Incredibilul este posibil: Spania este mai ieftină decât România!

romania vs spaniaDe vreo doi ani, cochetez intens cu ideea de a mă muta pe meleaguri străine pentru a experimenta viaţa acolo – nu vreau neapărat să mă rup complet de România, dar parcă prea am auzit de fraţii de Uniune din vest că sunt mai civilizaţi, că alta-i viaţa acolo, şi tare aş vrea să vad cu ochii mei.

Ideal, aş petrece 3 luni în Italia, 3 luni în Spania, 3 in Portugalia şi 3 în Austria sau Germania pentru a ma hotărî unde este mai bine. Teoretic, totul este posibil: fiindcă trăiesc din blogging, lucrez de acasă şi pot face asta de oriunde din lume. Practic, în ecuaţie intră o mare problemă: cât caştig pe lună. Este vorba despre o sumă pe care nu o cred(eam) suficientă pentru a trăi în mult mai scumpele ţări din vest. Oricum ar fi, este la limită. Şi cum nu e vorba doar de mine – mai am şi o soţie, şi un copil care trebuie să fie hrăniţi, treaba devine ceva mai complicată.

Citesc o sumedenie de bloguri de expats, multe bloguri de finanţe personale, multe bloguri în general şi sunt surprins să văd costurile lunare are unor familii prin alte ţări: costuri, cu chirie inclusă, de 1,200 de Euro pe lună într-un apartament cu vedere la mare în Malta, 1,500 de Euro în Spania pentru o familie cu doi copii, 1,200 tot în Spania, 1,000 de Euro în Portugalia şi tot aşa… sume extrem de mici pentru calitatea vieţii de acolo şi veniturile lor. Aşa că mereu mi-am zis că nu se poate asta. Imposibil.

Până când m-am hotărât, cu ajutorul tehnologiei, să fac o vizită virtuală în Spania. Ce am făcut? Am vrut să văd care sunt preţurile la mâncare în Malaga şi pentru asta am vizitat site-ul unui hipermarket prezent şi la noi pe piaţă, pentru a verifica preţurile “head to head”. Am rămas şocat de rezultate, pe care vi le împărtăşesc şi vouă mai jos.

Menţionez că nu am luat în considerare produsele aflate la promoţie, ci am vrut să văd preţurile generale. Cu siguranţă se pot găsi oferte şi mai bune la când produsele sunt la promoţie, în ambele ţări. Primul preţ este cel din SPANIA (transformate în lei la cursul de astăzi), cel de-al doilea cel din România. În paranteză, diferenţa de preţ:

Cotlet de porc fără os: 18.89 lei/kg vs. 25.90 lei/kg. (7.01 lei/kg mai scump în România)
Ceafă de porc: 17.54 lei/kg vs. 23.35 lei/kg (5.81 lei/kg mai scump în România)
Pui întreg: 9.80 lei/kg vs. 9.99 lei/kg (0.19 lei/kg mai scump în România)
Ficăţei pui: 13.94 lei/kg vs. 13.99 lei/kg (0.05 lei/kg mai scump în România)
Ulei măsline extra virgin: 14.62 lei/litru vs 24.99 lei/litru, ambele marcă proprie (10.37 lei mai mult în România)
Somon afumat 100g: 10.12 lei vs 12.50 (2.38 mai mult în România)
Lapte 1l, marca proprie: 2.52 lei vs. 2.89 (0.37 mai mult în România)
Apă plată 5l (cea mai ieftină): 2.25 lei vs 4.50 lei (2.25 lei mai mult în România, preţ dublu)
Borcănel mâncare pt. copii, aceeaşi marcă: 7.56 lei vs. 8.97 lei (1.41 lei mai mult în România)

Iată mai jos două screenshoturi cu carnea de porc, pentru a nu crede cumva că am vreun motiv să bat câmpii sau să exagerez:

preturi romania vs spania

Şi lista poate continua cu o sumedenie de produse unde mereu şi mereu preţurile vor fi, paradoxal, mai mari în România. Din câte am văzut, totusi, la fructe şi legume proaspete preţurile sunt mai mari la ei, dar preţurile la peşte şi fructe de mare sunt mult mai mici decât la noi. La fel şi pâinea – mai mult la ei. Dar luându-le la rând, produs versus produs, ajungi la final să ai un coş de cumpărături care te costă mai puţin în Spania, lucru care mie mi se pare incredibil.

Să nu uităm! Este vorba despre acelaşi lanţ de magazine! Şi nu, nu am făcut această comparaţie pentru a blama lanţul în sine – preţurile sunt similare atât în ţară, cât şi în Spania. Pur şi simplu am ales acest lanţ pentru că mi-a fost cel mai comod să fac comparaţiile.

Puncta cineva foarte bine că la ei preţurile sunt mai mari la chirie şi întreţinere, un lucru pe care trebuie să îl luăm în seamă, dar după o privire destul de sumară aruncată pe nişte site-uri de imobiliare din Spania – am continuat cu Malaga – am văzut zeci de apartamente, complet mobilate, cu 3 camere, la preţuri între 300 şi 400 de euro, apartamente care arată mult mai bine decât ce poţi găsi la noi pentru un preţ similar. De exemplu acesta la 320 Euro pe lună sau acesta. Sigur, pot fi în Ferentariul din Malaga, dar ideea este că sigur poţi găsi ceva interesant. Şi poate chiar n-ai nevoie de 3 camere!

Totuşi, de ce ar trebui să ni se pară tuturor scandaloase aceste preţuri? Pentru că puterea de cumpărare a românilor este MULT sub cea a fraţilor noştri de uniune, fie că sunt ei din Spania sau altă ţară. Salariul mediu în Spania este de 1734 de Euro (7790 lei), in timp ce in România salariul mediu este de 391 de Euro (1760 lei). Cu toate astea, plătim în cel mai bun caz aceleaşi preţuri pentru mâncare, deşi este clar din comparaţia pe care am facut-o mai sus că plătim mai mult.

Nu intru în dezbateri privind mulţi alţi factori: cu cât sunt mai civilizaţi, mai bine organizaţi, mai puţin corupţi, mai mişto, până la urmă, pentru că nu am fost acolo şi nu pot face astfel de analize. Dar încep să înteleg de ce toată lumea pleacă. Până la urmă, încep să ma simt cam tâmpit în ţara mea, plătind mai mult pe-o pulpă de pui, mai mult decât mult mai bogaţii spanioli.