În caz că nu știți, am un băiețel de doi ani și jumătate căruia îi place foarte mult să coloreze. Chiar dacă încă nu știe (sau nu poate) să coloreze ca un adult, întreaga operațiune îi place extrem de mult.
La fel de mult îi place să îi vadă pe alții colorând – mă cheamă uneori să ne întindem în pat și mă roagă să îi colorez câte un animăluț din cartea sa de colorat.
Ei bine, uite-așa, colorând pentru băiețelul meu, mi-am dat seama cât de relaxantă este activitatea asta. Chiar mă simțeam extrem de bine făncând-o, așa că în scurt timp eram mândru posesor de carte de colorat doar a mea.
Am abuzat de propria-mi carte de colorat timp de câteva săptămâni bune până când am aflat marea veste de la un prieten: există cărți de colorat pentru adulți! Cum vine asta?
Ei bine, modelele sunt mult mai complicate și necesită o atenție și dexteritate sporită pentru a le completa. Cea ce este perfect, pentru că, în cele din urmă, de plictisești întinzând aceeași culoare pe jumătate de pagină într-o carte de colorat pentru copii.
Crăciunul ăsta mi-a arătat că am fost foarte cuminte, fiindcă Moșul mi-a adus nu una ci două cărți de colorat pentru adulți. Sunt absolut demențiale: mult mai interesante și bune decât mă așteptam, te relaxează și liniștesc într-un mod de nedescris. Pot spune cu siguranță că le iubesc.
Nu strică să dai în mintea copiilor, iar cărțile de colorat pentru adulți îți permit asta, ținând și nivelul de dificultate puțin mai sus, pentru a nu risca să te plictisească. Și n-ai cum să te plictisești când trebuie să colorezi modele complexe ca cel de jos:
Mi-a zis soția că trebuia să optez pentru un scris mai caligrafic la numele meu – dar am zis că dacă tot dau în mintea copiilor, să o fac până la capăt. Și, Doamne, ce bine este!
Am început aventura-mi cu cărțile de colorat pentru adulți cu Pădurea fermecată de Johanna Basford (găsiți cartea aici) și îmi place enorm:
Johanna Basford este, după părerea mea, cea mai bună opțiune (cele mai bune desene), dar aici e vorba și de gusturi.
Sunt, după părerea mea, îndreptate mai mult către persoanele de sex feminin aceste cărți de colorat pentru adulți, dar nu mă plâng. Activitatea în sine este cea care te relaxează și până acum la mine merge de minune.
De aceeași autoare, așadar, mai avem la fel de spectaculoasele Grădina secretă și Oceanul dispărut (ambele disponibile pe Elefant).
Am mai primit și o mini-cărticică de coloar pentru adulți, în limba engleză (dar limba nu contează foarte mult): Color me Mindful – Enchanted Creatures de Anastasia Catris, disponibilă pe Libris împreună cu șase alte volume, deci ai de unde să-ți alegi.
Personal, o prefer pe Johanna Basford, dar dacă vreți ceva mai puțin complex și imagini mai micuțe, mergeți pe mâna lui Catris.
De asememea, aș recomanda să nu cumpărați prea multe cărți de colorat o dată, deși ispita este mare: sunt extrem de multe modele și durează mult să colorați o singură pagină, deci o carte poate fi considerată investiție de lungă durată.
Dacă nu vă plac recomandările de mai sus, mai puteți încerca pe Elefant, Millie Marotta sau oferta Libris care cuprinde numeroase cărți de colorat pentru adulți în limba engleză, inclusiv unele cu modele inspirate din religiile hindu si budistă.
Nu știu dacă aceste cărți de colorat sunt pentru toată lumea, dar e bine să știi măcar de existența lor. Eu nu știam acum două luni și pot spune că acum sunt mult mai bucuros și cu siguranță mai relaxat, pentru că știu.
Așa că dacă vrei să mergi pe mâna mea – încearcă o astfel de cărticică (și începe cu Johanna Basford!). Vei vedea că e extrem de relaxant și… interesant.