Mi se pare extrem de ciudat ca in Romania lui 2014 banii sunt inca un subiect tabu in familii, in grupurile de prieteni, peste tot.
Termenul de “finante personale” aproape ca nu este rostit vreodata si romanul, in general, nu are un plan si nici cunostintele necesare pentru a-si avea banii in ordine, pentru a-i inmulti, pentru a le da un sens. Altul decat acela de a disparea brusc din portofele inainte de urmatorul salariu.
Termenul de finante personale pare sa defineasca un domeniu extrem de plictisitor, cu matematica, si calcule, si sume si poate de asta romanul nu este prea interesat de asta.
Poate ca romanului i se pare dificil sa se mai gandeasca la pus bani de-o parte cand are salariul pe care il are, si trebuie sa plateasca maine chiria, poimaine curentul, iar raspoimaine i se strica ceva in casa ce trebuie reparat… pe bani.
In America, finantele personale si incercarea oamenilor simpli, fara educatie in domeniu, de a economisi cat mai multi bani, de a-si plati datoriile cat mai repede si de a nu cheltui aiurea sunt extrem de populare.
Exista sute – poate chiar mii – de bloguri dedicate exclusiv finantelor personale, bloguri in care se discuta deschis despre veniturile proprietarului blogului, despre cheltuieli, despre datoriile pe care le are de platit, despre micile succese si dificultatile intalnite pe drum, un drum de obicei spre independenta financiara.
In Romania, a intreba pe cineva cat castiga, e sinucidere curata. In Romania anului 2014 nu se stie cat se castiga dintr-un blog, pentru ca nimeni nu spune asta.
In tarile evoluate exista sute de bloguri care detaliaza pana la ultimul cent castigurile din bloguri, fie ca e vorba de 100 de dolari, fie ca-s 100,000.
De ce romanilor nu le pasa, deci, de finantele personale? In primul rand pentru ca sunt putini bani. Ceea ce n-ar trebui sa fie un motiv, pentru ca oricat de putin ai avea, poti incerca sa pui de-o parte si in cele mai multe cazuri poti reusi.
In al doilea rand pentru ca asa am fost crescuti: nu se vorbeste despre bani. Banii se tin la ciorap, nu la banca.
Banii nu se investesc, ci se ascund sub pat, sa se devalorizeze si sa nu-ti aduca, intr-un final, ca econmie, nici o bucurie.
Haideti sa incercam prin intermediul acestui blog sa ne deschidem mintea in ceea ce priveste finantele personale si sa ne educam. Pentru ca, asa cum zice prietenul nostru englez care nu ne vrea la el in tara, “knowledge is power”.
Imagine de familytreasures
Poate este o chestiune de mentalitate? Nici in Austria nu se vorbeste despre cat se castiga si, in general despre ce se face cu banii, cum se cheltuie sau cum se economisesc. Despre bani si despre ce face omul in pat noaptea nu se vorbeste punct.
Din blogging eu nu am castigat vreodata vreun ban, nici nu asta o fost scopul deschiderii blogului, incet incet incep sa ma razgandesc si o sa vad ce se poate face in sensul asta.
Clar este vorba despre mentalitate, insa nu cred ca este un lucru bun. Nu zic acum ca fiecare sa-si puna ecuson cu cat castiga, dar macar sa existe un interes pentru a invata mai multe despre cum sa lucrezi cu banii. Nu de alta, dar poate te trezesti vreodata cu prea multi si nu stii ce sa faci cu ei :))
Eu in Belgia unde traiesc economisirea e la nivel de arta. Mai tot beljul are economii, cumpara la promotii, se imbraca la solduri si da, isi fac 2 vacante pe an, au casa si cam 2 masini pe menaj…(eu vb de clasa medie, ca nah, au si ei leprele lor). Sunt atatia bani blocati in banci ca autoritatile au inceput diverse strategeme (nu primesti mai mult de 1-2% dobanda) sa faca cetatenii sa scoata banii si sa ii investeasca. Deci da, e clar o problema de mentalitate….
Cred ca la noi mai dureaza pana cand romanilor n-o sa le fie rusine sa cumpere la solduri si promotii. Desi s-ar parea, la cat de repede dispar, ca mai toti o fac, eu inca mai aud persoane zicand ceva gen “eu nu sunt sarac, nu cumpar la promotie”. Bine ca si la noi se schimba mentalitatea incet-incet. Sa vedem cand om fi fortati sa investim, pe unde o vom face, fiindca optiuni sunt putine in Romania…
In Romania pe care o stiu eu nu mai exista patura de mijloc a societatii. Exista oameni foarte bogati si oameni care de-abea se descurca de la o luna la alta. Multi romani, mai ales pensionarii cumpara nu doar de la solduri ci si acea mancare expirata de 1-2 zile care in tarile civilizate se arunca la gunoi.
In plus, degeaba iti faci o strategie de economisire, pentru ca de la luna la luna cresc preturile si statul roman ajunge sa te impoziteze in curand si pe aerul pe care-l respiri.
In Romania este incurajata nemunca. Se fac tot felul de pomeni electorale pentru voturi, se dau tot felul de ajutoare sociale puturosilor, iar putinii oameni harnici sunt impozitati si penalizati peste masura. Plus ca desi cotizam la fondurile de sanatate, pensie, etc, in realitate nu beneficiem de nimic gratis. Deci totul costa dublu. Odata prin taxele si impozitele platite din salariu si odata prin spagile si medicametele/investigatiile / etc ce trebuiesc platite la negru ca sa fii sigur ca mai apuci sa traiesti.
Exact, foarte bine zis: “In Romania se incurajeaza nemunca”. Cred ca asta rezuma si explica in acelasi timp totul!
cred ca tragi concluzii pripite. Si in Belgia (si aici eu vin in contact cu nemti/englezi/francezi/marocani etc) nu se intreaba cat castigi. E de proasta crestere!!!. Oamenii insa sunt economi, temp. in casa iarna este 18-20 gr noaptea(recomandare la pediatru), haine la mana a2a e ceva normal, biblioteca e ceva obisnuit, bicicleta, sa nu arunce mancare si sa cumpere strictul necesar, mancatul de sandvish si nu cumparat etc. Ce au occidentalii si nu au romanii: optiunea de a deduce din taxe. Iar belgienii cu bani isi tin banii in banci cipriote(5% dobanda pe an, comisioane 0) sau alte banci/fonduri ce incearca sa pacaleasca taxele si impozitele locale.
Cand am venit eu cu 2 telefoane (ala romanesc si ala belgian) au fost socati. Si da, sunt oameni care nu au telefon mobil (unul in cuplu ajunge)!! . Desi in romania e o practica des intalnita sa aiba si 3 telefoane… Belgia are ca nr de fumatori: sub 30% (in timp ce in romania sunt aprox. 40%). Si am coelgi (e drept, nemti) care nu au televizor. Deci economie la banii de cablu, curent.
Cat despre bani din bloguri, in Europa cred ca doar Romania scoate bani din bloguri. Mai citesc bloguri franceze/olandeze/nordice, si nu am vazut parte de reclama.
Ce am remarcat insa la belgieni: 80% din tinerii intre 18 si 24 de ani chestionati: isi pun bani deoparte pt o cumparatura mare (casa/masina/concediu). E o practica intalnita joburile de vara(cadrele didactice o practica, de ex). Si ca bunicii sa nu le ia cadouri grase (da, aici la nunti se dau 30-50 euro cadou, cadou de aniversare la un copil are valoarea 5-10 euro ) -dar fac un cont pe termen lung pt nepoti – bani care parintii ii gestioneaza inteligent!!
Noi nu avem educatia banilor din familie! Sunt parintii nonstri care inca asociaza cumpatarea cu saracia din perioada comunista; multi romani nu isi cunosc cat castiga, si nici cat cheltuie, multi care cheltuie mai mult decat castiga; unii nu si-au facut niciodata bugetul lunar, altii nici nu au remarcat cati bani pierd prin comisioanele bancare si ca e suficient sa treaca strada la bancomatul corect si sa scape de astea. Astea toate se invata in familie. Am avut o perioada cnad am decis tot baccisul care il lasam (inclusiv acel 5-10 bani) sa il las in borcanul propriu: si am avut o supriza in cateva luni, sa vad ca imi pot lua cateva carti!!
Cat despre patura saraca versus patura bogata, eu consider ca o persoana cu salariu mediu pe economie e din patura medie. Cat o familie isi permite o masina – e patura medie. Ce e f. subtire insa in Romania este patura economica libera, care nu depinde financiar de sef/corporatie, micii intreprinzatori care au autonomie de munca/ vacante/ dinamica. Ma uit la Polonia unde statul a incurajat f. mult asta (taxe mici, si birocratie f. mica), oamenii isi fac f. usor un echivalent al PFA-ului si platesc taxele aferente…intr-un singur loc, isi permit si sa angajeze 1-2 -3 oameni. Dinamica aceasta ajuta oamenii sa nu decada si da curaj paturii sarace.
Cat despre lene. Recunosc, lenea e mare. Uitati-va ce cozi la ajutoare sociale sunt, si cat pamant lasat nemuncit. Asa e romanul de zeci de ani, ne-au stricat ajutoarele sociale comuniste.
Exact, inca avem mentalitatea aceea de “da-mi si mie”. Preferam sa cerem ajutor, sa (ne) asteptam sa fim ajutati si sa ne plangem daca ceva nu merge bine. Este adevarat, si banii la noi sunt mai putini decat in alte tari, iar atunci cand iti faci mereu griji daca vei avea suficienti pentru toata luna, poate ti-e mai greu sa gandesti cu mintea limpede si sa consideri ca poti ajunge sa pui de-o parte, si ramai in inertia asta consumerista: tre’ sa ai televizor, trebuie sa ai 15 mobile, masina si 3 caini pe care sa-i hranesti cu banii pe care nu-i ai…
si as adauga: invidia. Multi isi iau 5 telefoane ca na, uite, si celalalt are. Dar sunt si multi romanii preocupati de ei, casa, familie, buget.
Si banii sunt mai putini in Ro, dar si costurile vietii. Eu am inchiriat aprt. meu din Buc. cu 3 camere cu 200 euro, pe cand in Be platesc de 3-4 ori mai mult. In Buc. dadeam pe cel mai scump pachet de internet sub 10 euro, in Be pe cel mai ieftin peste 40 euro etc. Sa aduc aminte de mancarea locala, de gustul rosiei sau pretul la pepene in sezon …
am avut discutii pe tema educatie financiara cu 2 liceeni de aici, de 16 ani. Si mi-au spus ca la scoala, la economie, au invatat despre… faliment firma, faliment personal, legi aferente. Apoi au avut ora de produse bancare: conturi bancare, depozite, investitii, carduri, carduri de credit, comisioane.
Oare putem influenta profesorii de economie din licee / dirigintii /sau chiar programa de la minister si sa sa predea la copii asa ceva, dar la zi, cu ce preturi sunt pe piata?
Uite ca la ideea asta de a incepe educatia financiara din scoli, paradoxal, nu ma gandisem. De putut sunt convins ca s-ar putea, dar probabil ca niciunul dintre cei de la putere nu are interesul unui popor mai educat…
asta cu interesul in a avea popoare ne-educate sa stii ca e valabil la nivel global
desi nu se face tam-tam pe subiect exista studii care demonstreaza ca oamenii moderni sunt mult mai prosti decat erau cei de acum cativa zeci de ani, nu spun inculti, needucati si prosti, ci pe romaneste nu ii duce mintea prea mult
cica de aia a si crescut numarul supra-dotatilor ca se raporteaza la inteligenta medie (inexistenta din punctul meu de vedere, mai degraba ar fi spus prostia medie) si acum esti super dotat daca ai un IQ de 140-150 (ca o paranteza intr-o discutie cu o tipa ce lucreaza in head-hunting, imi zice ca ea stie ca romanii sunt destepti ca aveam IQ-uri mari :)))))))), am ramas masca ca nici nu stiam cum sa raspund, m-am abtinut sa ii zic ca daca ne compara cu belgienii, are dreptate si suntem un popor de Ensteini pe langa ei)
Da, cu cat avem mai multe ajutoare de la tehnologie, cu atat ne prostim mai mult, probabil. Eu am vazut ca acum este normal sa faci toate calculele la matematica cu… calculatorul. La noi era nenorocire daca te prindea cu calculatorul…
in liceu eram buna la calcule si cifre. Mergeam la piata,scanam pretul la 20 produse in cateva locuri si calculam mintal ce si de unde sa iau, cat imi ramane in buzunarul meu etc. Si m-am trezit intr-o zi la munca acum ceva ani ca bag in excel sa calculez … 4 numere adunate. M-am panicat. Am renuntat la excel, am luat creion, si astazi reusesc din nou sa fac calcule matematice mintal (nu la fel ca in liceu).
Comoditatea costa. Confortul duce la leneveala.