mai tensionata situatia decat in Bucuresti daca ar fi sa comparam. Asa ca analizez o situatie similara de a “sari” la un moment dat cand s-o ivi ocazia sa cumpar un apartament (de o casa in Praga nici nu poate fi vorba ca incept pe la 500k EUR), dar in ultimii ani preturile au sarit asa de mult, incat ma gandesc ca nu e deloc cel mai potrivit moment si parca as mai sta pe economii cativa ani in speranta ca odata cu o criza, care de venit trebuie sa vina, sa vina si pe aici o corectie de minim 20-25%, mai putin decat au crescut preturile in ultimii 3 ani aici :)

    Reply
    • Cam toata lumea se asteapta la o noua corectie, daca nu criza in toate regula. Eu sincer sper doar la prima varianta, nu a doua, dar niciodata nu se stie.

      Cum nu stiam nici despre situatia din Praga – care banuiesc ca este similara cu aceea din alte orase europene. Poate ar merge o cumparare intr-un cartier mai indepartat, sau un satuc aproape de Praga? Probabil ca o data cu extinderea orasului, preturile vor exploda si in imprejurimi, daca nu au facut-o deja.

      Dar ca sa comparam, in orasul in care mi-am cumparat apartamentul in 2014 inca gasesti apartamente la un pret similar. Prin unele zone de la noi timpul pare ca sta in loc…

      Reply

Leave a Comment