10 lucruri pe care să le faci acum pentru a-ți îmbunătăți situația financiară

| |

Uneori pare extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să ai curajul să speri că situația ta financiară se poate îmbunătăți. În alte situații, s-ar putea să ți se pară că deja faci tot ce se poate face pentru a îți îmbunătății această situație financiară, dar adevărul este că, cel mai probabil, se poate face mult mai mult.

Am pentru tine, așadar, 10 lucruri pe care să le faci pentru a-ți îmbunătății viața, până la urmă: 10 lucruri ușoare și rapide care garantat te vor ajuta să pui bani mai mulți deoparte.

1. Stabilește-ți bugetul lunar

Poate părea o prostie acum, că doar știi câți bani faci în fiecare lună. De ce să notezi totul pe-o hârtie?

Pentru că, pur și simplu, te va ajuta: notează-ți lunar banii pe care îi câștigi, apoi calculează cheltuielile lunare fixe (întreținere, curent, abonamente TV și telefon etc) și cele variabile: mâncare, cheltuieli neașteptate, mașină etc.

Urmărește aceste cheltuilei lună de lună și învață din ele: ce mai poți tăia, unde cheltuiești prea mult, de unde mai poți pune deoparte. Având un buget lunar, vei învăța să îți gestionezi mult mai bine banii – și totul va fi în folosul tău!

2. Notează-ți cheltuielile zilnice

Pentru a duce și mai departe treaba cu bugetul și pentru a fi și mai ușor de identificat găurile negre unde pur și simplu arunci cu banii, notează-ți cheltuielile – vei uita destul de multe la început, dar în cele din urmă va deveni un obicei să notezi tot ce ai cumpărat.

[quads id=3]

Verifică această listă la sfârșitul lunii și vei vedea că ai cumpărat o sumedenie de lucruri inutile – cel mai probabil lucruri mărunte care tot s-au adunat și transformat în câteva sute de lei.

3. Începe să economisești pentru un fond de urgență

Mereu vor apărea urgențe – de la lucruri minore până la lucruri mai importante (se strică mașina de spălat, trebuie să repari ceva la mașină etc) și nu ar strica să ai un fond de urgentă pentru aceste lucruri. Începe, deci, să pui bani deoparte în acest fond care va fi diferit de cel de economii.

Începe cu o sumă modică, dacă nu poți mai mult – 5 sau 10 lei pe lună – și pe măsură ce devi mai educat și cumpătat, poți pune mai mult.

Și dacă nu, tot vei avea niște bani în plus pentru următoarea urgență. Poți citi mai mult aici despre fondurile de urgență.

4. Economisește la începutul lunii

Majoritatea persoanelor își calculează economiile la sfârșitul lunii, punând de-o parte ce mai rămâne.

[quads id=4]

Dar de obicei nu mai rămâne nimic, așa că fă economiile la începutul lunii: poți începe cu 5% din venit și urca ușor la 10%. De-aici în sus depinde doar de tine, dar un minim de 10% ar trebui să fie un punct bun de plecare.

5. Fă-ți o listă pentru cumpărături majore

Dacă vrei să-ți cumperi ceva mai scump (un nou telefon, televizor, un nou set de haine sau cine știe ce), notează acel ceva pe o listă, alături de data zilei în care ai notat respectivul obiect.

Așteaptă 30 de zile și abia apoi hotărăște-te dacă într-adevăr ai nevoie de acel obiect (adică este o necesitate) sau nu – și a fost doar o dorință trecătoare.

6. Renunță la mașină

Stabilește o zi pe săptămână în care nu mergi la serviciu cu mașina, ci găsești o variantă alternativă: fie mergi pe jos, fie cu un prieten, fie cu bicicleta sau transportul în comun.

Nu doar că vei economisi ceva bani, dar va fi mai sănătos și îți va permite să te deconectezi puțin de la rutina zilnică. Plus că vei vedea că mașina nu este chiar o necesitate.

[quads id=5]

7. 30 de minute pentru mai mulți bani

Începe cu 30 de minute pe săptămână, și urcă treptat la 30 de minute pe zi. Folosește aceste minute pentru a încerca să găsești o metodă de a face niște bani în plus.

In momentul în care ai găsit-o, prima idee care îți vine în minte și care pare realizabilă și nu sortită eșecului din start, începe să petreci cele 30 de minute lucrând să o transformi în realitate. Uneori din aceste idei pornesc marile schimbări!

8. O dată pe săptămână, mănâncă resturile

Nu, din fericire nu cred ca este nevoie să te apuci să cauți prin tomberoane, ci prin propriul frigider și cămară.

Mereu se vor găsi acolo niște alimente gata să se strice care vor deveni, astfel, bani aruncați. Stabileste-ți măcar o zi pe săptămână în care să mănânci aceste alimente și vei reduce risipa.

9. Deschide-ți un cont de economii

Când stai acasă cu plicurile pentru diferite economii, e mult mai ușori să bagi adânc mâna în ele sau să cheltuiești mai mult decât ar trebui, având siguranța psihică a acelor bani din sertar.

[quads id=6]

Așa că mai bine ar fi să deschizi un cont de economii în care, ideal, să-ti stabilești o plată lunară (cea despre care vorbeam la punctul 4).

Nu doar că vei primi și o mică dobândă, dar nu te vei mai arunca așa ușor să cheltuiești acei bani și vei învăța să te descurci cu ceea ce ai.

10. Fii fericit

O atitudine pozitivă mereu ajută – poate chiar mai mult decât realizăm. Fii pozitiv, fii optimist și convinge-te că vei reuși să ajungi acolo unde ți-ai promis, chiar dacă drumul nu pare a fi cel mai ușor și te mai lovești de obstacole uneori.

Fii fericit pentru ceea ce ai, bucurăte de ceea ce ai și îți va fi mult mai ușor să lupți pentru mai mult.

Cam astea ar fi sfaturile mele. Spor la treabă!

Previous

Ai munci câțiva ani până la epuizare pentru a atinge independența financiară?

Șase alimente grase care sunt extrem de sănătoase

Next

Leave a Comment