Cât costă renovarea unui apartament de 2 camere?

| |

De publicat – În aceast an am devenit mândri proprietari de apartament! Fiind o familie la început de drum, ne-am cumpărat un apartament de 2 camere, o bucătărie, baie, debara şi hol, plus o terasă doar a noastră, în total 46 de metri pătraţi, doar ai noştri!

Apartamentul era însă unul bătrânesc, care nu văzuse renovări majore de când fusese construit (excluzând instalaţia de apă caldă şi căldură), aşa că a trebuit să îl renovăm complet – un lucru care nu ne-a deranjat extrem de tare fiindcă aşa am putut să ni-l facem complet pe gustul nostru.

Şi fiindcă înainte de a ne apuca de acest proiect am vrut să aflăm de pe internet toate costurile, dar fără succes, m-am hotărât să scriu acest articol detaliat, complet, despre cât costă renovarea unui apartament de 2 camere la noi în România – preţuri la final de 2019, deci sigur bune şi cel puţin pentru 2020.

Când te apuci de renovarea unui apartament ai nevoie să știi dinainte bugetul, deoarece unele modificări sunt mai prioritare decât altele, iar banii trebuie canalizați spre ce e neapărat necesar.

Este de preferat să aveți apartamentul gol goluț, fără mobilă de la fostul proprietar ce va trebui mutată de colo-colo și care la sfârșit oricum va ajunge mozolită de var și praf.

Iar dacă nu aveți posibilitatea de a goli apartamentul, înarmați-vă cu mulți saci de plastic deoarece praful va ajunge peste tot dacă nu luați măsuri. Am șters pe jos 3 zile la rând, ca să putem să luam praful rezultat din rașchetare, găurirea pereților pentru fire și văruire.

renovare

La un moment dat, în mijlocul holului aveam un munte de ciment, iar numărul sacilor plini de pereți, mizerie, praf, uși, l-am pierdut. Puneți-vă hainele în saci bine strânși, și încercați pe cât posibil să împachetați și mobila și tot ce considerați că ar putea să se umple de praf.

Trei zile de aspirat și dat cu mopul, la rând, și în ziua următoare părea că tot praful se făcea la loc, deși casa rămânea goală peste noapte, iar noi n-am avut mobilă de protejat, trebuia doar parchetul să-l curățăm. Aveam praf pe căile respiratorii, în haine, în piele și în păr, dar a meritat.

Apartament renovat

Iată renovările exacte ce au trebuit făcute:

– instalaţie electrică completă, de la contor la prize și întrerupătoare
– bucătărie complet renovată (nivelare podea, gresie, faianţă, lavabilă)
– baie complet renovată (gresie, faianţă, lavabilă, plus cadă, chiuvetă, mască de chiuvetă și dulăpior cu oglindă, şi WC nou)
– toţi pereţii recondiţionaţi (nu ştiu exact termenul, cred că decopertare se numeşte – a fost “răzuit” totul până la cărămidă şi tencuit din nou, plus lavabilă).
– am pus parchet nou în camere şi pe hol, gresie pe balcon.
– am schimbat toate uşile de la camere (4 uşi), plus uşă nouă la intrare
– am pus geamuri de termopan la toate camerele, cu plasă de țânțari, plus am închis balconul complet în termopan

Toate aceste lucrări au durat aproximativ o lună, asta depinde și de echipa cu care alegi să lucrezi, iar costurile pentru renovarea completă a apartamentului de 2 camere au fost următoarele:

Manoperă: 8500 lei (este inclusă şi manopera pentru instalaţia electrică, nu este inclusă manopera pentru termopane, pe care le-am făcut cu o altă firmă)
Termopane: 5500 lei (inclusă şi manopera aici)
Materiale de construcţii: 12500 (mai sunt incluse aici, pe lângă faianță, gresie, lavabilă și parchet, şi uşile de la camere şi de la intrare)
Echipare baie: 1700 lei (WC, cadă, chiuvetă cu mască şi dulăpior de baie cu oglindă)
Electrice: 1300 lei (e vorba doar de materiale, plus prize, întrerupătoare, lustre/aplică hol şi bucătărie şi becuri economice)
Diverse: 225 lei (în general băuturi, nu alcoolice, pentru echipă şi cafea. Mâncarea şi-au adus-o ei)
___________
TOTAL: 29725 lei sau 6257 Euro

Costuri de renovare

Cam astea au fost cheltuielile noastre pentru renovarea apartamentului şi sunt convins că vă puteţi aştepta la ceva similar oriunde în ţară (*apartamentul acesta se află în provincie). Nu uitaţi că noi nu am avut de schimbat caloriferele sau instalaţia de apă caldă şi căldură, acestea sigur mai cresc costurile cu câteva mii de lei.

Dacă doriți să vă mutați cât mai repede în noul apartament prioritățile sunt: instalația electrică, baia și bucătăria. După ce puneți gresie și faianță în bucătarie, până să vă cumpărați mobilierul și electronicele necesare, aveți nevoie de un frigider, un cuptor cu microunde și o masă, fără scaune.

Masa nu o cumpăra pentru a mânca, ci pentru a găti, puteți lua masa în stil indian, pe jos, însă aveți nevoie să țineți mâncarea și alimentele pe care le gătiți proaspete, iar majoritatea cuptoarelor cu microunde au funcție de gătire.

Însă bucătăria trebuie terminată cu prima ocazie, deoarece spălatul vaselor în baie nu e tocmai ideal. Pentru dormitoare puteți cumpăra/împrumuta niște saltele gonflabile, care sunt și ușor de mutat în funcție de camera la care se lucrează.

După ce ați terminat baia și bucătaria, cu tot cu mobilier, văruit, gresie, faianță și aragaz, hotă, chiuvetă, geamuri termopane în toată casa și ușile schimbate, vă puteți apuca de parchet și văruire câte-o cameră pe rând.

Nemobilat

De abia după ce terminați toate cele de mai sus vă puteți apuca de mobilarea celorlalte camere, Saltele, dulapuri, paturi, birou masă, scaune, televizor, aer condiționat, perdele, canapea, în funcție de designul dorit.

Partea bună când vine vorba de astfel de renovări complete este nu doar că îţi poţi face locuinţa exact aşa cum ţi-o doreşti şi permiţi, dar poţi jongla destul de mult cu preţul pentru anumite materiale – cum ar fi parchet, gresie şi faianţa, disponibilă de la preţuri foarte mici la foarte mari.

Contează foarte mult și dacă vă doriți să îmbătrâniți în acest apartament sau sunteți genul de persoane care nu stau într-un singur loc prea mult timp. Așa că alegerea materialelor depine de cât de durabile le doriți.

Noi nu am optat pentru cele mai scumpe materiale, dar nici cele mai ieftine, aş zice că suntem pe undeva pe la mijloc. De asemenea, am vrut ceva simplu şi tradiţional, care nouă să ne placă. Până la urmă niciun loc nu se poate numi „acasă” dacă nu te simți bine.

Sper să vă ajute acest articol cu preţurile pentru renovarea unui apartament de două camere şi dacă vă apucaţi de un asemenea proiect: mult succes și nu uitați să luați măsuri de protecție împotriva prafului în locuri nedorite.

Previous

9 lucruri ciudate pe care toți bărbații le fac, dar pe care le țin secrete

De ce e mai bine să mergi la sală în loc să faci exerciţii acasă

Next

Leave a Comment