Începând cu ianuarie 2016, Netflix s-a lansat și în România – un lucru care pe majoritatea românilor, care stau cu torrentul setat să pornească automat când deschid calculatorul, nu-i va impresiona. Dar intrăm și noi încet-încet “în rândul lumii” iar Netflix este un pas important în această direcție.
În acest articol voi scrie un scurt ghid pentru Netflix România: cum să-ți faci cont, care este cel mai bun și cum să-l folosești, precum și câteva impresii despre acest serviciu.
Ce este Netflix? Este un serviciu gen “video on demand” prin care poți să faci streaming la flime și seriale, legal – dar pentru care plătești o taxă lunară.
Similare sunt Voyo, Antena Play, Seenow sau Digi Play. Marele avantaj Netflix?
Oferă toate serialele populare originale Netflix (Narcos, Orange is the New Black, Breaking Bad etc), plus o gamă mai variată de filme și seriale decât concurenții de pe piața românească, precum și mai recente.
Ghid pentru Netflix România
Din moment ce prima lună este gratuită, nu văd de ce nu ar încerca toată lumea să vadă dacă Netflix chiar este pentru ei.
Iată cum puteți să vă faceți cont Neflix România:
1. Mergeți pe pagina lor și dați click pe butonul mare, roșu “Start Your Free Month”
2. Selectați planul care vi se potrivește: sunt trei disponibile, cel mai ieftin permițând un singur privitor la un moment dat, fără opțiunea de vizionare HD sau Ultra HD. Planul Standard permite vizionarea în HD și doi privitori în același moment, iar planul Premium permite 4 privitori în același moment precum și opțiunea Ultra HD.
Cu alte cuvinte, cel mai mult depinde de câte persoane credeți că vor folosi Netflix-ul în același timp: de exemplu, seara înainte de culcare, va rula un singur televizor/calculator/tabletă sau vor fi patru?
De asemenea, serviciile mai scumpe permit o “șmecherie” pe care cu siguranță nu doar românii o vor folosi mult: puteți împărți costurile lunare cu un prieten (sau mai mulți în cazul serviciului Premium) și vă puteți bucura de întreaga ofertă.
Plata nu poate fi împărțită, deci aceeași persoană o va efectua mereu, dar nu cred că asta va fi o mare problemă.
În final, trebuie ținut minte că aveți nevoie de card sau PayPal pentru a vă face cont, chiar și doar pentru doar luna gratuită/
3. După ce v-ați creat contul, vă puteți loga iar Netflix vă oferi posibiliatea să creați profile de vizionare (mai mult despre asta mai jos) iar apoi, pentru profilul tău, să selectezi câteva filme/seriale favorite pentru a primi recomandări de filme și seriale similare.
4. După finalizarea acestui pas, accesați Netflix: prima pagină vă prezintă cele mai populare produse Netflix, recomandări bazate pe preferințe și tot felul de sugestii pentru a începe să priviți ceva ce vă place.
Butonul Browse din stânga sus poate fi folosit pentru a căuta ceva anume – sunt disponibile o sumedenie de seriale și filme grupate pe categorii, genuri… doar timp să ai pentru toate! Netflix România poate fi accesat pe orice dispozitiv atâta timp cât ești conectat la internet (computer/laptop, Smart TV, tabletă).
Cum să vezi filmele și serialele în HD și Ultra HD
În funcție de abonamentul ales, poți vedea filmele și serialele în HD și/sau Ultra HD. Pentru a activa această opțiune, trebuie să accesezi întâi profilul tău: colțul dreapta sus, muți mouse-ul peste numele de utilizator și click pe Your Account:
În noul meniu mergi la Playback Settings și selectezi opțiunea “Best” la “Data Usage per Screen”
Atenție! Chiar dacă plătiți pentru planul Standard sau Premium, nu toate filmele și serialele vor fi disponibile în HD șau Ultra HD.
Cum să anulezi abonamentul Netflix România?
Dacă nu vrei să continui să folosești Netflix după prima lună gratuită, este foarte simplu: poți merge oricând în contul tău și apeși pe butonul mare din stânga sus – Cancel Membership. Asta se poate face oricând te hotărăști că nu mai vrei Netflix.
Părerea mea despre Netflix
Dacă stai pe internet, auzi foarte des de acest minunat serviciu și, bine-nțeles, ești foarte curios. Părerea mea este că, cel puțin în momentul de față, Netflix România nu este chiar Făt Frumos călare pe calul de aur.
Dar cât de util este el depinde foarte mult de cât de mare fan seriale ești (în special producțiile originale Netflix) și cât de mult timp stai în fața televizorului/calculatorului pentru filme.
Oferta de filme (nu seriale) este mai săracă decât mă așteptam, dar probabil că asta se va schimba în timp. La categoria SF, de exemplu, sunt doar 55 de filme. Deși numărul în sine este impresionant, parcă te-ai aștepta la o ofertă ceva mai variată.
Totuși, calitatea filmelor bate orice altceva de pe piață: filme destul de recente și bune (Inception, Gravity, seria Lord of the Rings, noul Superman și așa mai departe), precum și filme clasice, independente și documentare.
O potențială problemă pentru cei care nu stăpânesc bine limba engleză, momentan filmele și serialele nu au subtitrări în limba română: putem vedea filmele subtitrate în engleză, multe având și alte câteva opțiuni (spaniolă, franceză, germană).
Probabil că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, vom avea subtitrări în limba română.
De asememea, o problemă pe care am avut-o eu pe calculatorul personal (unul foarte performant) este că nu am găsit încă niciun film sau serial care să ruleze în HD. Încă investighez problema, sigur este ceva în neregulă fiindcă nici cele mai recente seriale nu sunt în HD.
Merită sau nu merită Netflix România?
Eu personal îmi propun de mult timp să intru în “legalitate” cât mai mult posibil: nu este normal să piratez produse de pe internet, dar este extrem de comod.
Mulți, probabil, vor spune că nu are sens să plătească 8 – 12 euro pe lună pentru filme și seriale pe care le pot avea gratis. Dar ilegal, chiar dacă nu o să primească, cel puțin în România, prea curând o amendă sau măcar vreo mustrare scrisă.
Eu, după cum am zis, vreau să fiu parte a schimbării. Nu pot cere celor de la putere să nu mai fure, dacă eu fur. Piratarea de filme și seriale este furt. Așa că, din punctul ăsta de vedere, nu pot decât să mă bucur că încep să fie din ce în ce mai multe opțiuni pentru a-mi permite asta.
Netflix este, în acest moment, mai bun decât restul opțiunilor (Voyo, Antena Play etc) cu filme foarte bune, serialele lor originale disponibile instant si streaming extrem de bun.
Încă nu sunt 100% hotărât dacă voi continua după luna de probă – depinde foarte mult de cât de mult îl voi folosi, dar în momentul în care am văzut oferta lor, mi-am anulat abonamentul Voyo. Probabil că eu voi rămâne client Netflix.
Voi ce părere aveți despre Netflix România? Merită banii lunari? Veți face “șmecheria” împărțirii unui abonament cu unul sau mai mulți prieteni?
eu nu am cablu si nici tv, deci e o idee interesanta pt mine. Sunt curioasa daca gasesti filme romanesti – sa ne spui si noua.
Momentan nu este niciun film romanesc pe Netflix…
merci de info. M-am bosumflat – mi se pare o idee f. faina de promovare a filmului romanesc peste hotare.
Oferta de filme din Romania difera de cea din America, deci nu este exclus ca pe-acolo sa fie vreun film romanesc, insa nu as baga mana in foc pentru asta :)