De ce e mai bine să mergi la sală în loc să faci exerciţii acasă

| |

De anul trecut, merg regulat la sală. Asta o fac după nenumărate încercări eşuate de a face exerciţii pe contr proprie: acasă sau afară, toate începeau bine, cu mine plin de entuziasm, doar pentru a deveni mai puţin importante decât alte lucruri… şi asta după puţin timp.

Pentru că deh… sunt lucruri mult mai importante decât sănătatea ta…

Dar lăsând glumele la o parte, trebuie să zic că într-adevăr mi se pare că, atunci când eşti într-o situaţie ca a mea – vrei să slăbeşti (sau trebuie să slăbeşti), cel mai bine este sa mergi la sală, în loc de a încerca să faci exerciţii acasă sau afară.

Evident, lucrul ăsts s-ar putea să nu fie general-valabil, dar din câte am văzut pe la prieteni şi cunoştinţe, când vine vorba de făcut exerciţii fizice de unul singur, treburile nu merg atât de bine.

Eu personal sunt foarte mulţumit că am luat această hotărâre: să încep să merg la sală. Cumva, pentru mine cel puţin, mersul la sală funcţionează mult mai bine decât încercatul exerciţiilor pe cont propriu. Iar dacă voi încă nu ştiţi dacă sala ar fi cu adevărat o variantă mai bună, iată mai jos nişte motive pentru a o alege:

1. Nu arunci cu banii

Un abonament la sală costă, spre deosebire de mai toate tipurile de exerciţii pe care le poţi încerca acasă sau în aer liber, pe cont propriu.

Şi chiar dacă în general nu este vorba despre o sumă foarte mare, este vorba despre bani pe care nu vrei să îi iroseşti. Aşa că vei merge la sală, pentru că ai plătit asta.

Eu când am început să merg la sala de cartier de lângă mine, abonamentul era de 90 de lei pe lună. Cu siguranţă nu este o avere, şi chiar dacă ar fi fost să nu mai merg după aceea, n-ar fi fost o uriaşă pierdere de bani. Dar cumva, simplul fapt că plătisem pentru un serviciu mă impulsiona să îl şi folosesc.

2. E mai uşor să intri într-un ritm, să urmezi un program

În general, la sălile de fitness, vei avea un instructor care te va ghida de la un aparat la altul, spunându-ţi ce să faci, cum să faci şi cât să faci pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti tu.

Dar în acelaşti timp, de fiecare dată când vei termina, te vor anunţa: “Ne vedem mâine, când vom lucra picioarele,” de exemplu. În cel mai rău caz, îţi vor face un program de exerciţii în funcţie de zilele în care hotărăşti să mergi la sală.

Iar acest lucru ajută enorm: când deja ai planificat totul, când ştii că la ora cutare trebuie să fii la sală, pentru ca este ziua dedicată unei anumite serii de muşchi (sau cardio sau orice), îţi este mult mai uşor să te ţii de treabă. Intri într-un ritm având acest program şi asta te ajută să mergi constant, în loc de a găsi scuze să nu o faci.

3. Competiţia te motivează

Când am început să merg la sală – şi eram deja cu destule kilograme peste greutatea ideală – credeam că mă voi întoarce acasă descumpănit şi demoralizat, văzând acolo corpurile perfecte, aflate la ani-lumină distanţă de felul în care arăt eu.

Dar, surprinzător (şi din fericire), nu a fost aşa. Din contră, persoanele acelea care arată extrem de bine te motivează: te fac să realizezi că dacă munceşti doar puţin mai mult, poţi ajunge şi tu acolo.

Până la urmă, este o activitate de grup acolo. Toată lumea face ceva, toată lumea transpiră şi pierde kilograme sau adaugă muşchi. Cumva, acest lucru te motivează şi pe tine sa continui.

4. Aparete de calitate

Când mergi la sală, este foarte important să alegi una cu aparate moderne care funcţionează aşa cum trebuie, mai ales dacă mergi ca mine, în special pentru a pierde kilograme.

Eu nu merg la sală ca să “trag de fiare” şi ma bucur că am acolo o sumedenie de opţiuni pentru cardio: de la biciclete de toate felurile, la steppere, rowing machines şi celebra bandă de alergat.

Dar chiar şi pentru cei care doresc să pună masă musculară există o sumedenie de aparate create special pentru diversele seturi de muşchi din corpul nostru, permiţându-le tuturor să lucreze exact ceea ce vor şi ce au nevoie.

5. Eşti parte a unui grup

Chiar dacă elementul social nu este principalul pentru care mergi la sală, este şi el o parte a întregului şi ajută foarte mult.

Spre deosebire de exerciţiile fizice făcute acasă, care sunt o activitate preponderent solitarăa, mersul la sală implică un soi de socializare: de la simplele saluturi adresate când intri în vestiar, la interacţiunea cu instructorii şi celelalte persoane care vin la sală… ai tot felul de oportunităţi de a deveni parte a unui grup.

Unul cu interese comune, unul care poate să îşi ajute membrii să se motiveze, să se ţină de treabă, să facă întreaga activitate mult mai plăcută.

Sigur, la final, dacă reuşeşti să te motivezi şi să ieşi constant la alergat, de exemplu, este cu atât mai bine.

Nimic nu bate aerul curat de dimineaţă (sau seara, când este răcoare) – sigur nu aerul îmbâxit şi închis din sala de fitness. Dar întrebarea principală este: reuşeşti să te ţii de treabă dacă alegi să nu mergi la sală?

În plus, depinde foarte mult şi de scopurile tale: dacă vrei doar să alergi, sa te menţii în formă sau să slăbeşti puţin, jogging-ul afară ar fi perfect, dacă este practicat cu regularitate.

Dar dacă vrei să depui masă musculară sau ai nişte target-uri mai specifice, atunci cu siguranţă îţi este mai bine la sală.

Aşa că, per total, mi se pare că mersul la sală oferă rezultate mai sigure. Cel puţin în cazul meu, asta merge mult mai bine – şi sunt convins că cei care nu reuşesc să se motiveze suficient încât să se descurce singuri vor fi de acord.

Previous

Cât costă renovarea unui apartament de 2 camere?

Proiecte de case ieftine și frumoase pentru o familie de trei persoane

Next

2 thoughts on “De ce e mai bine să mergi la sală în loc să faci exerciţii acasă”

  1. Nimic nu bate activitatea in aer liber.
    Cumpara o casa la tara, aranjeaza o mica gradina de zarzavat pentru bucuria stomacului si o mica gradina de flori pentru bucuria sufletului.
    Asa ai aer curat si miscare fara stres legat de trecerea timpului.
    Toata ziua poti alege sa desfasori diferite activitati care te ajuta sa-ti pastrezi conditia fizica sau poti face o sesiune intensa de taiat si crapat lemne pentru foc de 2-3ore dupa care restul zilei poti sta in balansoar si sa meditezi la activitatile din ziua urmatoare.
    Nu uita cel mai important lucru, bucata de pamant vine la pachet cu fâșia nemărginită de Cer de deasupra ei

    Reply
  2. Mie imi suna foarte bine ce ai zis tu, dar din pacate nu este o optiune realista pentru majoritatea. Cei care pot face asta, insa, sigur ca au multe benefecii, nu doar oportunitati de miscare naturala.

    Reply

Leave a Comment