Mă lupt cu mine să mănânc cât mai sănătos posibil de vreo câţiva ani şi am observat, de când am început să citesc etichetele tuturor produselor pe care le cumpăr, că este din ce în ce mai greu: băgăm în noi, cu sau fără ştiinţă, o sumedenie de chimicale şi porcării inutile care, în timp, ne afectează sănătatea.
Deşi bănuiesc eu că se poate consuma mâncare tradiţională sănătoasă chiar şi în aceste cazuri, acum câteva luni mi-a încolţit în minte ideea de a mânca exclusiv bio timp de o lună şi de a compara costurile cu costurile noastre lunare actuale.
Aşa că m-am hotărât ca luna noiembrie să fie luna experimentului: va fi o lună în care vom mânca exclusiv mâncare organică. În limita stocurilor disponibile, evident.
Problema cea mai mare: trăiesc într-un micuţ oraş de provincie, unul dintre cele mai sărace din ţară şi oferta de mâncare bio în anumite domenii este foarte limitată.
Mă refer aici în special la produse proaspete din carne, legume şi fructe bio. Singura sursă este Carrefour-ul din oraş (pentru fructe şi legume), dar carne bio n-am văzut decât câteva tipuri de mezeluri. Aşa că “exclusiv bio” nu va fi chiar “exclusiv bio” ci “aproape totul bio” :) Na, după posibilităţi…
Iată deci care este planul:
Deşi ştiu că mâncarea bio nu este mai sănătoasă decât mâncarea tradiţională (în anumite cazuri), vreau să văd cum ar fi dacă am mânca doar bio.
Ne-am permite asta lună de lună? Care ar fi limitările? Iată ce alimente bio vom mânca:
– produse lactate şi ouă: se găsesc uşor în supermarket-uri
– pâine bio făcută în casă (nu am văzut pâine bio în comerţ şi oricum noi mâncăm foarte puţină pâine)
– nuci, alune, seminţe, fructe uscate (astea în general ca snack-uri şi la mic dejun)
– legume (fasole, naut, linte şi ce mai găsim bio, în general legume uscate)
– pe cât posibil fructe şi legume bio (aici, după cum am mai zis, oferta va fi destul de limitată)
– conserve bio (mâncare gata preparată, sosuri)
– paste şi cereale
Ce mâncare nu va fi organică (cel mai probabil)
– Carnea. Mâncăm foarte puţină carne, oricum, dar nu vom avea nicio şansă să găsim carne proaspătă organică.
– Fructe şi legume (deşi vom încerca să consumăm ce şi când găsim, oferta este foarte, foarte redusă şi cel mai probabil va trebui să cumpărăm mâncare tradiţională. Vom încerca să luăm din piaţă, de la ţărani autentici, fructe şi legume care par cât mai curate posibil)
– apa: nu cred că există apă bio şi oricum nu avem de gând să schimbăm apa pe care o bem: apă plată Aquatique.
– orice aliment care, neconsumat, ne-ar face să considerăm că nu avem o dietă echilibrată. Poate să apară orice de-a lungul acestei luni, ceva neprevăzut.
Ce NU vom cumpăra:
– ulei, sare, condimente şi cafea: le avem deja, nu toate sunt organice şi nu are rost să cumpărăm în plus momentan.
– sucuri: bem foarte rar sucuri naturale, dar în această lună vom sta departe de ele.
– O parte din alimentele pentru copil (mai avem câteva borcănaşe pentru urgenţe, piureuri de fructe)
anumite conserve: vom mânca din murăturile pe care le-am pus noi, poate şi alte conserve (gen zacuscă, pastă de ardei etc), miere şi magiun (este singura “dulceaţă” pe care o consumăm).
Deja am început să fac cumpărăturile pentru luna bio: am plasat deja o comandă pe Dried Fruits, care sunt printre preferaţii mei, în valoare de puţin peste 300 de lei, ceea ce ne va acoperi o bună parte din mâncare (iar anumite lucruri cred eu că ne vor rămâne). Urmează să verific magazinele mele bio preferate să cumpăr ce mai avem de luat şi… să înceapă luna noiembrie.
Sunt, personal, foarte curios în legătură cu felul în care vor arăta cheltuielile noastre pentru mâncare în luna exclusiv bio, asta în cazul în care noi oricum cheltuim mult pe mâncare…
Am omis ceva în planificarea lunii bio? Trebuie să mai fac ceva modificări pe undeva? Aştept păreri şi sugestii.
Eu am runde din astea de cate o saptamana. Daca iau totul de la supermarket de firma si cu sigle si iau produse finite sar de 150-200 euro saptamanal.
Asa ca gatesc de la zero si iau faina bio deci piinea asigurata, orez/linte/paste bio am la discretie(ieftine), am luat peste pescuit oceanic, legume si fructe si lapte de la producator (si imi fac iaurt), plus ce recoltez/culeg din natura si ies la 1/3 din pret. Iar prospetimea si valorile nu se compara!!!!
Pentru carne pe viitor analizez scenariul sa cumpar din Ro cateva gaini de tara si sa le transport aici in lada frigorifica, sa plece congelate. La fel pentru nuci si alune si ulei artizanal de la tara… am cules intr-o plimbare niste nuci si nu se compara ce aroma au fata de cele de supermarket.
Regula de la americani: don’t go to supermarket este si pt mine (asa ca merg o data pe luna (si mai rar) si iau cele ce rezista pe termen lung: linte, orez, paste, suc de rosii, faina, ulei, detergent.
Magazinele de la care cumpar eu, online (gen Dried Fruits sau Pronat) sunt producatori, deci preturile sunt mult mai mici decat la supermarket. Vom vedea ce-o iesi la sfarsitul lui noiembrie si hotaram atunci daca vom continua sau nu.
Cu gainile si orice cumparat de la tarani, mare grija sa fie de incredere persoanele, pentru ca si taranii nostri au vazut ca-i mult mai simplu sa-si indoape animalele si pasarile cu chimicale luate de la veterinar.
tu vorbesti serios ca Dried Fruits sunt producatori? Atunci e super tare de se produc in romania zahar de trestie si ulei de masline …. O sa imi comand si eu de la ei, caju de ex. e la juma de pret decat aici. Nici nu stiam ca avem copaci caju in romania!
Cat despre gaina alergata dupa rame versus gaina crescuta cu chimicale eu le vad de la prima aruncatura de ochi, dar se simte si la gust. In primul rand o gaina alergata e galbena si cu grasimea separata, are musculutatura mai atoasa si ligamente ferme, nu va depasi 1.5 kg iar curcanii pana la 7-8 kg, va fierbe mai mult, tuleiele se vad in piele chiar dupa epilarea corespunzatoare, nu iese ok la gratar iar gustul e mai intens, etc.
Au preturi de producator, adica. Nu mai primesc bonusuri de comisionae de raft, transport si alte cele. Chiar sa iti comanzi caju, e intr-adevar la jumatate de pret si este foarte bun. La fel si chia: foarte ieftina si de calitate.
am rasfoit site-ul si vazut ca au preturi si pachete de distribuitor – nu livreaza insa in strainatate asa ca ma gandesc sa fac o comanda grasa la rude si sa rog sa trimita colet. Mie mi-ar fi placut sa iau direct de la producator (romania produce migdale, nuci, alune, etc)
eu am facut experimentul asta, m-a dus cam cu 30% mai mult
aici pestele/carnea bio e scumpa rau; sapt trecuta am dat pe un pui bio de 1.5 kg 17 euro…. pestele/fructele de mare sunt la pret aproape dublu decat cel normal – ex. somon-ul e in jur de 19-23 de euro kg, cel bio sare de 35 leger;
in rest la legume nu e asa de speriat, eu am avut cosul propus de producator, singurul dezavantaj e ca nu ai diversitate prea mare
la fructe iar se resimte pretul – cele bio sunt simtitor mai scumpe (dar si gustul e pe masura)
imi aduceam si eu din ro pui si gaini congelate de la mama din curte (se poate insa doar pe parcursul iernii, lada frigorifica tb bransata la masina ca altfel nu tine asa ca tb sa iti aduca un cunoscut ceva), mai bio de atat nici ca se poate, fasole, mazare uscate, nuci si seminte de dovleac tot de acolo :))))
Am vazut si eu ca in afara Romaniei, multe dintre mancarurile bio nu sunt, paradoxal, la fel de scumpe ca la noi in tara.
Si da, atunci cand ai certitudinea produselor, chiar daca ele nu au certificarea bio, dar stii cum sunt crescute, iesi mult mai ieftin. Asta e ideal, insa cum noi n-avem posibilitatea astea… incercam sa vedem cat costa :))
Carnea bio e mai scumpă ca în strainatate la noi. Am vazut ca un pui e cam 100 de lei, un kg de vita 80-150 de lei… si aduse de cine stie unde, nu autohtone. Ceva porc de Mangalita are pret acceptabil, dar nu e bio.
Legumele, la fel. Cam 15-20 lei kg de ceapa, morcov, cartof… aproape de 10 ori cat cel din piata.
La Severin produsele sunt totusi mai naturale decât cele din Bucuresti, aici si ce iei din piata din sectorul producatori rar nimerești sa aibă gust.
Abia astept rezultatul experimentului.
Citisem recent un articol referitor la Lidl si la faptul ca preturile din Polonia sunt cu pana la 50% mai mici decat la noi. Am fost de curand la Lidl, am cumparat produse de la ei si am elucidat “misterul” preturilor: produsele sunt “Made in Poland”. Cam asta e problema si cu bio, si cu toate celelalte: atata timp cat nu putem sa producem in tara, vom plati mai mult…