close
De toate

Propun o noua campanie de interes national

campanie de studiu

Citeam azi dimineata despre rezultatele ingrijoratoare la simularea examenului de Bacalaureat de anul acesta: aproape 60% dintre elevii de clasa a XII-a au picat. Probabil jumatate dintre ei, daca ar citi acum, n-ar stii ce-nseamna “csii-a” asta. Probabil ca niciunul dintre cei care a picat nu realizeaza cat de importanta este educatia in viata de zi cu zi… asa ca eu mi-am imaginat trei scurte posibile spoturi de dat la TV ca “spot de interes national” dupa un “consumati doi litri de lichide pe zi” si “evitati excesul de sare, zahar si grasimi”. Poate s-o gasi cineva sa le transforme in realitate si sa convinga tinerii ca educatia este importanta!

Spot I: Invata sa traiesti

O nava spatiala, grav avariata de niste sabotori care au declansat procesul de autodistrugere. Flacari si explozii, echipaj ranit, intins pe jos, plangand. Vocea metalica anunta secundele ramase pana la autodistrugere: “25… 24… 23….” Un baiat, teafar si nevatamat, alearga pe culoar inspre camera de comanda. Cu mana tremuranda, il atinge pe capitan pe fata si intreaba:

– Care este codul pentru oprirea autodistrugerii?

Capitanul abia reuseste sa deschida ochii. Realizeaza ca nu are puterea sa scoata multe sunete, dar inainte de ultima suflare, sopteste: “PI”.

Un ultim cadru cu copilul in fata consolei de comanda. Apasase tasta 3, iar mana ii tremura deasupra celorlalte taste. Nu stie valoarea lui Pi. Vocea metalica numara sec: “3… 2… 1…”

Splash pe ecran cu mesajul: Invata… sa traiesti!

Spot II: O litera face diferenta

Imagini rapide, succesive, prezentand un baiat in mai multe ipostaze: acum cu ambele maini in aer, strigand de fericire; acum lovit si murdar, prabusit la pamant, plangand; acum primind o medalie in fata multimii care il aplauda; acum fiind strapuns de o sageata, apoi de inca una, apoi de inca una; acum terminand primul o cursa, cu fericirea citindu-i-se pe fata; acum mergand incet, cu capul in pamant, ultimul care termina cursa. La sfarsitul imaginilor, apare textul: “O litera face diferenta. Mai bine sa fi invins decat sa fii invins!”

Spot III: Invata pentru toti

Camera zboara pe deasupra unei micute insule in mijlocul oceanului – insula naufragiatilor. Cadru cu o gramada de barbati barbosi, cu haine jerpelite, parca veniti din epoca de piatra, stransi in jurul unui baiat la vreo 16 ani, curat, cu haine moderne, care citeste intr-o carte. Ridica privirea din carte, se uita undeva in stanga si face semn din mana ca nu e bine. Tot cu mainile face semn ca ceva trebuie intors la 180 de grade.

Cadru cu alti barbosi intorcand o elice uriasa a unei barci in pozitia corecta, in apa. Din spatele lor se aud urale si ovatii. Baiatul lasa jos cartea, pe coperta careia se poate citi: “Constructia barcilor pentru incepatori.”

Cadru cu baiatul la carma barcii in care se afla toti barbosii, privind cu admiratie inainte, iar in departare incep sa se contureze formele unor cladiri.

La final apare textul: “Invata. Pentru tine. Pentru toata lumea.”

Si cam astea ar fi ideile mele pentru o foarte necesara campanie care, sper eu, i-ar convinge pe elevii de astazi ca educatia – si nimic altceva – ii face oameni si, mai mult, ii pregateste cu adevarat pentru viata.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014. Proba sponsorizata de Reeija, singurul magazin online pe care trebuie sa-l vizitezi daca esti in cautare de genti.

Sursa imagine: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Tags : cadouri femeiEducatieGentiGenti damaReeija

4 Comments

  1. Cifra de 40-50% de tineri nascuti in anul x sa ia Bac. este si in alte tari. Nu toti suntem capabili de memorat formule, teorie, multi suntem facuti pt lucruri practice: electricieni, croitorese, coafeze, tamplari, fotbalisti etc.
    Ce cauta acesti copii la BAC – habar nu am.
    Educatia nu incepe la televizor. Educatia incepe in familie, cand se inchide televizorul.

    1. Foarte bine zis! Mai ales ca sistemul nostru de invatamant nu e chiar cel mai bine gandit si ar mai avea nevoie de ceva actualizari. Pentru ca, sincer, chiar nu-mi folosesc prea mult toate lucrurile memorate in timpul scolii…

Leave a Response