close
Produse Bio

Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?

produse de la tara bio

Taranul Gheorghe creste in spatele casei lui o mana de gaini si un porc. Are o gradina in care cultiva de toate, de la ceapa verde la rosii, cartofi si varza. Mai are si cativa pomi fructiferi – un mar, un cais si doi pruni – sub care se ascunde de soare vare. Sunt legumele, fructele si animalele taranului Gheorghe bio?

Majoritatea oamenilor considera ca din start, daca e “de la tara,” e garantat mai sanatos. Si eu credeam pana de curand ca legumele si fructele de la tara, cumparate din piata, sunt mai putin pline de chimicale decat suratele lor in supermarketuri. Din pacate, nu prea este adevarat.

Surpriza cea mare mi-a venit dupa o vizita la tara si niste discutii cu oamenii de pe-acolo despre cum isi cresc ei legumele – ca in special de astea se ocupa cel mai mult. Cu atata balegar si fertilizatori naturali, credeam ca batranii de acolo nici nu stiu ce-s alea chimicale. Din pacate este adevarat – nu prea stiu, dar le folosesc.

Pe langa faptul ca vin “la oras” regulat sa cumpere de la “veterinar” insecticide (pesticide pe care le pulverizeaza peste legume sa le protejeze de daunatori), mai cumpara si ingrasaminte chimice la sac, sa creasca “mari si frumoase” toate cele pe care le au in curte.

Partea si mai proasta este ca majoritatea acestor persoane nu citesc indicatiile de pe saci si pun dupa ochi ingrasamantul, in principal bazandu-se pe principiul romanesc “cu cat mai mult, cu atat mai bine”. Ingrijorator, pentru ca toate aceste chimicale ajung, in cele din urma, in burtile noastre.

La carne si fructe, lucrurile stau ceva mai bine: din cate am inteles, nu pun ingrasaminte la pomii fructiferi ca “ar fi o prostie”. Nu se chinuie prea tare nici cu stropitul lor, deci fructele ar trebui, teoretic, sa fie mai bune.

La animale nu le dau antibiotice iar hrana este compusa din ce au prin gospodarie, nu prafuri cumparate la sac. Animale care cresc in aer liber (ma refer in special la pasari), care mananca verdeata si cereale si ce insecte mai prind ele pe acolo – acelea sunt cele mai bune animale!

Deci, pana la urma, cand vine vorba de lucruri crescute la tara, nu putem avea siguranta unor produse lipsite de ingrasamint chimic sau pesticide. In general, cu cat persoana pare mai autentic “de la tara” – de obicei vreo babuta simpla cu unghiile negre de la pamantul pe care l-a muncit – cu atat sansele sunt ca acele produse sa fie mai putin pline de porcarii. Dar cu siguranta nu se poate vorbi despre produse 100% organice.

PS: Evident, sunt persoane si persoane. Sunt constient ca pot exista o sumedenie de tarani care nu folosesc ingrasaminte chimice, insa pentru romanul de rand, acesta este destul de greu de gasit, cu atat mai mult cand vine vorba de facut cumparaturile in piata.

Sursa imagine: mewwhirl

Tags : Biocarnecarne bioFructefructe biolegumelegume biomancareNutritieOrganic

5 Comments

  1. Hm asa si asa, or fi oameni care nu trateaza dar pe de o parte in zilele nosatre daca nu tratezi culturile risti sa nu mai culegi nimic de la ploi si poluare in general, pe de alta parte eu chiar locuiesc intr-un sat care asigura produse “de la tara” in orasul vecin, si ma sperii cand vad straturile de legume albite de azot, sunt gradini in care nu creste fir de iarba chestie care mi se pare extrem de nenaturala iar puii de gaina sunt obtinuti al clocitoare si crescuti cu concebtrate din ziua 1. Singurii care mai sunt crescuti cat de cat bine sunt porcii in rest Domnul cu mila.

  2. Daca vrei produse 100% curate, si dominat de frica si paranoia, atunci singura solutie este sa le cresti singur. Totusi, produsele crescute local, de sezon, sunt mult mai gustoase, aromate, asa ca prefer in varf de sezon sa le folosesc pe astea de aici, chiar daca stiu sigur ca au folosit insecticide. Oricum sunt mai bune decat cele din supermarket, care au fost culese, puse in solutii speciale sa reziste cat mai mult, etc.

    Eu nu vreau perfectiunea. Unde pot lua de la producator, fac asta. Unde nu, accept si alternativa de supermarket, le iau dupa miros, le spal intr-o apa cu putin bicarbonat, si mananc la fel de incantata.

    Cat despre alb solul de azot, din ce tin minte, mamaia mai avea pamantul albit printre legume pt ca anumte legume le stropea cu o solutie de cenusa si ceva var (pt insecte) si cenusa ramanea albicioasa pe sol.

    1. Da, sigur toate produsele locale sunt mai curate decat cele din supermarket care au fost crescute cu ingrasamant si stropite impotriva insectelor, apoi “imbalsamate” sa reziste cat mai mult si sa arate cat mai frumos…

Leave a Response