Stocarea criptomonedelor (gen Bitcoin, Ether, Ripple, Iota etc) este extrem de importantă. Fiindcă Bitcoin-ul și toate celelalte monede valorează atât de mult, este absolut normal să vrei să le ai mereu în siguranță. Și despre asta vom vorbi în acest articol: cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță și ce fel de portofel (wallet) să folosești.
Ce este un wallet pentru Bitcoin și alte monede?
Un portofel (sau wallet, după cum i se zice în limba engleză) este un program software unde moneda pentru care a fost creat este depozitată. Practic, acest portofel generează și stochează adrese de transfer, care sunt folosite pentru a primi sau transmite monede mai departe, precum și toate datele necesare pentru a știi câți bani ai tu, personal.
Spre deosebire de monedele tradiționale care există fizic, Bitcoin-ul și toate celelalte criptomonede nu sunt reprezentate fizic. Astfel, practic, un portofel nu depozitează aceste monede, ci reține așa numitele chei private ale utilizatorilor care dețin Bitcoin în Blockchain (sau alte monede). Cu alte cuvinte, are instrucțiunile pe care să le trimită în Blockchain, informându-l asupra deținătorului monedelor și oferind posibilitatea inițierii tranzacțiilor.
Sună destul de complicat, dar ce contează pentru utilizatorul non-tehnic este că portofelul în care îți ții monedele este extrem de important: dacă Blockchain-ul este sigur și nu poate fi atacat de hackeri pentru a fura monedele (fiindcă este vorba de sute, mii sau zeci de mii de computere care crează o pânză de neatins), portofelele sau wallet-urile pot fi atacate.
Ca și în viața reală: un cont bancar este mai sigur, un portofel pe care îl porți în buzunar poate să-ți fie luat mult mai ușor. De aceea este extrem de important să alegi cel mai sigur și cel mai bun portofel pentru Bitcoin și restul monedelor pe care le ai.
Ține minte: este vorba despre banii tăi, așa că trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a-i ține în sigurantă!
Care sunt cele mai bune portofele / wallet-uri pentru Bitcoin, Ether, Ripple și alte monede?
Există mai multe tipuri de portofele pentru criptomonede: online (cum sunt majoritatea), pentru mobil (care, practic, sunt tot online), offline (pentru computer), portofele de hârtie și portofele fizice / hardware.
[quads id=3]
Deși toate pot părea foarte complicate, le vom simplifica puțin. Vreau să eliminăm din start portofelele de hârtie. În primul rând, sunt multe monede care nu au suport pentru astfel de portofele și în plus sunt ușor de pierdut, rătăcit sau furat, așa că, pentru moment, le vom ignora.
Portofele fizice / hardware pentru Bitcoin
Acestea sunt considerate cele mai bune și cele mai sigure opțiuni pentru stocarea criptomonedelor. Ele funcționează ca niște generatoare smart de parole, chei private și instrucțiuni pentru monedele deținute – și fac totul offline, reducând astfel posibilitatea de a fi interceptate și modificate de viruși sau terțe persoane, sporind astfel securitatea monedelor detinute.
Un wallet hardware se conectează la computer prin USB, transmite mai departe informația generată offline și revine în buzunar/seif/sertar sau oriunde este ținut.
Partea bună despre aceste portofele hardware este că vin cu nenumărate măsuri de back-up și securitate. Pe lângă coduri PIN și parole (extrem de lungi, pentru a face dificilă spargerea lor), aceastea au și o serie de cuvinte cheie pentru back-up offline, care permit reactivarea unui portofel în caz că este pierdut sau distrus.
Aceste cuvinte cheie pentru back-up trebuie depozitate în diverse locuri și trebuie avută grijă extremă de ele: dacă le pierdeți și pierdeți și portofelul hardware, nu mai există nicio modalitate de a vă primi banii înapoi! Ideal este să păstrați o copie acasă într-un loc sigur (de ex, scrieți cuvintele în interiorul unei cărți din bibliotecă), puteți face un document pe care să îl salvați online care să conțină cuvintele-parolă fără a fi evident, puteți avea o copie în casa părinților și tot așa. Este bine să existe varietate aici pentru a spori siguranța.
Bun, și acum că am aflat cam cum stă treaba cu un portofel hardware, iată care este considerat cel mai bun astfel de wallet momentan:
Ledger Nano S
Într-o vreme se vindea și pe emag, dar momentan stocul pare a fi epuizat. Las linkul, poate reapare în stoc. În altă parte nu am găsit de cumpărat, dar poate fi comandat unul online din străinătate, de pe Amazon de exemplu.
Ledger Nano este considerat cel mai sigur și cel mai bun portofel pentru criptomonede, dar din păcate suportă doar un număr limitat al acestora. Puteți citi pe pagina oficială ce monede acceptă Ledger Nano (pagina va fi actualizată constant).
O alternativă la fel de bună și sigură este Trezor, care funcționează pe aceleași principii. Sunt voci în lumea criptomonedelor care susțin că Trezor este chiar mai bun decât Ledger, iar părerea mea este că orice ați alege, sunteți în siguranță.
Portofele online
Totuși, dacă nu ai o valoare însemnată de criptomonede, o investiție într-un portofel hardware probabil că nu-și are rostul. Eu, personal, încă nu consider că este nevoie să cumpăr un portofel hardware, deși investiția mea inițială s-a triplat.
[quads id=5]
Ce portofele folosesc eu? Portofelele oficiale disponibile online.
Pentru Bitcoin folosesc portofelul de pe Blockchain.info. Pentru ETH și monede create folosind tehnologia lui, folosesc MyEtherWallet. Restul monedelor le țin fie în portofelele oficiale (cauți pe pagina monedei dacă au așa ceva) sau în exchange-uri (mai multe despre asta mai jos).
Cu portofelele de pe Blockchain.info și MyEtherWallet ești cam la fel de în siguranță ca și cu portofelele hardware, după părerea mea. Funcționează pe același principiu, însemnând că dacă îți pierzi parola și cuvintele de back-up, nu mai poți avea acces la portofel, dar oferă o sumedenie de moduri de back-up de care trebuie să profitați, precum și diferite moduri de protecție împotriva logării utilizatorilor neautorizați.
De ce nu folosesc portofele mobile?
Personal, le consider a fi mai nesigure decât retul portofelelor, din două motive principale:
1. Cu atât de multe aplicații disponibile pe telefon și un control destul de dificil de realizat (în special pe Android – iar eu am un telefon Android), riscurile să primesc un troian, un virus sau o altă gânganie rău intenționată este mare.
2. Telefonul se poate pierde foarte ușor. Nu vreau să risc mai mult decât este nevoie ca cineva să ajungă să își bage nasul prin aplicațiile mele și poate să reușească (deși e aproape imposibil) să intre în portofelele mele.
De ce să nu ținem banii în exchange-uri?
Exchange-urile sunt mereu ținta atacurilor hackerilor și au fost ocazii în care exchange-uri mari au fost învinse și mulți bani pierduți. Riscul este mereu prezent, deși companiile fac tot ce le stă în putință pentru a evita acest lucru.
Totuși, dacă sunteți traderi, nu prea are rost să mutați banii într-un portofel, apoi să transferați în exchange și tot așa pentru că durează mult și costă mult.
Astfel, deși nu este recomandat să ții criptomonedele în exchange-uri pentru că sunt cele mai vulnerabile la atacuri, nu prea există opțiuni dacă faci trading. Încercați să țineți, totuși, doar banii cu care vreți să faceți trade și nimic mai mult pentru a minimiza eventualele pagube în caz că ceva rău se întâmplă.
Și țineți minte: mergeți doar pe mâna exchange-urilor mari, de tradiție. Nu riscați. Nu are rost!
Concluzie
Din nou, articolul sună ceva mai complicat decât este totul în realitate. Pe scurt, pentru cei care au ajuns până aici și încă nu sunt siguri ce au de făcut, iată cam care este părerea mea (dar nu uitați, voi sunteți singurii responsabili pentru deciziile luate și felul în care vă administrați banii):
Pentru sumele mari sau pentru investițiile de genul “cumpără și păstrează moneda,” cel mai sigur este să mergeți pe mâna unui portofel hardware. Pentru sume medii și activitate ceva mai intensă cu monedele, recomand portofelele oficiale (gen Blockchain.info sau MyEtherWallet).
În fine, pentru cei care vor să facă trading activ, nu există altă opțiune decât să alegeți unul sau două exchange-uri renumite și sigure, și să țineți banii acolo, făcând trade-urile necesare. Eu folosesc Poloniex și Bittrex, dar cel din urmă începe să îmi displacă pentru că are taxe mari. Alternativă ar fi Bitfinnex sau Binance.
Eu mi-am scos pentru mai multe monede portofele pe hartie si sunt foarte practice…stii ca ai portofel pentru orice moneda vrei.
Am folosit https://portofel-de-hartie.net si are si limba romana si cam toate monedele posibile.
Foarte bun articolul. Recomand portofele de hartie la incepatori si pentru a face cadouri!
Salut Calin, salut Florin.
Calin, felicitari pentru articol.
Florin, sunt nou in povestea asta si portofelele de hartie paca ma tenteaza cel mai mult momentan. Imi poti da o adresa de e-mail.pentru a-ti adresa intrebari privind utilizarea si versatilitatea lor – in cazul in care voi avea?
Multumesc, Cristi
salut. sunt incepator si am o intrebare. pot sa tranfer de pe un excgange pe altul? spre exemplu : pot sa transfer eth de pe binance pe cryptopia? multumesc
Da.
pot sa transfer criptomonedele direct pe portofelul de hartie ca sa nu folosesc portofelul lor online,si cum as putea face asta si daca exista vreun risk.
multumesc!