Este mai ieftin să trăieşti într-o ţară străină decât în România?

| |

Visul meu este acela de a trăi, cel puţin o vreme, într-o altă ţară în lumea asta, să văd şi eu, pe propria-mi piele, că traiul în România chiar este iadul pe pământ şi că în ţările civilizate curge mierea la robinet.

Lăsând gluma la o parte, mi se pare o experienţă tare bună – o altă lume, o altă cultură, un alt fel de a trăi.

Dar nu este extrem de scump să trăieşti într-o ţară străină? Nu este România una dintre cele mai ieftine ţări din Europa?

La o primă vedere, cam aşa se pare că este. Totul e ieftin pentru că puterea de cumpărare este mică, la fel ca salariile, şi toţi străinii care ne vizitează ţara sunt plăcut surprinşi de costurile mici.

Dar sunt multe cheltuieli care scapă în momentul în care te uiţi la imaginea generică şi, până la urmă, costurile sunt mari – poate chiar mai mari – în raport cu veniturile.

OK, probabil că o persoană care câştigă în România 1,000 de lei pe lună o duce mai bine la noi în ţară decât dacă ar fi să dispună de acelaşi buget într-o ţară din vestul Europei, dar adevărul trist este că, dacă ar fi să aibă acelaşi job în respectiva ţară din vestul Europei, ar caştiga mult mai mult şi, probabil, ar duce-o mai bine. Cel puţin asta este părerea mea, nu extrem de documentată.

[quads id=3]

Totuşi, să revenim la întrebarea iniţială: este mai ieftin să trăieşti într-o altă ţară decât în România?

Discutam în urmă cu ceva vreme despre suma lunară necesară unei familii pentru un trai decent şi concluzionam că ar cam trebui să fie undeva la 3200 de lei pe lună.

Din experienţă personală, eu aş zice că poţi trăi decent în România – fără a sta în lux – cu aproximativ 1,000 Euro pe lună: vorbesc aici de mama, tata şi copilul. Nu vorbesc de persoane extrem de econome, dar nici de persoane care aruncă cu banii.

Pronind de aici, şi combinând totul cu dorinţa mea de a trăi o vreme într-o altă ţară, am început să fac nişte investigaţii şi aşa am ajuns pe blogul unei americance mutată în Europa de ceva vreme.

A trăit întâi în Malta, iar de curând s-a mutat în Spania, în Malaga. Partea bună este că a prezentat cheltuielile lunare, care pe mine m-au surprins.

[quads id=4]

Pe blogul ei (disponibil aici, în limba engleză), aflăm că pentru două persoane, un buget de aproximativ 1,300 de Euro pe lună era suficient, în timp ce în Malaga cheltuie puţin peste 1,000 Euro pe lună.

În Malta locuiau într-un apartament cu vedere la mare, cei doi consumă foarte multe fructe de mare – dar gătesc mult acasă – şi aleg, în general, produse de calitate, nu doar ieftine.

În urmă cu ceva timp, am aflat din comentariile de la un articol publicat pe acest blog, aici, că două dintre citioarele acestui blog, Arakelian şi Iulia, ambele stabilite în Belgia, cheltuiesc pe mâncare în jur de 250 – 300 de Euro pe lună, în situaţia în care familia mea în România cheltuieşte cam 315 Euro pe lună.

În plus, multe alimente sunt, ciudat după părerea mea, mai ieftine “afară” decât în România, în special cele Bio.

Tot comparând preţuri la mâncare de prin alte ţări, am văzut că în Spania un litru de ulei extravirgin este 15 lei, un litru de lapte este 3.3 lei iar fructele de mare sunt 7 lei kilogramul. Într-adevăr, fructele sunt puţin (dar doar puţin) mai scumpe, la fel ca legumele.

[quads id=5]

Am scris un articol detaliat despre preţurile din Spania comparativ cu cele din Romania şi concluzia aproape incredibilă, anume că Spania este mai ieftină decât România!

Nu este vorba doar despre cheltuieli cu mâncarea, însă, iar aici lucrurile stau chiar mai bine. Americanca despre care vorbeam mai devreme închiria apartamentul din Malta, cu vedere la mare, pentru 650 Euro pe lună, iar în Spania plăteşte 550.

Căutând pe site-uri de imobiliare în Malta, Spania, Portugalia şi Italia (ţări care mă atrag pe mine datorită climei), am văzut şi opţiuni mult mai ieftine, pentru două camere, începând de la 300 de euro.

Preţuri similare, deci, cu ce avem în România – în Bucureşti, ceva mai mici decât în provincie. Însă majoritatea arată mult mai bine decât ce am primi la noi în ţară pentru aceeaşi sumă.

Unde stă România ceva mai bine? La transportul în comun, distracţii, preţuri la bilete de cinema, abonamente de internet şi cablu… lucruri care însă nu adună sume colosale în plus la cheltuielile lunare. Plus că, dacă nimereşti într-un oraş situat lângă mare, primeşti gratis nisipul şi apa!

[quads id=6]

Aşadar, din calcule făcute de departe (realitatea, o dată pus în faţa faptului împlinit, poate fi alta) se pare că cel puţin familia mea ar cheltui cam la fel, fie că trăim în România, fie că trăim în Spania sau Italia sau Portugalia.

Şi mai interesant mi se pare faptul că, deşi costurile rămân cam aceleaşi, într-o altă ţară din Europa am plăti şi o chirie… ceea ce mă face să am mici dubii, dar prea spun mulţi, pe multe bloguri, că astea-s costurile.

Şi, deşi acesta nu ar fi cazul meu, un lucru extrem de important trebuie luat în calcul: salariile pe care le putem câştiga în ţările din afara Europei sunt mai bune (ca să nu zic MULT mai bune) decât ce avem noi în ţară, oferind ocazia economisirii unei sume mai mari pe lună.

Până la urmă, este suficient să ne uităm la cei care pleacă la muncă afară şi ştiu să îşi economisească banii: vin înapoi în ţară şi îşi construiesc o casă, îşi permit un apartament şi pot să trăiască un timp bun doar din economii. S-ar putea şi mai mult: investiţii, sporirea banilor aici, dar deja este vorba despre alte lucruri.

Ceea ce contează, şi ceea ce ma face să privesc şocat lumea din jur şi să nu mai înţeleg nimic, este că aparent cheltuielile ar fi cam la fel în România sau în străinătate când este vorba despre traiul de zi cu zi.

Paradoxal, aş putea spune, aşa că vă aştept părerile mai jos – în special de la cei care au locuit sau încă locuiesc şi aici, şi acolo.

Previous

Am renunţat la abonamentul TV (şi toţi mă cred nebun)

Prima comandă pe DriedFruits.ro: Impresii

Next

18 thoughts on “Este mai ieftin să trăieşti într-o ţară străină decât în România?”

  1. exista site-uri care compara nivelul de trai. Evalueaza pretul chiriilor, intretinere, cost lapte etc.
    Romania e din cele mai ieftine tari, si asta duce la salarii mici (nu invers). Ba mai mult, in Romania sunt multe libertati si spatiu de unde alege.
    Eu compar insa la nivelul salariului minim pe economie, ce se poate face cu el intr-un oras fata de altul.

    Decenta insa depinde de fiecare. Stiu oameni care traiesc decent cu minim pe economie (nu au tv, nu internet, merg pe jos, au abonament la biblioteca, fac sport, mancare putina si simpla, gatesc acasa si fac picnicuri cu prietenii). Decent pentru mine.
    Dar stiu care au 2 masini si tot nu sunt multumiti.

    Din discutiile cu colegii de munca, in zonele sarace ale Europei poti gasi f. ieftin, am gasit recomandari de Spania fie Portugalia fie Belgia. Asa ca atentie cand compari Ferentariul cu Unirii.

    Cat despre mancarurile bio ieftine, eu aduc f. multe din Romania. Datorita pretului. Acum am gasit unele bune ca pret si in Belgia, dar am facut ceva eforturi pentru asta (si Iulia la fel) si a venit dupa ceva ani. Cu putine eforturi poti gasi multe lucruri ok si in Romania.
    Cateva exemple: merg la ferma sa iau direct lapte si produsele lor. le sunt client de 3 ani, le spun cand vin si ce ma intereseaza
    Sau am iesit in weekend pe un fost lan unde este anunt: CAROTTE A DONNER. Gratuit mi-am scos, curatat, sortat. La fel sunt livezi de mere, pere, lan de cartofi.
    Plus cumpar de la aceeasi producatori, si imi dau unii reduceri alti cate ceva in plus mereu.
    Sau luat un cocos (da, viu) si facut cel mai bun bors din ultimile luni.

    Ia vezi daca faci astea in Ro cat de ieftin poti iesi. Si mai ales, redu la 90% din produsele de import – acolo sunt cheltuielile cele mai mari si inutile, Romania are multe produse locale, multe foarte ieftine, altele gratuite: fa o lista si pune-le prioritare.

    Si mai adauga ceva: timpul si costurile transportului in locurile unde sunt salarii mari. Si cand ai copil, converteste in servicii de baby sitting, care si astea sunt mari.

    Reply
  2. Le-am inrosit serverele celor de la Numbeo verificand diferite tari si, pana la urma, am decis ca nu au chiar cele mai exacte numere (verificand preturile pe Romania). Oricum, ofera o imagine mult mai clara si mai corecta decat presupunerile :)

    Si eu folosesc salariul minim ca indicator pentru cat ar costa viata in diferite orase, bazat pe ideea ca daca sunt oameni care reusesc sa traiasca cu atat, oricine poate. Problema in logica asta a mea este ca in Romania nu cred ca as putea trai cu salariul minim – deci poate fi valabil pentru orice tara.

    Treaba cu legumele si fructele gratuite… pe la noi nu cred ca exista asa ceva si daca ar fi, nu stiu cum ar merge: inca nu suntem suficient de civilizati sa nu luam totul pentru noi. Cand mi-am cumparat casa la tara, am primit si un teren marisor pe dealuri, unde am vrut sa plantez copaci. Toti cei din sat mi-au zis sa nu fac asta, ca o sa imi fure fructele inainte sa se coaca. Pentru ca asa e mentalitatea, inca, la noi.

    Reply
    • aici te contrazic.
      Cunosc persoane care se descurca cu minim pe economie in Bucuresti (dar nu au chirie!!, au locuinta lor), cunosc si in provincie, eu am avut minim pe economie si in Iasi si in Bucuresti si chirie (dar la chirie nu locuiam singura, eram 4 fete in aprt. cu 2 camere).

      Am si rude/cunostinte ce merg toamna la cules in urma tractorului. Dar asta in provincie, la tara, unde afla imediat de posibilitatea asta, pentru ca tractoristii trec prin sat si spun la 3-4 persoane si apoi vorba se intinde. Eu am facut si eu asta in copilarie. Intradevar, astea nu le gasim online, si nici in orase, dar cum 50% din populatia Romaniei e la sat, ei au aceasta alternativa
      In plus, eu culeg ceva ierburi si fructe, plante de ceai, ciuperci. Padurea ofera multe. De la anul o sa am o mica gradina ( foarte mica, 50mp2 ).

      Cat despre furat, intradevar, sunt sate in care se fura. Dar nu e peste tot, in multe sate exista si politie, eficienta, vigilenta. Ce mai este la unii romani : nihilismul, fatalismul asta ce numai din 2 vorbe te-a dat inapoi: nu pune copaci ca iti fura fructele. Eu in locul tau as pune copaci (dar evident, nu as cumpara scump, ci as incerca sa lastaresc mut+plantez) si eventual sa las locul in grija cuiva; de ex. la mine se lasa iarba la cate un satean ce are animale si vine sa o coseasca de 2-3 ori pe an, iar copacii sa ii culeaga si sa ii faca tzuica. Pana ajung la rod dureaza 4-5 ani, si chiar daca vin unii copii si fura, tot merita, ca fura de foame/pofta/curiozitate.

      O abordare care m-a impresionat: ion-scutaru.blogspot.be/ – a chemat politia, a prins faptasul, l-a pus sa repare si sa sape inapoi, apoi … se gandeste sa ii dea periodic de munca.

      Reply
      • Am incercat treaba cu gasitul unei persoane care sa aiba grija, chiar am zis ca nici nu vreau toata “recolta” ci doar un cos de fructe toamna, cu restul sa faca ce vor. Mi s-a raspuns ca e prea mult de munca si nu vor decat daca le dau bani. Asta e realitatea prin anumite zone, din pacate. Bine ca nu e peste tot asa :)

        Reply
  3. Calin, eu cred ca noi (eu si Ara) suntem niste exceptii, si asta pentru ca ne intereseaza unde si cum se duc banii nostri si cautam cele mai ok solutii pentru buzunarele noastre. Be insa este o tara scumpa, foarte scumpa atat in ceea ce priveste hrana, ca sa nu mai vb de servicii…Spre ex. eu am cunostinte un cuplu de romani care cheltuiesc cam 500 EUR/luna pe macare, in conditiile in care sunt doar doi si gatesc exclusiv traditional romaneste (adica nu includ in mediu legume specifice zonei gen andive, choux de Bruxelles, ca sa nu mai zic de fructe de mare sau alte trufandale care se mai gasesc pe aici….). Insa la un buget mic se ajunge, cel putin la inceput, cu ceva effort, prin cautarea de variante si da, cumparatul de cantitati mai mari…
    Referitor la tarile din Sud, mie Portugalia mi se pare cea mai buna varianta, mai ales din punct de vedere al calitatii hranei (care e net superioara celei din Spania spre ex.) si chiriile/preturile caselor in zonele care nu sunt turistice (inca) sunt chiar mici. Noi spre ex., cochetam cu ideea cumpararii unei casei in Portugalia, pentru batranete :)

    Reply
  4. A si inca ceva ce are drept consecinta un buget mic – consumul fructelor si legumelor de sezon…. Un simplu exemplu: kg de dovlecei il luam asta vara cu 0.50 centi, acum e undeva la 1.70-1.99 :), acelasi lucru se aplica la vinete, rosii, castraveti etc. care au de 1.5-2 ori pretul mai mare fata de cel din sezon, ca sa nu mai vb de valoarea lor nutritiva scazuta…..

    Reply
    • Cumparatul in sezon este cea mai buna idee, intr-adevar si congelatul a tot ce se poate. Am facut si noi asta abia in acest an si zambesc multumit de fiecare data cand verific preturi si vad ca s-au dublat si tot urca.

      Am o cunostinta in Portugalia, in Lisabona, nu foarte atenta la cheltuieli, care mi-a zis ca in 2 cheltuiesc 1,000 de Euro pe luna, cu chirie cu tot. Singurul lucru care nu ma atrage acolo este limba, care mi se pare imposibila :)

      Reply
  5. Ca si Iulia, eu dau alt exemplu belgian: cuplu ce da 200 euro pe saptamana pe hrana (adica peste 800 euro lunar); sunt vegetarieni si consuma totul bio/organic/de ferma; ei ies o data pe saptamana la restaurant (in rest, ei nu mananca la munca, doar acasa dimineata si seara). Si nu mananca mult, sunt slabi dar atletici si super sanatosi. Asta ca sa ai un reper.

    Noi suntem ieftine in primul rand ca suntem f. atente la asta (eu cu Iulia ne-am conversat pe tema asta) dar si pentru ca mancam cantitati mici! Eu ma compar cu Nicoleta, o romanca din Bucuresti care a scris meniul de 300 lei lunar pentru 2 persoane adulte din care ma inspir.

    Uite, de ex. acum e perioada locala pentru belgieni pentru verze: 3 feluri de varza,kale, conopida, brocoli, andive etc, dar si a radacinoaselor: telinele sunt imeense, dar sunt napi(3 feluri), gulii, morcovi, cartofi. De ex. pastarnacul ce il ador este f. scump (2-3 euro kg) asa ca nu cumpar; si nici de hrean (iar il ador) e 2-3 euro o radacina .. dar cum va veni saptamana viitoare cumnata, o sa o rog sa imi aduca 4-5 radacini de hrean, rad si pun in borcan si ma va costa …2 lei.

    Exista un timp pentru fiecare.

    La anul o sa ies si mai bine pentru ca o sa am o mica bucata de pamant unde o sa imi cultiv cateva plante aromate (patrunjel, marar ) care aici sunt f. scumpe … chiar si cu ce am in ghivece si jardiniere pe balcon ies in profit pentru ca am cheltuieli mici, seminte de 10 lei (2.5 euro = pret pentru o legatura de marar in decembrie) .

    Apropos, Iulia, poti incerca si magazinul romanesc din Ucle, gasesti ieftin: ficatei congelati (2-3 euro kg, cred), tarate (sub 1 euro punga), visine congelate, muraturi romanesti/unguresti/bulgaresti, si sunt cam cu 50% mai ieftine decat in Cora (ba chiar la jumatate de pret).

    Reply
    • Mersi Ara, mie mi-e peste mana sa ajung in Ucle, eu ma gospodaresc cu un soi de aprozar din apropiere care are super preturi si ofera bonusuri in produse la orice cumparatura si am norocul ca am 3 supermarketuri in zona la nici 10 min de mers pe jos (unul e efectiv in spatele casei), insa mersi anticipat pentru recomandari…Cand aud pe cineva ca are treaba pe acolo, voi merge si eu

      Referitor la cultivat….well eu am gradina si am pus leustean, marar insa nu s-a facut nimic, tocmai din cauza climei, tot in ghivece le-am tinut, ce a rezistat e rozmarinul, lamaita, salvia (pe astea le mai am si acum in gradina – rozmarin proaspat am avut anul trecut si in asa zisa iarna de aici)

      Reply
  6. Despre Portugalia: am 2 colegi din Portugalia care lucreaza aici, plus cunosc inca 2 colege asistente . Au spus ca problema mare o reprezinta lipsa joburilor. Tara e preponderent agricola (o salveaza turismul), multa lume este asistata social asa ca cersitoria pe strada si furtisagurile marunte sunt ceva obisnuit.
    Acum in Lisabona s-a deschis o agentie europeana, o colega s-a mutat acolo, dar prietenul ei in continuare nu isi gaseste de munca…
    Si cum criza europeana a taiat in primul rand bugetele de vacante…. Portugalia s-a resimtit imediat.
    Ne-am uitat la pretul locuintelor, si sunte de 5-6 ori mai mici decat in Belgia.

    Ce fac unii belgieni? isi cumpara casa in centru, si dupa o perioada se muta in Spania si isi inchiriaza casa din centrul bruxelles-ului. Cu banii de chirie … o duc f. bine in Spania. Au ales Spania pentru ca turismul e mai ‘in verva’ dar si pentru ca sunt mai multe avioane, oportunitati etc.

    Reply
  7. Ma bucur ca mi-ati aratat si pagina cealalta – inseamna ca am avut motive intemeiate sa nu cred ca instant se poate ajunge la cheltuieli la fel de mici. Pana la urma, pentru o persoana proaspat mutata, costurile vor fi cu siguranta mai mari pana cand afli de unde sa cumperi mai ieftin, ce este mai ieftin si cand si pana sa incepi sa primesti aceste discounturi de client fidel.

    Mai muncim, mai economisim, si vedem cum facem sa ne mutam in Spania :)

    Reply
  8. inainte de a decide mutarea, iti recomand sa mergi 1-2 luni, nu ca turist,ci inchiriat un aprt si incercat integrare si trait ca persoanele locale. 1000 euro pe luna cu tot cu chirie mi se pare plauzibil pentru o capitala, dar cred ca este insa mai scumpa si decat Brucurestiul. Ce nu stiu e cum sunt serviciile medicale si transportul local. Cand ma vad cu portughezii (la anul!) iti zic mai multe.

    Cat despre limba, e latina, noua ne va fi usor sa o vorbim. Ia asculta ceva flamanda putin https://www.youtube.com/watch?v=n9TY8H3e654 – 60% belgieni o vorbesc sa te amuzi :) .

    De mutat in Congo/Thailanda te-ai gandit ? :)

    Reply
    • Da, da, nici de flamanda n-as zice de bine :))

      Probabil o sa ti se para amuzant, dar tarile din Asia de Sud Est au fost si sigur vor ramane pe lista mea (Indonezia, Filipine, Tailanda) datorita culturii complet diferite si, dupa parerea mea, fascinanta. Dar acolo parca inca nu-mi vine sa fac mutarea pentru 3 luni ca-i departe rau. In Europa, daca nu merge bine, ajung mai usor inapoi acasa :)

      Reply
      • sunt persoane care traiesc intre 2 lumi. Pleaca 6 luni intr-o tara si apoi 6 luni in celaalta. IN perioadele alternative isi inchiriaza aparamentele. Jonglarea asta o fac pentru a plati cat mai putine taxe. Au putine bagaje si nu le e f. greu.

        Reply
    • Noi am fost anul trecut in Portugalia 2 saptamani, tara este la fel de scumpa ca Ro :), noi ne amuzam ca dupa ce plecam din Be oriunde am merge prin Europa ni se pare ieftin… Transportul e rezonabil zic eu (pt Lisabona) am platit parca 7 euro pt o cartela cu 12 calatorii, cat despre zonele nu foarte turistice noi am stat intr-o casa pe plaja la vreo 100 de km de Lisabona, cu 250 de euro 2 saptamani (proprietarii sunt colegi de-ai sotului). Mancarea e ieftina; peste si fructe de mare am cumparat direct de la pescari; fructele sunt abordabile ca pret, plus ca un pahar de vino verde rece e demential seara la apusul soarelui :)…so, eu personal aleg oricand Portugalia in defavoarea Spaniei (am fost acum vreo 5 ani si m-au exasperat nr de turisti pe cm patrat….)
      aa, si in Lisabona, eram interpelati din 500 in 500 de m de neni care ne intrebam daca nu vrem diverse ierbri :)))

      Reply
  9. Scriu dupa o trecere prin Spania (de 11 zile).La inceput am cheltuit f. mult, apoi pas cu pas am descoperit produsele locale (de 3-5 ori mai ieftine).
    Am recitit articolul tau, si iti scriu: ca o concluzie, eu si Iulia suntem din persoanele care cheltuim extrem de putin. Suntem persoane extremiste :) (sunt sigura ca noi 2 ne-am descurca in Buc. cu 100 lei pe sapt. pe mancare).
    Si nu mancarea sunt cele mai mari cheltuieli dintr-un buget, ci facturi: chirie, caldura, apa, electricitate, transport, comunicatii. Chirie, caldura, transport si comunicatiile sunt mult mai ieftine in romania. Unde am fost caldura nu e nevoie, dar e pret f. mare la apa!!

    Reply
    • Uite, chiar cu Spania m-am mai documentat putin si am verificat si eu niste preturi la supermarketuri online de la ei (Carrefour, Auchan) si comparat cu ce e la noi. Am fost foarte surprins de rezultat – urmeaza un articol in curand pe tema asta.

      Reply

Leave a Comment