Ne afectează criza din Grecia vacanța de anul acesta?

| |

Grecia se află la un pas de colaps, în încăpățânarea ei de a încerca să evite niște măsuri menite, la urma urmei, să o salveze. În acest articol, însă, nu vom intra în detalii și dezbateri de acest gen, ci ne vom concentra asupra unui posibil efect pe termen scurt, direct îndreptat către noi. Și anume: cât de sigur este să mergi acum în vacanță în Grecia.

O destinație populară atât în Europa cât și în România, Grecia deja și-a început de câteva luni sezonul turistic și eu am o serie de prieteni și cunoștințe care au fost deja în diferite locuri din Grecia – precum și mult mai multe care urmează a vizita țara în viitorul apropiat. De înțeles, cei care se pregătesc să meargă în concediu în Grecia acum sunt îngrijorați. Aparent, chiar sunt motive.

criza din grecia

Discutând cu prieteni care au fost deja în Grecia, mai ales în ultimele două-trei săptămâni, am aflat că situația este destul de tensionată acolo. Chiar și în destinațiile turistice, am aflat cu surprindere că foarte multe taverne și restaurante sunt închise, iar totul pare ușor părăsit. Însă trebuie menționat că în ultimele două-trei săptămâni, vremea a fost în Grecia la fel ca în toată zona, și anume rece, cu vânt și ploaie. Deci există o posibilitate ca acesta să fie motivul pentru care totul pare să nu funcționeze așa cum ar trebui.

Totuși, există motive de îngrijorare pentru cei care se pregătesc să meargă în Grecia: refuzul din referendumul din weekend-ul trecut de a accepta măsurile creditorilor fac ca situația deja delicată să fie și mai delicată. Băncile din Grecia sunt închise de o săptămână, iar de la bancomate nu se pot retrage decât maxim 60 de Euro pe zi. Se spune că această limită n-ar fi valabilă decât pentru greci, nu și pentru turiști, însă ATM-urile, la fel ca băncile din țară se confruntă cu o cruntă lipsă de lichidități – adică nu prea mai sunt bani. În plus, cozile sunt uriașe, fiind nevoie să așteptați ore în șir pentru a ridica bani.

Se poate opta – și cred că majoritatea românilor fac asta – pentru cash only. Deși asta ar fi, în momentul de față, cea mai bună opțiune, sunt voci care avertizează că incidența tâlhăriilor în Grecia ar putea crește. Evident, astea sunt doar opinii și până acum nu s-a întâmplat nimic.

Există două posibilie mari probleme, după părerea mea, pentru cei care se pregătesc să meargă în concediu în Grecia (dacă nu se rezolvă situația de acolo):

1. În cazul foarte puțin probabil în care nu se ajunge la un acord și Grecia este forțată să părăsească Uniunea Europeană, va începe haosul. Tranziția de la Euro la moneda locală va complica lucrurile, inflația va atinge cote maxime (deci totul va fi mult mai scump) iar controalele vamale vor începe din nou. Toate aceste lucruri sunt posibile, deși puțin probabile. Însă dacă este să se adeverească, cel mai probabil ar fi indicat să anulați complet vacanța în Grecia.

2. Lispa de bani ar putea să influențeze negativ turismul: supermarketurile din Grecia sunt în mare parte golite de lumea speriată de posibilitățile urmări catastrofale despre caream vorbit mai sus, accesul la produse va fi foarte dificil, ceea ce poate, pe scurt, însemna că restaurantele, hotelurile și magazinele ar putea să se confrunte, până la urmă, cu lispa de mâncare (sau creșterea prețurilor pentru a suporta noile cheltuieli). Acest lucru mi se pare mie cel mai posibil momentan, dar tot nu cred că se va ajunge să faceți foamea acolo.

Chiar dacă previziunile unora sunt sumbre și lucrurile de mai sus pot să pară înfricoșetoare la o primă citire, situația nu este chiar atât de neagră. Întreaga economie a Greciei – așa nefuncțională cum este ea – se bazează enorm pe turism, așa că menținerea calității tuturor serviciilor va fi o prioritate și în zonele exclusiv turistice, cel mai probabil, nici nu s-ar putea simți că țara este în fața unui dezastru. Deși posibile, previziunile de mai sus sunt puțin probabile – dar trebuie luate în considerare pentru a fi pregătiți în caz că într-adevăr se întâmplă.

Pe scurt: nu, nu cred ca ar trebui să își facă cineva griji în privința concediului în Grecia de anul acesta. Dacă deja aveți rezervările făcute, personal nu cred că există vreun motiv să anulați vacanța (cel puțin nu după cum stau lucrurile azi, 7 iulie). Totuși, dacă încă nu ați făcut rezervările în Grecia, probabil că ar fi mai sigur – și ați sta mai liniștiți dacă i-ați zice pas până când se liniștesc apele (deși prețurile la vacanțe în Grecia sunt în cădere liberă, deci dacă nu vă deranjează un ușor suspans, acum e momentul să profitați!)

Ați fost în vacanță în Grecia în acest an sau plănuiți să mergeți? Cum a fost sau cum credeți că va fi atmosfera acolo?

Previous

Care este cel mai bun oraș din România în care să locuiești?

Este mâncarea bio mai sănătoasă decât mâncarea obişnuită?

Next

6 thoughts on “Ne afectează criza din Grecia vacanța de anul acesta?”

 1. Caline, iti voi spune dupa 5 septembrie cum este atmosfera acolo: avem rezervare pentru … Grecia, Nikiti. Suntem pe cont propriu: masina, cazare, alimentele vor fi strict din tara (mai putin cele perisabile), bani cash (spre 2000 euro, chit ca nu vom cheltui nici macar jumatate). Din sursa sigura, de ieri, atmosfera este extrem de relaxata in statiuni, se bea si se mananca la taverne, lumea este optimista. Nici pe departe tabloul sumbru creat de tine. Si vb de seful direct al sotului: roman cu casa de vacanta in Grecia (sotul lucreaza pentru o firma GRECEASCA!!!) care este de 2 luni acolo. Si tind sa cred ce-mi spune, mai ales ca noi vom fi direct afectati daca se strica ceva pe-acolo: sotul isi risca chiar si jobul…

  Reply
  • Asa cum am zis, mai mult pare sumbru totul, decat este cu adevarat. Grecii traiesc din turism, asa ca vor face tot ce este posibil ca aceasta parte a economiei lor sa nu fie deloc afectata. Pana in Septembrie sunt convins ca se vor rezolva problemele si nici nu se va simti ca au fost vreodata.

   Iar cu cash-ul… exista mereu seifuri in care sa fie tinuti banii :)

   Reply
 2. depinde mult de zona si oameni. Colega mea grecoaica a spus ca anumite zone sunt conflicte, s-au marit spargerile si buzunarelile si recomanda pt cei ce mergeau ca turisti sa evite orasele mari.

  Reply
 3. Gata, ne-am intors de duminica din Grecia, ne-am bronzat, ne-am plimbat, ne-am facut plinul de peste proaspat pescuit si de fructe de mare. Per total, concediul a fost sub 800 euro (2 adulti si 1 copil 6.6 ani) cu transport auto propriu, cazare in vila fix pe plaja, mancare loco (terase/restaurante) sau gratare pe terasa noastra, shopping (ca nu am rezistat :))) Extrem de ieftin si fara sa facem economii.

  Atmosfera este un fel de la vitta e bella, dolce far niente, nimic frate (nu stres, nu alergatura, nimic, nimic). Pe grecul de rand il doare inbasca de datorii, de economisit, mai ca mi-ar placea si mie mentalitatea lor. De fapt, m-as muta complet acolo: dafinul este tufa pe margine, curmale si struguri am mancat de pe tarla din mers, soare, plaja, mare calda in care inotam cu pestii alaturi, unde vezi la 2 pasi de tine raci, arici de mare, meduze, apa extrem de curata. LINISTE!!! Nici tipat, nu melodii, nu agitatie, nu vanzoleala, de mult ori ne era rusine sa vb cu voce tare ca stricam linistea plajei.

  Incredibila tara! Ma duc acolo si maine daca mi se ofera ocazia!

  A propos de postarea legata de vacanta pe litoralul Romaniei. Glumesti??? Niciodata, niciodata! nici cand imi va fi mai naspa financiar, Grecia este mai ieftina ca orice destinatie de la noi. Si nu ai avantajele Greciei, nici pe departe.

  Reply
  • Ma bucur sa aud ca ati avut o vacanta atat de reusita! La 800 de euro, este doar cu vreo 200 mai scump decat ce-am trait noi in Eforie, deci in continuare foarte ieftin. M-ai facut sa visez si eu din nou la plaja, la liniste, la lume civilizata…

   Reply

Leave a Comment