Scandalul mierii de la Lidl – cum stă, de fapt, totul?

Mare scandal, mare, mai ceva ca ușor mai importantele, în umila-mi părere, Panama Papers! Astăzi, despre mierea din Lidl, de acum celebra “Miere polifloră de la Moș Costache”.

Cum stă treaba? Se pare că Asociatia Crescătorilor de Albine Timiș s-a hotărât că este imposibil ca o miere adevărată să fie vândută cu 9.99 lei (cât era prețul mierii poliflore de la Moș Costache), așa că au cumpărat un borcan și l-au trimis la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Capitală, pentru analize. Ce doresc ei? Să dovedească mârșăvia și anume faptul ca Mierea de la Moș Costache este un fals nenorocit.

Zeci de site-uri au sărit cu rezultatele, oferind datele și rezultatele analizelor, semnate și ștampilate pentru a dovedi că sunt pe bune. Vuiesc toate publicațiile pentru următoarele date:

mos costache miere 1

Toți scriu, oripilați, de rezultatele groaznice pe care le au aceste “analize”: au descoperit, fraților, 2.5 miligrame de hidroximotilfurfural la 100g de miere! 76% ”zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit”, iar aproape 3% ”zahăr usor hidrolizabil, exprimat ca zaharoză”!

Aoleu, murim cu toții! Ce ne-ai făcut tu, Moș Costache?????

Serios, acum, știe cineva care-i faza cu numerele alea? Dintre cei care comentează pe site-uri și pe Facebook, e clar că nu știe nimeni. Toți înjură, că așa-s românii deștepți, toți critică producătorul, toți critică magazinul Lidl, unii critică pe cine nu suportă ei, dacă tot e de criticat. Dar NIMENI nu știe ce înseamnă acele numere, ce-i ala zahar invertit, mai ales că dacă ne uităm atent pe buletinul de analize, una dintre descoperirile pe care nicio publicație nu le prezintă, este în tabel la secțiunea “adaosuri de falsificare”: absent, absent, absent. Toate adaosurile de falsificare sunt absente.

Cu alte cuvinte, pentru românii panicați și oripilați de nenorocirile produse de mierea de la Moș Costache, analizele arată că, de fapt, este vorba despre miere acolo și nu vreun fals. Dar articolele sunt făcute de așa natură încât să pară că este otravă în borcanele alea.

Nu mă credeți pe mine? Normal, așa și trebuie! (Deși, între noi fie vorba, n-ar fi trebuit ca jumătate din populație să sară ca arsă când a văzut atâta zahăr reducător acolo, fără să știe ce-i aia).

Hai să vedem întâi cam ce ar trebui să aibă o miere adevărată în ea, pe un buletin de analize făcut ceva mai cu cap. Îl avem mai jos, culmea, tot de la Moș Costache, care se pare că este mereu ținta atacurilor pentru prețul scăzut pe care îl practică:

mos costache miere 2

După cum scrie în document, o miere adevărată trebuie să aibă MINIM 70% zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit și maxim 5% zahăr usor hidrolizabil, exprimat ca zaharoză. În plus, nenorocitul ala de hidroximotilfurfural care sună înspăimântător, dar de care nimeni nu știe ce este, de fapt, trebuie să fie maxim 4%. Cu alte cuvinte, TOTUL ESTE ÎN REGULA sau macar asa pare din acele analize! (mai multe rezultate de analize de la diferite laboratoare, chiar din străinătate, publicate de Moș Costache aici).

Nu, n-am acțiuni la Moș Costache, nu am acțiuni la Lidl și nici n-am gustat vreodată mierea polifloră în cauză și nici nu plănuiesc s-o fac prea curând. Totuși, nu pot sta impasibil când văd atâta prostie în juru-mi, când văd oameni dându-se de ceasul morții fiindcă le sunt prezentate niște numere fără a li se explica ce înseamnă si fara ca ei sa incerce sa afle ce-i cu ele.

Pare a fi rău, deci e rău, așa că hai să-i înjurăm pe nenorociți: cam asta este mentalitatea la noi în ziua de astăzi și nu este altceva decât o mentalitate de oameni limitați. Haideți să creștem, haideți să căutam date, detalii și abia apoi să împroșcăm cu noroi!

Și mai rămâne o mare întrebare: “presa” care copiază unul de la altul lucruri care nu înseamnă nimic, de ce se numește “presă”? Surse, investigații, căutări de date – astea nu se pot face? Mie nu mi-a fost deloc greu cu Google-ul în față, ei de ce nu pot? Pentru că o știre de genul “rezultatele analizelor mierii de la Moș Costache arată că în borcane este chiar miere” n-ar atrage? Păcat!

Dar voi puteți face ceva: dați share acestui articol să afle toți pasionații de consum de miere care-i treaba cu zahărul ăla invertit!