close
CriptomonedeFeatured

Merită să investim în criptomonede? (Bitcoin, Ether etc)

merita sa investesti in bitcoin criptomonede

Majoritatea persoanelor, când aud despre Bitcoin sau criptomonede, sunt cel puțin sceptice. Știu, pentru că și eu am fost sceptic până de curând. Până la urmă, orice lucru nou și neînțeles este greu de acceptat, nu?

Adică… este imposibil ca o monedă digitală (care nu există fizic, pe care nu o poți băga într-un portofel tradițional) – cum ar fi Bitcoin sau Ether – să valoreze ceva, nu? Să fie pe bune. Să merite să investești în ea. Să valoreze ceva.

Dar realitatea este complet diferită. De exemplu, dacă ai fi cumpărat Bitcoin (cea mai populară criptomonedă momentan) în 2010, in valoare de 100 de dolari, acum ai avea 75,000,000 de dolari – vezi articolul pe Washington Post.

Partea interesantă știți care este? Că articolul de pe Washington Post a fost scris în mai 2017. Atunci, o monedă Bitcoin costa 2,200 USD. Astăzi, la sfârșitul lui august, este peste 4,000 USD. Deci, acei 100 de dolari din 2010 valorează, chiar în acest moment, 133,000,000 USD.

O SUTA TREIZECISITREI DE MILIOANE

Tot așa, dacă te-ai fi hotărât să investești, în mai 2017, 100 de dolari în Bitcoin, la sfărsitul lui august 2017 ai fi avut 181 de dolari. Nu la fel de spectaculos ca milioanele de mai sus, dar fantastic din punct de vedere al profitului, procentual: o creștere de 81%.

Evoluția prețului unui Bitcoin de la începutul anului

Dar poti transforma monedele astea virtuale în bani adevărați?

DA!

La fel ca orice monedă tradițională, Bitcoin poate fi transformată direct, în bani tradiționali. Dolari americani. Euro. Lei.

La fel, poți cumpăra Bitcoin cu bani tradiționali (cam singura metodă astăzi), folosind transferuri bancare. Sunt nenumărate site-uri unde poți face asta, inclusiv site-uri românești.

Chiar am rămas surprins să văd că există deja câteva site-uri românești unde poți cumpăra sau vinde Bitcoin. Ba chiar au început să fie instalate ATM-uri unde poți face asta. De-a dreptul fantastic, aș zice la o primă vedere. Dar cred că acesta este doar începutul.

(Din câte am văzut, cursul la exchange-urile românești pare cam slăbuț, comparându-l cu cel de afară. Cel puțin dacă ai USD sau EURO disponibili. Dacă nu – și trebuie să schimbi întâi lei în USD sau EURO, apoi să cumperi Bitcoin – s-ar putea ca prețul la companiile din afara țării să ajungă tot pe-acolo. Nu am calculat aici fiindcă eu am deja USD).

UPDATE: Am facut calculul si se dovedeste ca e mai profitabil sa cumperi de la un exchange din Romania. Poti citi articolul aici pentru a invata cum sa cumperi Bitcoin si alte criptomonede la noi in tara.

Ce este Bitcoin? Ce sunt criptomonedele?

Bun… sper că paragrafele de mai sus v-au captat atenția măcar puțin. Pentru că acum intrăm în lucruri ceva mai avansate – pe care nici eu nu le stăpânesc încă foarte bine. Adevărul este că, deși citesc diferite rapoarte și urmăresc persoane care fac bani frumușei din criptomonede, abia de vreo lună am început să mă documentez serios.

Toată treaba asta cu criptomonedele și mai ales ce sunt și cum funcționează ele este destul de dificilă și pare extrem de greoaie la început, dar dacă investești ceva timp pentru documentare, începe să aibă sens.

În cazul meu, când s-a aprins beculețul, am înțeles de ce mulți oameni consideră criptomonedele banii viitorului și guvernele se tem de această monedă (vezi articolul din Investopedia pentru detalii). Tranzacțiile sunt anonime. Nu se plătesc taxe (încă – deși dacă transformi Bitcoin în monedă tradițională, trebuie să declari și să plătești taxe). Totul este decentralizat. Nu există o persoană sau un grup de perosane care să controleze totul. Și multe, multe alte avantaje.

Practic, fără a intra în detalii complexe – și, credeți-mă, sunt foarte complexe! – Bitcoin poate fi văzut ca un computer uriaș care încă se construiește. Sunt 100 de milioane de oameni care lucrează să îl construiască, bucățică cu bucățică – și toți au la dispoziție 100 de milioane de piese care sunt împrăștiate pe jos. Unii construiesc mai repede – câte 100 de piese, alții doar câte 10, alții doar 1 din când în când. Fiecare primește o parte din computer în funcție de cât a contribuit la construcția lui, și fiecare persoană poate vinde sau cumpăra din piesele deținute. Ba chiar persoane care nu au construit deloc pot cumpăra piese de la cei care au.

Partea interesantă? Computerul construit începe să ruleze programe pentru alți oameni – care poate nici nu au lucrat la construirea lui. Astfel, incepe să genereze și el venituri din urma operațiunilor, deci valoarea sa ca întreg crește – automat crescând valoarea pieselor deținute de cei care l-au construit.

Este un exemplu extrem de simplificat, dar în mare acesta este principiul din spatele criptomonedelor. Și fiecare monedă (există cam 1,000 în momentul de față) face altceva: de la asigurarea securității diferitelor site-uri, oferirea de spațiu de stocare in sistem de Cloud, tranzacții financiare, modalități de plată, jocuri etc.

Unele sunt mai bune decât altele. Unele vor deveni foarte populare și valoroase. Altele nu vor fi interesante și, cel mai probabil, vor dispare la un moment dat – sau nu vor mai valora nimic. Altele nici măcar nu sunt făcute pentru a valora prea mult și există doar de dragul distracției (vezi moneda Dodge, bazată pe un meme popular).

Dar adevărul este că în momentul de față, piața mondială a criptomonedelor depășește valoarea de 150 de miliarde de dolari. Și crește constant.

Hei, dar nu am 4 mii de dolari să-mi iau un Bitcoin!

Mulți se gândesc la asta văzând prețul prohibitiv. Dar realitatea este alta: nu trebuie să cumperi 1 Bitcoin sau mai multe monede. La fel ca și banii tradiționali, există subdiviziuni de Bitcoin. Asta înseamnă ca poți transforma 10 dolari, 25, 50 sau cât vrei în Bitcoin și/sau în alte criptomonede. Investești cât ai sau cât vrei.

Un balon gata să pocnească?

Atunci când a fost lansat Bitcoin, toată lumea spunea că nu este nimic mai mult decât un fâs. A crescut greoi inițial, iar când un Bitcoin a ajuns să valoreze 100 de dolari, “experții” au început să spună că este doar un balon de săpun, gata să pocnească.

Bitcoin a tot crescut. Când a ajuns la $1,000, și mai multe voci au început să avertizeze că moneda se va prăbuși. La fel s-a întâmplat când a ajuns la 2,000. La 3,000. Acum se vinde o monedă cu peste 4,000 de dolari BUCATA!

Este un balon care va pocni la un moment dat? Cel mai probabil, da! Însă în momentul de față, tot crește. Cam toate criptomonedele pe care le-am văzut eu – cele importante, cel puțin – sunt în creștere. Există riscul ca valoarea lor să cadă, să se prăbușească, dar este foarte puțin probabil ca asta să se întâmple prea curând.

Eu personal am ajuns să cred cu tărie că încă este extrem de profitabil să investești în criptomonede.

Este extrem de dificil, cel puțin din România – și vom vorbi despre aceste proceduri într-un articol viitor. Dar nu merită să te chinui 5 ore, 10 ore, 100 de ore pentru a face niște mutări care ar putea să-ți schimbe complet viața?

Sunt persoane care estimează că Bitcoin va depăși valoarea de $20,000 bucata în câțiva ani. Asta înseamnă ca 100 de dolari acum vor valora 500 de dolari atunci, dacă se întâmplă asta. 1000 de dolari vor fi 5000. Și asta dacă ne gândim doar la Bitcoin.

Dar sunt 1,000 de monede disponibile pe piață. Foarte multe se vând cu un cent sau 10 cenți. Iar aici este, de fapt, potențialul pentru profituri uriașe. Este suficient ca o monedă care valorează acum 1 cent să valoreze 1 dolar peste un an și deja suta ta devine 10,000!

În situația asta, parcă-ți vine și ție să riști 100 de dolari, nu? Mie sigur da!

Riscuri

Am menționat mai sus că există riscuri. Cât de mari sunt și care sunt riscurile?

Pai, pentru siguranță, putem zice că există riscul să pierzi toți banii. Este un risc infim – aș merge atât de departe încât să spun că este imposibil, dar poți pleca de-aici.

Cu siguranță există riscul să pierzi bani. Bitcoin valorează acum peste 4 mii de dolari, dar este posibil să scadă. Mereu a crescut până acum și trendul pare să continue, dar orice este posibil. La fel și celelalte criptomonede – pot să crească foarte mult, dar pot să și scadă.

Este ca o bursă aici. Un schimb valutar. Prețurile urcă și coboară. Singura diferență este că aici încă nu par să fi lovit pragul superior.

Iar acum părerea mea este că cel mai mare risc este acela de a nu investi în criptomonede. Nu neapărat Bitcoin – care poate fi văzut un fel de metodă de păstrare a banilor – ci alte criptomonede, dar doar după ce se face un research puternic înainte.

Planurile mele

Deși sunt foarte departe de a mă numi cunoscător în ale criptomonedelor, eu vreau să testez apele puțin. Le văd ca pe o oportunitate și sunt gata să risc niște bani pentru a mă convinge că am dreptate. Încă nu înțeleg complet acest ecosistem (și sunt multe de înțeles), dar eu cred că și cineva cu minime cunoștințe poate să facă un profit micuț.

Eu plănuiesc să abordez situația în două moduri:

1. Voi investi o sumă de bani în criptomonedele principale: jumătate în Bitcoin, 25% in Ether și 25% într-o altă monedă în care am încredere. Nu mă voi atinge de acești bani timp de un an.

2. Voi cheltui aceeași sumă pentru a cumpăra Bitcoin, pe care îl voi transforma într-o serie de criptomonede, pe care le voi vinde și cumpăra pentru a obține profituri (sper eu) ceva mai rapide. Practic, un fel de day trading – deși eu plănuiesc să urmăresc piața și să vând, dacă este cazul, săptămânal sau lunar.

Vreau să am un portofoliu mai variat aici: 5-6 monede, eventual să investesc într-un ICO (practic să risc și să cumpăr criptomonede înainte ca acestea să fie lansate – extre de riscant, dar acolo unde sunt cele mai mari riscuri sunt și cele mai mari șanse de profit). N-am mai făcut asta niciodată, deci șansele să pierd bani sunt mari. Este bine, zic eu, că sunt conștient de asta. Orice e posibil.

Foarte important este ca orice persoană care investește în criptomonede mai mici, să viziteze site-ul lor și să vadă despre ce e vorba. Ce face acea monedă. Ce persoane sunt în spatele ei. Sunt de încredere sau nu? Par șanse reale ca aceasta să crească în valoare în viitor? Documentare intensă.

Eu asta plănuiesc să fac și deja pot spune, cu mâna pe inimă, că începutul este extrem de dificil – transformarea banilor reali în Bitcoin – deși odată pornit sistemul, viitoare tranzacții vor fi mult mai ușoare. Și ai tone de site-uri pe care să le citești, să te documentezi. Dar cred din tot sufletul că merită.

Și sper ca și cititorii acestui blog, pe care îi știu oameni extrem de inteligenți, să nu ignore – așa cum am făcut eu în ultimul an – criptomonedele. Nu vă zic să investiți și în niciun caz nu zic să aruncați toate economiile în cumpărarea lor, dar vă zic să aruncați un ochi, să faceți un research, să vedeți cam cum merge piața momentan. Poate vă veți hotărî, la fel ca mine, că merită să încercați măcar. Și poate acea încercare se va transforma în foarte mulți bani cândva.

Eu cu siguranță vă voi ține la curent cu tot ce învăț despre criptomonede și voi încerca să fiu cât se poate de transparent în privința investițiilor și (sper eu) câștigurilor. Dacă nu – măcar eșecurile mele vor folosi drept lecții celor care sunt interesați de Bitcoin, Ether și toate celelalte criptomonede.

Iar acum, predau ștafeta. Ați auzit despre criptomonede? Ați început deja să jonglați cu ele – sau poate aveți niște Bitcoin printr-un portofel digital? Este ceva în ce ați învesti sau sunteți, cum erau mulți oameni cu câțiva ani în urmă – sceptici?

Tags : bitcoinbitcoin ghidbitcoin meritacriptomonedemerita sa cumpar bitcoinmerita sa investesti in criptomonede

6 Comments

 1. De bitcoin am auzit dar nu mi-a starnit increderea. Mi s-a parut prea artificial pt anii aia 2011. Abia astept sa vad cum vei evolua/ ce vei face!

  1. Eu il urmaresc de ceva timp si tot n-am avut incredere in el. Sa speram ca n-am hotarat sa intru la finalul balului 🙂
   Oricum, cumpararea de monede s-a dovedit extrem de laborioasa, abia astazi am reusit sa fac primele tranzactii cu sume mai mici – si bine am facut cu sumele astea mici, ca am si inceput cu stangul. Voi scrie un articol despre asta. Sa vedem cum merge.

    1. Da, lucrez la acel articol – sa speram ca il public astazi. Pretul a scazut extrem de mult acum, cred ca e un moment prielnic sa se mai faca cumparaturi 🙂 Desi unii zic ca mai cade putin inainte de a isi reveni.

  1. Am scris aici despre cum sa cumperi monede, in general: http://www.sanatosvoios.ro/cum-sa-cumperi-criptomonede-romania-bitcoin-eth-etc/

   In legatura cu monedele care nu sunt lansate, exista diferite moduri de a le primi sau cumpara. Tot ce trebuie sa faci (si nu este usor) este sa faci research: bloguri, reddit, steemit… diverse surse vor lista monede care urmeaza a fi lansate si pe care poti sa le cumperi la pre-sale. Mare grija aici insa fiindca preturile de pre-sale incep sa fie mai mari decat pretul monedei dupa lansare (plus ca exista riscul ca moneda in sine sa nu mai vada lumina zilei).

Leave a Response