Actualizare portofoliu de criptomonede: profituri, pierderi, planuri de viitor

| |

A trecut foarte mult timp de când am mai scris ceva despre criptomonede – sau orice altceva – pe blog. Am proiecte care imi mănâncă mai tot timpul, am petrecut o lună în Valencia – şi despre toate plănuiesc să scriu pe viitor, când voi avea ceva timp pentru asta.

Dar până atunci m-am gândit să fac un update referitor la lumea criptomonedelor şi în special o analiză a portofoliului meu, cu profituri, pierderi şi detalii.

Acest get de actualizări sunt extrem de populare pentru că se bazează pe fapte şi sunt, de obicei, multe lucruri de învăţat când vezi exact ce am făcut bine şi ce am făcut rău.

Nu am mai scris de foarte mult timp despre situaţia portofoliului meu – în Decembrie fiind ultima actualizare. De atunci parcă au trecut ani de zile, cu bune şi rele. Iar în ultimul timp au fost mai mult rele, parcă.

Cum arată portofoliul meu acum?

Momentan am 25 de monede diferite în portofoliu, o parte dintre ele fiind pe lista monedelor ieftine şi promiţătoare pe care am scris-o acum câteva luni, iar o parte sunt din experimentul meu de pe Bittrex care a mers dezastruos (mai multe detalii într-un articol viitor).

[quads id=3]

Principalele monede (ca valoare totală) sunt BTC, NEO, ETH, XRP, XMR şi XLM. Şi la majoritatea lucrurile arată extrem de rău.

De exemplu, NEO îmi face următoarea bucurie:

Nu e niciodată plăcut să vezi că ai pierdut $500 de dolari, oricât de mare profituri ai din alte părţi. Şi, din fericire, per total, lucrurile nu arată la fel de rău ca NEO.

În decembrie 2017 aveam un profit uriaş de 81.92%. La sfârşitul lunii respective, când BTC atingea pragul de $20,000, suma investită în criptomonede se triplase (şi avea şi ceva în plus). Ca toată lumea care pariase pe criptomonede, eram pe val, eram fericit, mă vedeam cu casă cumpărată din profituri…

Apoi a venit 2018.

[quads id=4]

După cum probabil ştiţi, preţurile s-au prăbuşit iar acum – deşi destul de stabile – sunt foarte departe de valoarea pe care o aveau în decembrie 2017.

Multe dintre monedele în care eu am avut încredere s-au depreciat enorm şi strategia pe care o aveam eu sau pe care eram forţat să o adopt (aceea de a cumpăra şi ţine monedele) nu prea mai dădea roade.

Între timp, am transformat o parte din criptomonedele mele în monedă tradiţională, iar mai apoi am cumpărat din nou când preţurile îmi păreau foarte bune. Dar, per total, nu am avut deloc timp să verific piaţa, preţurile, trendurile… şi uite aşa am ajuns să fiu surprins cu tona de bani pierdută cu NEO.

Bun, dar cum stăm cu cifrele, până la urmă?

Din fericire, destul de bine. Încă stăm destul de bine, în ciuda tuturor celor întâmplate, deşi nu la fel de bine ca în decembrie.

În momentul de faţă am un profit de 61.9% faţă de investiţia iniţială sau, mai bine zis, faţă de toţi banii pe care i-am investit în criptomonede, minus cei deja retraşi. Iar la cum arată de ceva timp piaţa criptomonedelor, nu pot decât să mă bucur.

[quads id=5]

Dacă aş fi avut banii aceştia la bancă – probabil că şi dacă aş fi investit în acţiuni sau aş fi făcut cam orice altă investiţie, nu aş fi avut profituri atât de mari într-un timp atât de scurt.

Să nu uităm că eu am cumpărat primele criptomonede anul trecut în August, deci încă nu am un an de când am investit şi lucrurile arată bine.

De ce nu mai mult?

Sunt două lucruri pe care le aud mereu şi mereu când vorbesc despre criptomonede:

1. De ce nu am vândut când preţul Bitcoin a ajuns la $20,000?

Adevărul este că am vândut, dar o valoare foarte mică. Planul meu era să aştept ca valoarea totală a portofoliului meu să atingă o anumită sumă şi atunci să retrag toţi banii pe care îi investisem iniţial. Astfel, nu mai riscam nimic: orice se întâmpla în viitor urma să fie doar profit.

[quads id=6]

Dar preţurile s-au prăbuşit înainte ca eu să apuc să fac treaba asta. Nimeni nu putea anticipa prăbuşirea şi nimeni nu credea că nu se vor redresa rapid. De asta nu am vândut nici la 18,000, nici la 15,000 şi deloc după.

Evident, dacă aş fi ştiut ce urmează, aş fi vândut. Dar nimeni nu ştia asta. Este riscul investiţiilor în criptomonede – risc despre care vorbeşte toată lumea.

2. De ce nu ai profituri mai mari?

Personal, profituri de 61% mi se par extrem de bune. Totul este însă pe hârtie, pentru că intregul meu portofoliu poate valora fix zero lei în cel mai rău caz. Nu se poate vorbi de profituri decât în momentul în care retrag banii. Până atunci sunt doar fluctuaţii de valoare.

[quads id=7]

Problema cea mai mare aici este lipsa de timp. Pentru a putea cu adevărat profita la maxim de această piaţă extrem de volatilă, trebuie să ai timp să faci trade-uri constant. Deja este destul de uşor acum să înregistrezi profituri frumuşele dacă ai ceva experienţă – sau cel puţin aceasta este părerea mea.

Day trading sau ceva similar (să nu ţii mai mult de 2-3 zile o monedă), cu monedele principale ar fi cel mai productiv şi profitabil. Dar în acelaşi timp necesită o atenţie dedicată exclusiv pieţei criptomonedelor – iar asta este ceva ce eu nu pot face datorită altor proiecte în care sunt implicat.

Până la urmă, riscurile sunt prea mari şi piaţa este complet imprevizibilă, nepermiţându-mi să acord mai mult timp tradingului de criptomonede.

Planuri de viitor?

Timpul pe care îl pot acorda criptomonedelor este extrem de redus şi pur şi simplu nu pot fi la curent cu mişcările extrem de dese şi imprevizibile ale pieţei.

[quads id=8]

Practic, timp de o lună nici măcar valoarea portofolilui propriu nu prea am reuşit să o verific – cu atât mai puţin să fac un trade sau două. Pur şi simplu nu este timp.

Aşadar, planurile mele de viitor sunt similare cu cele din timpul creşterii uriaşe de preţuri: să retrag toţi banii pe care i-am investit în criptomonede şi să rămână doar profiturile “de joacă”.

Termenul este improrpiu pentru că nu am timp de trading… dar nici nu-mi vine să mă retrag complet pentru că niciodată nu ştii de unde sare iepurele. Sau ditamai hipopotamul…

Sunt în continuare extrem de pasionat de criptomonede şi de tot ce înseamnă şi pot însemna ele. Sunt în continuare sigur că se pot face bani frumoşi din trading de către cei care pot fi activi şi pot urmări mişcările pieţei.

Nu cred că mai este uşor să transformi $100 în $1,000 şi nici nu cred că preţul Bitcoinului mai poate ajunge la $20,000, dar nici nu cred că ăsta este sfârşitul. E o pâine bună de mâncat aici de către cei care au timp şi ceva resurse de investit. Eu mă voi mulţumi doar cu aşteptatul. Poate-poate.

Previous

Merită să investesc într-un ICO (Initial Coin Offering)?

Cum am petrecut o lună în Valencia – costuri, atracţii, păreri

Next

4 thoughts on “Actualizare portofoliu de criptomonede: profituri, pierderi, planuri de viitor”

  1. De aceea nu ma uit dupa solutii volatile. Da, cine are timp poate jongla, am auzit de persoane ce au 10 mii la forex, reguli de genul: 1% pe zi crestere/scadere si vinde, etc. si ca la sf lunii raman cu 1 mie euro. E un job: implica studiu zilnic si timp zilnic pt achizitii/vanzari..

    Altfel, ca investitie pe termen am ramas sa cumpar periodic etf-uri. Au o crestere de aprox 4-5 % pe an, comisioane zero (sunt cele oferite fara comisioane de catre Degiro), stiu ca daca va cobori un an, anii urmatori voi recupera.

    Reply
    • Exact asa poate fi vazut – ca un job full time. Nu strica, zic eu, sa cumperi cand piata e jos (cum e acum) de o suma modica, sperand la cresteri spectaculoase ca cele din decembrie 2017, dar altfel e destul de dificil daca nu esti destul de activ.

      Exista atractia potentialelor profituri uriase, dar si riscurile sunt pe masura. Pentru cineva care nu are timp sa se documenteze, sa verifice si sa faca treaba, ceva de genul ETF-urilor este cu siguranta de preferat.

      Reply
      • de crowdfunding te-ai interesat? de vreun an citesc, am fost si la o conferinta scurta pe tema asta, mi se pare mult mai interesant ca investii pe termen mediu (1-4 ani) si sume mici.

        Reply
      • Sincer, abia acum aflu ca exista posibilitatea de crowdfunding ca modalitate de investitie. Stiam de crowdfunding, dar doar ca modalitate de a sustine un proiect inainte ca acesta sa fie gata (gen Kickstarter) – practic plasarea unei sume de bani pentru un produs care urmeaza sa fie lansat in viitor. Ma voi documenta si eu :)

        Reply

Leave a Comment