Mi-e aproape imposibil sa nu cheltuiesc bani in fiecare zi

| |

La inceputul lunii mai, am acceptat o provocare lansata de Iulia: doua zile pe luna, sa nu cheltuim nimic. Eram hotarat sa bifez cu brio aceasta provocare, ba chiar am scris despre o sumedenie de lucuri interesante si gratuite pe care le poti face intr-o zi fara cheltuieli, dar din pacate rezultatul a fost acelasi: esec total. Desi am fost pe-aproape.

Abia la o saptamana dupa ce am acceptat aceasta provocare, am inceput sa ma gandesc serios la ea si mi-am ales prima zi fara cheltuieli: ziua de luni, fiindca in cazul meu este de obicei cea mai linistita zi din saptamana.

Lucrez destul de mult (de-acasa), mancarea este pregatita de duminica… deci este cea mai buna zi pentru a nu cheltui.

Si nici n-as fi cheltuit nimic daca nu s-ar fi nimerit, fix in ziua aceea din toate zilele lunii, sa ne bata la poarta tanti care colecta banii pentru apa.

Da, la noi inca mai vine lumea sa bata la poarta sa le dai bani. Asa ca i-am dat, taiand o coada la care sa astept candva in viitor.

Luna se apropia de final – repede mai trece timpul asta, pe bune! – si eu nu reuseam sa bifez macar o zi fara cheltuieli. Imi acceptasem esecul cand, complet neasteptat, vad ca bifez ziua fara cheltuieli: o zi de sambata, chiar in acea saptamana.

[quads id=3]

A fost o zi in care am gatit mult cu sotia, am dormit mult si vremea urata ne-a tinut in casa, deci s-a intamplat sa nu cheltuim nimic.

Desi initial m-am bucurat, mi-am dat seama ca nu era chiar un succes: pur si simplu s-a intamplat, nu a fost ceva planificat. Dar e mai bine decat de loc!

De ce imi este aproape imposibil sa nu cheltuiesc bani in fiecare zi?

Locul in care traiesc este principalul motiv care imi da putine motive sa nu cheltuiesc in fiecare zi. Piata de legume este vizavi de locuinta mea.

Serios, doar traversez strada si ajung in piata. Acesta este principalul motiv pentru care nu prea gasesc rostul cumparaturilor mari: vreau sa imi fac o salata, traversez strada si cumpar rosii, castraveti, ceapa etc proaspete. Sau macar sper eu ca proaspete. Deci din start niste cheltuilei zilnice aproape garantate.

Ca si cand n-ar fi fost suficient sa fie imbiat la cheltuiala de piata, in aceeasi situatie sunt si cu macelaria (de fapt, mai multe).

[quads id=4]

Traversez strada si am access la carne proaspata – casa mea are o vedere superba fix spre macelarie, dar macar vad cand primesc marfa. Sunt primul acolo sa cumpar prospatura (e drept, cand am nevoie).

Supermarket? Sigur ca da! In 2-3 minute de mers pe jos (trebuie sa traversez doua strazi) am acces la un Carrefour Express care este mereu acolo in caz ca imi dau seama ca nu am ceva. Daca as avea de mers 30 de minute, poate as lasa-o pe alta data.

Dar cand stiu ca in 10 minute sunt inapoi acasa cu cumparaturile facute, parca se schimba situatia. Din fericire, am inceput sa vizitez din ce in ce mai rar Carrefour-ul Express in urma organizarii incepute anul trecut si in special datorita listei de cumparaturi care ne asigura ca rareori ramanem fara “ceva” in casa.

In plus, a venit vara. Zi de zi iesim cu bebe la plimbare (cand nu ploua si e frig, cel putin), si in drumul nostru avem imbietoarea inghetata.

Cand intri in parc si vezi cum toata lumea mananca inghetata, tare greu iti este sa zici nu. Mai zicem nu, fiindca am ajuns la concluzia ca inghetata zilnica ne-ar costa 300 de lei pe luna, dar cum vara abia a inceput, tentatia parca este mai mare.

[quads id=5]

Voi cheltui, deci, zilnic de acum inainte?

Cu siguranta, nu. Ideea de eliminare a cheltuielilor dintr-o zi nu este decat un exercitiu de organizare, de stabilire a unor obiective si de a le respecta cu sfintenie.

Nu inseamna sa renunti la a cumpara ceva (decat, poate, inghetata), ci de a te organiza si de a fi mai disciplinat.

Lucru care, pe termen lung, iti aduce mult mai multe de castigat pentru ca economiile vin doar daca reusesti sa menti o disciplina exemplara.

Asa ca nu ma voi opri si in iunie cu siguranta voi avea doua zile fara cheltuieli!

[Sursa foto: scottchan/FreeDigitalPhotos.net]

Previous

Mama a atins independenta financiara (si nu stie)

Cel mai usor mod de a reduce cheltuielile cu masina / benzina

Next

4 thoughts on “Mi-e aproape imposibil sa nu cheltuiesc bani in fiecare zi”

  1. poti sa incerci lento: sa reduci drumurile / cheltuielile la supermarket (eventual sa ramana 1 drum – eu asa fac acum) si sa profiti de splendoarea pietii si fructelor/legumelor de sezon.

    Reply
    • Noua ne e greu sa nu mergem in piata de exemplu, fara sa mai luam ceva pe langa: ba vreau eu o inghetata, ba vrea el nu stiu ce lipie cu branza care e intr-adevar super buna :).

      Reply

Leave a Comment