Până la urmă, este România una dintre cele mai ieftine țări din Europa?

este romania cea mai ieftinaVisez de ani buni să plec din România și să locuiesc într-o țară pe care eu o consider mai civilizată, mai curată și mai atractivă decât cea în care sunt acum. Am citit, m-am interesat, am făcut chiar propriul research și, în urmă cu ceva timp, am ajuns la o concluzie paradoxală: România nu este nici măcar cea mai ieftină țară din Europa. Poate chiar vă amintiți că în urmă cu ceva timp am făcut o comparație cu prețurile din Spania – una care dovedește adevărul trist: suntem săraci, dar plătim mai mult decât bogații.

Ei bine, acum am o părere ceva mai clară despre cum stă treaba, preț vs. preț, între România și surorile ei mai mari din Europa. Am fost într-o vacanță prelungită în Europa – 30 de zile, mai exact – și chiar dacă stilul de viată din vacanță nu poate fi comparat cu cel din viața de zi cu zi, am putut trage concluziile complete, privind totul în ansamblu și refuzând să ignor elemente doar pentru a-mi reieși mie că România e vai de mama ei.

Dacă este să ne plimbăm prin supermarketuri, așa cum am făcut eu, vedem că într-adevăr România are, paradoxal (și inacceptabil, zie eu) prețurile mai mari. Comparația am făcut-o în Munchen, considerat unul dintre cele mai scumpe orașe din Germania. Cam toată mâncarea de supermarket (eu m-am nimerit într-un Lidl pentru comparații) este mai ieftină decât ce găsești în România – sau similară la preț. Tot ce înseamnă produse pentru bebeluși – de la mâncare la obiecte de igienă: mai ieftin. Alimentele bio? MULT mai ieftine.

Deci România este o bătaie de joc, mai scumpă decât restul țărilor din Europa!

Acesta este doar un adevăr parțial. În viața de zi cu zi, nu ai nevoie doar de mâncare din supermarket, ci multe alte lucruri. Începând cu locul în care să locuiești – unde chiriile sunt mult mai mari decât în România, iar prețul unui apartament cu adevărat bun pare imposibil raportat la chiriile din România – și terminând cu transportul în comun, restul lucrurilor necesare pentru viața de zi cu zi sunt, per total, mai scumpe decât la noi.

Vrei fructe și legume proaspete? Sigur nu vei găsi, cum e la noi, ceapă cu 1 leu legătura sau roșii cu 3 lei in plin sezon. Nu prea vei găsi piețe și țărani, în primul rând, dar asta e altă poveste…

Vrei sa mai ieși și tu să socializezi cu prietenii? Sau să mănânci o dată pe săptămână în oraș? Atuci vei plăti mult mai mult decât în România. Înghețata e mai scumpă, pâinea e mai scumpâ, covrigii sunt mai scump… într-adevăr, multe sunt mai scumpe.

Carțile, educația, transportul în comun, cinematograful și DVD-urile (pentru că prin țările civilizate lumea plătește pentru filme, nu le ia, ca noi, de pe torrente). Cât economisești cumpărând mâncare într-un supermarket, cheltuiești (cu ceva în plus) pe ici-colo.

Vorbind strict despre prețuri (pentru că, în final, dacă ai de ales, mai iei în calcul și calitatea vieții și a oamenilor din jur – precum și alte aspecte personale), am un prieten care mi-a zis că se descurcă, la limită, în Germania, cu 900 de Euro pe lună. Mătușa soției mele, în Italia, își pune bani de-o parte din cei 900 de Euro pe lună. O cunoștință din Spania cheltuiește 1,000 Euro pe lună pentru 2 persoane (și doi câini). În Malta, 1,000 de Euro sunt suficiente pentru 2 persoane, conform altor cunoștințe. Ba chiar o prietenă bună reușește să se descurce fără probleme în Nisa, în Franța, cu 600 de Euro pe lună (dar nu plătește chirie, locuind împreună cu părinții).

Eu personal calculasem – și sunt 100% convins că am dreptate, după cele 30 de zile petrecute în vacanță prin Europa – că 1,500 de Euro ar fi suficienți, pe lună, pentru o familie cu copil mic (excluzând costuri de gradiniță sau școală care sunt foarte mari).

În același timp, cum aceeași sumă de bani (sau cu sumele menționate mai sus), te-ai descurca mult mai bine în România. Ți-ai permite mai multe. Standardul vieții ar fi – sau ar putea fi mai ridicat. Ai duce-o bine, cum se zice pe la noi.

Deci, în concluzie, să răspundem întrebării din titlu: este, până la urmă, România una dintre cele mai ieftine țări din Europa? DA!

Întrebarea cheie, însa? Faci banii ăștia în România?

Asta am înteles eu, în sfârșit, că trebuie luat în calcul: nu contează cât costă un măr într-o țară și cât costă în alta. Dacă-un un leu iar tu câștigi 5 lei într-o lună, ți se pare scump. Dacă-i un leu iar tu caștigi 5,000 – atunci poți zice că e ieftin. Nu prețul în sine contează, ci puterea de cumpărare.

România este ieftină. Este foarte ieftină. Dar dacă ai avea exact același job în altă țară din UE, mai mult ca sigur că ai câștiga mai mult și brusc, prețurile mari din acea țară (văzute raportându-te la cât câștigi în România) nu vor mai părea așa mari.