Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?

produse de la tara bioTaranul Gheorghe creste in spatele casei lui o mana de gaini si un porc. Are o gradina in care cultiva de toate, de la ceapa verde la rosii, cartofi si varza. Mai are si cativa pomi fructiferi – un mar, un cais si doi pruni – sub care se ascunde de soare vare. Sunt legumele, fructele si animalele taranului Gheorghe bio?

Majoritatea oamenilor considera ca din start, daca e “de la tara,” e garantat mai sanatos. Si eu credeam pana de curand ca legumele si fructele de la tara, cumparate din piata, sunt mai putin pline de chimicale decat suratele lor in supermarketuri. Din pacate, nu prea este adevarat.

Surpriza cea mare mi-a venit dupa o vizita la tara si niste discutii cu oamenii de pe-acolo despre cum isi cresc ei legumele – ca in special de astea se ocupa cel mai mult. Cu atata balegar si fertilizatori naturali, credeam ca batranii de acolo nici nu stiu ce-s alea chimicale. Din pacate este adevarat – nu prea stiu, dar le folosesc.

Pe langa faptul ca vin “la oras” regulat sa cumpere de la “veterinar” insecticide (pesticide pe care le pulverizeaza peste legume sa le protejeze de daunatori), mai cumpara si ingrasaminte chimice la sac, sa creasca “mari si frumoase” toate cele pe care le au in curte.

Partea si mai proasta este ca majoritatea acestor persoane nu citesc indicatiile de pe saci si pun dupa ochi ingrasamantul, in principal bazandu-se pe principiul romanesc “cu cat mai mult, cu atat mai bine”. Ingrijorator, pentru ca toate aceste chimicale ajung, in cele din urma, in burtile noastre.

La carne si fructe, lucrurile stau ceva mai bine: din cate am inteles, nu pun ingrasaminte la pomii fructiferi ca “ar fi o prostie”. Nu se chinuie prea tare nici cu stropitul lor, deci fructele ar trebui, teoretic, sa fie mai bune.

La animale nu le dau antibiotice iar hrana este compusa din ce au prin gospodarie, nu prafuri cumparate la sac. Animale care cresc in aer liber (ma refer in special la pasari), care mananca verdeata si cereale si ce insecte mai prind ele pe acolo – acelea sunt cele mai bune animale!

Deci, pana la urma, cand vine vorba de lucruri crescute la tara, nu putem avea siguranta unor produse lipsite de ingrasamint chimic sau pesticide. In general, cu cat persoana pare mai autentic “de la tara” – de obicei vreo babuta simpla cu unghiile negre de la pamantul pe care l-a muncit – cu atat sansele sunt ca acele produse sa fie mai putin pline de porcarii. Dar cu siguranta nu se poate vorbi despre produse 100% organice.

PS: Evident, sunt persoane si persoane. Sunt constient ca pot exista o sumedenie de tarani care nu folosesc ingrasaminte chimice, insa pentru romanul de rand, acesta este destul de greu de gasit, cu atat mai mult cand vine vorba de facut cumparaturile in piata.

Sursa imagine: mewwhirl