Cum reducem cheltuielile pentru incalzire peste iarna

| |

Iarna se apropie, din pacate, si temperaturile au scazut deja destul de mult incat prieteni de-ai mei deja au dat drumul la caloriferele electrice.

Acesta este insa doar inceputul – gerul naprasnic mai are cateva luni bune pana sa se instaleze (sper eu, cel putin) si pana atunci putem sa ne pregatim pentru reducerea costurilor la incalzire in aceasta iarna urmand cateva sfaturi pe care vi le impartasesc mai jos.

Unele sfaturi pot parea extreme, altele mult prea complicate, dar daca vrei sa reduci cheltuielile pentru incalzire peste iarna, toate te vor ajuta putin.

Sfatul meu este sa nu picati totusi in extreme si sa aplicati doar metodele care credeti ca nu vor reduce complet comfortul dumneavoastra. Asa ca haideti sa vedem cum reducem cheltuielile pentru incalzire peste iarna!

1. Mentineti temperatura mai jos

Ideal este sa mergeti cat mai jos posibil – atat cat puteti accepta pentru a functiona corect. Personal, am o limita inferioara situata undeva la 19 grade, dar daca puteti sa mergeti si mai jos, veti plati mai putin.

Reglati caloriferele in asa fel incat temperatura sa fie constanta, exact acolo unde este minimum de suportabilitate. Poate nu pare mult la o prima impresie, dar doua grade in plus pot ridica mult cheltuielile pentru incalzire.

2. O bluza in plus ajuta mult

Personal, prefer sa stau mereu comod in casa, in pantaloni scurti si tricou, dar costurile pentru a face asta peste iarna sunt destul de ridicate, asa ca trebuie sa ma adaptez.

Asa ca hainele mele de casa pe timp de iarna sunt o pereche de pantaloni lungi si grosi, dar comozi – pantaloni de trening din bumbac.

Apoi un tricou si un hanorac gros cu maneca lunga sunt nelipsite, iar daca frigul este prea mare, mai adaug o bluza mai subtirica pe dedesupt.

Ciorapii grosi nu sunt o optiune, iar eu merg si mai departe cu o perche de botosi de casa din lana naturala.

Incalzesc excelent picioarele – iar in cazul meu, ca in cazul multora, de la picioare pleaca tot frigul, asa ca tinandu-le calde, totul este perfect.

3. Tineti usile inchise si bine izolate

Usile inchise nu permit caldurii sa iasa atat de repede si nici frigului sa intre. Daca usile nu se inchid etans, puteti folosi un pled facut sul, pus la baza usii sau pernute speciale pentru a izola cat mai mult camera.

4. Folositi o plapuma in plus

Peste noapte se face cel mai frig, dar daca suntem bine izolati sub o plapuma (sau doua), deja nu mai simtim frigul din jur.

Desi pare demodata, plapuma clasica umpluta cu fulgi (de rata, de exemplu) este cea mai calduroasa optiune.

Apoi, mergeti pe materiale cat mai naturale posibil, fiindca cele sintentice nu ajuta prea mult. Daca aveti o pilota sintetica, puteti sa sporiti caldura din pat adaugand inca una sau un pled peste.

5. Termostatele nu sunt optionale!

Majoritatea caloriferelor de bloc nu vin cu termostate instalate, dar daca vreti sa detineti controlul asupra temperaturii din casa si fiecare camera, atunci este nevoie de instalarea termostatelor. Altfel, mai greu de controlat temperatura!

6. Opriti caldura cand sunteti plecati

Daca plecati peste weekend sau sunteti la serviciu toata ziua, nu are rost sa lasati caldura pornita. Exista un mit ca ar costa mai mult daca reincalzesti o camera racita, dar ultimele studii arata ca nu este adevarat.

Daca nu suportati sa veniti in frig, lasati doar intr-o camera caldura pornita, urmand sa o porniti in alta (dormitor, de exemplu) cand ajungeti acasa. Putin cate putin se aduna economiile mari!

7. Eliberati caloriferele!

Majoritatea caloriferelor de pe la blocurile noastre sunt prost puse, fix sub ferestre, unde se pierde cea mai multa caldura.

Daca le mai si blocam cu o draperie/perdea sau corpuri de mobila, atunci caldura nu se mai imprastie uniform in casa, trebuind sa platim mai mult pentru a incalzi incaperea. In fata caloriferului nu trebuie sa existe niciun fel de blocaj!

8. Folositi-va de draperii si/sau perdele

In timpul zilei, daca este soare, lasa-l sa patrunda in camere, dar nu uita sa tragi perdelele (in special draperiile) peste noapte. Astfel, caldura va ramane in camera o perioada mai lunga de timp.

9. Laptopul incalzeste

Daca folositi laptopul des, il puteti folosi pe post de radioator personal: acesta se incalzeste cand functioneaza, iar daca il tineti in brate, va va incalzi instant.

Nu il puneti direct pe piele/haine, ci aveti o patura sau o pernuta pentru a elimina sau reduce la maxim radiatiile, si bucurati-va de caldura venita de la laptop!

Voi ce trucuri suplimentare folositi pentru a reduce cheltuielile pentru caldura peste iarna?

Previous

Comenzi din taste pentru Winamp

Cat costa un advertorial in Romania?

Next

2 thoughts on “Cum reducem cheltuielile pentru incalzire peste iarna”

  1. -reglat temp. seara mai cald: 21gr(cand sunt obosita simt frigul) si noaptea mai rece (18 gr e ok pt mine)
    -ma invelesc cu materiale sintetice speciale, usoare (sacul de dormit de munte e cea mai buna plapuma ce am avut-o – usor de intretinut, usoara)
    -aerisesc dimineata lung, seara scurt (oxigenarea casei e vitala);
    -sport zilnic (activeaza circulatia)
    -serile consumam supe calde (de ce nu, si un vin fiert)
    -curatat caloriferele si golit de aer
    -pus dupa calorifere un izolator (gen folie care se da la maratonisti dupa ce alearga sau la homeless)
    -am aflat ca exista un izolator de lipit pe geamuri, un plastic transparent, la brico (o sa il testez, dar o vecina a spus ca le-a crescut temp. in casa cu 2-3 gr)
    -din resturi de materiale planuiesc sa fac rulouri de pus jos la usi; sosete de lana nu ne plac, alunecam cu ele
    -draperiile le-am dublat cu un material special izolator termic (le fol. noaptea)
    -planuiesc o vacanta in tarile calde – in urma inchid caldura

    Reply

Leave a Comment