Cat costa sa nasti in Romania?

| |

Cand vine vorba de nasterea copilului nostru, sunt foarte multe lucruri ce trebuie luate in considerare, de la metoda de nastere pana la locul in care va avea loc evenimentul.

Un alt lucru extrem de important aici este reprezentat de costuri, si despre asta vom discuta in acest articol in care vom incerca sa aflam cat costa nasterea in Romania.

Un raspuns exact este destul de dificil de oferit, fiindca preturile variaza in functie de mai multi factori: daca nasti la o clinica privata sau “la stat,” daca nasterea este naturala sau prin cezariana (sau in apa), dar si orasul in care nasti face ca preturile sa fie diferite.

Asa ca pentru a afla cat costa o nastere in Romania, vom generaliza putin, dar vom folosi si preturile platite de noi cand sotia a nascut anul trecut.

Desi locuim in provincie, sotia este din Bucuresti si am hotarat ca ar fi mai bine ca ea sa nasca acolo. Am ales o clinica privata, Regina Maria care ofera mai multe pachete. Noi am optat pentru pachetul “Extra Care” care ofera o rezerva single cu canapea in care sotul poate sa doarma.

Nasterea a fost prin cezariana, au fost incluse si 3 consultatii ulterioare la neonatologie, iar totul a fost in regim de all inclusive (in sensul ca am ajuns acolo cu copilul in burtica si mainile in buzunar si ni s-a oferit absolut tot ce era nevoie, plus pachetel pentru bebe la plecare).

[quads id=3]

De asemenea, bebe s-a hotarat sa vina mai devreme, deci nu am ajuns acolo la data stabilita pentru cezariana, dar nu a trebuit sa platim nimic in plus.

Am ales insa sa stam in plus 3 zile fiindca bebelusul era suspect de o infectie, ceea ce a ridicat destul de mult costurile (cam 100 de euro pe zi pentru mama si tot atat pentru bebe) – dar am mers pe principiul “better safe than sorry”.

Per total, pe langa pachetul de nastere si zilele suplimentare, am mai facut cam toate analizele posibile, am optat pentru recoltarea de celule stem si am platit stocarea lor pe un an (urmand sa platim anual o suma).

Totul ne-a costat in jur de 11.000 de lei. Pachetul de nastere, in sine, parca era undeva la 6,000 de lei (nu mai stiu suma exacta fiindca am platit totul la comun). Este mai ieftin pentru nastere naturala, si/sau daca optezi pentru un alt pachet.

Suma este, intr-adevar mare. Nu ne asteptam sa ajungem aici fiindca nu se astepta nimeni la infectia aceea suplimentara care a crescut costurile.

[quads id=4]

Din fericire, am putut sa acoperim asta – deci este bine ca intotdeauna sa existe niste bani pusi deoparte pentru astfel de situatii neprevazute.

Noi personal am fost extrem de multumiti, si am scris despre cum e sa nasti la Regina Maria pe blogul personal. Puteti arunca un ochi daca va intereseaza.

Pentru unii poate parea moft sa nasti la clinica particulara, dar daca situatia financiara o permite, recomand asta fiindca esti tratat cu totul si cu totul altfel acolo.

Si cand este vorba de o mama care numai ce a nascut, slabita, care nu stie ce trebuie sa faca cu bebelusul, ignoranta celebra din majoritatea spitalelor de stat este innebunitoare.

Si preturile nu sunt chiar atat de diferite, fiindca la stat trebuie sa dai spagi. Trebuie sa cumperi cam tot ce e nevoie pentru bebe. Trebuie sa dai mai multe spagi.

[quads id=5]

Pe scurt, ca o lungim aiurea, dupa discutii cu mai multe mamici, o nastere “gratuita” la stat costa de la 2,000 de lei in sus.

Nu este iadul pe pamant acolo, chiar avem o prietena care a nascut la stat si a fost extrem de multumita de servicii – deci se poate. Sper ca pe masura ce mai evoluam si noi, o sa fie totul din ce in ce mai bine, iar spagile din ce in ce mai mici.

La o clinica particulara, pentru o nastere suma medie ar fi pe undeva pe la 4,000 de lei. Costuri mai mari sau mai mici in functie de metoda de nastere si de pachetul ales.

Pana la urma, nasterea unui copil nu este chiar floare la ureche si nu strica sa ne pregatim, din punct de vedere financiar, oricat de greu ar fi. Dar decat sa te trezeti cu o plata pe care nu o poti achita, mai bine e sa fii gata.

Mi se pare ciudat sa scriu asta, nu este normal ca nasterea unui copil sa fie conditionata de finantele personale, dar cam asta este realitatea.

Previous

Am gasit de unde sa cumpar cele mai bune masline Kalamata

Cum reducem cheltuielile pentru incalzire peste iarna

Next

3 thoughts on “Cat costa sa nasti in Romania?”

  1. ca sa iti raspund la intrebarea: cat costa nasterea in Romania: costa dupa cati bani am de dat. Intodeauna la primul copil/prima nastere ne hazardam cu cheltuieli, datorita fricii si necunoscutelor, si apoi ne calmam si o luam ca pe ceva natural, si evident mai ieftin.

    Reply

Leave a Comment