Cum să avem o dietă variată când suferim de ficat gras?

| |

Una dintre cele mai mari probleme, după părerea mea, când vine vorba de diferite probleme de sănătate ce implică diete speciale şi eliminarea completă sau parţială a unor elemente este impresia că nu mai ai ce mânca sau că nu poţi avea o dietă echilibrată şi în special variată.

Din fericire, chiar dacă dieta pentru ficat gras cu toate lucrurile interzise te face iniţial să crezi că vei roade morcovi toată viaţa, ca un iepuraş, este extrem de permisivă şi oricine poate avea un meniu extrem de variat, extrem de interesant – nu e nevoie decât de puţină bunăvoinţă şi ceva căutări pentru idei noi de mâncăruri şi combinaţii.

Pentru că, până la urmă, dacă iei morcovii de care ziceam mai devreme şi într-o zi îi mănânci cruzi, în următoarea îi faci o salată rapidă cu ţelină şi măr, în alta îi transformi în piure împreună cu nişte mazăre iar în următoarea îi pregăteşti la aburi şi-i serveşti alături de un rasol de vită, deja ţi-ai variat meniul şi nu mai pare că mănânci mereu acelaşi şi acelaşi lucru.

Sigur, dieta pentru ficat gras este extrem de permisivă: ai voie aproape orice, atâta timp cât mănânci cu moderaţie, aşa că nu va trebui să găsiţi sute de posibilităţi de a servi morcovii.

Totuşi, având în vedere că va trebui să ne îndepărtăm puţin de gătitul tradiţional şi să explorăm noi tărâmuri culinare cu noi materii prime – seminţe, fructe şi legume în special – lucrurile ar putea părea ceva mai dificile la început.

[quads id=3]

Recunosc, nici în cazul meu nu au fost toate roz şi delicioase de la început şi am trecut prin perioada aceea în care mi se părea că nu mai există lucruri noi de mâncat pentru cei cu ficat gras şi deja îmi era groază, că abia eram la regim de vreo lună, o lună jumate.

Din fericire, mi-am adus aminte că noi avem un mare avantaj faţă de alte generaţii, şi anume internetul (plus cumpărăturile online, care vin ca bonus, in caz că nu găseşti ce-ţi trebuie).

Din fericire pentru cei care suferă de ficat gras, această problemă este una din ce în ce mai întâlnită în întreaga lume, iar asta înseamnă că sunt mulţi interesaţi de un meniu cât mai variat.

Nu trebuie decât să căutaţi puţin (şi să reveniţi pe Sănătos-voios des, fiindcă voi publica din ce în ce mai multe reţete interesante pentru ficat gras) şi veţi fi surprinşi de minunăţiile pe care le veţi găsi.

În cazul meu, de exemplu, cel mai dificil îmi era cu micul dejun, o masă pentru care pur şi simplu nu îmi găseam inspiraţie.

Noroc că am avut într-o zi inspiraţia să caut “breakfast ideas for fatty liver” şi am ajuns aici, printre altele, unde sunt fix 12 idei la care eu nu m-aş fi gândit prea curând.

Aşa cum ziceam, include alimente pe care nu le consum în mod normal (precum chia sau quinoa), dar şi alimente care sunt mereu în casă. Cum ziceam, important este să fii inventiv şi să te ajute inspiraţia sau internetul.

Încet-încet, însă, vom vedea ca dracul nu este chiar atât de negru şi în cazul acestei boli, chiar putem avea o dietă variată.

Previous

Reţetă de maioneză vegană delicioasă

Incredibilul este posibil: Spania este mai ieftină decât România!

Next

2 thoughts on “Cum să avem o dietă variată când suferim de ficat gras?”

  1. Meniul de sapt. asta pt mic dejun cuprinde compot, tartine cu branzici sau pate de peste(mi-a fo lene si nu am mai facut dar il scriu pt meniul urmator), lactate. Ieftin.
    Atentie cu ce cumperi, pt ca poate este low fat, dar are alte chimicale ce iti lovesc ficatul.

    Ce tie ti se pare complicat mie mi se pare simplu ca asa e normalul pt casa mea.
    Asta e alimentatia de copii mici :) multe legume, fructe, grasimi neagresive, gatit in casa: piine, ciorbe/supe (consum zilnic), salate, branzeturi lejere etc. Cum ti-am mai zis, eu merg la piata si o data pe luna la supermarket. Cu mancarea luata de la piata si gatind de la zero (adica vreau supa: iau o gaina si 1kil de morcovi, vreau piine iau faina, vreau iaurt iau lapte de ferma nepasteurizat etc etc)
    Avocado a devenit o obisnuinta pt noi in perioada asta pt ca e varf de sezon si e f. ieftin, nu avem insa parte de asta tot anul…

    Reply
    • Si noi gatim cam totul de la zero (bine, prin “noi” zic 99% sotia) insa copilului ii dam mancare fara sare, deci se gateste de obicei separat pentru el. Mi-ai dat o idee buna cu pateul de peste, insa: facea mama unul delicios si n-am mai mancat de mult, ar fi cazul sa schimb asta :)

      Reply

Leave a Comment