Cam ca toata lumea, eram convins ca mancarea bio (sau organica, sau eco, sau cum vreti sa ii spuneti) este prohibitiv de scumpa.
Auzisem prieteni care auzisera la prieteni ca stiu pe cineva care le-a zis ca mancarea bio e scumpa de-ti pica plombele si bugetul dispare.
Asa ca am facut ceea ce orice om normal ar face: am crezut asta si nu le-am dat importanta acestor produse bio.
Dam pe repede inainte pana la perioade ceva mai recente cand mama mea, in urma unor probleme de sanatate, a trecut pe un regim extrem de drastic, vegetarian, fara gluten, cu produse preparate termic la 100 de grade.
S-a hotarat sa manance, pe cat posibil, bio si combinatia acestui regim cu alimentele organice si-au facut efectul, ea simtindu-se excelent de cateva luni bune.
Merita amintit ca mama nu este vreun stab local. Traieste impreuna cu bunica mea, o femeie la 85 de ani, cu un buget de putin peste 3,000 de lei.
Desi nu este chiar un buget mic si intra in bugetul necesar pentru un trai decent despre care am vorbit cu ceva timp in urma, merita amintit ca o suma mare se duce pe medicamente (atat mama cat si bunica sufera de o serie de afectiuni cronice) si vizite la medic.
Si totusi, cu acest buget lunar, mama tine un regim alimentar drastic si consuma alimente bio, pe cat de mult posibil.
Asa ca m-am hotarat sa vad si eu care-i faza: cum de-si permite mama mea sa hraneasca doi oameni preponderent bio, cand produsele astea au preturi exorbitante?
Se pare ca intra la distrugerea mitului de acum cateva zile cand afirmam ca mancarea sanatoasa nu este prea scumpa.
E drept, gasesti niste preturi exagerat de scumpe, dar gasesti si oferte foarte decente. Personal, imi place sa cumpar din Cora produse bio precum:
1l Lapte Bio – 5.4 RON (pret similar cu laptele normal), Oua ecologice (vin putin peste 1 leu bucata) si iaurt bio care este undeva la 1.4 RON.
Din start preturi nu chiar atat de prohibitive, nu? Si daca ai timp sa cauti pe internet prin zecile de magazine cu produse organice, atunci vei gasi o sumedenie de oferte extrem de avantajoase.
Daca esti si rabdator sa astepti dupa lichidari de stocuri, dupa promotii si alte oferte speciale, atunci poti sa iti diversifici alimentatia zilnica cu o sumedenie de produse bio la preturi foarte avantajoase.
Trebuie doar sa fii exact asa cum nu am fost eu si sa cauti, nu sa-l iei pe “prea scump” in brate.
Cred ca nu are rost sa adaug ca raspuns la “de ce?” faptul ca alimentele astea bio sunt cat mai aproape posibil de alimentele adevarate: fara ingrasaminte, fara pesticide, fara straturi peste straturi de chimicale date sa le tina proaspete, carnea este fara hormoni si antibiotice, fara conservati si tot asa.
Desi nu sunt mai “bune” din punct de vedere nutritiv, bunatatea produselor bio vine tocmai din faptul ca iti protejezi organismul de toate porcariile pe care le gasesti in alimentele noastre de zi cu zi.
Singura mea suparare este ca, traind intr-un oras mic de provincie (Drobeta Turnu Severin), accesul la fructe si legume proaspete bio – adica exact ce mi-as dori mai mult – este inexistent, cel putin momentan.
Dar cu pasi mici ajungem departe si consider ca am inceput sa fac acesti pasi incepand sa consum alimente bio cat mai des cu putinta.
Sursa imagine: hin255 / FreeDigitalPhotos.net
nu stiu cum e zona in Dobreta turnu severin, dar poate sa isi caute la o ruda la tara cu vaca, si sa isi cumpere lapte periodic. Eu iau cam la 2 sapt, de la un producator local, portionez, congelez si apoi consum (fac asta pt ca nu vreau produse pasteurizate). E suficient sa isi ia lapte si oua, si ceva legume din gradina de sezon; iaurt isi poate face singura. Ruda de la tara va fi incantata sa scoata un ban, mama sa aiba produse proaspete.
In plus, o persoana de 60 ani consuma cantitativ mai putin decat jumatate cat o persoada de 35 ani activa ( unde eu consum mai putin decat la 20ani).
Sau mai sunt untii care se incapataneaza sa consume la ca la 20, ca mine, si nu e bine :)) Lasand gluma la o parte, intr-adevar ar fi o solutie mult mai ieftina gasirea unei persoane de incredere la tara, pentru aprovizionare.