Mai sunt şanse să-şi revină Bitcoin şi restul criptomonedelor?

| |

Dacă urmăriţi lumea criptomonedelor – fie ca investitori, fie din pură curiozitate – atunci ştiţi cu siguranţă că, de ceva timp încoace, lucrurile nu mai arată la fel de bine ca în decembrie trecut.

Cu Bitcoin-ul pierzând cam 70% din valoarea pe care a avut-o la finele anului trecut, mulţi deja se grăbesc să-i pregătească înmormântarea.

Cuvinte de genul “bulă” sau “înşelătorie” au lovit lumea criptomonedelor de când au devenit relativ populare, iar acum scepticii sunt în al nouălea cer. Bitcoin şi restul criptomonedelor par să se fi prăbuşit şi nu dau semne de revenire.

Este însă acest lucru adevărat? Mai sunt şanse ca Bitcoin să îşi revină?

Din păcate, nimeni nu ştie răspunsul la această întrebare. Este vorba doar de păreri personale în momentul de faţă căci, deşi ne putem uita la anumite proiecte legate de Bitcoin şi alte monede şi putem zice că viitorul arată bine, experienţa ne spune că totul – mai ales creşterile de preţ – sunt imprevizibile şi oarecum haotice.

În momentul de faţă, dacă eşti realist, părerea mea este că poţi să dai dreptate şi celor care susţin că “bula Bitcoin” a explodat, dar şi celor care spun că Bitcoinul încă nu şi-a atins adevărata valoare şi preţul îi poate creşte mult în viitor.

[quads id=3]

Dar cât de mult să crească? Mai sunt şanse să ajungă la 20,000 de dolari? Mai sunt şanse ca monedele alternative să valoreze ceva? Mai merită investit în Bitcoin?

Din nou, astea sunt întrebări la care răspunsurile nu pot fi date cu uşurinţă. Cam ca întotdeauna, investiţiile în criptomonede trebuie bazate pe două lucruri: disponibilitatea la risc (adică acceptarea faptului că poţi pierde toţi banii investiţi) şi nivelul de activitate.

Prima este destul de clară: Bitcoin-ul a crescut vertiginos la sfârşitul lui 2017 – ajungând la 20,000 de dolari bucata şi făcând anumiţi analişti să-l ridice în slăvi.

Ba chiar unul, care e interesant de urmărit, zicea că-şi va mânca propriul organ, în direct la o televiziune naţională, dacă Bitcoin-ul nu va valora 1 milion de dolari la finele lui 2020.

[quads id=4]

Este vorba despre John McAfee şi există chiar un website dedicat acestei predicţii (momentan, preţul Bitcoin fiind cu 57% sub estimările pentru acest an).

Deşi McAfee, împreună cu alţi susţinători ai criptomonedei afirmă cu tărie că preţurile vor creşte miraculos, scepticii par să aibă câştig de cauză acum.

Şi cu toate că de-aici înainte se pare că preţurile nu pot decât să o ia în sus, nu există nicio garanţie că asta se va întâmpla vreodată. În continuare, este posibil ca preţurile să scadă şi să pierzi întreaga investiţie.

Referitor la al doilea criteriu de luat în considerare când vine vorba despre investiţii în Bitcoin, nivelul de activitate este foarte important. Pentru traderii activi, care pot petrece timp în faţa computerului, cumpărând şi vânzând la momentele potrivite, Bitcoinul este extrem de profitabil.

Pentru cei ca mine, însă, care nu au suficient timp să urmărească piaţa şi să ia decizii în doar câteva secunde, lucrurile sunt mai dificile.

[quads id=5]

Bitcoinul devine o investiţie pe termen lung – şi astfel cu atât mai riscantă. Pentru mine, personal, este singura soluţie viabilă în momentul de faţă şi o consider la fel de riscantă ca daily trading-ul.

Cum rămâne cu monedele alternative?

După părerea mea, 99% dintre monedele alternative nu mai valorează nimic şi nu au nicio şansă de a avea un impact în viitorul apropiat sau îndepărtat.

Majoritatea acestor monede alternative sunt, după părerea mea, unul din principalii factori pentru scăderea generală a preţului – în special datorită calităţii îndoielnice a acestora.

Cu alte cuvinte, aş fi extrem de precaut când vine vorba despre investiţii în monede alternative. Multe trebuie să dispară, multe vor disparea şi totul poate dura câţiva ani.

[quads id=6]

Piaţa este pur şi simplu suprasaturată cu monede fără nicio valoare reală, ţinute în viaţă doar de câteva persoane care încă speră să îşi recupereze banii sau să facă profit. Şansele ca asta să se întâmple sunt, după părerea mea, nule.

Eu chiar am făcut un experiment la începutul anului, investind în cripromonede foarte ieftine (la vremea aceea), sperând la profituri uriaşe o dată cu trecerea timpului. Am o pierdere cam de 90% acolo şi tot promit un articol despre acest experiment, care va veni în curând.

Dar până atunci, sfatul meu este să aveţi extrem de mare grijă în ce criptomonede investiţi! Estimez că multe proiecte existente o să dispară până la sfârşitul lui 2019 – iar acesta este un lucru bun.

Mai merită să cumperi Bitcoin?

Din nou îmi pare rău să zic asta, dar trebuie: totul depinde de voi! Orice se poate întâmpla!

Personal, cred că sunt şanse ca Bitcoin să îşi revină. Cred că începând cu luna septembrie, preţul va începe să crească din ce în ce mai repede până spre începutul lunii decembrie. Nu cred că se va mai ajunge la preţuri similare cu cele din Decembrie anul trecut, dar cred că Bitcoin-ul într-adevăr va creşte.

[quads id=7]

Totuşi, nu sunt atât de sigur ca John McAfee de treaba asta. Sunt conştient că orice se poate întâmpla şi plănuiesc să îmi retrag o parte din banii investiţi în criptomonede şi să îi direcţionez în altă parte. Dar încă mai aştept ca Bitcoinul să depăşească pragul de $7,000 înainte de a face mişcarea aceasta.

De cumpărat acum? Eu unul nu mai sunt dispus să o fac. Am investit suficient aici şi, deşi încă sunt pe plus, am atins pragul superior pe care sunt dispus să îl risc.

Dar asta nu înseamnă că, pentru cei care nu au investit sau care au aşteptat, acesta n-ar fi un moment bun.

Dacă voi credeţi că într-adevăr nu se poate ca preţul să coboare mai mult decât atât – atunci fix acum este cel mai bun moment să cumpăraţi. Iar eu recomand cex.io pentru asta – unde totul foarte, foarte simplu. (Am un ghid complet despre Cex aici)

Nu putem ştii dacă preţul va urca sau va coborî – în momentul de faţă totul mi se pare un joc de noroc. O aruncare cu banul. Cu zarul. Cu ce vreţi voi. Sunt şanse de 50% să pierzi tot (sau majoritatea investiţiei) şi 50% să ţopăi de bucurie peste câteva luni. Totul depinde de tine – dacă eşti dispus să rişti sau nu.

Voi ce părere aveţi? Sunt şanse să-şi revină Bitcoinul? Dar restul criptomonedelor?

Iar pentru cei care deja au investit în criptomonede: sunteţi gata să vindeţi sau ţineţi de monedele deja cumpărate, convinşi că vor valora enorm peste 1-2-3 ani?

Previous

Meniu săptămânal complet: 13 – 19 august 2018

Ce mâncăm săptămâna aceasta: Meniu 20 – 26 august

Next

Leave a Comment