Recent, am publicat un articol despre magazinele online de unde cumpăr mâncare bio ieftină şi am fost surprins să primesc câteva mesaje de la persoane revoltate de-a dreptul de faptul că dau atâţia bani pe mâncare organică, în cazul în care aceasta nu este mai nutritivă sau mai sănătoasă decât mâncarea tradiţională.
Trecând peste faptul că fiecare persoană este liberă să facă ce vrea şi să mănânce ce vrea, am rămas surprins să citesc aceste mesaje şi să văd că în ziua de astăzi încă mai există persoane care pot face asemenea comentarii.
M-am hotărât, aşadar, să scriu acest articol prin care să clarific pentru cei care nu ştiu dacă mâncarea bio sau organică (acelaşi lucru, până la urmă, diferiţi termeni) este mai sănătoasă decât mâncarea obişnuită.
Cam toate persoanele care m-au contactat spuneau un lucru adevărat, dar care nu trebuie de fapt să stea în spatele deciziei cuiva de a mânca organic: mâncarea bio NU are mai mulţi nutrienţi decât mâncarea obişnuită.
Complet adevărat (deşi sunt câteva voci care susţin că mâncarea clasică, în special cea crescută în sere, are pe ici-colo mai puţine substanţe nutritive).
Dar, pentru a fi totul mai uşor, cădem de acord asupra faptului că, indiferent dacă mănânci bio sau normal, o roşie sau o porţie de fasole îţi va da aceeaşi cantitate de minerale, vitamine etc.
Dar sper eu că nu acesta este, de fapt, motivul pentru care se mănâncă bio şi nu toată lumea cade în plasa campaniei de marketing (pentru că până la urmă eu cred că este doar o campanie anti-bio pornită de cei care produc mâncare tradiţională). Nu mănânci bio pentru că această mâncare este mai nutritivă, sper eu.
Nu, ideea din spatele alimentelor bio şi cel mai important lucru, este acela că mâncarea pe care o consumi nu este modificată genetic, îmbibată de chimicale şi prafuri şi îngrăşământ şi insecticid şi tot felul de alte substanţe nocive care ajung, până la urmă, tot în corpul tău şi îţi fac rău. Mâncarea bio este mai sănătoasă doar din acest punct de vedere.
Dacă iei o carne bio şi-o prăjeşti în ulei, o tăvăleşti prin zahăr şi o mănânci cu trei tone de pâine – chiar din făină bio, deşi probabil introduci în organism ceva mai puţine chimicale şi antibiotice, tot nu se poate spune că ai mâncat sănătos.
Deci mâncarea bio nu este din start mai sănătoasă sau mai puţin nocivă, dacă faci excese în continuare: zahărul este nociv, grăsimea este nesănătoasă, chiar dacă vorbim de origini organice sau nu.
Dar o persoană care se gândeşte la sănătate, care vrea o alimentaţie corectă şi care optează să plătească ceva mai mult pentru mâncarea bio, sper eu că nu vă începe să-şi bată joc de ea transformând-o într-o baltă de grăsime sau dulcegărie nesănătoasă…
La fel, cei care spun că n-are niciun rost să dai “aiurea” banii pe mâncarea organică fiindcă nu are mai mulţi nutrienţi decât mâncarea normală, ar trebui să se gândească şi la armata de chimicale (eventual medicamente) pe care o ingerează. Fiindcă asta este diferenţa. Credeam că toată lumea ştie…
Vazui un documentar cu rosiile, si cele de gradina au dublu materie densa decat cele de pe hidrocultura, care au mai multa apa.
In rest, eu te sustin sa cauti si surse locale. O ruda ne-a promis un sac de nuci si unul de alune de padure – ce putem dori mai curat, venit din padurile romanesti? A, da, sa lasam lenea si sa le spargem singuri :)
Destul de greu de gasit surse locale de incredere, dar ne-am luat de curand o casa la tara si sunt convins ca se va face in viitorul apropiat, cand vom incepe sa cunoastem oamenii de pe-acolo. Din pacate, si taranii romani sunt inconstienti in mare parte, punand o sumedenie de ingrasamant “sa se faca frumoase” legumele.
e drept ca eu am crescut la tara si imi cultiv un minim pe balcon/in gradina lucru care imi da incredere sa recunosc un produs ‘chimizat’ de unul curat. Ei bine, nu am vazut produse curate in supermarket de cativa ani, si acu ceva ani erau niste mere/pere romanesti in toamna.
In plus, gatesc de la zero multe produse.
Astfel am aici cativa producatori de la care le cumpar produsele. Si in Ro la fel, mergeam la aceleasi persoane. Eu discut cu ei, ii intreb cum ii avantajeaza lipsa ploii, cum cultiva, etc. De ex. rosiile stiu ca imi vin din sere cu aquacultura(nici nu am sanse la altele) dar apoi am descoperit si surse de rosii traditionale.
Amuzant e ca multe produse imi vin din Ro: nuci, fasole uscata, sare de muraturi, condimente, ceaiuri, miere; acum caut sursa de migdale si alune (astea rezista multe luni)
Buna, Interesante argumentele. Eu caut de mult timp pe internet studii stiintifice, laborator. Nimic nu am gasit. Este o industrie atat de bine pazita? sau nu se pot face analize de toxicitate pe plante? Daca stici astfel de studii m-ar ajuta. Mancarea organica este de aproximativ 3 X mai scumpa decat cea traditional chimizata. Pana reusesc sa produc eu legume si fructe din abundenta pe terenul meu…alerg ca un lunatic sa produc mai multi bani ca sa tin pasul cu preturile.
Sunt studii prin strainatate, la noi nu prea cred ca sunt (nici nu am gasit) – vezi “dirty dozen” in US, de exemplu.
Urmand regula asta cu preturile uriase, mie mai ca nu-mi vine sa cred cand vad produse bio la preturi foarte mici: vezi promotii prin Lidl, Kaufland sau Carrefour. Personal, cred ca pretul pentru mancarea bio este umflat artificial in unele cazuri… dar nu avem ce face in afara de cercetare de piata pentru a gasi preturile cele mai bune.