BTCxChange oprește retragerile fiat (RON, USD, Eur) la 1 februarie – ce este de făcut?

| |

În weekend am primit un email destul de trist: unul dintre cele mai bune exchange-uri locale, BTCxChange (despre care am scris aici) va înceta să accepte transferuri în monede fiat. Cu alte cuvinte, nu vor mai putea fi depuși lei, dolari sau euro și nici retrași.

Deci, începând cu data de 1 februarie 2018, nu se va mai putea cumpăra de pe platforma lor BTC cu bani “reali” și nici nu vor mai putea fi efectuate schimburi de acest fel, inclusiv retragerea banilor de pe platformă. Orice sumă rămasă în platformă la data de 1 februarie pe BTCxChange va fi transformată automat în Bitcoin.

Ce înseamnă asta pentru noi și ce avem de făcut?

În primul rând, partea cea mai proastă este că una dintre cele mai bune opțiuni pentru români de a cumpăra BTC și a intra în lumea criptomonedelor nu mai există. Avem alternative cum ar fi Cex.io și toate celelalte despre care am scris aici, deci nu este chiar un capăt de lume.

Trebuie menționat că banii investiti până acum nu se pierd. Toți Bitcoinii pe care i-ați cumpărat până acum vor rămâne stocați în wallet-urile BTCxChange, putând fi transferate către alte portofele și după data de 1 februarie.

Deci NU sunteți obligați să faceți transferul din BTC în RON (sau altă monedă) pentru a retrage banii în contul bancar. Astfel, dacă prețul de vânzare al Bitcoin în momentul de față este mai mic decât cel la care ați cumpărat, sau dacă pur și simplu doriți să păstrați moneda, se poate face acest lucru – și chiar ar fi recomandat.

Deci nu este motiv de panică. Tristețe, da, că acest lucru se întâmplă: cu atât mai mult pentru cei care au tot amânat cumpărarea de Bitcoin până acum. Dar cu siguranță nu panică și nici motiv de transformat BTC în lei dacă nu vreți asta.

Recomand, totuși, dacă există cumva balanțe în monedă fiat, să retrageți banii în cont pentru a evita transferul automat la o rată cu care poate nu veți fi de acord (mai ales că în momentul ăsta Bitcoin crește destul de frumos).

Care este viitorul platformei BTCxChange?

Este destul de nesigur totul în momentul de față, dar după citirea anunțului oficial despre stoparea tradingului cu monedă fiat, eu cred că putem vorbi despre un progres.

Cu alte cuvinte, am impresia că va urma transformarea BTCxChange într-o platformă de trading exclusiv de crypto. Adică vom putea face trading de diverse cryptomonede pe această platformă – și ar fi primul exchange românesc care ar face treaba aceasta. Ceva mai mult decât binevenit!

De ce se opresc aceste transferuri, însă?

Conform anunțului oficial, BTCxChange a fost înștiințat de către banca cu care lucrează că li se vor închide conturile pe 6 februarie. Este al patrulea cont închis în 12 luni – în principal datorită faptului că multe bănci încă sunt reticente când vine vorba despre criptomonede.

În loc să caute o a cincea bancă, echipa BTCxChange a hotărât să nu mai meargă în direcția aceasta și să urmeze o direcție nouă. Anunțul lui Max Nicula, CEO al BTCxChange zice:

“De ceva timp lucram la lansarea unui nou [proiect] de exchange, care va fi complet descentralizat si necenzurabil, fara legaturi cu sistemul bancar. Un produs care in viziunea noastra se va putea dezvolta fara frictiuni inutile din partea birocratie si nu va putea fi impiedicat de nici o persoana care 1) nu intelege nimic in domeniu dar 2) are putere de a semna hartii care decid soarta unei afaceri.”

Un astfel de proiect, fară legătură cu sistemul bancar, nu poate fi decât un exchange care este exclusiv dedicat schimburilor din/în diferite altcoins. Sper ca acest lucru să funcționeze, dacă într-adevăr despre asta e vorba – eu voi fi cu siguranță un susținător al unui astfel de proiect și voi face trade-uri pe noua platformă pentru a o putea recomanda (sau nu).

Până atunci, însă, consider o pierdere stoparea trading-ului cu monedă fiat pe platforma lor. Nu cred că este necesar transferul de BTC în alt wallet – cel puțin nu în situația curentă – dar cei care vor să fie 100% siguri că nimic rău nu se poate întâmpla, pot face asta fără probleme. Sunt multe opțiuni pe piață.

Previous

Ce aplicație de mobil folosesc pentru criptomonede (portofoliu, prețuri etc)

Cele mai bune criptomonede ieftine în care investesc în 2018

Next

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.