Uite cum să scapi de steatoza hepatică (ficat gras)

cum scapi de ficatul grasÎn august 2014, adică acum șapte luni, am fost diagnosticat cu steatoză hepatică (sau ficat gras, fiindcă așa i se zice “în popor”). Am reușit s-o prind într-un stadiu destul de incipient nici chiar stadiul 1, dar nu tocmai 2 și, deși gastroenterologul mi-a zis că nu pot scăpa de această boală pe care oricum majoritatea oamenilor o ignoră complet (deși poate fi extrem de periculoasă), eu m-am hotărât să mă vindec. Nu pentru că sunt nebun, ci pentru că m-am documentat extrem de mult și am văzut că, de fapt, se poate.

Se pare că am avut dreptate, iar acum, la șapte luni de la diagnostic, sunt pe drumul cel bun iar boala a dat mult înapoi. Atât de mult încât doctorița care mi-a făcut echografie mi-a sugerat să le spun câtor mai mulți oameni că se poate – așa că iată-mă!

Inițial, când am fost diagnosticat, aveam steatoză hepatică de stadiul 1.5, ficatul ușor mărit (în special lobul stâng), infiltrații lipomatoase in pancreas (adică grăsime în pancreas) și depuneri de grăsime pe rinichi. Acum, după șapte luni de mâncat sănătos – o dietă normală și echilibrată, aș zice eu – ficatul meu a revenit la dimensiuni normale iar steatoza hepatică este “ușoară”. Mai mult, infiltrațiile de grăsime din pancreas s-au redus aproape în totalitate, iar grasimea de pe rinichi a dispărut complet. Cu alte cuvinte, sunt pe drumul cel bun pentru a scăpa de ficatul gras.

Și adevărul este că oricine are această problemă poate scăpa de ea: poate unora li se pare mult 7 luni sau chiar mai mult, dacă e să ne gândim că eu după șapte luni nu m-am vindecat complet, dar mie mi se pare extrem de puțin. Șapte luni sau un an sau chiar doi – sunt dispus să lupt pentru a fi din nou complet sănătos și pentru a elimina riscurile de complicații cauzate de această boală!

Cum am făcut-o? Nu, nu am murit de foame, nu am făcut exerciții zilnic câteva ore, nici măcar nu am suferit prea mult trecând de la un stil de viață – în special de a mânca – nesănătos la unul complet sănătos. Puteți citi pe larg despre dieta pentru ficat gras pe care am urmat-o, dar pe scurt și cel mai important este că am eliminat complet niște alimente extrem de nocive, pe care oricum nu ar trebui să le mănânce nimeni, oricât de sănătos ar fi: prăjelile, alcoolul, sucurile (mi-am permis doar cele cu conținut 100% fruct, dar rar) și toate mâncărurile supra-procesate.

Am mâncat, practic, o dietă sănătoasă – aproape complet gătit totul în casă de la zero, foarte multe fructe și legume, foarte puțin zahăr. Mezelurile le-am eliminat în proporție de 99% și nu am mâncat decât mezeluri bio sau produse fără “porcărioare” gen monoglutamat de sodiu, potențiatori de aromă și o sumedenie de coloranți, conservanți și alte chimicale.

Mi-am permis și să “trișez” din când în când, înfruptându-mă dintr-o pizza, o prăjitură plină de grăsimi și zahăr sau mâncând porții ceva mai mari, dar mereu am știut că stilul meu de viață s-a schimbat și niște mici pofte satisfăcute din când în când nu au cum să ma dea peste cap.

Nu știu dacă au ajutat sau nu, dar e posibil să fi avut și ele un cuvânt de spus, așa că vă zic și vouă: am luat suplimente de silimarină zilnic (trei luni o pastilă dimineața, cu pauză de o lună, apoi o lună cu pauză de o lună) și recent am început să beau zilnic câte o cană de ceai verde pentru proprietățile sale antioxidante. E posibil să nu fi ajutat deloc, dar e clar că nici rău nu mi-au făcut.

În final, am început să merg la sală unde fac exerciții lejere de cardio în jur de 45-60 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Aș merge mai des și aș sta mai mult, dar momentan nu se poate. Oricum, orice tip de mișcare este esențială în acest caz!

Rezultate? Pe lângă cele confirmate de doctori, care sunt clar cele mai importante, am scăzut de la 95.5 kilograme la 79 și vreau sa continui până când ajung la greutatea ideală de 73-74 kg. Totuși, să pierzi 16 kilograme în șapte luni, eu zic că este extrem de bine, mai ales că am făcut-o treptat, încet, fără să sufăr prea mult. Mă simt mult mai bine – nu doar în pielea mea, văzându-mă din nou slab și arătând clar mai bine – dar și psihic. Mai multă energie, mai multă poftă de viață, pur și simplu mai bine. Deci merită orice efort, merită pentru persoana ta în primul rând și pentru cei dragi din jur.

Pentru a scăpa de ficatul gras, de fapt, nu trebuie să facem decât ceea ce ar trebui să facem în mod normal: să mâncăm sănătos, să nu facem excese, să facem mișcare și să înțelegem că toate ispitele din jurul nostru sunt acolo pentru a ne distruge sănătatea, nu pentru a ne face să ne simțim mai bine.

Așa că nu vă culcați pe o ureche, nu ascultați doctorii proști care zic că nu se poate scăpa de ficatul gras și faceți schimbările necesare pentru a trăi sănătos. Merită!