close
FeaturedFinante personale

De ce ar trebui sa avem cu totii un fond de urgenta de un an

fondul de urgenta

Dupa parerea mea, una dintre cele mai importante investitii, pe care trebuie sa o facem cat mai devreme posibil este intr-un fond de urgenta, disponibil imediat si pe care sa nu il atingem decat in cazurile pentru care a fost facut: urgentele. Nu vorbesc aici despre “niste bani pusi deoparte” ci un adevarat fond de urgenta – gandit, planificat, construit incet-incet pana cand devine mare-mare sa ne scoata din incurcatura.

Cum am defini deci fondul de urgenta? Personal, i-as acorda aceasta titulatura unei sume de bani pusa deoparte care ne-ar aoperi existenta de zi cu zi, fara mari sacrificii din partea noastra, pentru cel putin 6 luni (desi eu as merge spre un ideal de 12 luni, pentru sigranta). Adica daca tu ai nevoie de 1,000 lei pentru traiul lunar, fondul tau de urgenta ar trebui sa fie de minim 6,000 de lei – ideal 12,000.

Cum facem asta? Economisind incet-incet. Pe principiul pusculitei, orice fond de urgenta trebuie sa inceapa de undeva cu o suma oricat de mica. Poate parea ciudat si inutil sa pui deoparte 50-100 de lei pe luna cand te gandesti ca trebuie sa ajungi undeba la 6 sau 12 mii.

Dar trebuie sa incepi de undeva si nu trebuie sa cazi in capcana lui “prea putin”. Cunosc multe persoane care au zis ca oricum e prea putin, nu se va simti si ani de zile nu au pus deoparte putinul pe care il puteau economisi, preferand sa cheltuie acei bani (eu fiind una dintre ele). Rezultatul? Cand vreo urgenta a aparut – si MEREU apar urgentele – dadeau din poarta-n poarta incercand sa imprumute bani sa inlocuiasca televizorul stricat sau aragazul defect sau cine stie ce piesa la masina.

Adevarul este ca, cel mai probabil, nu vom avea niciodata nevoie de fondul de urgenta ajuns la maturitate (6 sau 12 mii de lei, in exemplul nostru). Dar este mai bine sa fii pregatit decat sa te loveasca fix cand esti jos cine stie ce regularizare sau cheltuiala neasteptata. Este bine sa ai siguranta ca niste bani pusi deoparte – de inceput 100 de lei, dupa un an 1200 – sunt acolo gata sa te scoata din rahat daca este nevoie.

Pana la jumatatea lui 2010 nici nu stiam ce este acela un fond de urgenta. Aveam niste bani pusi deoparte fara un scop anume, imi plateam facturile la zi si ziceam ca traiesc bine. Nimic nu putea sa ma opreasca. Pana cand au inceput sa ma loveasca, in lant, cheltuielile neasteptate: intai masina s-a hotarat sa o ia razna si dupa trei vizite la trei service-uri diferite, aveam deja o gaura in buget de aproape 900 lei.

Fix in acea luna, tevile din plastic (sau cine stie ce material prost) care reprezentau instalatia de apa din casa au pocnit si ne-am hotarat sa punem tevi din cupru – o noua cheltuiala neasteptata care ne-a dus aproape de 1000 lei. Si fiindca asa se intampla si esti lovit de mai multe ori cand deja esti jos, ne-au venit si regularizarile la electricitate inca vreo cateva sute de lei.

Niciodata nu mi s-a intamplat sa am atatea cheltuieli neprevazute cate am avut in acea luna, dar este suficienta o singura astfel de luna sa te dea peste cap. Fiindca nu imi pasase pana atunci de stabilitatea mea financiara sau, mai bine zis, o consideram implicit garantata pentru ca eu eram buricul pamantului, cand toate cheltuielile astea m-au lovit, m-am prabusit.

A trebuit sa ma imprumut (din fericire nu a trebuit sa fac credit) si sa fac economii la sange lunile urmatoare pentru a-mi plati datoriile. Am avut cateva luni de cosmar in care nu imi permiteam nimic si parea ca nu o s-o mai scot vreodata la capat. Daca as fi avut acel fond de urgenta, totul ar fi fost schimbat.

Si acela a fost momentul in care m-am hotarat sa nu mai las vreodata neprevazutul sa imi controleze viata si am pus primii 10 lei la fondul de urgenta. Da, nu aveam mai mult de pus deoparte fiindca deja trebuia sa strang pentru datorii, dar fix acei 10 lei au reprezentat momentul psihologic si au marcat nasterea acestui fond.

Care astazi se afla fix la cele 6 luni pe care eu le consider minimie. Cu alte cuvinte, daca Doamne-fereste eu si sotia nu am mai realiza de maine niciun venit, am avea banii necesari ca timp de 6 luni sa traim ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. 6 luni in care sa ne gasim o noua sursa de venit, timp suficient – as spune eu – pentru mai toata lumea.

Asa ca, oricat de siguri ati fi din punct de vedere financiar in momentul acesta, nu ignorati acest fond de urgenta. In cel mai bun caz nu va fi nevoie sa va atingeti de el niciodata. Dar daca va loviti de o cheltuiala neasteptata (sau o serie) atunci veti fi pregatiti!

Tags : Bani pusi deoparteEconomiiFond de urgenta

2 Comments

  1. Doamne cata dreptate ai! Recent si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare cu o reparatie la masina de 1400 ron si alte 2evenimente neprevazute inca 1400ron in aceiasi luna. Pe langa astea si ratele mai vechi la Banca.. Ce bine ar fi fost daca aveam un fond de urgenta.. Acum fac ca tine, sunt la minimul posibil ca sa imi acopar ratele de cateva luni.. si ce greu e!

    1. Este greu, dar macar a fost facut primul pas: stii acum ca e nevoie de un fond de urgenta si sunt convins ca incet-incet il vei pune pe picioare, astfel incat viitoare cheltuieli neprevazute sa treaca mai usor. Bafta!

Leave a Response