close
CriptomonedeFeatured

Merită să investim în criptomonede? (Bitcoin, Ether etc)

merita sa investesti in bitcoin criptomonede

Majoritatea persoanelor, când aud despre Bitcoin sau criptomonede, sunt cel puțin sceptice. Știu, pentru că și eu am fost sceptic până de curând. Până la urmă, orice lucru nou și neînțeles este greu de acceptat, nu?

Adică… este imposibil ca o monedă digitală (care nu există fizic, pe care nu o poți băga într-un portofel tradițional) – cum ar fi Bitcoin sau Ether – să valoreze ceva, nu? Să fie pe bune. Să merite să investești în ea. Să valoreze ceva.

Dar realitatea este complet diferită. De exemplu, dacă ai fi cumpărat Bitcoin (cea mai populară criptomonedă momentan) în 2010, in valoare de 100 de dolari, acum ai avea 75,000,000 de dolari – vezi articolul pe Washington Post.

Partea interesantă știți care este? Că articolul de pe Washington Post a fost scris în mai 2017. Atunci, o monedă Bitcoin costa 2,200 USD. Astăzi, la sfârșitul lui august, este peste 4,000 USD. Deci, acei 100 de dolari din 2010 valorează, chiar în acest moment, 133,000,000 USD.

O SUTA TREIZECISITREI DE MILIOANE

Tot așa, dacă te-ai fi hotărât să investești, în mai 2017, 100 de dolari în Bitcoin, la sfărsitul lui august 2017 ai fi avut 181 de dolari. Nu la fel de spectaculos ca milioanele de mai sus, dar fantastic din punct de vedere al profitului, procentual: o creștere de 81%.

Evoluția prețului unui Bitcoin de la începutul anului

Dar poti transforma monedele astea virtuale în bani adevărați?

DA!

La fel ca orice monedă tradițională, Bitcoin poate fi transformată direct, în bani tradiționali. Dolari americani. Euro. Lei.

La fel, poți cumpăra Bitcoin cu bani tradiționali (cam singura metodă astăzi), folosind transferuri bancare. Sunt nenumărate site-uri unde poți face asta, inclusiv site-uri românești.

Chiar am rămas surprins să văd că există deja câteva site-uri românești unde poți cumpăra sau vinde Bitcoin. Ba chiar au început să fie instalate ATM-uri unde poți face asta. De-a dreptul fantastic, aș zice la o primă vedere. Dar cred că acesta este doar începutul.

(Din câte am văzut, cursul la exchange-urile românești pare cam slăbuț, comparându-l cu cel de afară. Cel puțin dacă ai USD sau EURO disponibili. Dacă nu – și trebuie să schimbi întâi lei în USD sau EURO, apoi să cumperi Bitcoin – s-ar putea ca prețul la companiile din afara țării să ajungă tot pe-acolo. Nu am calculat aici fiindcă eu am deja USD).

UPDATE: Am facut calculul si se dovedeste ca e mai profitabil sa cumperi de la un exchange din Romania. Poti citi articolul aici pentru a invata cum sa cumperi Bitcoin si alte criptomonede la noi in tara.

Ce este Bitcoin? Ce sunt criptomonedele?

Bun… sper că paragrafele de mai sus v-au captat atenția măcar puțin. Pentru că acum intrăm în lucruri ceva mai avansate – pe care nici eu nu le stăpânesc încă foarte bine. Adevărul este că, deși citesc diferite rapoarte și urmăresc persoane care fac bani frumușei din criptomonede, abia de vreo lună am început să mă documentez serios.

Toată treaba asta cu criptomonedele și mai ales ce sunt și cum funcționează ele este destul de dificilă și pare extrem de greoaie la început, dar dacă investești ceva timp pentru documentare, începe să aibă sens.

În cazul meu, când s-a aprins beculețul, am înțeles de ce mulți oameni consideră criptomonedele banii viitorului și guvernele se tem de această monedă (vezi articolul din Investopedia pentru detalii). Tranzacțiile sunt anonime. Nu se plătesc taxe (încă – deși dacă transformi Bitcoin în monedă tradițională, trebuie să declari și să plătești taxe). Totul este decentralizat. Nu există o persoană sau un grup de perosane care să controleze totul. Și multe, multe alte avantaje.

Practic, fără a intra în detalii complexe – și, credeți-mă, sunt foarte complexe! – Bitcoin poate fi văzut ca un computer uriaș care încă se construiește. Sunt 100 de milioane de oameni care lucrează să îl construiască, bucățică cu bucățică – și toți au la dispoziție 100 de milioane de piese care sunt împrăștiate pe jos. Unii construiesc mai repede – câte 100 de piese, alții doar câte 10, alții doar 1 din când în când. Fiecare primește o parte din computer în funcție de cât a contribuit la construcția lui, și fiecare persoană poate vinde sau cumpăra din piesele deținute. Ba chiar persoane care nu au construit deloc pot cumpăra piese de la cei care au.

Partea interesantă? Computerul construit începe să ruleze programe pentru alți oameni – care poate nici nu au lucrat la construirea lui. Astfel, incepe să genereze și el venituri din urma operațiunilor, deci valoarea sa ca întreg crește – automat crescând valoarea pieselor deținute de cei care l-au construit.

Este un exemplu extrem de simplificat, dar în mare acesta este principiul din spatele criptomonedelor. Și fiecare monedă (există cam 1,000 în momentul de față) face altceva: de la asigurarea securității diferitelor site-uri, oferirea de spațiu de stocare in sistem de Cloud, tranzacții financiare, modalități de plată, jocuri etc.

Unele sunt mai bune decât altele. Unele vor deveni foarte populare și valoroase. Altele nu vor fi interesante și, cel mai probabil, vor dispare la un moment dat – sau nu vor mai valora nimic. Altele nici măcar nu sunt făcute pentru a valora prea mult și există doar de dragul distracției (vezi moneda Dodge, bazată pe un meme popular).

Dar adevărul este că în momentul de față, piața mondială a criptomonedelor depășește valoarea de 150 de miliarde de dolari. Și crește constant.

Hei, dar nu am 4 mii de dolari să-mi iau un Bitcoin!

Mulți se gândesc la asta văzând prețul prohibitiv. Dar realitatea este alta: nu trebuie să cumperi 1 Bitcoin sau mai multe monede. La fel ca și banii tradiționali, există subdiviziuni de Bitcoin. Asta înseamnă ca poți transforma 10 dolari, 25, 50 sau cât vrei în Bitcoin și/sau în alte criptomonede. Investești cât ai sau cât vrei.

Un balon gata să pocnească?

Atunci când a fost lansat Bitcoin, toată lumea spunea că nu este nimic mai mult decât un fâs. A crescut greoi inițial, iar când un Bitcoin a ajuns să valoreze 100 de dolari, “experții” au început să spună că este doar un balon de săpun, gata să pocnească.

Bitcoin a tot crescut. Când a ajuns la $1,000, și mai multe voci au început să avertizeze că moneda se va prăbuși. La fel s-a întâmplat când a ajuns la 2,000. La 3,000. Acum se vinde o monedă cu peste 4,000 de dolari BUCATA!

Este un balon care va pocni la un moment dat? Cel mai probabil, da! Însă în momentul de față, tot crește. Cam toate criptomonedele pe care le-am văzut eu – cele importante, cel puțin – sunt în creștere. Există riscul ca valoarea lor să cadă, să se prăbușească, dar este foarte puțin probabil ca asta să se întâmple prea curând.

Eu personal am ajuns să cred cu tărie că încă este extrem de profitabil să investești în criptomonede.

Este extrem de dificil, cel puțin din România – și vom vorbi despre aceste proceduri într-un articol viitor. Dar nu merită să te chinui 5 ore, 10 ore, 100 de ore pentru a face niște mutări care ar putea să-ți schimbe complet viața?

Sunt persoane care estimează că Bitcoin va depăși valoarea de $20,000 bucata în câțiva ani. Asta înseamnă ca 100 de dolari acum vor valora 500 de dolari atunci, dacă se întâmplă asta. 1000 de dolari vor fi 5000. Și asta dacă ne gândim doar la Bitcoin.

Dar sunt 1,000 de monede disponibile pe piață. Foarte multe se vând cu un cent sau 10 cenți. Iar aici este, de fapt, potențialul pentru profituri uriașe. Este suficient ca o monedă care valorează acum 1 cent să valoreze 1 dolar peste un an și deja suta ta devine 10,000!

În situația asta, parcă-ți vine și ție să riști 100 de dolari, nu? Mie sigur da!

Riscuri

Am menționat mai sus că există riscuri. Cât de mari sunt și care sunt riscurile?

Pai, pentru siguranță, putem zice că există riscul să pierzi toți banii. Este un risc infim – aș merge atât de departe încât să spun că este imposibil, dar poți pleca de-aici.

Cu siguranță există riscul să pierzi bani. Bitcoin valorează acum peste 4 mii de dolari, dar este posibil să scadă. Mereu a crescut până acum și trendul pare să continue, dar orice este posibil. La fel și celelalte criptomonede – pot să crească foarte mult, dar pot să și scadă.

Este ca o bursă aici. Un schimb valutar. Prețurile urcă și coboară. Singura diferență este că aici încă nu par să fi lovit pragul superior.

Iar acum părerea mea este că cel mai mare risc este acela de a nu investi în criptomonede. Nu neapărat Bitcoin – care poate fi văzut un fel de metodă de păstrare a banilor – ci alte criptomonede, dar doar după ce se face un research puternic înainte.

Planurile mele

Deși sunt foarte departe de a mă numi cunoscător în ale criptomonedelor, eu vreau să testez apele puțin. Le văd ca pe o oportunitate și sunt gata să risc niște bani pentru a mă convinge că am dreptate. Încă nu înțeleg complet acest ecosistem (și sunt multe de înțeles), dar eu cred că și cineva cu minime cunoștințe poate să facă un profit micuț.

Eu plănuiesc să abordez situația în două moduri:

1. Voi investi o sumă de bani în criptomonedele principale: jumătate în Bitcoin, 25% in Ether și 25% într-o altă monedă în care am încredere. Nu mă voi atinge de acești bani timp de un an.

2. Voi cheltui aceeași sumă pentru a cumpăra Bitcoin, pe care îl voi transforma într-o serie de criptomonede, pe care le voi vinde și cumpăra pentru a obține profituri (sper eu) ceva mai rapide. Practic, un fel de day trading – deși eu plănuiesc să urmăresc piața și să vând, dacă este cazul, săptămânal sau lunar.

Vreau să am un portofoliu mai variat aici: 5-6 monede, eventual să investesc într-un ICO (practic să risc și să cumpăr criptomonede înainte ca acestea să fie lansate – extre de riscant, dar acolo unde sunt cele mai mari riscuri sunt și cele mai mari șanse de profit). N-am mai făcut asta niciodată, deci șansele să pierd bani sunt mari. Este bine, zic eu, că sunt conștient de asta. Orice e posibil.

Foarte important este ca orice persoană care investește în criptomonede mai mici, să viziteze site-ul lor și să vadă despre ce e vorba. Ce face acea monedă. Ce persoane sunt în spatele ei. Sunt de încredere sau nu? Par șanse reale ca aceasta să crească în valoare în viitor? Documentare intensă.

Eu asta plănuiesc să fac și deja pot spune, cu mâna pe inimă, că începutul este extrem de dificil – transformarea banilor reali în Bitcoin – deși odată pornit sistemul, viitoare tranzacții vor fi mult mai ușoare. Și ai tone de site-uri pe care să le citești, să te documentezi. Dar cred din tot sufletul că merită.

Și sper ca și cititorii acestui blog, pe care îi știu oameni extrem de inteligenți, să nu ignore – așa cum am făcut eu în ultimul an – criptomonedele. Nu vă zic să investiți și în niciun caz nu zic să aruncați toate economiile în cumpărarea lor, dar vă zic să aruncați un ochi, să faceți un research, să vedeți cam cum merge piața momentan. Poate vă veți hotărî, la fel ca mine, că merită să încercați măcar. Și poate acea încercare se va transforma în foarte mulți bani cândva.

Eu cu siguranță vă voi ține la curent cu tot ce învăț despre criptomonede și voi încerca să fiu cât se poate de transparent în privința investițiilor și (sper eu) câștigurilor. Dacă nu – măcar eșecurile mele vor folosi drept lecții celor care sunt interesați de Bitcoin, Ether și toate celelalte criptomonede.

Iar acum, predau ștafeta. Ați auzit despre criptomonede? Ați început deja să jonglați cu ele – sau poate aveți niște Bitcoin printr-un portofel digital? Este ceva în ce ați învesti sau sunteți, cum erau mulți oameni cu câțiva ani în urmă – sceptici?

Tags : bitcoinbitcoin ghidbitcoin meritacriptomonedemerita sa cumpar bitcoinmerita sa investesti in criptomonede

24 Comments

 1. De bitcoin am auzit dar nu mi-a starnit increderea. Mi s-a parut prea artificial pt anii aia 2011. Abia astept sa vad cum vei evolua/ ce vei face!

  1. Eu il urmaresc de ceva timp si tot n-am avut incredere in el. Sa speram ca n-am hotarat sa intru la finalul balului 🙂
   Oricum, cumpararea de monede s-a dovedit extrem de laborioasa, abia astazi am reusit sa fac primele tranzactii cu sume mai mici – si bine am facut cu sumele astea mici, ca am si inceput cu stangul. Voi scrie un articol despre asta. Sa vedem cum merge.

    1. Da, lucrez la acel articol – sa speram ca il public astazi. Pretul a scazut extrem de mult acum, cred ca e un moment prielnic sa se mai faca cumparaturi 🙂 Desi unii zic ca mai cade putin inainte de a isi reveni.

   1. Salut Calin. Am cateva nelamuriri in privinta criptomonedelor si doresc ajutorul tau pentru a reusi sa inteleg pe deplin acest fenomen “magic”.
    Crezi ca ma poti ajuta cu cateva explicatii mai pe indelete si/sau cateva sfaturi?

  1. Am scris aici despre cum sa cumperi monede, in general: http://www.sanatosvoios.ro/cum-sa-cumperi-criptomonede-romania-bitcoin-eth-etc/

   In legatura cu monedele care nu sunt lansate, exista diferite moduri de a le primi sau cumpara. Tot ce trebuie sa faci (si nu este usor) este sa faci research: bloguri, reddit, steemit… diverse surse vor lista monede care urmeaza a fi lansate si pe care poti sa le cumperi la pre-sale. Mare grija aici insa fiindca preturile de pre-sale incep sa fie mai mari decat pretul monedei dupa lansare (plus ca exista riscul ca moneda in sine sa nu mai vada lumina zilei).

 2. Eu mi-am cumpărat Ripple (XRP), dispusă fiind să pierd toți banii. Nu am privit ca pe o investiție, ci ca pe o speculație. Am ales XRP pentru prețul foarte mic – șanse mari de profit, procentual vorbind, și pentru că e singura monedă a cărei tehnologie din spate o înțeleg.
  Azi-dimineață șoc și groază – aproape mi-a dublat „investiția”. Nu m-am îmbogățit, dar pot pleca într-un city break dacă decid să vând. Ceea ce nu am făcut, mai sunt șanse de creștere.

 3. Salut, Calin eu am auzit de criptomonede doar anul acesta an octombrie, mia vorbit un prieten despre ele, apoi leam studiat si deja acum sant un fan al criptomonedelor. E adevarat ca sunt foarte volatile dar e normal an lumea traiding-ului urca -coboara , ansa an studiile mele am vazut ca de fiecare data ce sufera o corectie mare se recupereaza din nou si depaseste topul atins de 2 -3 ori. Adica cum acum a ajuns la 20000$ saptamana trecuta si apoi a coborat la 12700$ eu anteleg ca o sa urce undeva la 30-40000$ la sfarsitul lui 2018 fara sa fiu prea optimist. Va continua sa urce dea lungul anilor la 350-500000$ an urmatorii ani si pt 2020 multimilionarul Jon Mcaffe o pronosticat 1000000$. Doar timpul o sa confirme aceste numere, eu personal sunt optimist si cred ca e tecnologia viitorului si asta nimeni nu poate schimba . Acum bancherii lupta contra criptomonedelor pt ca e un conflict de interese, cine va castiga, vom vedea , ansa eu cred ca cu timpul si pe ei o sai ia valul. Eu citesc zilnic stirile de pe o pagina an spaniola se numeste CriptoNoticias. Si eu ma pregatesc sa intru an lumea criptomonedelor pt anul ce vine , am vazut ca esti aici an tara o casa de schimb doar cu BTC de moment. anca nici eu nu stiu bine procedeul , trebuie sa mai cercetez Acum pt fiecare persoana decizia de a intra an lumea cripto este personala fiecare asuma riscul , acum daca cineva cumpara si apoi scade pretul, singura solutie e sa astepte timpul necesar pana cand urca din nou, pt ca aceasta piata se bazeaza pe emotii

  1. Exact, Vasile. Riscurile sunt foarte mari si depinde de la persoana la persoana daca merita sau nu sa fie luate. Sper si eu sa aiba dreptate McAfee, dar e greu de estimat. De asemenea, nu este o certitudine ca monedele care coboara mult isi vor reveni la fel de spectaculos, dar in general asa se intampla, intr-adevar.

 4. Referitor la Mc Afee eu am citit comentariile lui an creptonoticias si el a analizat ascensiunea BTC an baza unor date precum procentajul de persoane ce le tranzactioneaza, volumul an $ si anca un aspect ce acum ami scapa dar el primadata la estimat la 500.000$ pt 2020 si dupa aceea a revenit cu o noua corectie la un milion. An momentul acela tranzactiona mai putin de 1% din populatie si el a zis ca daca ar ajunge la un 2% pt anul viitor se poate antampla, chiar a facut un pariu public si a zis ca daca nu atinge acest pret el asi mananca propriu sau ORGAN. Asa ca vom vedea ce va aduce 2020. E o lupta acerba antre magnatii banului FIAT si criptomonedele pt ca ei nusi vor da castigul asa usor, ansa pana la urma tecnologia va triunfa. 2018 va fi un moment f important ,ce va directiona lumea sau antro directie sau antralta.. Eu mam referit la BTC cand am zis ca si va reveni dublu sau triplu an urmatoarea urcare, celelalte nu urmaresc aceeasi linie deoarece nu au acelasi volum de tranzactii ca si BTC. Am citit ceva de cex.io si vorbeau f bine de ei acum.

 5. Stiu de criptomonede de vreo 4 ani. N-am avut nici un moment interes pentru ele in toata aceasta perioada. La inceputul lui decembrie am sunat un prieten hotarat sa incep o afacere bazata pe comert online. Discutand, am ajuns la criptomonede, si am inceput sa studiez piata. Ce sunt, cum au aparut, ce sanse de castig iti ofera…. Hotarasem sa cumparam echipamente de minare pentru bitcoin.
  Lucrurile nu sunt deloc simple. Deja echipamentele se gasesc extrem de greu, sunt extrem de scumpe si pe masura ce bitcoin-ul isi va creste valoarea va creste si pretul lor. Am renuntat… Am realizat ca, este foarte greu sa intri acum pe piata de bitcoin. Jocul asta financiar al criptomonedelor in 2017 n-ar mai fi apanajul oamenilor simpli… sunt multinationale, guverne si nu tari cu un pib mic, carteluri, bani proveniti din lucruri pe care nu vrem sa le stim….
  Cand s-a nascut internetul, nimeni n-a crezut in el. Probabil la fel s-a intamplat si cu becul, cinematograful, masina, telefonul etc etc. La nivelul de tranzactionare de azi, criptomoneda nu mai e doar o joaca.
  E clar insa, daca se va dori, toata aceasta piata poate fi cumva obturata de diverse tari, diverse interese. Bitcoin e interzis in China si se pare ca si Coreea de Sud va face acelasi lucru. De aici si caderea de la 20.000 $ la 12.000$. Nu pot aprecia ce se va intampla dar deja simt ca a trecut un tren pe langa mine fara sa fi stiut ca are oprire si-n gara mea. Si din punctul meu de vedere, metoda cu tranzactionarea celorlalte criptomonede este cea mai corecta decizie la acest moment, desi eu am inceput sa investesc intr-un cloudmining pe bitcoin, o suma mica, sa vad ce se intampla. Ma gandesc ca de la sf acestei luni sa gasesc solutii pentru tranzactionare! Unde, cum cat. De retinut, e foarte important!!! Sunt extrem de multe site-uri fantoma, grija ca tot timpul sa aveti cat mai multe informatii despre ceea ce doriti sa faceti!!
  Un an nou bun si succes celor ce vor incerca aceasta noua modalitate de business. Poate ne vom impartasi intamplari, experiente, sfaturi. Desi, cei care acum sunt angrenati in aceasta piata dau foaoooarte greu informatii. Pana la urma, totul costa bani! 🙂

  1. Foarte bun raspunsul, Dan. Si eu simt ca am ratat trenul. Eu aflam de criptomonede acum vrei 3 ani si, dupa ce am citit putin despre ele, am zis ca e prea complicat sa imi pese. In decembrie 2016, m-am intalnit cu un fost coleg care facea trading de criptomonede si se mutase in Singapore. Nu a zis asta, dar am realizat ca se imbogatise (nu exista alt cuvant). Am mai facut ceva research si am zis, din nou, ca e prea complicat si ca nu am timp de asta. Practic, n-am avut timp sa vreau sa fac bani. Iti dai seama cum regret toate acele decizii…

   Macar am inceput in august si, desi am investit o suma nu foarte mare (dar nici prea mica), aceasta s-a triplat intre timp. In concluzie, mai bine sari in tren mai tarziu decat niciodata si o iei ca lectie de viata. In 10-15 ani poate vom avea noroc sa mai prindem un astfel de val si atunci vom fi pregatiti.

 6. S-a observat caderea intregii piete de criptomonede. Oare se va ajunge la aparitia unei noi piete sau la transformarea /maturizarea pietei monedelor?

 7. In orice moneda se merita sa investesti daca te documentezi despre ea inainte. Eu consider ca oricine are toleranta la risc macar medie, ar trebui sa incerce si aceasta piata care poate sa iti aduca pe termen mediu si lung un venit semnificativ. Eu am rezistat si nu am vandut monedele in perioada de descrestere, ba chiar am achizitionat criptomonede aproape de punctul de minim din ultima perioada si astazi rezultatul este mai mult decat imbucurator. Investiti si nu vindeti la primul impuls, pentru rezultate bune…SUCCES!

  1. Este perfect sfatul cu vandutul la primul impuls. Uitandu-ma la doua monede pe care le-am avut in cantitati mari cand am inceput sa investesc si pe care le-am vandut cand preturile le-au crescut cu 15-20% (sau putin mai mult), imi dau seama ca am ratat sansa sa am o gramada de bani.

   Am avut 6,500 de Stellar Lumens (care ar valora astazi $4,000) si 900 XRP care valorau la un punct $3,600… iau eu le-am vandut pentru profituri de cateva sute. Rabdare multa si va merita! 🙂

Leave a Response