Rezultate experiment: cât costă să mănânci bio o lună?

| |

In luna noiembrie 2015, m-am hotarat sa incerc un experiment: sa vad cat ar costa sa mananci exclusiv bio.

Am scris inițial despre experiment aici și am vrut să fac un update după două săptămâni, când cheltuielile păreau să o ia razna, dar din păcate timpul nu mi-a permis. Așa că vedem direct rezultatele finale ale experimentului bio timp de o lună!

Înainte de toate, trebuie să spun că personal cred că este imposibil, în momentul de față, cel puțin în orașul în care trăiesc eu (Drobeta Turnu Severin) să mănânci exclusiv organic.

Nu vorbesc despre prețuri, ci despre dificultatea de a găsi ceea ce îți trebuie. Mâncarea trebuie să fie cât mai variată cu putință, lucru imposibil momentan. De exemplu, ne-a fost aproape imposibil să găsim carne bio – se pare ca in general carnea de vita bio este cel mai usor de gasit. Rar am dat de-un pui bio.

Haideți să vă zic întâi, pe scurt, ce a însemnat “exclusiv bio” (care n-a fost deloc exclusiv), după cum am explicat și în primul articol:

– am folosit multe ingrediente pe care le aveam deja în casă (ulei, oțet, sare, miere, condimente, o mică parte mâncare: niște biscuiței organici, o pungă de năut bio și una de linte, tot bio).

– alimente care nu au fost bio: pește proaspăt, o parte din pâine (am găsit până la urmă pâine ecologică la Carrefour cam la vreo 2 saptamani de la inceputul experimentului), carne de porc (am mancat in total de trei ori), două ieșiri în oraș (nu sunt trecute la costurile totale), 6 ouă (am rămas fără și nu am mai găsit bio când am avut nevoie), trei avocado însemnând trei mic dejunuri pentru mine, brânză, mare parte din roșii și alte legume (în special pentru ciorbă).

De asemenea, de câteva ori când am fost la plimbare am cumpărat porcărioare care nu erau bio (covrigi, covrigei, lucruri de genul). Acestea sunt incluse in costul final pe luna noiembrie, dar nu au fost bio.

Cu alte cuvinte, cred că putem spune că dintr-o lună, cam o săptămână s-ar putea încadra lejer la mâncare “ne-bio”.

Probabil dacă ar fi să facem din nou experimentul, am reuși să consumăm mai mult bio, mai ales acum că avem ceva experiență, știm ce și când să cumpărăm de la magazine – și unde. Dar pana atunci, fiind la inceput de drum, aceste date sunt mai importante decat nimic. Si destul de interesante!

De unde am făcut cumpărăturile pentru luna bio?

Majoritatea mâncării a venit de la Dried Fruits acesta este site-ul meu preferat pentru mancare bio, unde gasesti cam tot ce vrei la preturi extrem de avantajoase. Am mai scris despre ei cand am facut prima comanda – si de-atunci am revenit, mereu multumit.

De acolo am cumparat ingrediente de baza: fasole, linte, orez integral, nuci si alune, paste bio, niste fructe deshidratate si cateva supe instant, bio, de test (nu foarte multumit de ele, evident). It total, coletul ne-a costat aproape 300 de lei si a reprezentat majoritatea alimentelor de baza.

Restul a fost cumpărat de la supermarketuri în general: Carrefour a fost principala noastră sursa de aprovizionare, fiindcă au probabil cea mai variată ofertă bio la noi în oraș. Cand nu gaseam ce ne trebuia in Carrefour, gaseam in Lidl.

Deci, excluzand niste foarte mici ocazii, pot spune ca nu am facut cumparaturile decat din trei locuri: Dried Fruits pentru majoritatea alimentelor de baza, Carrefour si Lidl pentru cele proaspete.

Am mai cumpărat pui bio de la o carmangerie locală, dar am dubii în privința faptului că era într-adevăr certificat organic (se vindea vărsat, neambalat).

Astept si la noi ceva de genul...
Astept si la noi ceva de genul…

În final, a trebuit să mergem o dată la DM: am cumpărat niște piureuri bio la borcan de la ei, pentru copil – au prețuri foarte bune. Am cedat ispitei și am mai luat niște pungi de covrigei și biscuiței, precum si pufuleti bio. Toate bune la gust dar cu siguranta nu chiar sanatoase – si destul de scumpe.

Cât a costat să mâncăm o lună bio?

Suntem o familie de 3: soția, băiețelul de 2 ani jumate și eu.

Inițial am vrut să separ cheltuielile (felurile de mâncare, fructele, dulciurile și porcărioarele, precum si mâncarea pentru copil), dar m-am încurcat până la urmă – iar separarea mâncării copilului care a mâncat deseori împreună cu noi era și mai dificilă – așa că am suma totală:

1999,95

Aproape 2000 de lei, suma incluzând și mâncarea care nu a fost bio (dar excluzand mancatul in oras).

Partea bună? Am mai rămas cu o parte din mâncarea cumpărată (mai avem cam o jumătate de pungă de chia, linte, miere, orez, fructe deshidratate și alune, plus ce mai rămăsese în frigider: niște lapte, iaurt, roșii și un castravete bio).

Estimez că mai avem mâncare în valoare de cel putin 100 de lei, dar nu o scad – las suma așa cum este, mai ales ca am si consumat din rezervele pe care deja le aveam.

Ce am învățat din luna bio?

Sincer, mie nu mi se pare extrem de scump, dacă într-adevăr există beneficii (alimente curate, lipsa conservanților și a chimicalelor).

Noi cumva reușim să cheltuim mult pe mâncare în fiecare lună, dar deja mancam cat de multa mancare organica puteam.

Din luna bio am învățat că este dificil să mănânci exclusiv organic in momentul de față.

In primul rand, comparativ cu produsele obișnuite, mâncarea organică exte extrem de scumpă. Au scazut mult preturile fata de cativa ani, iar oferta este mult mai variata, dar in acelasi timp preturile tot sunt mari.

Pe de altă parte, lucrurile cumpărate online, uscăturile, nu îmi par atât de scumpe: orez, paste, fasole și toate cele cred că vom încerca să le înlocuim cu varianta bio.

Nu ne-am simțit mai bine, mai sănătoși, mai împliniți mâncând bio. Nu am slăbit, nu ne-am îngrășat, nu s-a întâmplat nimic deosebit. Parcă am mâncat ceva mai puțin și parcă aș zice că am mâncat mai puține porcărioare decât de obicei, dar nu îmi dau seama.

Cel mai dificil este faptul ca nu ai acces mereu la tot ce iti trebuie. E nevoie de planificare. Noi am ramas o data fara oua si n-am gasit organice, asa ca am luat normale. Cu carnea, am mai zis deja – foarte greu sa gasesti exclusiv BIO, cel putin la mine in oras.

Iar apoi, avem alimente pe care nu simt neaparat ca trebuie sa le consum bio. Chiar exista lista dirty dozen and clean fifteen care te ajuta sa decizi ce produse ne-bio (exista acest cuvant oare?) nu sunt nocive.

Ce aș face diferit? În primul rând, aș comanda mai mult online. Prețurile sunt mult mai bune decât în magazine și merită efortul unei comenzi consistente o dată pe lună sau cand este nevoie. Am o lista cu cele mai bune magazine bio in caz ca va intrebati de unde puteti cumpara.

Acum știu mai bine prețurile din magazine și aș cumpăra mult mai mult de la Lidl, de exemplu, care mereu par să aibă câte o promoție si preturi in general mici.

Aș face stocuri dacă prind promoții, m-aș uita mai des la raionul cu termen de valabilitate scurt – cel puțin la noi în oraș, acolo ajung mereu produse bio. Cu ceva planificare, s-ar putea tine destul de bine costurile sub control.

IMPORTANT!

Asa cum am zis si in introducere, acest experiment a avut loc in luna noiembrie 2015. Preturile au crescut mult de atunci (nu doar in sectorul bio), asa ca astazi cu siguranta ne-ar costa mai mult. Dar am ales sa las costurile initiale in loc sa vin cu estimari fiindca asa mi se pare corect.

Aș continua să mănânc exclusiv bio?

Sincer, da. Aș face asta oricât de des aș putea, deși mintea mea refuză să accepte să plătească pe un avocado bio 10 lei, în cazul în care unul normal, mai mare, este 3 lei. Și tot așa.Dar cu siguranță nu o voi face.

În acest moment nu ne permitem să mâncăm exclusiv bio, dar voi continua să consum cât mai multe alimente organice: unele chiar sunt similare la preț cu cele normale asa ca… de ce nu?

Adica exact acum cateva zile era promotie la Carrefour si se vindea 1kg de ceapa bio cu 2 lei. La fel era si ceapa normala, iar cea la reducere nu parea sa fie extrem de veche sau cu probleme. Luat, mancat, fericit.

Trebuie luat în considerare, de asemenea, că am mers în această lună bio având cu un ochi în portofel. Probabil că am fi putut foarte lejer să cheltuim de trei ori mai mult pentru a lua toate “nebuniile” bio disponibile și trebuie să recunosc că multe dintre ele reușesc să îți fure atenția.

Partea proastă este că multe dintre ele nu sunt mai sănătoase (mult zahăr, multă grăsime, multe calorii). Deci mancarea bio nu este automat mai sanatoasa. Sigur, nu are aceleasi chimicale si pesticide ca mancarea traditionala, dar multe produse – in special cele semipreparate – sunt la fel de nesanatoase daca ne uitam la cantitatea de zahar, sare, grasimi…

Nu știu cât de folositoare sunt aceste date, dar sper să vă ajute. Puteți încerca un astfel de experiment timp de o săptămână, pentru a vedea unde sunteți. Sau puteți ignora complet “prostia asta bio”. Cum vreți!

Previous

Merită să cumperi dezumidificator? Eu l-am găsit pe cel mai bun

De unde cumpărăm mâncare bio ieftină şi bună?

Next

3 thoughts on “Rezultate experiment: cât costă să mănânci bio o lună?”

  1. bravo pentru experiment, si noi incercam sa luam in ultimul timp legumele si fructele doar bio, insa mai avem si scapari :)
    ce am observat insa, la magazinul bio de la mine din sat, ca au foarte mult junk bio – cipsuri, ciocolatele, bombonele, toate nebuniile de crackersi si lumea da, cumpara;
    ideea mea e daca tot faci un efort (mai ales financiar) sa mananci bio, oare de ce sa cheltui pe prostioarele alea? doar ca sunt bio?, ca pana la urma tot zahar rafinat consumi, indiferent ca e sub label bio sau nu…
    nu stiu cum e in Ro dar aici la capitolul bio, lidl au inceput sa fie destul de ok, gasesti castraveti, rosii, pastarnac bio; lamai/lime si banane si cateodata chiar si cartofi; de asemenea, mai gasesti, orez si paste; ce imi lipseste mie pt moment, din gama lor, la un pret decent, sunt detergentii bio
    completez ce am nevoie cu Delhaize (aka Mega image in Ro) care au majoritatea fructelor si legumelor si in varianta bio

    Reply
    • Din pacate, multi nu citesc lista de ingrediente si cred ca daca sunt “bio” automat toate produsele sunt sanatoase. Noi nu luam de obicei acest tip de junk food bio, dar luna asta de dragul experimentului am facut-o (trebuie sa recunosc ca eram si putin curios sa gust din toate :)

      Dupa cum am zis si in articol, Lidl devine incet-incet favoritul meu.

      Depinde foarte mult, in Romania, orasul: chiar acum m-am intors dintr-o mica vizita in Brasov, iar oferta bio acolo, inclusiv in Carrefour, este mult peste ce avem in orasul meu. Plus, am gasit un Salad bar organic cu preturi decente (14-16 lei o salata mare), deci cel putin cand vine vorba de Romania, este totul mult mai usor daca traiesti intr-un oras mai mare.

      Reply
  2. E cam greu la noi cu bio.In primul rand mi se pare ca se subintelege ca daca e bio trebuie sa fie si scump, si majoritatea comerciantilor exact asa procedeaza. Nu prea e corect. Nu stiu cati dintre noi si-ar permite numai produse bio. Ce incerc eu sa fac , este ca folosesc cat mai multe produse de la tara, mai putin foratate ca sa se dezvolte( nu-mi trebuie neaparat rosii de 1 kg bucata, sau pui de 2 kx), sa renunt la prostioare, sa iau vin de la producatori mici si clasici, nu cu tot felul de masinarii de stors, fermentat, etc.

    Reply

Leave a Comment