De publicat – Majoritatea bărbaților au mari probleme când vine vorba de noduri de cravată – pur și simplu realizarea clasicului nod de cravată se dovedește… imposibilă!
Fie că e vorba de un eveniment important, un interviu de angajare, sau pentru mersul zilnic la locul de muncă, un nod poate da bătăi de cap, cel puțin la început.
Și dacă nu știați, nu există doar un mod de a-ți face un nod la cravată, există cel puțin 10 feluri diferite, iar voi vă puteți decide singuri care este cea mai ușoară variantă și care vi se potrivește cel mai bine pentru fiecare ocazie în parte.
Mai jos vă voi prezenta nu una, ci mai multe modalități de a-ți face un nod la cravată: ușor de realizat, și explicat pas cu pas în imagini! Voi alegeți nodul de cravată preferat și, poate, nu mai uitați niciodată!
Nodurile se pot face atât la gât cât și pe un suport, sau pe gâtul altcuiva, iar apoi puteți muta cravata pe orice gât doriți și nu e necesar să refaceți nodul zilnic, dar asta doar până o spălați, așa că nu vă bucurați prea tare.
Sau cea mai simplă variantă ar fi să învețe soția să facă noduri, de multe ori este chiar mai ușor să faceți un nod la cravată uitându-vă la el din față, nu în oglindă.
Nodul Cruce
Primul nod de cravată, potrivit pentru cei care doresc să lase o impresie de tinerețe și prospețime, Nodul Cruce. Este cel mai simplu nod, din punctul nostru de vedere. Ușor de realizat, rapid și ușor de ținut minte.
- Pune-ți cravata după gât, cu partea cea groasă (B) în partea dreaptă cu 6-7 centimetrii mai jos de lungimea finală pe care ți-o dorești.
- Trece partea groasă (B) pe sub partea subțire (A), pe partea stângă.
- Apucă partea groasă (B) și trece-o din nou în partea dreaptă înconjurând partea subțire (A) și scoate-o prin bucla gâtului din interior spre exterior.
- Acum, introducem partea groasă (B) în bucla care s-a format din jurul părții subțiri (A), de sus în jos.
Și gata nodul. O să constatați că acest nod, deși simplu, nu se pretează pentru toate ocaziile. Este un nod fresh, tineresc, pentru persoanele grăbite. Un pic șui într-un mod plăcut, însă nu este făcut pentru costume serioase și întâlniri de afaceri.
Nodul Cruce 1.2
Un alt nod simplu, Nodul Cruce 1.2 ca să-i spunem așa, are un pic mai multă stabilitate, dar tot este de preferat să fie folosit cu ocazii mai puțin importante, în situații de urgență maximă, atunci când nu mai aveți timp de alte noduri sau atunci când nu vă aduceți aminte niciun alt nod elaborat.
- Când puneți cravata după gât țineți cont de acei 6-7 centimetrii în plus ce trebuie lăsați pentru partea groasă (A)
- Trecem partea groasă (A) peste partea subțire (B) din dreapta în stânga.
- Trecem partea A pe dedesubtul părții B astfel încât să înconjoare partea B.
- Mai trecem o dată partea A peste partea B, apoi pe sub bucla de pe partea dreapta a gâtului din jos în sus prin interior.
- Acum introducem partea A în ultima buclă formată din jurul părții B și aranjăm nodul pe cât de strâns îl dorim.
Nodul de Ocazie
Nodul ce urmează este un pic mai complicat, dar nu imposibil. De asemnea este și ceva mai select decât frații lui mai mici și grăbiți. Este cel mai ușor nod dintre nodurile ce se potrivesc unor ocazii importante, unde ținuta este una mai serioasă.
Sunt ceva mai multe detalii, așa că voi încerca să le descriu cât de bine pot pentru a fi pe înțelesul tuturor. Urmăriți și pozele o dată cu instrucțiunile de mai jos.
- Aici partea groasă A, trebuie lăsată chiar mai jos de 6-7 centimetrii fiindcă va face ceva mai multe mișcări în jurul părții subțiri B
- Întâi va face ce face de obicei și în cazul celorlalte doua noduri de mai sus, va trece partea A peste partea B.
- Apoi partea A va trece pe sub partea B și se va da pe deasupra buclei de la gât din partea dreaptă, de sus în jos, acolo unde ajunsese după ce trecuse o dată pe sub partea A, și va rămâne tot pe partea dreaptă.
- Treceți partea A peste partea B, de la dreapta la stânga, și peste nodurile formate, astfel încât să le acopere.
- Apoi pe sub bucla de la gât, de jos în sus, și va ieși prin mijloc.
- Luați apoi partea A și introduceți-o prin ultima buclă formată care acoperea nodurile și care trecea peste partea B.
După cum vedeți deși nivelul dificultății acestui nod este doar cu puțin mai mare decât celelalte noduri, el arată mai profesional, mai serios, este mai centrat și merge folosit în orice situație.
Ce-ar fi să ne mai complicăm un pic și să încercăm și un nod de papion. Unele costume sau ocazii speciale au nevoie de ceva mai multe detalii.
Nod de Papion
Un papion te scoate din monotonia sutelor de cravate de la o nuntă sau un botez, poate fi purtat chiar fără costum, o pereche de pantaloni eleganți și niște bretele sunt de ajuns să te scoată din anonimat.
Papioanele pot fi amuzante, de diferite culori, cu stil, dar și elegante, însă nu prea merg purtate la interviuri pentru un job, dar depinde și de job. Așa că indiferent de stilul pe care îl dorești, un papion nu o să te lase baltă niciodată.
- Vă puneți cordonul papionului în jurul gâtului și duceți partea A peste partea B apoi o scoateți prin bucla gâtului, formând un nod.
- Partea B o îndoiți de mai multe ori, de mărimea pe care o doriți pentru papion până se termină cordonul.
- Partea A va veni apoi peste partea B pe care ați îndoit-o, acoperind fix mijlocul, iar capătul îl trecem prin spatele papionului, prin primul nod format, cel de la început.
- Ne asiguram că toate marginile sunt egale, apoi strângem cât este necesar ca să nu se desfacă și deasemenea să nu vă strângă prea tare.
Acestea sunt doar câteva modele de noduri, dar există mult mai multe, atât pentru cravată cât și pentru papion. Puteți începe cu nodurile simple, pentru acomodare, și treceți la unele mai grele când vă plictisiți de ele.
Partea bună în ziua de azi este că există pe piață cravate și papioane cu noduri gata făcute, pe care le atașezi cu elastic, nasture sau prinzătoare specială direct la gâtul cămășii, însă se va vedea clar diferența între un nod adevărat, muncit, și un nod gata făcut.
Sper să vă ajute aceste 4 variante de noduri și să găsiți nodul care vi se potrivește printre acestea. Cu siguranță nodurile de cravată nu se vor demoda prea curând și vor face o impresie bună chiar și peste ani și ani, deci niciodată nu e prea târziu să învățați un nod de cravată.