De ce romanilor nu le pasa de finantele personale?

finantele personale si romaniiMi se pare extrem de ciudat ca in Romania lui 2014 banii sunt inca un subiect tabu in familii, in grupurile de prieteni, peste tot. Termenul de “finante personale” aproape ca nu este rostit vreodata si romanul, in general, nu are un plan si nici cunostintele necesare pentru a-si avea banii in ordine, pentru a-i inmulti, pentru a le da un sens. Altul decat acela de a disparea brusc din portofele inainte de urmatorul salariu.

Termenul de finante personale pare sa defineasca un domeniu extrem de plictisitor, cu matematica, si calcule, si sume si poate de asta romanul nu este prea interesat de asta. Poate ca romanului i se pare dificil sa se mai gandeasca la pus bani de-o parte cand are salariul pe care il are, si trebuie sa plateasca maine chiria, poimaine curentul, iar raspoimaine i se strica ceva in casa ce trebuie reparat… pe bani.

In America, finantele personale si incercarea oamenilor simpli, fara educatie in domeniu, de a economisi cat mai multi bani, de a-si plati datoriile cat mai repede si de a nu cheltui aiurea sunt extrem de populare. Exista sute – poate chiar mii – de bloguri dedicate exclusiv finantelor personale, bloguri in care se discuta deschis despre veniturile proprietarului blogului, despre cheltuieli, despre datoriile pe care le are de platit, despre micile succese si dificultatile intalnite pe drum, un drum de obicei spre independenta financiara.

In Romania, a intreba pe cineva cat castiga, e sinucidere curata. In Romania anului 2014 nu se stie cat se castiga dintr-un blog, pentru ca nimeni nu spune asta. In tarile evoluate exista sute de bloguri care detaliaza pana la ultimul cent castigurile din bloguri, fie ca e vorba de 100 de dolari, fie ca-s 100,000.

De ce romanilor nu le pasa, deci, de finantele personale? In primul rand pentru ca sunt putini bani. Ceea ce n-ar trebui sa fie un motiv, pentru ca oricat de putin ai avea, poti incerca sa pui de-o parte si in cele mai multe cazuri poti reusi. In al doilea rand pentru ca asa am fost crescuti: nu se vorbeste despre bani. Banii se tin la ciorap, nu la banca. Banii nu se investesc, ci se ascund sub pat, sa se devalorizeze si sa nu-ti aduca, intr-un final, ca econmie, nici o bucurie.

Haideti sa incercam prin intermediul acestui blog sa ne deschidem mintea in ceea ce priveste finantele personale si sa ne educam. Pentru ca, asa cum zice prietenul nostru englez care nu ne vrea la el in tara, “knowledge is power”.

Imagine de familytreasures