A cam explodat bula de popularitate pe care o aveau discuţiile anti-vaccin in urmă cu câteva luni, dar treaba clară este că în continuare au rămas două tabere: cei care sunt de acord cu vaccinarea copiilor şi cei care sunt împotrivă. Că, deh, aşa suntem noi făcuţi, să nu putem să cădem de acord asupra nici unui fapt.
Şi fiindcă sunt şi eu tată de băieţel ce se află fix la vârsta la care se fac mai toate vaccinurile şi cum am şi eu o părere despre treaba asta, mi-am zis să v-o împărtăşesc.
Nu încerc să conving pe nimeni că am dreptate, deşi recunosc că tare m-aş bucura dacă aş schimba vreo opinie, acolo, ci doar vă spun cum văd eu că stă treaba.
Ca să nu vă chinuiţi să citiţi până la sfârşit, zic de-acum: sunt pro vaccinare şi sincer mi se pare o nebunie completă să NU îţi vaccinezi copilul, riscându-i, până la urmă, viaţa.
Şi hai să vedem de ce nu mă impresionează argumentele anti vaccinare, luându-le pe principalele la puricat:
1. Vaccinurile cauzează autism
Am citit pe undeva că toată nebunia asta cu autismul ar fi pornit de la un cercetător britanic (că tot sunt ei la modă) care ar fi falsificat un studiu conform căruia vaccinurile de pe piaţă din acel moment puteau cauza autism.
Se pare că nenea în cauză urma să vină cu minunea: propriul vaccin care nu provoacă autism, dar n-a mai apucat.
Câteva vedete au luat de bună afirmaţia sa, au început scandalul şi lumea a prins ideea şi a adoptat-o. Studiul a fost retras ulterior iar omul de ştiinţă/medic a fost dat afară. Însă răul a răms.
Nu mai ştiu pe unde am citit asta, nu bag mâna în foc că e adevărată, dar ştiu că la momentul respectiv am considerat sursa foarte credibilă.
Plus, există 40 de studii susţinute de Academia Americană de Pediatrie (probabil totalul este mult mai mare) care arată că nu există nicio legătură între vaccinare şi autism. Studiul, în engleză, este aici.
2. Imunitatea naturală este mai bună
Fiindcă încă trăim în preistorie, lumea încă mai crede că este mai bine să laşi copilul să facă boala, să lupte cu infecţia şi să o distrugă pe cont propriu decât să îl injectezi cu viruşi morţi şi să-i uşurezi sarcina asta.
Problema este că imunitatea asta naturală poate suferi din diverse cauze – trecătoare sau nu – şi intreaga infecţie poate să se dovedească mult mai serioasă.
De ce să rişti să ajungi cu copilul la spital, să-l ţii săptămâni pe pastile, poate să îi rămână urme pe viaţă, când poţi să-i faci un vaccin şi gata?
3. E copilul meu şi fac ce vreau cu el
Un lucru nu tocmai adevărat dacă faci tâmpenii. Sunt atâtea cazuri pe lumea asta de copii luaţi de lângă mamă sau tată sau ambii părinţi dacă se dovedeşte că nu au grijă de ei aşa cum ar trebui.
Doar dacă e al tău, nu înseamnă că ţi-ai luat un telefon deştept pe care pui ce aplicaţii vrei tu, pe care-l mai poţi scăpa pe jos să-i spargi ecranul şi pe care îl arunci dacă se strică. Tocmai pentru că este copilul tău ai o responsabilitate uriaşă!
În continuare sunt prea leneş să caut surse, dar reţin că fie se discuta printr-o ţară civilizată, fie chiar s-a introdus măsura ca nevaccinarea să fie considerată ilegală iar copiii nevaccinaţi să nu fie primiţi la şcolile de stat. Poate dacă se ajunge până aici, n-o fi lumea chiar atât de nebună…
4. “Eu n-am făcut vaccin şi uite că sunt bine”
Asta se traduce cu “sunt norocos/norocoasă”. Eşti dispus să arunci cu zarurile când vine vorba despre viitorul copiilor tăi?
La ultimul vaccin făcut – am ales să facem şi opţionalele, nu doar obligatoriile – Eric, băieţelul meu, a reacţionat destul de urât.
Dacă pe toate de până acum le trecuse fără probleme, aici a făcut temperatură mare, l-a durut mult timp înţepătura (după cum anticipase şi doctoriţa) şi a fost, per total, destul de greu câteva zile. Deşi mi s-a rupt sufletul să îl văd aşa, i l-aş face din nou.
Pentru că ştiu că dacă, Doamne fereşte, va fi pus în faţa bolilor împotriva cărora s-a vaccinat, fie nu le va face, fie va trece extrem de uşor peste. Ştiu că eu am făcut tot ce îmi era în putinţă să îl ajut să PREVIN. Pentru că ăsta este secretul: să previi, nu să tratezi.
Nu exclud posibilitatea că în joc sunt interese mari şi bani mulţi ale companiilor farmaceutice şi, sincer, nu îmi pasă.
Atâta timp cât rezultatul este unul bun, unul care îmi protejează mie copilul, nu îmi pasă că cineva se îmbogăţeşte de pe urma asta.
Companii mari producătoare de băuturi răcoritoare se îmbogăţesc băgând în noi boală, şi nu văd campanii anti sucuri să prindă amploare…
Şi mai este şi istoria care trebuie să ne înveţe o lecţie. Acum nici 100 de ani se murea dintr-o sumedenie de boli care acum sunt tratabile iar unele au fost eliminate în proporţie de aproape 100% datorită vaccinurilor.
Probabil peste 100 de ani, cancerul va fi şi el doar o boală împotriva căreia te vaccinezi şi altele noi îi vor lua locul. Pentru că aşa se întâmplă: lumea evoluează, noi progresăm şi devenim mai buni.
Acum 100 de ani, la începutul anilor 1900, speranţa de viaţă era 50 de ani. În Japonia, în prezent, este de 83 de ani şi numeroase ţări civilizate sunt la peste 80 de ani.
Toate astea sunt posibile şi datorită acestor progrese pe care unii, plictisiţi probabil că merge totul prea bine, vor să le ignore.
Voi ce părere aveţi despre vaccinarea copiilor?
Bula a explodat poate pt tine de cateva luni. Eu fiind mai in etate ca tine (sa recunosc, babette) declar ca bula a explodat de peste 10 ani. Acum e scandalul fix de cand vor sa le faca unele obligatorii. Dar asta e in america de peste 20 ani, fiecare gasind solutie separata.
Primul contact a fost am cunoscut medic ce a spus ca a vaccinat numai pe hartie copiii, sa fie epste 10 ani asta….. Ok, am zis ca e paranoic, ca lucreaza in domeniu. Nu l-am crezut cand zicea ca nu sunt eficiente!!!
Apoi o amica, ce lucra in vanzari farmaceutice imi spune ca a vandut vaccinuri in Romania si ii e rusine de asta, ca erau loturi vechi, expirate, sau cu rateuri, transport in conditii neregulamentare (temp/stocare etc). Ok, am zis ca e cel pneumococic cu probleme, nu facem. Apoi alta amica, ce lucra tot in vanzari farmaceutice imi spune ca nu a vaccinat nici animalele, si ca la boala a preferat sa dea tratament intravenos copilului decat ceva oral. Si nu, nu vaccinuri… Am zis ca ok, si ea e paranoica.
Apoi experienta mea. TBC. Vecinul din copilarie vaccinat ca si mine, de 3 ori, a facut boala. Ajung in spitale de pneumologie si imi spune un dr ca toti pacientii lui cu TBC sunt vaccinati, si ca de fapt rata de activare e de 17-30%, functie de lot, mai bine era cu…vaccinul Cantacuzino. Cu cel danez, la Budimex erau 60 copii internati de la inceputul anului cu vaccinul contra TBC care a dus la tuberculoza ganglionara. 60 doar la Budimex, efect secundar.
Vaccin contra Hep B. Dentista a facut vaccin la toata familia. Si apoi a facut teste de anticorpi=> la niciunul nu s-a activat. A spus ca testele de boala Hep B dau rateuri, la fel si vaccinurile (35-50%), asa ca de aceea se prefera vaccinarea orb. Boala ce se transmite prin contact sexual sau droguri se poate vaccina la 12 ani, nu la 2 zile… ca nu se apuca astia micii prin spital sa isi bage in vena.
Vaccin Poliomielita. Singurul obligatoriu in Belgia. Uite ce zice WHO : cazurile din ucraina sunt cazuri derivate din trunchiul vaccinat. Ridic din umeri.
Vaccinul Rubeola rujeola oreion. Scoli intregi inchise acum ceva ani de epidemie de rujeola. Boli banale ale copilariei.
Vaccin anti gripal. La munca juma te firma s-a vaccinat , juma nu. Ghici cine s-a imbolnavit de gripe? da, aia paranoicii.
Vaccin anti varicela. Boala copilariei. Verisoara cu 2 copii vaccineaza copilul mare, speriata ca sotul nu facuse boala. Nu mai vaccineaza nci copil mic nici sot. In familie un singur caz de varicela: copilul vaccinat.
Sa continui? Am vecinul care lucreaza la comisie fix pe divizia de aprobare medicamente. A verificat prospectele si informat: ce prospect am eu in mana nu e conform cu cel declarat acum 10 ani la comisie, au disparut in primul rand efectele secundare.
De HPV, o sa iti prezint cazul meu: am avut si peste 1 an nu am mai avut. Tratament: limonada cu miere.
In jurul meu majoritatea copiiilor au maxim 1-2 vaccinuri. Cei din familii conflictuale, cu frici, sunt cei mai bolnavi. Nu ca au mai multe vaccinuri sau mai putine. Pur si simplu ca atmosfera din casa infulenteaza sanatatea familiei. Cu vaccin sau nu, daca e sa faca o boala, tot o fac. Asa ca vaccineaza inteligent, administreaza medicamente inteligent, industria farmaceutica e rapace, fa ce doresti dar nu decide din frica. Si aici iti pot povesti ore intregi de ce povestesc colegi si vecini, experientele lor din lume, ultima data mi-au lasat lacrimi in ochi povestile din Mauritania, unde nici paracetamolul nu este eficace, fiind produs…in India si cu rateuri. Asa ca va recomand si teste de anticorpi, sa vedeti ca s-a activat.
Iti dau linkuri deseara ( nimic romanesc, doar surse oficiale). Dupa ce am citit, urmarit alea, am inteles cateva mecanisme din corp, si starea mea medicala s-a imbunatatit colosal. Nu a mai racit nimeni din casa de 5 ani, desi eu sunt cu astm si fata e suspecta. Cu siguranta ca la 60-70 ani, sau daca voi fi la tara cu wc in fundul curtii si probleme de igiena si alimentatie voi aborda problema diferit.
Eu am exclus ideea de vaccinuri expirate sau vechi, vorbind doar despre cele care sunt facute ca la carte. Problema este ca parintele nu stie care-i ca la carte – noi am ales ca si pe cele obligatorii sa le cumparam (cele date de statul roman erau produse fie in Bulgaria, fie in Rusia – nu mai stiu exact si nu inspirau cea mai mare incredere).
Daca este sa se imbolnaveasca copilul, chiar daca a facut vaccin, nu pot zice decat: “asta este, ghinion!” Eu stiu ca am incercat, si chiar si un procentaj de reusita de 17-20% mi se pare mai bun decat 0%. Asta inseamna ca macar 20 de copii din 100 sunt protejati.
La noi copilul are 2 ani si aproape 3 luni si nu a racit decat de doua ori pana acum, nicio raceala grea sau dificila (adica nu i-am dat niciun medicament). Vaccinurile, cel putin in cazul lui, cu siguranta nu l-au facut mai bolnavicios. Exclud asta din start. Alimentatia si modul de viata sanatos sunt, cu siguranta, cele mai bune arme de prevenire, insa niciodata nu strica ceva ajutor in plus. Parerea mea.
Si nu am ales sa facem vaccinurile de frica. Le-am ales pentru siguranta lui. Prefer sa nu faca o boala decat sa fie nevoie de tratament: poate unii medici dau tratament intravenos, poate e mai bun, dar cel mai bine e sa nu se ajunga acolo. Eu am facut cu regularitate vaccinuri anti gripale pana in urma cu vreo 7 ani, cand m-am oprit. Nu pot zice ca am facut gripa mai des de cand n-am mai facut vaccinurile, dar in niciun caz nu m-am imbolnavit mai des sau mai grav cand le faceam.
E drept ca vorbesc in necunostinta de cauza, pentru ca nu am fost in situatia de a alege pentru copilul meu.
Ce ma enerveaza insa pe mine in legatura cu vaccinurile este aceasta lipsa de cale de mijloc: unii sunt intr-o tabara, altii in alta. Facem vaccin sau nu facem.
Am o prietena in Franta, cu 2 fetite, mama sotului medic pediatru. A avut o abordare pe care as avea-o si eu: a studiat fiecare vaccin in parte, efecte secundare si tot tacamul + probabilitatea de a face boala respectiva si oarecum garantiile pe care le ai in urma vaccinarii (sunt vaccine ineficiente si boli pe care daca le faci, e mai bine sa fii mic la acel moment).
Au decis impreuna pe ce vaccine merg si in unele cazuri au amanat vaccinarea cu cateva luni. De exemplu, prima fetita s-a nascut in RO si a sfatuit-o clar sa nu ii faca nu stiu ce vaccine care se fac din maternitate la noi, sa astepte pana la 1 sau 2 ani, pentru ca e mic copilul, infima posibilitatea de a face boala respectiva, si o expunea prea mult la o varsta prea frageda.
Per total, nu le-au facut toate vaccinele, dar unele da.
La noi nu am auzit pe nimeni cu o abordare personalizata (e drept ca exista scheme in fiecare tara si din aceasta cauza e greu sa personalizezi).
Alt exemplu: o prietena din America a descoperit intamplator ca baietelul ei are niste mutatii genetice (sunt predispozitii, adica baiatul nu are nimic fizic, dar au facut niste analize si au descoperit minunea asta). Se pare ca ii sunt total contraindicate anumite vaccinari, dar doar unele state americane au adoptat chestia asta, destul de noua. Statul in care sta ea, nu. Pe proprie raspundere a refuzat sa fie copilul vaccinat pentru respectivele vaccine, mai ales ca bolile pentru care era protejat nu sunt foarte grave, la o adica nu e capat de tara daca face nu stiu ce.
Interesanta treaba cu schema de vaccinare personalizata. Dar pentru asta iti trebuie educatie, sistem receptiv si medici buni. La cum sunt medicii in Romania, eu tind sa am mai mare incredere intr-o schema standardizata – iar noi am urmat-o pe cea franceza, la sugestiile pediatrei, nu cea romaneasca. Cu alte cuvinte, nu am facut decat un vaccin (parca) dat gratis de stat, restul le-am cumparat pe ideea ca sunt mai bune.
Eu tot sunt de parere ca e mai bine sa nu faci o boala decat sa o faci, oricat de usoara ar fi ea.
in primul rand, o corectie de exprimare sau de informare: Oricine poate refuza un medicament sau un tratament medical in Europa, inclusiv in Ro (e in constitutie).
Si am uitat aseara sa scot linkurile…. zau ca am nevoie de tratament pt creier.
http://www.who.int/csr/don/01-september-2015-polio/en/ ( cazurile de polio sunt din “vaccine derivated”).
https://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk – mecanismul de imbolnaviri, aminteste doamna de studii.
Nu sunt diferente mari de imbolnaviri intre copiii vaccinati si copiii cu vaccin amanat/nevaccinat: studiu coordonat de american pediatry pe 320 mii copii: http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1558057#qundefined (se pare ca cei cu mai putine vaccinuri au ajuns cu 19% sau 28% mai rar la urgente sau la medici specialisti, o diferenta nesemnificativa pt cercetatori ).
Noi am vaccinat copilul. Dar inteligent.Si pe mai departe vom face la fel. De ex. peste 4 ani vom testa anticorpi de tetanos si rubeola rujeola si vom decide cu medicul daca refacem aceste vaccinuri (le-am facut in Ro sub influenta fricii, pt ca conditiile de spitalizare sunt cum sunt, inclusiv diagnosticarea unor bube ne-a pus in plimbari prin spital).
Vaccinarea nu functioneaza fara igiena vietii. Invers da. Si aici am parte de studii in Congo si Nigeria, unde e natalitatea e de 40 la mie (cea mai mare din lume) si mortalitatea infantila este de 50%, si pe grupurile de vaccinati si pe cei nevaccinati.
Iulia, si eu am colega de birou cu copil cu interdictie de vaccinare. S-a mutat in Belgia tocmai pt a avea parte de investigatii de calitate (s-a nascut in bg). Se pare ca sunt din ce in ce mai des cazuri din acestea… diferenta e ca copilul are nevoie de ingrijire speciala. Mi-e si frica sa o intreb ce inseamna speciala, o alta colega a emigrat aici doar pt a da o sansa copilului ei cu sindrom Down.
Uite, chiar nu stiam ca se pot testa anticorpii si practic eficacitatea vaccinului – cred ca este lucrul care ar trebui facut de toata lumea, pentru a stii exact care sunt rezultatele.
mie doctorul roman mi-a spus de asta. De ex. in Be se testeaza anticorpii de TBC la cerere (mai ales pt cei ce calatoresc in tari de lumea a 3a, si aici sunt multi congolezi, un coleg a adoptat un baiat din Haiti etc). Alt exemplu este dr stomatolog ce si-a vaccinat toata familia contra Hep B si peste 2 ani a facut teste de anticorpi si astfel a vazut ca nu au niciunul anticorpi.
Eu am ramas la concluzia ca sunt si medici buni in Romania, ba chiar multi. Relatia cu doctorul este o relatie ce implica 2 persoane, ca sa fie o relatie buna e nevoie nu doar de un doctor bun, ci de o comunicare si dorinta din ambele parti. Astfel ca doctorul da ceea ce cere pacientul (daca vrei doar o reteta, asta iti va scrie, daca ii ceri o conduita de viata, o vei primi).
Daca nu esti multumit poti sa schimbi, ai dreptul de a alege: asta este cel mai mare dar al libertatii post comuniste.
e interesant ca zici ca nu stiai de teste de anticorpi. Dr ginecolog mi-a recomandt acum 8 ani, pt sarcina:
-test anticorpi rubeola (2 parametri, unul aratam ca aveam imunitate si altul ca nu e boala activa)
-test anticorpi citomegalovirus (2 parametri, nu aveam nici boala activa, nici anticorpi) – pana la urma am facut boala acum 2 ani si zau ca a fost o boala lunga, 2 luni stare sub-febrila, tot descoperita cu testele de igG/igM, dar in Be.
-test anticorpi toxoplasmoza (cu anticorpi, boala nu activa)
-test anticorpi varicela (cu anticorpi, boala nu activa)
-test Ureaplasma , cu anticorpi si cu boala activa, rezistenta la tratamente cunoscute.
Si micoplasma cred (nu mai tin minte ca discutai cu dr si in final am decis ca o fac sau nu o fac, am discutat test cu test, cu intrebari despre viata mea, dar na, fata are 7 ani, deja am uitat muuulteeee).
Testele sunt igG si igM, in aceeasi proba.
Nu stiu diferentele ca nu m-a preocupat, dr a interpretat astea.
Pe baza asta de ex. vecinei i s-a recomandat protectie la carnuri si branzeturi negatite (risc de toxoplasmoza)
La voi in zona nu se recomanda? Se face doar consult general al pacientei?
Sotia si-a facut aceste teste (ma rog, nu stiu exact care – toxoplasmoza sunt sigur, pe restul nu le-am retinut, dar stiu sigur ca au fost foarte multe). Ceea ce voiam sa zic era ca nu faceam legatura intre vaccinuri si posibilitatea de testare a eficientei lor, ulterior, facand teste de anticorpi. Asta nu cred ca ne-au zis pediatrii – dar pot sa ma insel. In ciuda subiectelor dezbatute aici, eu am fobie de spitale, clinici, doctori si nu am insotit decat o data sau de doua ori copilul la vaccin. In rest am preferat sa stau departe, sa nu ma apuce palpitatiile :)
Ei, acum ai inteles mecanismul bolii: eu iau un microb (virus/bacterie/protozoar, ce o fi), corpul lupta cu el si face anticorpi ce se detecteaza si la teste (unele procese sunt fara simptome, de ex. 90% din infectiile cu Hep B dispar de la sine, fara sa ne dam seama, si ramanem cu anticorpii pe viata). Sau vezi toxoplasmoza.
Vaccinurile promit acelasi lucru sa faca: pun corpul fata in fata corpul cu microbul sa faca anticorpi. Unele vaccinuri sunt un coctail de 6 virusi ce se injecteaza concomitent.
Asta e scopul vaccinarii! creare de anticorpi pt infectia respectiva fara sa faca boala activ.
Bine, eu sunt inginera si o iau metodic sa studiez: ce procent de activare este, ce procent de facut boala post vaccinare, ce procent de efecte secundare, cum detectez/ce solutii sunt. Nu, nu astept sa imi zica altcineva mura in gura dar asta e defect profesional: citesc prospectele (pe siteurile originale) si apoi intreb medicul.
De ex. cand imi medicul un medicament, eu cer inainte prospectul (cum citesc etichetele la magazin inainte de a plati, asa vreau sa citesc si prospectul). O fac pt ca eu am alergii la anumite chimicale/metale. De obicei dr il are asa ca pot sa il intreb punctual: despre ce inseamna X si Y. Acu, pot sa iti zic si dr-i care nu stiau ce prescriu :))), nu stiau ca ala e cortizon etc.
Dar sa stii ca am cunoscut un medic foarte competent, care desi urmareste cateva sute de tipuri de boli si tratamente diferite, stia prospectul PEDEROST (la fel cum stiam eu ca luam zilnic si citeam zilnic ce luam), stia im plus: clasamentul FDA, timpi de injumatatire, avantaje, alternative etc.
A, si exista si teste de toxine. De ex. riscul la vaccinuri sunt stabilizatori: compusi pe baza de aluminiu si mercur. Pt mercur de ex se fac teste de urina…. Eu sunt alergica la aluminiu.
a, atentie ce citesti. Nu citi articolele publicate de producator, ci cauta studii in paralel. De ex. ala cu autismul si vaccinurile e confirmat de China: de cand au introdus vaccinurile multiple, boli ca: autism si adhd au crescut de cateva zeci de ori.
Daca nu existau vaccinuri, multi dintre dvs. nu ati fi existat. Daca voi nu ati murit de la ele, nu mor nici pruncii vostrii. Cati autisti ati vazut cu ochii vostrii? Mai cititi, nu exista nici o legatura intre autism si vaccin. Lasati teoriile conspiratiei promovate de “vedete” cu 4 clase, fanatici religiosi, indeosebi ortodocsi, etc. Medicii nu au studiat 6 ani degeaba, plus rezidentiat plus experienta. Ati vazut vreodata copil paralizat de la poliomelita? Sa vedeti ce repede v-ati schimba parerea.. Va jucati cu viata copilului. Responsabilitatea e a dvs. Cu stima
3 baieti cu autism. Unul recuperat, unul nu are nicio sansa, unul nu vorbea nici la 5 ani si fugea de alti oameni – au plecat in America acum.
Nu e niciun caz de poliomielita in Romania de 20 ani. Deci nici tu nu ai vazut vreun poliomielita activ – am vaccinat ca noi circulam prin multe tari iar aici sunt in comunitate cu oameni din Sierra Leone, Congo.
Cele 2 cazuri din Ucraina sunt declansate de vaccin, asta declara organizatia mondiala a sanatatii.
Eu stiu un caz apropiat cu autism si am avut coleg de liceu cu deficienta locomotorie de la vaccinul antipolio.
Si cred ca medicii ar trebui sa se informeze si pe tema asta, sau daca nu ei, parintii. Nu e vorba de fanatism religios, iar vaccinele chiar au dus la progresul omenirii. Dar ar trebui adiministrate cu o doza mare de responsabilitate si nu la gramada.