De ce sunt produsele de la Lidl atât de ieftine?

de ce este lidl atat de ieftinDe relativ puțin timp, am devenit mare fan al cumpărăturilor de la Lidl: produse foarte ieftine, dacă este să le comparăm cu prețurile din alte magazine sau hypermarketuri, ofertă destul de variată și calitate foarte bună.

Sau… calitatea este mediocră ori slabă, tocmai acesta fiind motivul pentru care toate produsele lor sunt atât de ieftine? Întrebarea asta a început să mă macine încet-încet, așa că a trebuit să mă documentez bine și să aflu de ce sunt produsele de la Lidl atât de ieftine – pentru că am învățat până acum că în România, “ieftin și bun” nu prea se poate…

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să citesc etichetele: majoritatea produselor par a avea ingrediente bune – mergând de la cele pline de porcării și chimicale, cum sunt prin toate magazinele, până la cele extrem de “curate”. Deci am exclus din start chimicalele ca motiv pentru prețurile lor mici.

Notă: totuși, în anumite cazuri, anumite produse cu care ești obișnuit, pot avea ingrediente diferite. Acum ceva timp a fost promoția XXL la Lidl (se vând variante mai mare ale produselor lor la prețuri foarte bune). La verificarea ingredientelor de pe untul de arahide normal și cel din promoția XXL, am văzut că cel din urmă avea mult mai puține arahide și mai multe grăsimi vegetale care să le înlocuiască. Deci, în acest caz, nu era exact același produs – deci mare atenție și mereu citiți etichetele!

Am urmat apoi cercetările pe internet, care mi-au fost cele mai utile. Se pare că nu sunt singurul căruia i se pare dubios că Lidl este atât de ieftin, dar din fericire există explicații pentru asta. Explicații în urma cărora nu rezultă că produsele lor sunt de calitate inferioară celor din alte magazine.

Iată, așadar, de ce este totul la Lidl mai ieftin (în ordine aleatoare):

– nu își fac niciodată reclamă. Nu vezi la TV reclame la Lidl, nu vezi pliante, nu auzi de ei la radio, nu au panouri publicitare. Ei merg pe motto-ul “singura publicitate de care avem nevoie sunt prețurile mici” și se pare că merge. Asta îi ajută să țină costurile reduse și, astfel, pot vinde produsele mai ieftin.

NOTA: Mi s-a atras atentia ca in Romania Lidl isi face reclama. Imediat dupa asta, am auzit o reclama la “Piata Lidl” la radio. Deci se pare ca la noi actioneaza putin diferit.

– au puține tipuri de produse. Dacă vrei paste – nu ai șapte mii de branduri din care să alegi. Ai unul. La fel și la iaurturi, conserve și cam tot ce au ei în magazin. Mai puține branduri înseamnă două lucruri: mai puțin spațiu necesar pentru depozitare (deci costuri mai mici) și costuri mai mici cu achiziționarea/transportul produselor.

Notă: unul dintre motivele pentru care inițial eram împotriva Lidl era tocmai oferta limitată de branduri. Până la urmă, mi-am dat seama că nu are niciun rost să am în oferta 500 de tipuri diferite de ketchup, când eu cumpăr oricum unul singur care îmi place. Cam așa e și la Lidl: ai doar un produs, dar acesta e bun!

– vând aproape exclusiv brandurile lor. Pilos, McKenny și tot așa… nu vei vedea în Lidl decât aproape exclusiv branduri proprii, ceea ce înseamnă prețuri mici. În primul rând datorită costurilor reduse la transport, dar și posibilității negoicierii prețului pentru fiecare produs, negocierile fiind făcute, se pare, la sânge.

Notă: apărea acum ceva timp un articol despre un tip din Polonia care critica Lidl pentru că prețurile în România sunt mai mari decât în Polonia. Lucru care are sens dacă te uiți la produsele lor: majoritatea sunt “made in Polonia,” deci este normal ca prețurile acelor produse să fie mai mari în România, fiindcă li se adaugă costurile de transport.

– Au staff redus. Se pare că în Marea Britanie, managerul magazinului este și casier, poate face și curat prin magazin, și aranja produsele pe rafturi. Nu știu dacă această politică este folosită în România, dar e clar că au un staff mult mai redus decât celelalte mari magazine. Mai puțini angajați înseamnă costuri mai mici, deci posibilitatea de a oferi produse la prețuri mai mici.

În concluzie, Lidl au devenit experți la reducerea costurilor și acesta se reflectă în prețurile din magazin. Sigur, nu ar strica să citiți eticheta înainte de cumpărarea produselor – în special cele alimentare – pentru a știi exact ce luați. Dar părerea mea este că nu veți cumpăra ceva mai prost decât ați putea lua din alte magazine. Ba din contră!

Deci se pare deci că temerile mele nu au fost fondate și că, cel puțin în cazul Lidl, “ieftin și bun” este posibil. Mă bucur – mâine merg din nou la cumpărături!