close
Finante personale

Lista de cumparaturi: o necesitate, nu o rusine!

lista de cumparaturi o necesitate

Am ramas socat cand, mergand cu un prieten la Cora in weekend pentru cumparaturile saptamanale, cand am scos lista de cumparaturi din buzunar, acesta mi-a zis, vizibil rusinat: “Baga aia la loc, ne faci de ras!”

Chiar nu credeam ca pot exista persoane care pot considera ceva ata de util si important precum o lista de cumparaturi o rusine. Daca ar fi sa ma intrebi pe mine si orice alta persoana care isi face cumparaturile cu lista, aceasta este o necesitate. Nu doar fiindca te ajuta sa reduci la minim cheltuielile aiurea pe produse de care nu ai, de fapt, nevoie, ci si pentru ca te ajuta sa fii organizat si sa fii sigur ca nu uiti ceva important.

Probabil si voua vi s-a intamplat vreodata ce am patit eu cu cateva luni in urma: am plecat la un supermarket din zona sa cumpar un carton de oua. M-am intors acasa cu doua plase pline, doar ca sa realizez ca unicul lucru pentru care iesisem din casa – ouale – uitasem sa le cumpar. Cazusem prada supermarketului, care imi luase ochii cu milioane de produse si nu doar ca ajunsesem sa cheltuiesc mai mult decat imi propusesem, nici macar nu reusisem sa cumpar ce aveam nevoie.

Eu si sotia avem o lista la care “lucram” toata saptamana: cum ne dam seama ca avem nevoie de ceva ce nu este urgent si poate astepta pana la urmatoarea vizita la Cora, de unde ne facem in general cumparaturile, trecem pe lista. Daca ar fi sa facem repede lista inainte de a pleca la cumparaturi, tot am uita ceva (dar tot ar fi mai bine decat sa nu avem niciuna).

Cea mai mare provocare, insa, este sa te si limitezi la a cumpara doar produsele de pe lista de cumparaturi.

Acum vreo cativa ani, cand nici nu imi pasa de finantele personale sau oaresce organizare in viata mea, o vizita la un hypermarket get Cora dura cel putin doua ore. O luam din raft in raft, la pas domol, sa vad ce mai e interesant. Ajungeam acasa cu sacose pline de snacks-uri si chipsuri si bombonele si ciocolatele si alte nimicuri care-mi luau ochii si care nu imi faceau decat rau. Acum trec, in general, ca tramvaiul printre rafturi, cu ochii in lista mea, hotarat sa cumpar doar ce am nevoie. Restul ar fi doar nevoi inventate (sau, mai bine zis, dorinte) si nu imi trebuie asa ceva.

Asa ca, daca sunteti cumva printre cei care considera lista de cumparaturi o rusine – sau chiar daca nu o folositi din cine stie ce motiv, ganditi-va din nou si organizati-va putin experienta de shopping. Va garantez ca rezultatele vor fi extrem de placute si surprinzatoare!

Sursa imagine: MissWired

Tags : EconomiiLista de cumparaturiOrganizareshopping

6 Comments

  1. Si noi avem o lista de cumparaturi pe care o completam pe masura ce apar necesitatile. Chiar daca nu pot spune ca ne limitam la ea, nu depasim cu mult. E mai economic si in ceea ce priveste timpul, dar si finantele. Eu fac liste si pentru ce am de facut, nu mi se pare rusinos. Ma ajuta sa fiu organizata, sa scap de “timpii morti”, sa ma mobilizez.

  2. De mult nu îmi mai este jenă să o folosesc, deşi recunosc că la început o consultam în locuri ceva mai ascunse. M-am bucurat, însă, constatând în Bucureşti prezenţa unui număr crescut de persoane, cu listă de cumpărături. Aşa cum ai spus foarte bine, reduce şi timpul alocat cum părăturilor şi suma plătită pe acestea. Motive importante şi suficiente în vremurile acestea.

  3. eu o fac ca sa nu uit. Fiind mereu contra timp, mi se pare ca sa fiu nevoita sa mai vin o data la cumparaturi intr-o saptamana – esec. Aici supermarketurile se inchid la 19-20, si duminici, asa ca listele sunt necesare uitucilor ca mine.

Leave a Response