De ce se prăbușesc prețurile Bitcoin, Ripple, Ether etc?

| |

Zilele acestea, prețul Bitcoin pare a fi în cădere liberă, la fel ca și prețul marii majorități a celorlalte criptomonede. Astăzi vom afla de ce se întâmplă acest lucru și ce ar trebui să faceți în cazul acesta: să vindeți, să cumpărați, să nu faceți nimic?

Notă importantă: piața criptomonedelor este, după cum se vede, extrem de volatilă. Articolul meu nu trebuie considerat sfat financiar ci doar părere personală. Sunteți 100% responsabili pentru deciziile luate când vine vorba despre finanțele voastre și cum vă investiți banii.

Cu astea în minte, haideți să aflăm intâi răspunsul la întrebarea arzătoare: de ce scad prețurile criptomonedelor?

scaderea pretului bitcoin
Căderea prețului Bitcoin de la începutul anului. (statistică via coinmarketcap.com)

Principala cauză a prăbușirii prețurilor este zvonul conform căruia Coreea de Sud plănuiește să închidă exchange-urile care permit cumpărarea și vânzarea criptomonedelor.

[quads id=3]

Correa de Sud este unul dintre marii jucători pe piața criptomonedelor, inregistrând numere record de tranzacții în această lume.

Astfel, când coreeni au auzit că există posibilitatea să își piardă dreptul de a tranzacționa BTC, ETH, XRP și toate celelalte monede, au început să vândă de teamă să nu rămână fără banii deja investiti.

O vânzare masivă are ca rezultat scăderea prețurilor, drept urmare prăbușirea spectaculoasă a majorității monedelor zilele acestea.

Ce se întâmplă dacă închide Coreea de Sud  exchange-urile?

În septembrie 2017, China a luat o măsură similară, închizând exchange-urile din țară. S-a întâmplat fix după ce am hotărât eu să investesc în criptomonede și în doar o săptămână valoarea portofoliului meu scăzuse cu 50%.

[quads id=4]

Vă dați seama că eram panicat și complet deziluzionat.

Dar lumea criptomonedelor și-a revenit destul de rapid și a crescut la valori record, efectul Chinei părăsind lumea criptomonedelor nefiind simțit. Personal, cred că a fost o încercare a guvernului de a distruge revoluția criptomonedelor, care a eșuat.

Cu Coreea de Sud lucrurile ar sta într-un fel similar: prăbușirea prețurilor ar fi urmată de o perioadă relativ liniștită, locul traderilor coreeni și al companiilor din acea țară fiind preluate de alții. Părerea mea este că deja criptomonedele au ajuns mult prea mari pentru a putea fi oprite.

Totuși, Coreea de Sud este o democrație, spre deosebire de vecinii chinezi și guvernul trebuie să se gândească la voturi, la părerea populației și tot așa. La auzul veștilor, coreenii deja au început să facă proteste împotriva potențialei decizii. Deci o banare completă a exchange-urilor pare extrem, extrem de improbabilă.

[quads id=5]

Totul a culminat cu declarația ministrului de finanțe coreean Kim Dong-yeon care a spus că închiderea exchange-urilor este într-adevăr o opțiune pe care guvernul o consideră, dar că o decizie de acest gen nu ar fi luată decât după intense consultări. (vezi articolul în limba engleză aici)

Cu alte cuvinte, este foarte puțin probabil ca cei din Coreea de Sud să ia niște măsuri atât de drastice, deși este posibil ca ei să reglementeze într-un fel sau altul lumea criptomonedelor. Lucru care nu este rău, în esență.

Ce facem acum că scad prețurile?

Când am trecut prin “furtuna chinezească” despre care am vorbit mai sus, dacă aș fi vândut în momentul prăbușirii monedelor, aș fi pierdut 50% din bani și ăsta ar fi fost finalul poveșii.

Astăzi, deși prețurile au scăzut atât de mult, tot am mai mult decât dublul sumei investite inițial iar totul a stat mult mai bine.

Deci a meritat să aștept, lucru pe care aș fi extrem de dispus să îl fac în cazul în care aș fi cumpărat monede recent, când prețurile erau mult mai mari. Cel mai probabil, acestea vor reveni de unde au plecat și vor continua ascensiunea.

[quads id=6]

Dacă nu într-o săptămână, atunci într-o lună. Sau două. Dar sunt convins că la finalul anului, lucrurile vor sta extrem de bine.

Mulți dintre cei care investesc în criptomonede au o vorbă: hodl. O susțin și eu!

Pentru cei care încă nu au cumpărat criptomonede în timpul boom-ului de preț, scăderea aceasta se poate dovedi drept un prilej perfect să intre în joc și să cumpere niște monede la un preț foarte bun.

Este greu de zis când să cumperi, pentru că nu este clar dacă prețurile vor continua să scadă sau nu. Eu personal am cumpărat deja niște BTC și BCH, pe care le voi investi în alte monede mai mici.

Prețul a mai scăzut puțin de când am cumpărat eu, dar am vrut să fiu sigur, pe principiul că “ce-i în mână, nu-i minciună”.

Cam astea ar fi părerile mele referitoare la ce se întâmplă acum în lumea criptomonedelor: nu sunt motive de panică! S-au mai petrecut astfel de evenimente în trecut (chiar mai rău!) și sunt convins că monedele își vor reveni în cele din urmă.

După părerea mea, cea mai mare provocare acum este să estimezi când ajung prețurile la cel mai jos punct, pentru a cumpăra pentru cele mai mari profituri.

Dar care e părerea voastră? Sunt curios să vă citesc opiniile în secțiunea de comentarii de mai jos.

Previous

Experiment criptomonede: investiții în criptomonede foarte ieftine pentru profituri mari

Ce aplicație de mobil folosesc pentru criptomonede (portofoliu, prețuri etc)

Next

3 thoughts on “De ce se prăbușesc prețurile Bitcoin, Ripple, Ether etc?”

 1. Salut Calin,
  Da, ai dreptate. Desi se asteapta ca trendul descendent sa continue (Coreea de Sud, etc), dupa ce situatia se va relaxa cumparatori au sansa se refaca trendul crescator. Si da, este un moment bun pentru cumpararea monedelor ieftine. Eu de pilda m-am orientat spre Bitshares si Tron momentan.
  Btw, are cineva idee de unde se poate cumpara KIN in siguranta ? Am tot citit despre Mercatox, COSS si EtherDelta, dar review-urile sunt mai degraba negative…..Multumesc

  Reply
  • Dintre cele trei exchange-uri listate de tine, EtherDelta este cel mai de incredere. Alte optiuni mai sunt Bancor si Idex, dar sunt la fel de dubioase :)

   Reply

Leave a Comment