Chiar pierzi bani daca ii depui la banca?

| |

Tocmai am vazut o stire pe Romania TV unde era explicat cum pierd romanii bani daca isi fac un depozit la banca, cu bancile “negre” enumerate fiind Unicredit, Raiffeisen si BCR.

Ingrijorator, nu, sa afli ca daca depui 1000 RON intr-un depozit, dupa un an vei avea 9970 sau pe-acolo (o singura banca dintre cele enumerate, dar nu mai stiu care, iesea pe profit – 1 RON). Pentru ca asta afirma reporterul.

Iata cum calculau ei totul: iti deschizi un depozit pe 12 luni, in valoare de 10,000 RON. La maturizarea depozitului (adica dupa ce trec cele 12 luni) suma reala pe care o ai este in jur de 9970, pentru ca platesti impozit pe dobanda, comision de retragere la banca si iei in calcul inflatia.

Mi s-a parut ceva dubios, pentru ca lasau de inteles ca pui 10,000 RON si dupa 12 luni pori sa retragi 9970. Ceea ce clar este fals. Asa ca am facut un simplu calcul:

Utilizant calculatorul online de la Raiffeisen pentru calcularea dobanzii la un depozit de 12 luni cu capitalizare, dupa 12 luni daca este sa-mi retrag dobanda, pot ridica 275.81 RON (din 330, fiindca scadem 16% impozit si 0.5% taxa de retragere pe care anumite banci o au, dar care poate fi “fentata” prin obtinerea unui debit card la acea banca).

[quads id=3]

Deci suma totala in cont ar fi de 10275.81, nicidecum 9970.

Aici intra INFLATIA in joc. Se pare ca cei de la Romania TV au considerat-o a fi mai mare de 2.75% (lucru adevarat, cred ca e undeva in jur de 3%).

Caz in care, intr-adevar, suma pe care o ai ar avea cam aceeasi putere de cumparare ca acum un an, sau chiar mai mica. Dar este vorba despre puterea de cumparare, nu cantitatea de bani.

INSA, si aici vine buba cea mare, ei au omis sa spuna ca daca tii banul la ciorap, cum face mai tot romanul, atunci acea inflatie iti va afecta si mai mult suma initiala (ca si putere de cumparare) fiindca nu vei avea cei 257 RON in plus care sa amortizeze inflatia.

Adica puterea de cumparare a celor 10000 RON (fiindca suma nu iti creste) va fi de 9700, in timp ce dupa un an in depozit, vei avea o putere de cumparare de 9967.

Deci, pana la urma, in niciun caz nu pierzi bani daca ii depui la banca intr-un depozit la termen (pentru ca pur si simplu bancile ar da faliment astfel fiindca nimeni n-ar fi idiot sa faca asta) ci doar reusesti sa contracarezi efectul inflatiei.

Da, nu te vei imbogati din dobanda, dar cu siguranta nu vei pierde bani. Decat daca da banca faliment, dar si acolo intram in sume garantate si alte nebunii, despre care nu era vorba in articol.

Voi pe ce parte a baricadei sunteti? Aveti incredere in banci sau considerati ca cea mai buna metoda de economisire a banilor este “la ciorap”?

Sursa imagine: 401(K) 2012

Previous

Ce sunt acrilamidele si de ce ar terbui sa ne ferim de ele

Cosmetice Bio: sunt ele mai bune decat cele traditionale?

Next

14 thoughts on “Chiar pierzi bani daca ii depui la banca?”

  1. Poate nu sunt depozitele cea mai buna alegere de economisire dar nici la ciorap nu e o solutie. Ma gandeam la un momendat la un fond de investitii dar nu s-a concretizat idea.

    Reply
    • Clar nu sunt cea mai buna idee, dar sunt mai bune decat pastratul la ciorap, zic eu. Un fond de investitii suna bine, la fel ar suna si investitul in imobiliare, dar pentru acesta din urma iti trebuie o suma destul de mare de inceput.

      Reply
  2. pierzi bani la banca pe conturile de economii, nu pe depozite, am facut eu un calcul acum ceva vreme si am avut in vedere 10 banci, chiar ieseam in pierdere

    Reply
      • eu am posibilitatea online la BT sa fac depozite pe 1 luna/3 luni/6 luni etc. Cu banii care estimez ca nu ii cheltui, fac 1-2 depozite (fara prelungire automata). Ce obtin: putin, 2-3 lei lunar. Dar sunt ai mei.

        Reply
        • Ieri mi-am schimbat o optiune de internet banking prin digi pass cu una prin SMS si am castigat 3 lei pe luna – banii pe care ii cheltuiam pe acest serviciu. Cand i-am spus unui prieten treaba asta, destul de bucuros, s-a uitat stramb la mine si m-a intrebat: “ce mai faci in ziua de azi cu 3 lei?”. Nu l-a interesat ca “putin cu putin face mult,” fiindca asa sunt unii..

          Reply
  3. La ING era tariful acesta pentru internet banking, dar acum l-au adus si ei la 0, dar mi-au luat jucarioara cu care imi primeam codul :)) Nu ca ii duc dorul… :))

    Reply
      • este, si m-am ofticat ca nu aveam cerfiticatul de nastere al copilului la mine… si il voiau musai si neaparat sa il am la purtator.
        Dobanda in euroi de 2.25% e mai mult decat dubla fatza de cei 0.80% belgieni ce ii primesc eu….

        Reply

Leave a Comment