Totul despre Ripple: cum cumperi, portofel, merită să cumperi?

| |

Una dintre cele mai populare monede în momentul de față este Ripple. Criptomoneda aceasta a crescut mai mult decât toate celelalte monede mari de pe piață, aducând profituri uriașe celor care au investit în ea. Dar mai merită în momentul de față să cumpărăm Ripple (XRP)? În acest articol vom vorbi despre asta, precum și despre tot ce trebuie știut despre spectaculoasa monedă a momentului.

Cât a crescut Ripple în 2017?

Considerată cea mai plăcută surpriză a anului (mai ales de cei care deja au investit în ea), Ripple a crescut de la un preț de $0.0065 (adică mai puțin de 1 cent) în ianuarie 2017 la aproape $3 la sfârșitul lui decembrie 2017. În momentul scrierii acestui articol, 1 XRP se vinde cu $3.28, iar moneda în sine a devenit a doua cea mai populară criptomonedă din lume în momentul de față:

Sursa: coinmarketcap.com

Cu alte cuvinte, dacă cineva a cumpărat Ripple în valoare de $100 la începutul lui 2017, la sfârșitul lui 2017 ar fi fost tare fericit, având $46,153 în cont.

Personal, am dat-o în bară cu Ripple. Am cumpărat în septembrie 950 de monede XRP, vânzând majoritatea mai apoi pentru profituri pe care le consideram bune: 15% și 20%. Mai am doar 200 de monede și vă dați seama ce rău îmi pare că n-am ținut de ele mai mult… dar asta este, nu ai de unde să știi cum va fi piața peste o lună sau chiar peste o zi. Dar în cazul criptomonedelor, momentan totul este destul de simplu: totul merge în sus și merită să ai răbdare.

Mai merită să cumpărăm Ripple?

Vreau să încep cu un mic disclaimer: piața criptomonedelor este extrem de volatilă și nimic nu este sigur. Decizia de a investi (sau nu) în criptomonede vă aparține în proporție de 100%.

Dar care este părerea mea? Mai merită să cumpărăm Ripple acum, când prețul său este la maxime istorice?

Foarte greu de zis. În mod normal, nu ar trebui să cumperi niciodată când prețurile sunt mari. Dar este prețul Ripple maxim acum sau va tot crește și niciodată în 2018 (sau în viitor) nu va mai coborî la 3 dolari pentru o monedă?

[quads id=3]

Aceasta este întrebarea de 1 milion de dolari sau mai mult. Personal, aș aștepta vreo două săptămâni să vad care este trendul. Dacă în jumătate de lună prețul continuă să crească, aș cumpăra. Dacă se stabilizează, aș mai aștepta puțin înainte de a cumpăra (fiindcă moneda poate merge în jos, sau se poate pregăti pentru o nouă creștere spectaculoasă). Dacă prețul începe să cadă, aștept să se oprească de căzut și aș cumpăra imediat ce se stabilizează sau începe să crească.

Cu alte cuvinte, consider Ripple drept o investiție foarte bună în momentul de față. Riscurile sunt mari, dar dacă vocile care susțin că XRP va bate Bitcoin-ul în popularitate au dreptate… sunt riscuri pe care sunt dispus să mi le asum.

Cum cumpărăm Ripple?

Fiind o monedă așa de populară, Ripple poate fi cumpărat în foarte multe moduri. Cel mai ușor este să-l cumperi direct cu cardul de pe cex.io (am scris mai detaliat despre această platformă aici). Se poate plăti și cu cont bancar acolo și este mai ieftin decât dacă se optează pentru metoda de mai jos, care are mai mulți pași și automat ceva mai multe taxe (care însă nu sunt descurajante).

Dacă cex.io nu primește utilizatori noi (s-au confruntat cu mari probleme din cauza influxului de utilizatori într-o vreme), Ripple poate fi cumpărat cu Bitcoin. Procesul este ușor mai complicat, dar nu imposibil. Iată pașii ce trebuie urmați:

Notă: va trebui să vă verificați identitatea la fiecare site care tranzacționează criptomonede, deci aveți pregătite fotografii cu actul de identitate și, eventual, o factură pe numele vostru.

1. Cumpărați BTC cu bani reali pe o platformă gen BTCxchange (sau orice altă platformă similară).

2. Creați un cont pe un exchange care comercializează Ripple. Eu personal folosesc Poloniex și Bittrex, dar am părere bună și despre Bitfinex sau Binance – pe care nu le folosesc activ, însă.

3. Transferați Bitcoin-ii cumpărați pe BTCxchange în exchange-ul favorit (gen Poloniex). Pentru asta, în exchange-ul unde primiți banii, găsiți portofelul de BITCOIN și copiați adresa acestuia (deci NU adresa portofelului XRP). Folosiți această adresă pe BTCxchange în secțiunea “Retragere” și așteptați o vreme până ajung BTC în portofelul de pe exchange (poate dura până la 6 ore).

4. În momentul în care aveți BTC în portofelul din exchange, cumpărați cu ei XRP la prețul curent.

[quads id=5]

Ce este Ripple?

Cel mai important lucru când ne hotărâm să cumpărăm o criptomonedă este să știm ce reprezintă ea. Ce încearcă să facă? Ce parteneriate are? Are potențial și planuri mari, care o pot transforma într-o super monedă?

Toate lucrurile astea pot fi aflate direct pe site-ul official Ripple (în limba engleză), dar dacă nu aveți chef să citiți tot whitepaper-ul, iată cam despre ce este XRP:

Practic, Ripple este o alternativă la Bitcoin. Spre deosebire de BTC, Ripple este în mare controlat și coordonat de compania mamă cu același nume. Ripple permite transferuri de bani rapide și sigure la prețuri mai mici decât cele ale Bitcoin-ului.

Unul dintre marile avantaje ale acestei monede – și motiv pentru creșterea spectaculoasă a prețului – este acela că are deja parteneriate cu mari bănci din lume, cum ar fi Bank of America, UBS, Santander sau Unicredit, dar este în discuții cu multe, multe alte bănci, în special din Coreea de Sud și Japonia. În momentul scrierii acestui articol, 30 de bănci folosesc platforma Ripple.

Pe piață circulă 38 de miliarde de monede Ripple din totalul de 100 de miliarde create inițial. Compania mamă poate lansa pe piață un maxim de 1 miliard de noi monede pe luna pentru a preveni inflația prea mare. Dar această inflație este parte a ecuației și este dificil de anticipat dacă cererea va fi mai mare decât numărul monedelor ce sunt lansate de-a lungul timpului.

Per total, însă, datorită costurilor mai mici și a vitezei cu care se efectuează tranzacțiile, Ripple este preferat de multe instituții financiare în detrimentul Bitcoin-ului. Iar dacă adoptarea pe scară largă a XRP este posibilă, atunci prețul acestei monede nu are de ce să nu continue urcarea spectaculoasă din 2017.

Cum stocăm Ripple (cele mai bune portofele pentru XRP)?

Toate criptomonedele de pe piață sunt stocate într-un portofel (sau wallet). Aceste portofele sunt practic programe software care stochează chei private și publice care reprezintă sume sau transferuri ale respectivei criptomonede.

Când vine vorba de Ripple, avem mai multe opținui de stocare, fiecare cu avantaje și dezavantaje:

portofelele exchange-urilor: monedele XRP pot fi depozitate în portofelele site-urilor de unde le cumpărăm. Este considerat riscant dacă nu se fac tranzacții dese, fiindcă exchange-uri mari au fost atacate și monede furate (deși acest lucru devine din ce în ce mai dificil).

porfofele hardware: considerate cea mai sigură metodă de păstrare a criptomonedelor, portofelele hardware oferă nenumărate metode de sporire a securității și posibilități de back-up. Cel mai cunoscut portofel hardware este Ledger Nano S.

Eu personal plănuiesc să cumpăr un Ledger Nano pentru monedele mele, dar până atunci le am impărțite în diverse exchange-uri și recomand această strategie celor care vor să sporească securitatea. Ripple-ul îl am în wallet pe Poloniex și Bitfinex, dar mai folosesc pentru alte criptomonede Bittrex, Binance și Kraken.

Cam acesta ar fi ghidul meu pentru Ripple și sper că am reușit să răspund cât mai multor întrebări pe care le aveți referitoare la această monedă. Dacă încă mai sunt întrebări, nu ezitați să-mi ziceți și voi face tot posibilul să răspund în timp util.

Previous

Cum stocăm Bitcoin / criptomonede? Iată cel mai bun portofel / wallet

Experiment criptomonede: investiții în criptomonede foarte ieftine pentru profituri mari

Next

1 thought on “Totul despre Ripple: cum cumperi, portofel, merită să cumperi?”

Leave a Comment