De ce sunt produsele de la Lidl atât de ieftine?

| |

De relativ puțin timp, am devenit mare fan al cumpărăturilor de la Lidl: produse foarte ieftine, dacă este să le comparăm cu prețurile din alte magazine sau hypermarketuri, ofertă destul de variată și calitate foarte bună.

Sau… calitatea este mediocră ori slabă, tocmai acesta fiind motivul pentru care toate produsele lor sunt atât de ieftine?

Întrebarea asta a început să mă macine încet-încet, așa că a trebuit să mă documentez bine și să aflu de ce sunt produsele de la Lidl atât de ieftine – pentru că am învățat până acum că în România, “ieftin și bun” nu prea se poate…

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să citesc etichetele: majoritatea produselor par a avea ingrediente bune – mergând de la cele pline de porcării și chimicale, cum sunt prin toate magazinele, până la cele extrem de “curate”. Deci am exclus din start chimicalele ca motiv pentru prețurile lor mici.

Notă: totuși, în anumite cazuri, anumite produse cu care ești obișnuit, pot avea ingrediente diferite. Acum ceva timp a fost promoția XXL la Lidl (se vând variante mai mare ale produselor lor la prețuri foarte bune).

La verificarea ingredientelor de pe untul de arahide normal și cel din promoția XXL, am văzut că cel din urmă avea mult mai puține arahide și mai multe grăsimi vegetale care să le înlocuiască. Deci, în acest caz, nu era exact același produs – deci mare atenție și mereu citiți etichetele!

[quads id=3]

Am urmat apoi cercetările pe internet, care mi-au fost cele mai utile. Se pare că nu sunt singurul căruia i se pare dubios că Lidl este atât de ieftin, dar din fericire există explicații pentru asta. Explicații în urma cărora nu rezultă că produsele lor sunt de calitate inferioară celor din alte magazine.

Iată, așadar, de ce este totul la Lidl mai ieftin (în ordine aleatoare):

– au puține tipuri de produse. Dacă vrei paste – nu ai șapte mii de branduri din care să alegi. Ai unul. La fel și la iaurturi, conserve și cam tot ce au ei în magazin.

Mai puține branduri înseamnă două lucruri: mai puțin spațiu necesar pentru depozitare (deci costuri mai mici) și costuri mai mici cu achiziționarea/transportul produselor.

Notă: unul dintre motivele pentru care inițial eram împotriva Lidl era tocmai oferta limitată de branduri. Până la urmă, mi-am dat seama că nu are niciun rost să am în oferta 500 de tipuri diferite de ketchup, când eu cumpăr oricum unul singur care îmi place. Cam așa e și la Lidl: ai doar un produs, dar acesta e bun!

[quads id=4]

– vând aproape exclusiv brandurile lor. Pilos, McKenny și tot așa… nu vei vedea în Lidl decât aproape exclusiv branduri proprii, ceea ce înseamnă prețuri mici.

În primul rând datorită costurilor reduse la transport, dar și posibilității negoicierii prețului pentru fiecare produs, negocierile fiind făcute, se pare, la sânge.

Notă: apărea acum ceva timp un articol despre un tip din Polonia care critica Lidl pentru că prețurile în România sunt mai mari decât în Polonia.

Lucru care are sens dacă te uiți la produsele lor: majoritatea sunt “made in Polonia,” deci este normal ca prețurile acelor produse să fie mai mari în România, fiindcă li se adaugă costurile de transport.

– Au staff redus. Se pare că în Marea Britanie, managerul magazinului este și casier, poate face și curat prin magazin, și aranja produsele pe rafturi.

Nu știu dacă această politică este folosită în România, dar e clar că au un staff mult mai redus decât celelalte mari magazine. Mai puțini angajați înseamnă costuri mai mici, deci posibilitatea de a oferi produse la prețuri mai mici.

În concluzie, Lidl au devenit experți la reducerea costurilor și acesta se reflectă în prețurile din magazin. Sigur, nu ar strica să citiți eticheta înainte de cumpărarea produselor – în special cele alimentare – pentru a știi exact ce luați.

Dar părerea mea este că nu veți cumpăra ceva mai prost decât ați putea lua din alte magazine. Ba din contră!

Deci se pare deci că temerile mele nu au fost fondate și că, cel puțin în cazul Lidl, “ieftin și bun” este posibil. Mă bucur – mâine merg din nou la cumpărături!

Previous

Știai că scorțișoara pe care o mâncăm noi este toxică?

AirBnb Review / Impresii: Cea mai bună soluție pentru cazare când călătorești

Next

11 thoughts on “De ce sunt produsele de la Lidl atât de ieftine?”

  1. si mie imi place la lidl tot din aceleasi motive.
    lactatele inteleg ca sunt napolact, nu stiu cat or fi de sanatoase, dar sunt gustoase si au pret bun.
    cu untul de arahide ai dreptate. tocmai ce a luat o prietena un borcan xxl, bucuroasa ca a prins oferta si e crezi, a zis ca e oribil, ori ea cumpara frecvent cel in cantitatea obisnuita.
    in ce priveste reclama, sunt peste tot. pe panouri, pe tv, pe radio, in posta saptamanal, ma mir ca i-ai ratat :)

    Reply
  2. Inca ceva remarci: fac tot posibilul sa vanda tot. Costurile cu produsele expirate sunt mari, deseori nu le vedem.
    In plus, dupa cum ai remarcat, au personal putin si nu consuma timp si bani cu design si aranjatul pe rafturi si studii de marketing, sa fie permanent aprovizionati etc.Fac cum le iese, ca tot vand; la angajati daca e nevoie, casierul se duce la asezat/curatat. Angajeaza cu preferinta someri, pt ca au deduceri de taxe, asa ca nu cauta sa fidelizeze angajatii si nici clientii, cu sisteme de carduri/puncte etc. – pretul mic le aduce lume.
    Personalul de la ei nu au o viata prea grozava, dar cum altceva nu au de ales… lucreaza pana isi gasesc altceva.

    Eu iau de la ei produse de baza: faina, ulei, suc de rosii, banane, muraturi (mda, le-am gatat pe ale mele…), hartie igienica, detergent de vase. Am remarcat ca langa produsele la oferta au asezate si produse scumpe, asa lumea ia si din celelalte si per total ei ies bine.
    Produsele lor le fac …in fabrici mari. Adica la gust nu difera mult de produsele de firma, dar cum Lidl e concern mare isi permit sa negocieze la limita cu producatorul.

    Reply
  3. Acest anunt e o reclaim paltita de LIDL…
    cine cauta pe net gaseste o sumedenie de motivatii de ce s anu iei porduse marca proprie si fff ieftine….dar tebuie sa cauti…
    de asemenea daca STII Sa citesti ce contin….se shciba imediat parerea

    Reply
  4. Dar nimeni nu-si pune problema, de ce sunt produsele din alte hipermaketuri mai scumpe? Credeti ca e vorba de calitate superioara? Ma indoiesc! Am cumparat haine de marca, scumpe, si haine din bazar, ieftine. Si am avut surpriza, nu o data, sa constat ca cele ieftine m-au tinut mult mai jult decat cele scumpe. Din pcate, in tara noastra nu pretul face diferenta. Ci nesimtirea unora care cer triplu pe un produs care in realitate nu valoreaza nici 2 lei. Asa ca, pentru mine, ieftin nu inseamna neaparat lipsa de calitate, poate insemna si un oarecare bun simt care unor comercianti le lipseste cu desavarsire. Imi place Lidl.

    Reply
  5. Majoritatea produselor apartin unor marci mai putin cunoscute sau neconoscute – sunt facute afara de firmulite de care nu am auzit in viata mea de ele. Produse fabricate special pentru România la o calitate inferioara celor care se comercializează afară. În Germania, de exemplu. Dar nu cred ca in Germania, la Lidl, vei găsi multe din produsele acestor mărci non-name care au ”inundat” magazinele similare din România. Cu alte cuvinte, la noi cumperi ieftin produse de calitate indoielnică, după părerea mea.

    Reply
    • Exact aceleasi produse ale exact acelorlasi marci sunt disponibilie si in alte tari. Multe sunt facute in Romania, sa stii. Si mai multe vin din Polonia, Bulgaria si Ungaria, dar pana la urma sunt facute peste tot, probabil si prin Germania, desi nu bag mana in foc. Oricum, daca mergi in tarile producatoare, vei vedea in Lidl etichete in limba romana la produsele aplicabile, deci chiar sunt aceleasi produse.

      Reply
  6. Bună seara. Permite-mi să îți ofer un răspuns la întrebarea ta: “Au staff redus. Se pare că în Marea Britanie, managerul magazinului este și casier, poate face și curat prin magazin, și aranja produsele pe rafturi. Nu știu dacă această politică este folosită în România, dar e clar că au un staff mult mai redus decât celelalte mari magazine.“.
    Managerii de magazin lucrează cot la cot cu oamenii din echipa lor, și pentru că urmăresc un scop comun, un același rezultat, nu contează gradul de efort sau efectele adverse pe care le implică activitatea din magazine. Este un comportament pe care și-l însușesc, nu le este impus, iar motivația lor vine din două dintre valorile Lidl, care sunt “Echipa” și “Model pentru ceilalți”. Știu că inițial impresia este că totul e doar marketing, însă, trecând prin magazinele lor, prin culise mai exact, observ că lucrul acesta este viu și se dezvoltă.

    Reply

Leave a Comment