Provocare acceptata: doua zile pe luna fara a cheltui un ban

ziua fara cheltuieliDe ceva timp incoace, mai exact de cand am inceput sa fac un buget lunar si sa tin evidenta tuturor cheltuielilor, am observat ca nu trece nicio zi in care sa nu cheltuiesc ceva. Serios, in ultimele 7 luni, excluzand zilele de sarbatoare, fie ca era ploaie, fie ca era zapada, fie ca era weekend, eu cheltuiam ceva. Nu neaparat mult, dar cheltuiam, lucru care ma deranja cumplit. Citeam pe bloguri straine despre persoane care nu cheltuiesc decat o data pe saptamana si nu intelegeam cum e posibil. Ei n-au nevoie de o paine? Ei nu beau cafea? Nu mananca un covrig?

Am incercat de multe ori sa imi impun sa nu cheltuiesc niciun ban, macar o zi pe saptamana. “Sa imi impun” e mult zis fiindca, de fapt, nu faceam nimic in privinta asta ci doar imi ziceam ca ar fi bine. Dar uite ca s-a intamplat sa apara si o provocare pe aceasta tema, una binevenita, pe care o accept cu drag.

Iulia, pe blogul Economisim, lanseaza provocarea ca in urmatoarea luna sa avem doua zile in care sa nu cheltuim nimic. Sunt si niste reguli de bun simt, pe care le prezint mai jos:

  • să nu cheltuiți mai mult în ziua precedentă, în ideea că a doua zi nu veți putea cheltui nimic
  • să vă asigurați totuși că aveți benzină/abonament/bilet, sau să știți că puteți parcurge distanța pe care o doriți pe jos
  • să nu cheltuiți, pur și simplu. Dacă ați uitat să luați pâine, descurcați-vă fără (există cartofi, mămăligă și chiar pâine făcută în casă). Dacă vă amintiți că nu ați cumpărat ceva, găsiți o soluție de înlocuire

Parca altfel va merge treaba atunci cand esti intr-o competitie, si sper sa o pot duce pana la capat, fara esecuri. Bine-nteles, daca vreti sa va alaturati, sunteti bine veniti – the more, the better, cum ar zice francezul.

Care este ideea din spatele acestei provocari? 2 zile pe luna in care sa nu cheltuiesti nimic poate parea floare la ureche. Pentru mine, care de 7 luni incoace (probabil mai mult, dar de atunci imi notez cheltuielile), dau o suma – oricat de mica – in fiecare zi, va fi dificil. Este mai bine sa incepem cu o provocare mai usor de indeplinit, decat sa punem din start 7 zile pe luna, sa esuam, si sa ne zicem ca nu este posibil. Luna aceasta doua zile, luna viitoare 4 zile, si poate ajungem si la cele 7 zile (poate chiar consecutive, in cele din urma).

Ideea nu este sa nu cheltuiesti, pur si simplu, ci acei bani pe care i-ai cheltui sa ii pui de-o parte. Sa ii ECONOMISESTI. Iulia propune ca pentru fiecare zi in care nu cheltuiesti nimic, sa pui deoparte 10 lei, simbolic, iar la sfarsitul anului sa vezi cat s-au adunat acolo. Ca o cutiuta cu surprize (iar suma ti-o alegi tu, fie ca este un leu, fie ca sunt 100).

Sa-i dam drumul, deci!