Vreau din start sa fie clar ca nu vreau sa aduc o critica celor care au o dieta exclusiv raw. Cu siguranta a fi raw vegan este mult mai sanatos decat a manca doar la McDonald’s, shaorme din colt si cartofi prajiti acasa.
Dar, personal, nu sunt de acord cu acest mod de viata si pentru cei care doresc sa asculte, am motivele mai jos.
Organismul uman nu e facut pentru mancare gatita
Una dintre principalele motive invocate de cei care devin raw vegani este cel de mai sus.
Pare adevarat totul, avand in vedere ca doar de cateva mii de ani oamenii consuma alimente preparate termica, fata de perioada mult mai lunga de timp petrecuta consumand alimente negatite. Insa omul modern nu ar trebui sa traiasca precum Homo Erectus – exista motive pentru care am evoluat si pentru care speranta de viata acum este de 2 sau chiar 3 ori mai mare decat a omului de acum cateva sute de mii de ani.
Unul dintre ele este mancarea gatita, o mancare mult mai usor de suportat de catre organismul uman, mai usor digerabila, mai putin periculoasa fiindca o mare parte dintre bacteriile daunatoare dispar o data cu gatirea.
Evident, “mancare gatita” nu inseamna carofi prajiti cu maioneza si ceafa de porc la tigaie. Mancarea gatita poate insemna legume preparate la abur, carne fiarta… adica variante sanatoase.
Pentru ca adevarul este ca uleiurile si e-urile si conservantii chimici sunt cei cu care nu s-a obisnuit organismul uman fiindca exista de mult, mult mai putin timp in dieta noastra.
Suprasolicitarea pancreasului
Consumul excesiv de fructe si legume bogate in zaharuri duce la o suprasolicitare a pancreasului, care este fortat sa produca mai multa insulina.
Nu este dovedit stiintific, insa exista posibilitatea ca in final acest lucru sa poata duce la probleme grave cu pancreasul (vezi Steve Jobs care nu se hranea decat cu fructe si a fost rapus de cancer al pancreasului).
O dieta incorecta
Calciu, iod, zinc, grasimi bune pentru organism (cum ar fi omega 3) si alte minerale pot sa fie reduse extrem de mult in cazul unui stil de viata exclusiv raw, in cazul in care dieta este incorecta.
Multi dintre cei care trec la o astfel de viata se hranesc preponderent cu ce este imediat disponibil: legume si fructe de sezon.
Daca nu completam cu cereale, germeni si in special alune/nuci, o dieta raw din nou poate duce la probleme de sanatate din cauza carentei acestor vitamine si minerale.
In cele din urma, insa, nu exista studii stintifice care sa dovedeasca faptul ca o alimentatie exclusiv raw este daunatoare sanatatii.
Majoritatea celor care duc o astfel de existenta declara ca se simt mai bine ca niciodata si, pana la urma, daca ceva merge, probabil ca este o idee buna sa continui pe aceasta ruta. In plus, nu sunt expert in nutritie, asa ca nu trebuie sa ma luati prea mult in seama.
Dar puteti sa va puneti niste semne de intrebare daca va ganditi sa treceti la acest stil de viata si sa luati in calcul toate opiniile – nu doar acelea 100% pentru – in calcul.