Merită să mai punem conserve peste iarnă?

Începutul de septembrie înseamnă pentru mine, de anul trecut cel puțin, începutul febrei conservelor. Murături, zacuști, legume la congelator… acum este momentul perfect pentru a le face pe toate, pregătindu-ne pentru sezonul rece.

Anul acesta, față de anul trecut, am pus ceva mai multe borcane în cămară și încă nu le-am terminat pe toate. Am citit un articol despre alimentele pe care le conservăm peste iarnă scris de Iulia și mi s-a făcut poftă să îmi împărtășesc și eu ideile, plus câteva păreri legate despre utilitatea conservării alimentelor acasă vs. cumpăratul lor din magazin.

merita sa punem conserve

Vom începe cu începutul și anume lista alimentelor pe care le conservăm noi peste iarnă:

1. Murături: anul trecut am pus prima dată castraveți în saramură și nu au ieșit chiar pe gustul meu. Anul acesta, am schimbat puțin rețeta și am mai mare încredere în ei, așa că am pus ceva mai mult: 5 borcane avem în total față de 3 anul trecut. Urmează să mai pun, pentru prima dată, gogoșari în oțet, fiindcă îmi plac mie foarte mult. Voi începe tot cu 2-3 borcane, să vedem cum ies.

2. Zacuscă de vinete, ardei și fasole. Ne place tuturor zacusca, iar anul acesta am făcut 10 borcănele de zacuscă – unul deja s-a dus că nu se poate altfel. Anul trecut am făcut zacusca doar din vinete, ardei și ceapă (fără ulei). Anul acesta am adăugat fasole boabe în plus și la o cantitate de aproape 10 kilograme (inițiale) am folosit și 100ml de ulei. A ieșit o zacuscă delicioasă și extrem de sănătoasă – nici nu-ți vine să crezi că nu are ulei. Sau, mă rog, că are atât de puțin și nimic nu e călit!

3. Vinete la congelator: am copt vinetele și le-am pus în congelator pentru salată de vinete peste iarnă. Avem în jur de 5 pungi, nu cred să mâncăm mai des.

4. Ardei copți la cuptor: vom pune tot cinci pungi. În fiecare pungă lăsăm un ardei în plus, pe care îl folosesc mereu când fac hummus: un ardei copt adăugat în hummusul de casă îl face extrem de bun!

5. Pastă de ardei: încă nu am făcut-o, dar urmează câteva borcănele în viitorul apropiat. Vom face din 3 kilograme de gogoșari, dați prin mașina de carne și fierți cu sare, până când scade la jumătate conținutul. Delicios!

6. Legume pentru ciorbă: chit că se găsesc mereu legumele pentru ciorbă, obișnuim să le punem la congelator mai mult din comoditate. Avem legume rase pentru 15-18 zile de ciorbă. De asemenea, avem și câteva pungi de ardei kapia tăiat cubulețe pe care îl folosim la diferite mâncăruri.

7. Magiun de prune: încercăm să eliminăm pe cât posibil zahărul din alimentație, așa că “dulceața” noastră este magiunul de prune. Îl cumpăram de obicei din magazin, dar prețul celui făcut acasă este de 4-5 ori mai mic, iar rezultatul la fel de bun!

8. Ouă murate: Nu sunt neapărat puse peste iarnă, căci am auzit că nu ar ține decât o lună, însă am vrut să le încerc. Încă n-am apucat să le degust – nici nu știu la ce să mă aștept în privința lor!

9. Dovleci plăcintari: Se apropie timpul lor și vom avea câteva pungi bune de dovleci rași, puși la congelator pentru plăcinte sau deserturi rapide. Eu personal nu mă dau foarte mult în vânt după ei, dar soția da, deci se mănâncă!

De pe listă ne lipsește varza murată care, culmea, până acum era singura pe care o puneam peste iarnă. Dar de când ne-am mutat, nu prea avem loc nici măcar pentru un butoiaș de varză, așa că ne mulțumim cu ce găsim în comerț. În rest, cam astea sunt alimentele pe care le conservăm peste iarnă. Un sfat: neapărat puse etichete cu data și ce se află în punguță/recipient când vine vorba de alimentele din congelator.

Merită să mai punem conserve peste iarnă?

După o zi de curățat legume, fiert la ele, amestecat și tot așa, parcă începi să te întrebi: chiar merită să fac asta? Din fericire, există nenumărate opțiuni în comerț care să satisfacă mai toate nevoile. Adică gasești alimente fără conservanți și alte prostii pe care nu le-ai pune acasă, gustul este foarte bun… de ce să te mai chinui să pui conserve?

Unul dintre motive ar fi cel financiar, deși nu în toate cazurile produsul făcut acasă este mai ieftin. La noi cu siguranță zacusca a ieșit cam la același preț (chiar mai scumpă dacă am lua și prețul borcanului în calcul), dar zacuscă precum a noastră nu găsim în comerț – adică fără sau cu foarte puțin ulei.

În rest, cam toate alimentele pe care am ales să le conservăm încă ies mai ieftine decât cele din comerț: castraveții murați sunt de 3-4 ori mai ieftini și sigur fără conservanți, magiunul este mult mai ieftin și el (cam de 5 ori mai mic prețul pe borcan făcut acasă) deci se strâng și niște economii…

Al doilea motiv pentru a pune conservele acasă este acela că știi exact ce este în ele. Personal, am început să îmi pierd puțin câte puțin încrederea în etichetele produselor: chiar dacă se găsesc multe conserve care nu au trecuți conservanți sau lucruri pe care nu le-aș dori în mâncare, nu sunt 100% sigur că ele într-adevăr nu au fost folosite. Plus, nu știu exact care era starea fructelor/legumelor înainte de preparare…

Cu toate astea, este ceva de muncă pentru a pune aceste conserve peste iarnă. Ne e din ce în ce mai greu să găsim timpul necesar, viața se trăiește la altă intensitate și complet altfel față de acum câteva decenii, iar oferta din magazine o egalează pe cea din cămară fără mari probleme.

Totuși, este plăcut. Parcă altfel te bucuri de o mâncare pe care știi că ai pregătit-o cu mâna ta, în care știi exact ce ingrediente ai pus, pentru care tu însuți ai muncit. Și ce pierzi, până la urmă? Câteva ore pe care altfel le-ai consuma pe Facebook sau prin alte locuri în care, de fapt, ai pierde timpul? Nu cred că suntem chiar atât de ocupați, cu lucruri chiar atât de serioase, încât să nu găsim timp pentru a pune niște conserve pentru iarnă.

Voi ce ziceți? Mai are sens să conservăm acasă alimente sau e mereu magazinul aproape?