Ce alegem: casa sau apartament?

| |

Parca din ce in ce mai des imi pun aceasta intrebare: ce sa aleg – casa sau apartament? Este o intrebare extrem de dificila si clar raspunsul trebuie sa ia in calcul multi factori personali (buget, asteptari, putere de munca), dar cu siguranta unele adevaruri sunt universal valabile cand vine vorba de aceasta “problema” si fix despre ele vom vorbi astazi.

Pentru ca, de obicei, alegerea locului in care vei trai este definitiva in Romania, trebuie sa facem din start cea mai buna optiune.

Deci, ce sa fie? Casa sau apartament?

Eu inca de mic am crescut la casa, intr-un micut orasel de provincie, asa ca pot spune ca vorbesc in mai mare cunostinta de cauza cand vine vorba de traiul “la curte” decat de cel la bloc.

Dar am locuit si aproape 6 ani (studentie + ceva timp dupa) la bloc, fix cand incepeam sa ma pun pe picioare si sa imi dau seama ca facturile nu se platesc singure, asa cum nici mancarea nu se gateste singura, deci nici de traiul intr-un apartament nu sunt complet strain.

Asadar, consider ca pentru a ne raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei locuinte, tragem linie si vedem cine castiga.

Casa: avantaje

– libertate deplina cand vine vorba de amenajari, reparatii, modificari, chiar si posibilitatea de extindere a spatiului de locuit.

– faptul ca nu exista vecini pe care ii poti deranja cu galagia este un mare avantaj, dupa parera mea. La fel si acela ca riscul ca vecinul de deasupra sa se apuce de cantat la 1 noaptea este eliminat complet. Practic, poti face ce vrei, cand vrei, ca-i casa ta.

– curtea. Majoritatea caselor vin cu o curte mai mare sau mai mica pe care ti-o poti amenaja dupa bunul plac: poti practica ceva gradinarit, creste niste legume, porni un gratar sau pur si simplu poti sta in oaza ta verde fara a fi deranjat de nimeni. Este unul dintre cele mai mari avantaje, dupa parerea mea.

– suprafata. In general, locuitul la casa vine cu mai multi metri patrati si camere mai mari decat acelea de la bloc. Acest lucru difera de la casa la casa, dar de obicei acesta este adevarul.

– valoarea. De obicei, casele isi apreciaza valoarea de-a lungul timpului. Chiar daca in momentul de fata situatia economica face vanzarea unei case ceva mai dificila tocmai datorita pretului mai mare, casa poate fi considerata o investitie mai buna decat un apartament, in cazul in care se doreste vanzarea acesteia intr-un viitor.

Casa: dezavantaje

– costuri mai ridicate. Suprafata mai mare inseamna, in special iarna, costuri mai mari in ceea ce priveste intretinerea (la fel, vara, aerul conditionat, dar sunt persoane care pot trai fara).

In situatia mea, de exemplu, mare parte din incalzire se face electric, ceea ce inseamna costuri uriase. Facturile sunt mai mari in general, deci platim mai mult.

– mereu apare ceva de reparat. Nu am idee de ce si cum, dar la casa parca tot timpul se strica ceva. De la tevi la acoperis, o bucata de tencuiala sau cine stie ce balama de la poarta, mereu apar mici reparatii ce trebuie facute. Si esti pe cont propriu.

– praful. Nu am idee de ce, dar la casa parca se strange tot praful din lume, spre deosebire de apratamnet. Devine obositor sa fie nevoie sa stergi praful in toata casa o data la cateva zile.

– locatia. In multe cazuri, casele se afla la marginea orasului, in zone mai putin populare, departe de magazine si piete. Cu cat pierzi mai mult timp de la casa la magazine sau orice loc in care vrei sa ajungi, cu atat totul devine mai greu.

– vecinii. Chiar daca ai avantajul de a putea topai prin casa fara griji si chiar de a da muzica mai tare decat ai avea voie la bloc in anumite cazuri, vecinii tot pot sa-ti strice feng shui-ul. Daca ai noroc de niste vecini petrecareti, care dau muzica la maxim in curte si o ard din petrecere in petrecere… nu est deloc placut!

Apartament: avantaje

– costuri mai reduse. Nu doar ca toate costurile pentru utilitati sunt mai mici in cazul apartamentelor, dar este mai usor sa anticipezi costurile lunare, avand in vedere ca mai rar apar cheltuieli neprevazute. Acesta este un mare avantaj cand lucrezi cu un buget mai strict.

– pozitionare buna. Indiferent unde stai la bloc, cu siguranta ai o sumedenie de magazine alaturi si nu trebuie sa conduci zeci de minute pentru a cumpara o paine sau o bere.

– intretinerea mai usoara. Cam tot ce tine de utilitati – intretinerea tevilor si a starii generale a imobilului nu mai este direct si exclusiv grija proprietarului. Sunt alte persoane care se ocupa de repararea micilor defectiuni, si asta ne castiga mai mult timp.

– spatiu optimizat. Chiar daca in general mai mic decat la casa, spatiul util este mai bine gandit si rareori exista spatiu pierdut (la mine la casa, de exemplu, exista 4 holuri, ceea ce inseamna spatiu pierdut). Astfel, poti fi mai organizat.

– servicii suplimentare. Daca vorbim de noile complexe rezidentiale, incepem sa avem si mai multe avantaje: pe langa o cladire care in sine este recent construita, exista si alte facilitati in zona, de la sali de fitness pana la piscina, locuri de parcare sau gradinite, restaurante si spatii verzi

– socializare. Daca nu cumva ai ghinionul sa ai numai vecini care nu iti plac, este imposibil sa nu iti faci cativa prieteni cu care va fi foarte usor de petrecut timpul.

Acest lucru este un avantaj in special pentru familiile cu copii mici, acestia facandu-si mai multi prieteni decat cei care locuiesc la casa, unde numarul de perosane in zona este redus.

Apartament: dezavantaje

– vecinii. Probabil cel mai mare dezavantaj. Fie ca e vorba de vecini galagiosi, animalele acestora sau copiii lor, apartamentul nu iti ofera niciodata certitudinea ca vei avea liniste.

De asemenea, nici tu nu iti vei permite sa topai prin casa, sa asculti muzica la maxim si sa-ti sarbatoresti in fiecare saptamana cine stie ce succes impreuna cu prietenii.

– lipsa de spatiu. Chiar daca acesta este in general mai bine optimizat, tot ai, in general, mai putin spatiu la dispozitie decat intr-o casa. Minimalismul este OK, dar nu toti suntem minimalisti…

– imposibilitatea de extindere. Spatiul pe care il ai este spatiul cu care trebuie sa te descurci. Chiar daca poti face niste “smecherii” cu inchiderea balcoanelor si inlaturarea unor pereti, nu mai poti construi camere noi sau un etaj nou.

– lipsa unei curti “a ta”. Sigur, e spatiul verde de langa (mai toate) blocurile, dar nu ai ceva care sa fie doar al tau. Sa poti iesi in slip vara, sa stai la soare, sa trebaluiesti prin gradina… Un mare dezavantaj.

Cam acestea sunt avantajele si dezavantajele la care ma pot gandi acum… si tot citindu-le, realizez ca este destul de greu sa le consideri pe unele mai bune decat altele.

Fiecare tip de locuinta are atat avantaje, cat si dezavantaje destul de importante si pana la urma, cred ca depinde de stilul de viata si asteptarile fiecarei persoane cand vine vorba de a face alegerea potrivita.

Dintr-un punct de vedere pur personal, casa este locuinta pe care as alege-o daca as fi pus in situatia de a decide. Desi este mult mai greu de intretinut si costurile sunt mai mari, libertatea, intimitatea si curtea sunt lucruri extrem de importante pentru mine.

Cel mai bine simt acest lucru intr-o perioada ca aceasta, in care esti obligat sa stai inauntru: nu pot iesi in parc, nu pot iesi din locuinta… o curticica, oricat de mica, ar fi tare utila in situatia asta.

Voi ce alegeti? Casa sau apartament?

Previous

Eşti pregătit să supravieţuieşti în caz de urgenţă?

Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată

Next

8 thoughts on “Ce alegem: casa sau apartament?”

  1. Eu aleg apartamentul! Pe langa faptul ca nu am scari de urcat si coborat ca sa ajung la bebe, sau la baie, sau oricum totul e la un pas distanta, mi se pare si mult mai curat totul. Nu numai praf mai putin, dar si noroi. Avand o curte, noroiul intra cel putin pana in hol, iar de acolo adus inauntru si praful suplimentar.

    Reply
  2. Casa incepe sa devina logica in momentul in care familia are deja 4 membrii, deja apartamentul ar trebui sa aiba 5 camere, pana la numarul asta apartamentul e o alegere mai economica in ciuda miturilor legate de cat de economicos este sa stai la casa

    Reply
    • Cred ca un apartament cu 4 camere ar fi suficient pentru 4 membri: doua dormitoare pentru copii (desi pana la o varsta pot linistiti sa stea intr-una), si unul pentru parinti, plus sufragerie. Este mai mult decat au multi in momentul de fata.

      Reply
  3. suprafata mare inseamna facturi mari. Cred ca suprafata se calculeaza functie de buget, si apoi se decide casa/aprtament. Logica: 4 copii, 5 camere nu se aplica la orice familie. Cunosc o familie cu 3 copii, au casa cu 4 camere; cand 2 copii au plecat la facultate, parintii au vandut casa si s-au mutat in aprt. mic si cu diferenta au facut o investitie.

    La apartament e mai putina munca: scarile si dezapezitul pica pe femeia de serviciu, platite la comun. Daca o teava cedeaza, administratorul cheama instalatorul blocului etc. Pe cand la casa(mai ales la casele independente, nu cele vagon, e atributia proprietarului sa isi curete trotuarul (cf. legii se dau amenzi, realitatea insa …), sa curete canalizarile, sa organizeze pubela de gunoi, sa isi plateasca fiecare factura separat si sa isi faca contractele si sa calculeze necesarul etc deci m-ai mult efort.

    Reply
  4. Daca ar fi bani suficienti, casa cu siguranta! Ideea este sa iti permiti una bine plasata, cu destul de mult teren si nu pe undeva la distanta de oras.

    Reply
  5. Indefient de tara in care as sta, as alege casa cu siguranta fix din motivele enumerate de tine…. gradina, independenta, intimitate…

    Reply

Leave a Comment