Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?

| |

Taranul Gheorghe creste in spatele casei lui o mana de gaini si un porc. Are o gradina in care cultiva de toate, de la ceapa verde la rosii, cartofi si varza. Mai are si cativa pomi fructiferi – un mar, un cais si doi pruni – sub care se ascunde de soare vara.

Sunt legumele, fructele si animalele taranului Gheorghe bio? Sau, mai exact, sunt automat toate fructele, legumele si carnea venite de la tara organice?

Majoritatea oamenilor considera ca din start, daca e “de la tara,” orice produs esete automat, garantat mai sanatos.

Si eu credeam pana de curand ca legumele si fructele de la tara, cumparate din piata de la tarani veritabili, sunt mai putin pline de chimicale decat suratele lor in supermarketuri. Ca sunt mai sanatoase. Din pacate, nu prea este adevarat.

Dar cum recent ne-am cumparat o casa la tara, cu visele aferente legate de cultivarea pamantului si a mancatului sanatos, am inceput sa interactionam automat cu acesti tarani veritabili. Si, normal, am inceput sa luam lectii despre cum se cultiva pamantul.

Cu atat balegar si fertilizatori naturali disponibili acolo, credeam ca oamenii de la tara nici nu stiu ce-s alea chimicale. Din pacate este doar partial adevarat – nu prea stiu ce sunt, dar le folosesc.

[quads id=3]

Pe langa faptul ca vin “la oras” regulat sa cumpere de la “veterinar” insecticide (de fapt, pesticide pe care le pulverizeaza peste legume sa le protejeze de daunatori), mai cumpara si ingrasaminte chimice la sac, sa creasca “mari si frumoase” toate cele pe care le au in curte.

Partea si mai proasta este ca majoritatea acestor persoane nu citesc indicatiile de pe saci si pun dupa ochi ingrasamantul, in principal bazandu-se pe principiul romanesc “cu cat mai mult, cu atat mai bine”. Ingrijorator, pentru ca toate aceste chimicale ajung, in cele din urma, in burtile noastre.

Si mai trist este ca, din lipsa de educatie sau pur si simplu ignoranta, oamenii acestia isi fac rau fara sa constientizeze ca o fac.

Oamenii cu care am vorbit eu si carora li se parea normal sa cumpere ingrasamant cu sacul, desi aveau tot felul de animale in curte, nu cresteau legumele pentru a le vinde, ci pentru consumul propriu. Deci in nici un caz nu o faceau cu rea intentie.

[quads id=4]

La fructetele crescute in pomi, lucrurile stau ceva mai bine: din cate am inteles, nu pun ingrasaminte la pomii fructiferi ca “ar fi o prostie”. Nu se chinuie prea tare nici cu stropitul lor, deci fructele ar trebui, teoretic, sa fie mai bune.

Dar poate asta e o exceptie in zona respectiva. Tare cred ca daca ar incepe unul sa stropeasca fructele sau sa puna ingrasamant la pomi, toti ar urma ca oile.

Despre animale nu am vorbit foarte mult, dar am vazut ca gainilor din ograda, vecinul nostru le da “amestec” – tot ceva cumparat din magazin si cel mai probabil chimic.

Aici, totusi, animalele astea care cresc in aer liber si care tot mananca verdeata si cereale si ce insecte mai prind ele pe acolo, as zice ca sunt ceva mai OK decat cele din crescatorii.

Dar, in acelasi timp, nici n-am intrebat despre ce medicamente le dau (probabil ca nici n-ar stii, daca o fac)… deci tot am dubii acum ca am vazut cum sta treaba prin minunatele noastre sate…

[quads id=5]

Deci, pana la urma, cand vine vorba de lucruri crescute la tara, nu putem avea siguranta unor produse lipsite de ingrasamint chimic sau pesticide.

Nu inseamna automat ca acele produse sunt sanatoase. Mai sanatoase decat cele din magazine. Teoretic, producatorii care distribuie magazinelor au de respectat niste limite impuse de lege, pe cand la tara… Dumnezeu cu mila!

In general, eu as zice ca treaba sta in felul urmator: cu cat persoana pare mai autentic “de la tara” – de obicei vreo babuta simpla cu unghiile negre de la pamantul pe care l-a muncit – cu atat sansele sunt ca acele produse sa fie mai putin pline de porcarii. Dar cu siguranta nu se poate vorbi despre produse 100% organice.

PS: Evident, sunt persoane si persoane. Sunt constient ca pot exista o sumedenie de tarani care nu folosesc ingrasaminte chimice, insa pentru romanul de rand, acesta este destul de greu de gasit, cu atat mai mult cand vine vorba de facut cumparaturile in piata.

Si ca sa raspundem intrebarii din titlu, mancarea venita direct de la tarani, de la tara, nu este automat mai sanatoasa. De bio nici nu poate fi voba, fiindca certificarea produselor drept organice este un proces extrem de complex.

Previous

De câţi bani are nevoie o familie pentru un trai decent în România?

Lista de cumparaturi: o necesitate, nu o rusine!

Next

5 thoughts on “Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?”

  1. Hm asa si asa, or fi oameni care nu trateaza dar pe de o parte in zilele nosatre daca nu tratezi culturile risti sa nu mai culegi nimic de la ploi si poluare in general, pe de alta parte eu chiar locuiesc intr-un sat care asigura produse “de la tara” in orasul vecin, si ma sperii cand vad straturile de legume albite de azot, sunt gradini in care nu creste fir de iarba chestie care mi se pare extrem de nenaturala iar puii de gaina sunt obtinuti al clocitoare si crescuti cu concebtrate din ziua 1. Singurii care mai sunt crescuti cat de cat bine sunt porcii in rest Domnul cu mila.

    Reply
  2. Daca vrei produse 100% curate, si dominat de frica si paranoia, atunci singura solutie este sa le cresti singur. Totusi, produsele crescute local, de sezon, sunt mult mai gustoase, aromate, asa ca prefer in varf de sezon sa le folosesc pe astea de aici, chiar daca stiu sigur ca au folosit insecticide. Oricum sunt mai bune decat cele din supermarket, care au fost culese, puse in solutii speciale sa reziste cat mai mult, etc.

    Eu nu vreau perfectiunea. Unde pot lua de la producator, fac asta. Unde nu, accept si alternativa de supermarket, le iau dupa miros, le spal intr-o apa cu putin bicarbonat, si mananc la fel de incantata.

    Cat despre alb solul de azot, din ce tin minte, mamaia mai avea pamantul albit printre legume pt ca anumte legume le stropea cu o solutie de cenusa si ceva var (pt insecte) si cenusa ramanea albicioasa pe sol.

    Reply
    • Da, sigur toate produsele locale sunt mai curate decat cele din supermarket care au fost crescute cu ingrasamant si stropite impotriva insectelor, apoi “imbalsamate” sa reziste cat mai mult si sa arate cat mai frumos…

      Reply

Leave a Comment