De publicat – Costurile pentru renovarea unei băi au crescut extrem de mult în ultimii ani. Dacă în 2021, când am publicat acest articol, ajungeam la un cost total de 7.000 lei, anul acesta costurile sunt MULT mai mari – doar manopera se apropie de 7.000 lei
Le vom analiza mai jos, luând în calcul tot ce ține de renovarea băii: de la manoperă la materiale, diverse piese de mobilier și potențiale costuri ascunse.
În primul rând pornim de la premiza că vrem să schimbăm totul. Ceea ce înseamnă că va trebui să plătim pe cineva care să dea jos gresia și faianța deja existente, sau doar un strat de perete, depinde ce avem în baie.
De obicei, în băile mai vechi, în spatele faianței, a gresiei, a chiuvetei și sub cadă, se poate ascunde mucegai. Așa că cea mai bună mișcare ar fi să te asiguri că pornești de la o cameră goală și sănătoasă, altfel, orice pui nou, va deveni murdar în scurt timp.
După ce am eliberat toată baia, trebuie măsurați pereții pentru a face lista cu materiale de care avem nevoie și cantitatea necesară din fiecare.
O baie din Romania are în medie 4 metri pătrați, dar în mare toate au nevoie de aceleași materiale și accesorii, așa că vom încerca să estimăm costurile la prețurile de anul acesta.
Materiale necesare pentru renovarea unei băi:
- gresie (aici se scade partea de cadă)
- faianță
- lavabilă
- geam termopan, dacă ne dorim înlocuirea celui vechi (dacă există)
- mască de baie cu lavoar, recomand în locul chiuvetei simple deoarece crează spațiu de depozitare, ceva de care duc lipsă multe băi, mai ales dacă nu există o debara în apropiere.
- cadă de baie
- toaletă și rezervor
- dulap cu oglindă
- baterii și instalații de apă
- accesorii, adezivi, chituri, brâuri și plinte pentru gresie și faianță
- manoperă
Având toate acestea pe lista noastră, acum trebuie să ne calculăm bugetul. În funcție de acesta știm dacă ne uităm la cele mai mici prețuri, cele mai mari sau media lor.
Nu știu cât de necesară este cea mai extravagantă gresie pusă în baie, depinde cât de mult timp petreci acolo.
În principiu gresia și faianța la prețuri medii sunt și de calitate și arată și bine, deci nu trebuie să ne întindem către cele mai scumpe.
Atât costă renovarea băii în 2024
NOTĂ: Prețurile sunt estimate pentru produse de valoare medie spre ieftină. Cu cât baia este mai mare și se doresc finisaje mai scumpe, cu atât cresc mai mult prețurile. Dar cele folosite mai jos sunt pentru o baie la preț mediu, însă decentă.
- Gresia la prețul mediu de 50 lei m2, costă in jur de 250 lei.
- Faianța poate urca până la 60 lei m2, rezultând 2.400 lei (consideram o inaltime de 2m/perete). Mai punem cel putin 500 lei daca vrem o linie de decor.
- Lavabilă (de preferat antimucegai) pt tavan în jur de 150 lei.
- Geamul PVC, în funcție de mărime, poate fi in jur de 400 lei.
- Mască de baie cu lavoar, în funcție de model, de la 600 lei la 800 lei (se poate si mult mai scump).
- Cadă de baie (sau cabină de duș) 1.000 lei – dar aici pretul poate urca rapid mai ales la cabinele de dus.
- Toaletă și rezervor cam 500 lei.
- Dulap cu oglindă în jur de 350 lei.
- Baterii și instalații pentru apă ajung cam la 600 lei.
- Accesorii, chituri, adezivi pentru faianță, materiale pentru hidroizolație… adunate fac aproape 400 lei.
- Manopera (care include decopertare, gletuire și finisare, pe lângă toată lista de mai sus) depinde foarte mult de oras. Preturile incep de la 4,000 lei, dar pot urca usor, mai ales in orasele mari, pana la 7.000 lei.
În total, prețul pentru renovarea unei băi anul acesta începe de la 10.650 lei (2.145 Euro) pentru ceva destul de basic, dar urcă spre 14.000 lei (2.800 Euro) pentru ceva mai calitativ, dar fără a fi vorba de lux și produse scumpe.
Costurile pentru manopera au crescut enorm in ultimii ani – eu cand mi-am facut baia in 2021, m-a costat doar 2.000 de lei manopera. Acum este cel putin dublu!
Aveți totuși în vedere și cheltuielile neprevăzute, niciodată nu se știe ce probleme găsești atunci când renovezi ceva ce n-a mai fost atins de multă vreme sau ce tevi se sparg etc.
Un fond de urgență de 15% din suma totală te-ar ajuta să nu intrii în panică dacă se ivește ceva. În cel mai „rău” caz îți rămân niște bănuți în plus.
Desigur, fiecare element în parte pe care îl alegi va avea un cuvânt de spus la prețul final, trebuie doar să știi care sunt prioritățile. Calitatea ar trebui să vină înaintea aspectului extravagant.
Dacă atunci când vine vorba de mobilier, cadă, toaletă, chiuvetă nu ar fi bine să facem compromisuri, mai ales când ținem cont de calitatea materialelor, când alegem gresia și faianța, ar fi bine să alegem în funcție de durabilitate.
Puteți să mai scădeți din preț și dacă nu considerați necesar să schimbați chiar totul. Băile renovate recent nu au nevoie să fie luate de la zero. Aș schimba, totusi, cada, chiuveta și toaleta, sau le-aș dezinfecta cu strictețe.
Concluzie
Acestea sunt prețurile medii estimate pentru renovarea baii, ceea ce înseamnă că există opțiuni și pentru un buget mai restrâns, dar și pentru gusturi rafinate care pun mare preț pe aspectul fiecărui detaliu și-și doresc cele-mai-cele accesorii.
Sper că acest articol este de ajutor, și dacă te hotărăști să treci printr-o astfel de experiență, ajută-ne cu detalii pe care, poate, le-am omis, sau anunță-ne și pe noi dacă am estimat corect această aventură. Spor la renovat!